Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Φωτισμός


antboton

Recommended Posts

Είσαι λάθος στο ότι θεωρείς οτι τα επίπεδα φωτισμού που θεωρείς ικανοποιητικά από προσωπική σου εμπειρία είναι αυτά που θέτει η ΤΟΤΕΕ και η φωτοτεχνία με τα 200 και τα 500 lux. Είμαι σίγουρος ότι αν μετρούσες με λουξόμετρο τους χώρους που ζεις, θα έβλεπες πολύ λιγότερα lux από τα παραπάνω. Αν κάνεις ένα πρόχειρο υπολογισμό φωτοτεχνίας θα έβλεπες οτι με τίποτε δεν εξασφαλίζονται 200 και 500 lux με τις λάμπες που έβγαλες. Υπάρχουν και εξειδικευμένα προγράμματα που μπορείς να κατεβάσεις και ελέγξεις αυτά που σου λέω πχ το Dialux.

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ. Ήσουν σαφέστατος.

Σβήνω τον πιν5.1 και χρησιμοποιώ τον 5.1α.

Μήπως υπάρχει κάποια εκτίμηση και για τα LED, για το οποίο δεν υπάρχει διαθέσιμη τιμή. Ακόμα και η τιμή lm/W που δίνεται στον 5.1 φαίνεται πολύ μικρή. Μήπως αναφέρεται σε παλαιότερης τεχνολογίας.

 

Και μία ερώτηση για τον φυσικό φωτισμό. Παρόλο που αναφέρεται στην ΤΟΤΕΕ ότι εξαρτάται (προφανώς) και από τον πρασανατολισμό και τον ηλιασμό, δεν βρίσκω με ποιον τρόπο υπεισέρχονται στον υπολογισμό αυτοί οι παράγοντες. Πώς εργαζόμαστε;

Link to comment
Share on other sites

Να επανέλθω με δύο-τρεις παρατηρήσεις.

Στην παρ 5.1.3.1 της ΤΟΤΕΕ 1 αναφέρει ότι αναζητούμε την ελάχιστη απαιτούμενη ισχύ για την εξασφάλιση του ελάχιστου απαιτούμενου φωτισμού με τη χρήση του πιν 5.1α (τις οποίες ονομάζει τυπικές).

Στην παρ 2.4.4, αντίθετα, αναφέρει ότι οι τιμές της εγκατεστημένης ισχύος του πιν 2.4 είναι οι μέγιστες επιτρεπόμενες για την εξασφάλιση της ελάχιστης απαίτησης σε φωτισμό. Στο επόμενο εδάφιο αναφέρεται σε αυτές ως όριο και γενικότερα το συγκεκριμένο εδάφιο επιβεβαιώνει το ορθόν της αναφοράς ως μέγιστες τιμές (δεν πρόκειται, δηλ, για παρόραμα ή λάθος αναφορά).

 

Παρατήρησα ωστόσο ότι οι τιμές ισχύος του πιν 2.4 προκύπτουν για κάθε στάθμη φωτισμού, θεωρώντας την αντίστοιχη τιμή του γραμ.Τ5 = 3.2 W/100lm η οποία είναι και η ελάχιστη των υπολοίπων του πιν 5.1α (πρόκειται δηλ για τη λιγότερο ενεργοβόρα). Για τον προσδιορισμό της μέγιστης ισχύος χρησιμοποιείται η ελάχιστη τεχνολογικά επιτεύξιμη ισχύς

και ενώ η παρ2.4 μοιάζει να υποδηλώνει ότι πρέπει να γίνεται έλεγχος να μην ξεπερνούμε την ισχύ αυτή,

η 5.1.3.1 μας επιβάλλει να μην τοποθετούμε μικρότερη ???

Τί από τα δύο ισχύει;

 

Τελικά ο υπολογισμός του φωτισμού του Κ.Α (στο πρόγραμμα του ΤΕΕ) γίνεται για κάλυψη του χώρου με γραμΤ5 (συντ 3.2 W/100lm) και φώτα ασφαλείας, θέτοντας έτσι ως βάση υπολογισμού του ΠΕΑ (100%, κατ Β-Γ) την άριστη τεχνολογικά επιλογή. Ταυτόχρονα η μεγαλύτερη επιτεύξιμη εξοικονόμηση που μπορεί να μοντελοποιηθεί είναι για κάλυψη ΦΦ=100% και επιλογή της κατ 6 των ανιχνευτών, φτάνοντας ακόμα και έτσι, μόνο μέχρι το 75% του ΚΑ (μόνο μία κατηγ. κάτω Β+ / Β) !!!

 

 

 

Συμπερασματικά >

Με βάση τις οδηγίες τις ΤΟΤΕΕ δύσκολα θα επισκεφθείς κάποιον επαγγελματικό χώρο ο οποίος να έχει εγκατεστημένη την απαιτούμενη ισχύ για τον απαιτούμενο φωτισμό

και παρόλο που οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργούν κανονικά εδώ και καιρό (δεν περίμεναν εμένα να τους πω: ανάψτε κανά φως ρε παιδιά) και τα έχουν βρει με την τσέπη τους και τη ΔΕΗ,

ο εν. επιθ. πρέπει να καταχωρήσει μία πλασματική, προσαυξημένη ισχύ, η οποία κίνηση κατά βάση, θα βυθίσει τον χώρο βαθιά στην αλφάβητο της ενεργειακής απόδοσης (...ποίησις... :wink: ).

