Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Φωτισμός


antboton

Recommended Posts

Τι ισχύ φωτισμού βάζετε όταν δεν έχουν εγκατασταθεί ακόμα τα φωτιστικά;

Κάνω ένα ΠΕΑ για ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης. Στην ψευδοροφή υπάρχουν εκατοντάδες τρύπες για σποτάκια και led τα οποία όμως έχουν αφαιρεθεί μαζί με τις βάσεις (ο κάθε ιδιοκτήτης τα παίρνει πίσω).

Οι μοναδικές λάμπες που υπάρχουν είναι στις τουαλέτες.

 

Τι ισχύ φωτισμού να βάλω; Από την μια λόγω του ότι είναι νυχτερινό μαγαζί με προϊδεάζει πως η στάθμη φωτισμού θα είναι πολύ χαμηλή αλλά από την άλλη το πλήθος των υποδοχών σποτ αντιστοιχεί σε φωτισμό χειρουργείου!!! Η ΤΟΤΕΕ δίνει ισχύ φωτισμού 100lx, δηλαδή μόλις μισή από φωτισμό εστιατορίου. Περίμενα να είναι πιο χαμηλή.

Link to comment
Share on other sites

Αν τις τουαλέτες τις εξετάσεις σαν ξεχωριστή ζώνη, τότε μπορείς για αυτές να ακολουθήσεις την ΤΟΤΕΕ για τη στάθμη φωτισμού σε σχέση με τον τύπο των εγκατεστημένων φωτιστικών (υποθέτω τίποτα γυμνούς λαμπτήρες πυράκτωσης ή συμπαγείς φθορισμού) για δε την/τις υπόλοιπη/ες ζώνη/ες, να ακολουθήσεις πάλι την ΤΟΤΕΕ, η οποία λέει πως "Στην περίπτωση που το προς επιθεώρηση κτήριο ή τμήμα κτηρίου του τριτογενούς τομέα δεν διαθέτει συστήματα φωτισμού, τότε για τους υπολογισμούς της ενεργειακής απόδοσης του κτηρίου ή της θερμικής ζώνης, ως εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύς φωτισμού λαμβάνεται η τιμή που δίνεται στον πίνακα 2.4. για κάθε χρήση κτηρίου ή θερμικής ζώνης", οπότε π.χ. για την ζώνη "Νυχτερινό κέντρο διασκέδασης" είναι 3,2 [W/m2].

 

Αν τις τουαλέτες τις εξετάσεις ενταγμένες σε άλλη ζώνη, θα σου πρότεινα να πάρεις τις λάμπες μαζί σου και να εξετάσεις όλο το νυχτερινό κέντρο με θεωρητικό σύστημα φωτισμού.

Link to comment
Share on other sites

Το σωστό είναι να καταγράψεις τον τύπο λαμπτήρων των wc και την επιφάνειά τους (των wc). Στη συνέχεια, θεωρείς για το υπόλοιπο τμήμα φωτισμό κ.α. και με ποσοστιαία αναγωγή υπολογίζεις την τελική εγκ/νη ισχύ.

Link to comment
Share on other sites

ερώτηση προς τους ηλεκτρολόγους μας:

από τον πίνακα 5.1α, για τις παρακάτω λάμπες παίρνω

λάμπες MSD => αλογονιδίων μετάλλων (5,2 W/m2/100lx)

λάμπες LED => συμπαγής φθορισμού (5,2 W/m2/100lx)

όταν έχω ledοταινία να την υπολογίσω και αυτή σαν ισχύ με φθορισμό ; 

Link to comment
Share on other sites

σωστή η σκέψη 'Ακη

το ζήτημα βέβαια είναι ότι σε ένα μπαρ, ουσιαστικά όλα τα φώτα είναι "ανάδειξης", με εξαίρεση κάτι pl που είχαν, και τα έλεγαν "λάντζας", τα οποία ήταν δεν ήταν μισό kw...

μάλλον θα το πάω με θεωρητική ισχύ, καθώς προβολείς σποτάκια που αναβοσβήνουν, ουσιαστικά ανάδειξης θεωρούνται...

 

edit:

πάντως κατά ΕΥΕΠΕΝ θεωρούν ότι τα φώτα στο bar δεν είναι ανάδειξης (ακόμα και η ledoταινίες) ...

Edited by AristidisZ
Link to comment
Share on other sites

το σκεφτόμουν και εγώ, να καταλάβεις έχω εγκατεστημένη περί τα 8kW ενώ θεωρητικά έπρεπε να έχω 1kW

της το τόνισα, αλλά μου λέει όχι, πρέπει να μπουν όλα

όλα, όλα, τι να κάνουμε...

Link to comment
Share on other sites

Όντως, σχεδόν όλα τα φωτιστικά σε τέτοιες περιπτώσεις, λειτουργούν κανονικά σαν φωτισμός λειτουργίας και όχι ανάδειξης. Οπότε θα τα έβαζα όλα στον υπολογισμό.

 

Ερώτηση: Τα μπαράκια (τα συνηθισμένα "της γειτονιάς" που πολλά λειτουργού και σαν καφέ από το πρωί), σαν τι χρήση τα βάζετε; Κι αν τυχόν κάνουν και κανένα live από καμιά φορά, όχι όμως καθαρά μουσική σκηνή με τις σχετικές ηχητικές εγκαταστάσεις, αλλά περιστασιακά με δυο-τρία όργανα και μια κονσόλα;

Ρωτάω τα παραπάνω, γιατί σε πάρα πολλά η άδεια τους γράφει "καφέ - αναψυκτήριο".

Επίσης, τα κ@λ@μπαρα και τα στριπτιζάδικα, σαν τι χρήσεις τα παίρνετε;

Link to comment
Share on other sites

Πάνο σε μαγαζί με 200 σποτάκια (έκατσα και τα μέτρησα, ακόμα γυρνάει το κεφάλι μου) δε παίζει να βαράνε όλα μαζί, το θεωρώ απίθανο, αλλά αφού έτσι μου είπαν, έτσι θα κάνω

 

εγώ όλα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης θα τα βαζα, και διατίθεμαι να κάνω και τσάμπα ΠΕΑ άμα λάχει στις 2 τελευταίες κατηγορίες :D

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.