Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

TM3 σε ΕΓΣΑ87


Recommended Posts

Παιδιά στις προδιαγραφές για το κτηματολόγιο αναφέρεται ότι για την μετατροπή από ΤΜ3 σε ΕΓΣΑ πάμε:

 

α. Με μετατροπή από ΤΜ3 σε Hatt μέσω προγραμμάτων του ΟΚΧΕ, και σε συνέχεια από Hatt σε ΤΜ του ΕΓΣΑ ’87.

 

β. μέσω των τύπων:

Χ = α0 + α1Ε + α2Ν + α3Ε2 + α4Ν2 + α5ΕΝ

Υ = β0 + β1Ε + β2Ν + β3Ε2 + β4Ν2 + β5ΕΝ

όπου α0, α1, ............ α5, β0, β1 ............. β5 είναι αριθμητικοί συντελεστές που χορηγούνται από τον ΟΚΧΕ.

 

Ποια μεθοδολογία χρησιμοποιούμε? και γιατί πρέπει να πάμε μέσω ΗΑΤΤ? Για τη μετατροπή ΤΜ3 σε ΗΑΤΤ ποια είναι αυτά τα προγράμματα του ΟΚΧΕ????

 

Αν πάμε με το τυπολόγιο της κλασσικής γεωδαισίας έχουμε πρόβλημα???

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ topeng

 

Λοιπόν. Η ΤΜ3 μαζί με την ΗΑΤΤ ανήκουν στο λεγόμενο παλιό ελληνικό datum. Ο ΟΚΧΕ δημοσιέυσε τους πολυωνυμικούς συντελεστές που αναφέρεις για το μετασχηματισμό από HATT σε ΕΓΣΑ87. Αυτό που αναφέρεις ως 1 και 2 είναι ο ενιαίος αλγόριθμος που θα σου εποτρέψει το μετασχηματισμό.

 

1. Μετατρέπεις τα Ε,Ν της ΤΜ3 σε ΗΑΤΤ. Στη συνέχεια στις τιμές ΗΑΤΤ εφαρμόζεις τα πολυώνυμα του ΟΚΧΕ. Προσοχή!!! Η ακρίβεια τους είναι της τάξης των ~10 cm ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις πολύ χαμηλότερης ακρίβειας. Αν πρόκειται να τα εφαρμόσεις για μεγάλες κλίμακες (1:200 ή και 1:500) να κρατάς μία επιφύλαξη...

 

2. Αν θέλεις κλασική γεωδαισία, πρέπει να εφαρμόσεις μετασχηματισμό ομοιότητας: Θα έχεις >2 σημεία τα οποία τα γνωρίζεις και στα δύο συτήματα ανφοράς (ΤΜ3 και ΕΓΣΑ) ώστε να εφαρμόσεις το μετασηματισμό (καλύτερα στις 2-Δ. Στη σελίδα υπάρχουν πολλά προγράμματα εφαρμογής μετασχηματισμού.

 

Για το οτιδήποτε στη διάθεση σου...

Link to comment
Share on other sites

στις σωστές υποδείξεις-παρατηρήσεις του συναδέλφου dimamp

να προσθέσω ότι ο μετασχηματισμός με τα πολυώνυμα του ΟΚΧΕ δεν έχει την ίδια ακρίβεια σε όλα τα Κ.Φ.Χ

υπάρχουν περιοχές με διαφορές μεγαλύτερες των 10 εκ ένα μέσο σφάλμα πάντως είναι της τάξης των 15εκ

οι πολυωνιμικοί μετασχηματισμοί είναι δισδιάστατοι μετασχηματισμοί που αποτελούνται απο απλές εξισώσεις και χρσησιμοποιούν πολυώνυμα 1ου ,2ου ή και μεγαλύτερου βαθμού η μορφή που αναφέρεις είναι η απλούστερη έχει οκτώ (8-) άγνωστες παραμέτρους

Με βάση τις συντεταγμένες του κρατικού δικτύου στα δύο συστήματα προδιορίστηκαν οι συντελεστές των πολυωνύμων. Ο υπολογισμός έγινε ανα Κέντρο Φύλλο Χάρτη κλίμακας 1/100000 και σε ορισμένες περιπτώσεις για καλύτερη ακρίβεια ανα φύλλο χάρτη 1/50000 ακόμη δε (ειδικές περιπτώσεις) και σε τμήματα του 1/50000

στο σύστημα προβολής hatt υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα κλίμακας ενώ η επίλυση του ΕΓΣΑ (με πρόσθετες μετρήσεις-αναγωγές διευθύνσεων και πλευρών στο GRS80-αναγωγές αζιμουθίων Laplace σε γεωδαιτικά,αλλά και προσθήκη παρατηρήσεων διευθύνσεων που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί παλιότερα) είχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα και συγκρινόμενα με το GPS δίκτυο που μετρήθηκε το 1989 έδωσε αποτελέσματα της τάξης του 1 p.p.m την κλίμακα και τον προσανατολισμό