 

Eντάξει και σε άλλες περιπτώσεις βλέπουμε αποτελέσματα και παραδοχές στο ΠΕΑ που μας ξενίζουν, αλλά εδώ μου δίνεται η εντύπωση ότι αγγίζουμε το παράλογο.

Πέρα από το αν η απαίτηση των 500lx ή ο πιν 5.1α είναι σωστός, είναι τρομερό το σφάλμα που βγάζει η τήρηση των οδηγιών.

 

 

ΥΓ> Πράγματι επιβεβαίωσα με τη χρήση του dialux τα αποτελέσματα του πιν. 5.1α (δηλ. δυο-τρεις δοκιμές, νομίζω δεν έκανα καμιά πατάτα). Δυστυχώς ούτε λουξόμετρο, ούτε ιδέα έχω πώς φαίνονται τα 200 lux. Ωστόσο αυτή τη στιγμή στο δωματιάκι που κάθομαι (9.5 μ2) βλέπω πολύ καλά με μία 20W συμπαγή. Άντε να βαζα άλλη μία. Αλλά 4 ???

Παράκληση> Εάν κάποιος συνάδερφος διαθέτει λουξόμετρο, ας επισκεφθεί κάποιο γνωστό κατάστημα με ικανοποιητικό φωτισμό και ας μας δώσει μία εικόνα στο τι υπάρχει εκεί έξω.

Πχ, στάθηκα στο τάδε παιχνιδο(μέχρι και πέλλετ)κατάστημα στα λούτρινα ή στο τάδε ρουχάδικο στα βρακιά και μέτρησα τόσα lux.

 

Ευχαριστώ και πάλι τον συνάδερφο gaskouk για την διπλή του απάντηση. Ζητώ συγγνώμη αν κούρασα, αλλά επειδή διαπίστωσα ότι όλα τα προηγούμενα ΠΕΑ καταστημάτων μάλλον τα έχω κάνει λάθος, θεώρησα καλό να το ψάξω λίγο παραπάνω αυτή τη φορά. Καλά κούλουμα...

Link to comment
Share on other sites

Η παρ 5.1.3.1 έγινε για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις, ώστε να μην αρκεί κάποιος να έχει δυο λάμπες LED για 100 μ2 και να θεωρείται ότι είναι ΟΚ. Σου λέει για να σε συγκρίνω με το ΚΑ, βάλε τόσα φωτιστικά όσα χρειάζεται για να πετύχεις το ίδιο επίπεδο φωτισμού με το ΚΑ. Αυτό το νόημα έχει το να πάρεις τις τιμές του 5.1α αν έχεις λιγότερη πραγματικά εγκατεστημένη ισχύ. Οι διατύπώσεις της παρ 2.4.4 είναι προβληματικές όπως και κατά τη γνώμη μου και οι τιμές του πιν. 2.4.

​Η χρήση του φυσικού φωτισμού όπως λέει και η ΤΟΤΕΕ εξαρτάται και από τον ηλιασμό κλπ, αλλά για τους ενεργειακούς υπολογισμούς μονό οι ημερήσιες ώρες λειτουργίας υπεισέρχονται πέραν της γεωμετρίας.

Καλό τριήμερο sagiasd και όλοι.

Edited by gaskouk
Link to comment
Share on other sites

Sagiasd

Να σου πω την άποψή μου αν και δεν είμαι σίγουρος ότι είναι σωστή. Δεν γνωρίζω τα πρότυπα, ένας απλός <<εργοταξιακός>> του ΚΕΝΑΚ είμαι.

 

Στην παρ. 2.4.4 λέει: <<Στο τάδε πρότυπο λέει ότι μπορείς να πιάσεις τα ελάχιστα απαιτούμενα λουξ με διάφορους τρόπους (π.χ. φωτιστικά τεχνολογία led). Εγώ αυτό που θεωρώ ότι θα σου δώσει με ενεργειακά αποδοτικό τρόπο την επιθυμητή και απαιτούμενη στάθμη φωτισμού είναι φωτιστικά τεχνολογίας T5. Είναι αυτά που με τη (μέγιστη σε σχέση με άλλες τεχνολογίες) εγκατεστημένη ισχύ τους ανά τμ θεωρώ αποδεκτά (επιτρεπόμενα) για να σου δώσουν τα ελάχιστα λουξ. Ολα τα άλλα (πχ. τεχνολογίας φθορισμού Τ8 ) είναι απλές οδοντόκρεμες>>.

Και έτσι εξηγείται που από πολλές εταιρίες όπως η philips έχουν <<εξαφανιστεί>> αυτά τα φωτιστικά.

 

Και αυτά λοιπόν ορίζουμε ως τα φωτιστικά του κτιρίου αναφοράς.

