Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Φωτισμός


antboton

Recommended Posts

panos-vicious: ευχαριστώ πολύ ήσουν πολύ κατατοπιστικός...δεν μπορώ να πω ότι είναι εύκολο να διακρίνω τον τύπο κάθε λαμπτήρα...πως καταλαβαίνω ότι ένα σπότ είναι led και το λαμβάνω σαν φθορισμού ή είναι αλογόνου?? Στην δική μου περίπτωση σαφώς τα μπέρδεψα κάπως....

επισυνάπτω μια φωτογραφία από ένα σποτάκι...το φωτιστικό γράφει max50watt αυτό σημαίνει ότι ο λαμπτήρας είναι 50wat και ο τύπος??

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα  , θα ήθελα να κάνω μια ερωτήσει για θέμα φωτισμού  έχω ένα κατάστημα στο Χαλάνδρι 300τμ το κατάστημα είναι διώροφο και χρησιμοποιεί λαμπτήρες πυρακτώσεως και φθορισμού , η πυρακτώσεως καταναλώνουν 500W ενώ η φθορισμού 250W.

Πως μπορώ να υπολογίσω τον συνδυασμό και τον δυο κατηγόριων πυρακτώσεως και φθορισμού για τον υπολογισμό της συνολικής ισχύς , αν χρειαστεί το θεωρητικό η το πραγματικό

 

Ευχάριστο εκ τον πρότερων

Link to comment
Share on other sites

Αν κι έχει απατηθεί πάμπολλες φορές η παραπάνω ερώτηση σε αυτό το νήμα, παρ' όλ' αυτά, νομίζω πως αξίζει (για άλλη μια φορά) η παραπομπή σε αυτές τις Ερωτοαπαντήσεις – 14/4/2014 του ΤΕΕ/ΤΔΜ. Οι απαντήσεις στην "Ερώτηση 5", πιστεύω πως θα καλύψουν το ερωτώντα.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συνάδελφοι θα ήθελα την βοήθεια σας σχετικά με την αναγνώριση κάποιων λαμπτήρων για ένα ενεργειακό πιστοποιητικό καταστήματος.

 

  Δυστυχώς δεν είχα την δυνατότητα να αφαιρέσω τους λαμπτήρες για να εντοπίσω κάποιο ταμπελάκι. Έχω την άποψη ότι πρόκειται για "πυρακτώσεως τύπου PAR" ή για "αλογόνου χαμηλής τάσης". Μετά από υπολογισμούς πρόσεξα ότι αν πρόκειται για κάποια από τις δύο κατηγορίες ακόμα και χωρίς να γνωρίζω την ισχύ τους (θεωρώ max τιμές) και επειδή το πλήθος των φωτιστικών είναι πολύ μικρό (14 τεμ.) δεν επαρκεί για να καλύψει την δεδομένη επιφάνεια (60 τ.μ.). Για την ακρίβεια η απαίτηση είναι 8.108 Watt (πυρακτώσεως) 4.985 Watt (αλογόνου). Επομένως υπολογίζω τελικά στο πρόγραμμα με την ελάχιστη απαιτούμενη της ίδιας τεχνολογίας (με την προϋπόθεση ότι έχω αναγνωρίσει σωστά την κατηγορία τους).

  Επίσης για τον φωτισμό έχω θεωρήσει ουσιαστικά και την επιφάνεια του παταριού καθώς στα γενικά στοιχεία έχω ενσωματώσει και αυτήν στο συνολικό εμβαδόν. 

 

Είναι σωστά τα παραπάνω; 

 

Ευχαριστώ!

post-3482-0-69578800-1473075301_thumb.jpg

post-3482-0-47843100-1473075309_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Όταν υπολογίζετε επιφάνεια εργασίας για τον υπολογισμό του hεε στον φωτισμό, ποια τιμή παίρνετε?

0,70μ ή 0,80μ ή κάτι άλλο?

Link to comment
Share on other sites

Παίδες, για ενεργειακές μελέτες* και επιθεωρήσεις , το ύψος hEE για τον υπολογισμό των LΖΦΦ και WΖΦΦ, το ορίζει ο πίνακας 2.4. της 1ης ΤΟΤΕΕ ανάλογα με την χρήση του χώρου (τιμές 0,50 ως 0,80 μέτρα από δάπεδο). Δεν νομίζω πως μπορούμε να πάρουμε τιμές με βάση το πραγματικό ύψος της επιφάνειας εργασίας, γιατί υποτίθεται πως υπολογίζουμε την ισχύ τεχνητού φωτισμού που θα καταχωρήσουμε, για απόδοση των ελάχιστων απαιτούμενων lux στα ύψη που ορίζει ο παραπάνω πίνακας. Και το Κ.Α. έχει την ελάχιστη φωτιστική απόδοση των 55 (lm/W) σε αυτό το ύψος επιφάνειας εργασίας.

 

* Στην φωτοτεχική μελέτη, αν το πραγματικό ύψος του επιπέδου εργασίας ορίζεται με διαφορετική τιμή, θα πρέπει να γίνει και δεύτερος υπολογισμός για το ύψος που ορίζει η ΤΟΤΕΕ, κι ο θεός βοηθός άμα μπλέξεις με τέτοια.

Καθώς και για το ύψος τοποθέτησης των φωτιστικών, καθώς η ΤΟΤΕΕ το ορίζει στα 2,6m από το δάπεδο.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Σε περιπτωση καταστηματος τριτογενους που επιθεωρειται για ΠΕΑ βρισκονται εγκατεστημενα φωτιστικα με λαμπτηρες γραμμικους φθορισμου Τ8

Η συνολικη απαιτηση του καταστηματος για αυτον τον τυπο λαμπτηρων ειναι 7.588,77 W

Εγω βρηκα εγκατεστημενα 82 φωτιστικα με 164 θεσεις για λαμπτηρες, εκ των οποιων οι 132 λαμπτηρες ηταν τοποθετημενοι.

Ενδεικτικα σε 3 που κοιταξα, ηταν 58 W

Η συνολικη εγκατεστημενη ισχυς των ηδη εγκατεστημενων λαμπτηρων (με δεδομενο οτι ΟΛΟΙ ηταν 58 W) ειναι 7.800 W χωρις να γνωριζω αν καποιος ειναι καμμενος η αν λειτουργουν ολοι τελος παντων.

 

Ποια τιμη θα λαμβανατε στο λογισμικο? Την τιμη των εγκατεστημενων λαμπτηρων (με την παραδοχη οτι ολοι ειναι 58 W και λειτουργουν σωστα) ή τη θεωρητικη τιμη γι αυτην την τεχνολογια?

 

Μαλλον προς τη θεωρητικη τιμη προσανατολιζομαι.

Link to comment
Share on other sites

Το ότι κάποιοι λαμπτήρες είναι καμένοι δεν ενδιαφέρει. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η εγκατάσταση είναι γι αυτό τον τύπο λαμπτήρα.

Οπότε, θα πάρεις την πραγματικά εγκατεστημένη ισχύ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.