Η επίλυση-συνόρθωση έγινε πρώτα για το δίκτυο 1ης τάξης,ακολούθησε η συνόρθωση του 2ας τάξης και τέλος του 3ης και 4ης με τις αβεβαιότητες για τα τριγωνομετρικά των δύο κατωτέρων τάξεων να κυμαίνονται απο 1,5-3 εκ σύμφωνα με την ΓΥΣ (Τάκος 1989)

Η Κτηματολόγιο Α.Ε κάνει αποδεκτές τις μετατροπές που βασίζονται στα πολυώνυμα σε περιοχές που έχουν εκπονηθεί πράξεις εφαρμογής και εντάσσονται στο Εθνικό Κτηματολόγιο αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί να γίνουν και εφαρμογές τελικών οικοπέδων σε όλη την χώρα

Συνάδελφε topeng δεν νομίζω ότι μπορείς να καταφέρεις κάτι παραπάνω με αλλαγές datum ,διαφορετική αφετηρία συστημάτων ανφοράς,διαφορετικό προσανατολισμό και διαφορετική κλίμακα, μάλλον άδικος κόπος ,ο τοπικός μετασχηματισμός με χρήση κοινών σημείων στα δύο συστήματα προβολής ΤΜ3 και ΕΓΣΑ μάλλον είναι η ορθότερη λύση

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

"ΕΛΛΗΝΙΚΟ DATUM

ΕΓΓΑΡΣΙΑ ΜΕΡΚΑΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ 3

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΣ λ=0 ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ

Ο ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΟΣ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ HATT ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΦΥΛΛΟΥ

ΜΕ φ=35.45 και λ=0.15 "

 

καλησπέρα στο forum

θέλω να μετατρέψω μερικά σημεία από αυτήν την πράξη εφαρμογής στα χανιά (1:1000) ξέρει κανείς πώς θα το μετατρέψω σε εγσα? πχ τι θα επιλέξω στο coords gr? τμ3 κεντρικής μήπως?

ευχαριστώ πολύ

Edited by gmazanakis
Link to comment
Share on other sites

Κάνε μια δοκιμή. Άνοιξε το Coords , βάλε ενα Χ,Ψ απο την Π.Ε. που έχεις και επέλεξε "κεντρική ζώνη". Αν σου βγάλει το σωστό φύλλο χάρτη (1:50.000) είσαι ΟΚ. Κάνε κι ένα έλεγχο το ζεύγος ΕΓΣΑ που θα σου βγάλει απο το σάϊτ του Κτηματολογίου και προχώρα.

Δώσε ένα ζεύγος συν/νων απο τη Π.Ε. για να σιγουρευτούμε πως το Coords σου δουλεύει ρολόϊ.

 

Υ.Γ. leica sprinter ο χωροβάτης στην αβαταρ-φωτό;

Link to comment
Share on other sites

οκ το κατάφερα ευχαριστώ πολύ.

να θεωρήσω αξιόπιστη την μετατροπή τμ3 σε hatt και μετα σε εγσα ( ή από τμ3 σε εγσα κατευθείαν?) για να μπορέσω να εξαρτηθώ από τα σημεία της πράξης και να κάνω εξαρτημένο τοπογραφικό με τοταλ ή θα έχω μεγάλες αποκλίσεις? (οικόπεδο 500 τμ).

Αν όχι τι μου προτείνεται ?

Τι λέει η πείρα σας ?

Edited by gmazanakis
Link to comment
Share on other sites

Κατ'εμέ, θα ψάξεις να βρείς στοιχεία της ίδιας της Π.Ε. σε ΤΜ3 να εξαρτηθείς και να αποτυπώσεις,οριοθετήσεις... Μη μπλέξεις με μετατροπές για τέτοια δουλειά που απαιτεί ακρίβεια. Στοιχεία υπάρχουν. Πρωτα θα απευθυνθείς στη Τ.Υ. του Δήμου και έπειτα σε συνάδελφο.

 

Εγκυκλοπαιδικά, η απόκλιση απο ΤΜ3 σε ΕΓΣΑ είναι πολύ μικρή, αλλά και πάλι δε "κάνει" για τη δουλειά που θέλεις.

Link to comment
Share on other sites

ΚANE ευχαριστώ και πάλι για το ενδιαφέρον

Τα σημεία τα έχει η πολεοδομία σε τμ3 (όχι έγσα) και έχω πάρει τις συντεταγμένες τους. Εγώ όμως θέλω να κάνω το τοπογραφικό σε εγσα για να μην έχω παρατράγουδα. Μήπως να παραγγείλω τον πίνακα των συντεταγμένων του οικοπέδου από το κτηματολόγιο?

Link to comment
Share on other sites

ψάχνοντας είδα ότι η ακρίβεια είναι τάξης δεκάδων εκατοστών και προφανώς δεν μας καλύπτει επομένως θα το κάνω σε ΤΜ3 και αν κολλήσει πουθενά ο θεός βοηθός.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.