 

Στον πίνακα 5.1α σου παρατίθονται τα συνήθως χρησιμοποιούμενα φωτιστικά στην Ελλάδα, που κατά πάσα πιθανότητα θα συναντήσεις στις επιθεωρήσεις. Δε σου λέει ότι πρέπει να έχεις την συγκεκριμένη ισχύ. Σου λέει: <<Τι τεχνολογία φωτιστικών συνάντησες; Πιάνουν τα π.χ. 500 lux που απαιτούνται για την χρήση του χώρου σου; (π.χ. κατάστημα). Εάν ναι βάλε την ισχύ που βρήκες. Εάν όχι βάλε την ισχύ που θα έπρεπε να είχες ώστε να έπιανες με τη συγκεκριμένη τεχνολογία φωτιστικών του χώρου σου τα απαιτούμενα λουξ>>. Και αυτό για να μπορεί να γίνει μια αξιολόγηση επί ίσοις όροις με το κτίριο αναφοράς.

 

Εάν θέλεις, νομίζω ότι και μετά από τα τόσα χρήσιμα που σου ανέφερε ο συνάδελφος gaskouk, μπορείς να κάνεις μια αναζήτηση στο φόρουμ με κατάλληλες λέξεις κλειδιά. Θα βρεις ενδιαφέροντες απόψεις όπως του Πάνου και άλλων που νομίζω ότι θα σε διαφωτίσουν περισσότερο.

 

Μερικές παρατηρήσεις:

Σε ΜΕΑ δεν σε υποχρεώνει η ΤΟΤΕΕ να ακολουθήσεις τον πιν. 2.4. Αν όμως αποκλίνεις από τις απαιτήσεις της θα βρεθείς στην ενεργειακή αξιολόγηση προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Αν οι καταστηματάρχες είχαν κατανοήσει τι θα γλίτωναν από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ με την χρησιμοποίηση νέων τεχνολογιών (ειδικά led παρά τις ακόμα μεγάλες τιμές τους) θα είχαν αλλάξει γνώμη. Οπότε η σύγκριση με την ισχύ του κτιρίου αναφοράς έχει νόημα στο σενάριο.

Δεν έχω λουξομετρήσει ποτέ κατάστημα. Είχα όμως την τύχη να βρεθώ νύχτα σε κατάστημα πώλησης στη Γερμανία με αναμμένα τα φώτα. Δέος στα 500 λουξ γενικού φωτισμού............ (ούτε εκεί το λουξομέτρησα, αλλά ξέρω ότι το τηρούν).

Edited by hkamp
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

σε περίπωση που γίνεται χρήση σε κατάστημα περισσοότερων του ενός είδους λαμπτήρων(π.χ πυρακτώσεως και φθορισμου) , πως αντιμετωπίζουμε το φωτισμο

σύμφωνα με το πίνακα 51α , τι παίρνουμε ώς δεδομένο για πυκνότητα ισχύος ανα 100 lux

Link to comment
Share on other sites

Δική μου άποψη με ένα παράδειγμα: κατάστημα 80 τ.μ. με

φωτιστικά με λαμπτήρες πυρακτώσεως 100 W και

φωτιστικά με λαμπτήρες συμπαγούς φθορισμού 750 W

 

Ας υποθέσουμε ότι όλα τα φωτιστικά σώματα βρίσκονται κατανεμημένα στο κατάστημα εντός ενιαίου χώρου 80 τμ

Η στάθμη φωτισμού που επιτυγχάνεται από τα φωτιστικά σώματα με συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού είναι 750 (W) X 100 (lux) / ( 4,5 (W/m2/100 lux) X 80 (m2) ) = 208,33 lux

Η στάθμη φωτισμού που επιτυγχάνεται από τα φωτιστικά σώματα με λαμπτήρες πυρακτώσεως είναι 100 (W) X 100 (lux) / ( 27 (W/m2/100 lux) X 80 (m2) ) = 4,63 lux

Δηλαδή στον χώρο υπάρχει αναλογία συνεισφοράς στη στάθμη φωτισμού 208,33/(208,33+4,63) = 0,9783 για τα φωτ. φθορισμού και 4,63/(208,33+4,63) = 0,0217 για τα φωτ. πυρακτώσεως.

Συνεπώς για να επιτευχθούν τα ελάχιστα απαιτούμενα 500 lux, χρειάζονται 4,5 Χ 80 Χ 5 Χ 0,9783 + 27 Χ 80 Χ 5 Χ 0,0217 = 1.995 W

Η τιμή που εισάγουμε στο πρόγραμμα είναι 1,995 KW

Edited by hkamp
  • Upvote 9
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Σε κατάστημα 141 τμ, έχω μετρήσει:

 

από φωτιστικά PL 2.392W, από φθορίου Τ8 324W και από HQI 2.400 W.

 

Δεδομένου ότι πρόκειται για διαφορετικούς τύπους λαμπτήρων τι ακριβώς θα πρέπει να καταχωρίσω στο λογισμικό;

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Εάν με αυτά πιάνεις τα απαραίτητα Lux το άθροισμα τους. 

Εάν όχι μπορείς να το προσεγγίσεις όπως και ο Ηλίας post 127

Edited by mixmentzos
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.