Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λύσεις α λα ... ημιυπαίθριους και για τα αυθαίρετα


Recommended Posts

Δεν έχω προλάβει να διαβάσω το νόμο, αλλά διάβασα ένα προς ένα τα σχόλιά σας και σιγουρεύτηκα πως ο νόμος μπάζει από παντού... Στοιχηματίζω (με απόδοση 1.05) πως οι διορθωτικές εγκύκλιοι θα είναι >10 και ότι δύο από αυτές θα καταργηθούν την επόμενη μέρα. Τι θα γίνει όμως όταν φτάσει στο ΣτΕ; Πόση απόδοση λέτε να δίνει η κρίση του νόμου ως αντισυνταγματικού;

Link to comment
Share on other sites

Τα πρόστιμα είναι τεράστια (για τις κατοικίες εννοείται...)

Έχω την εντύπωση ότι σε κάποιες περιπτώσεις είναι κατά πολύ πιο ακριβές από τα πρόστιμα που έβγαιναν με παλιότερους κανονισμούς νομιμοποίησης. Αν κάποιος συνάδελφος έχει ασχοληθεί με παλιά πρόστιμα ας παραθέσει κάποια παραδείγματα. Ετοιμάζω κάποια κραυγαλαία παραδείγματα του παρόντος σχεδίου νόμου να τα παραθέσω για σύγκριση.

Εκτός κι αν έχουν κάνει κάποιο λάθος στη διατύπωση και το διορθώσουν στην τελική μορφή του νόμου

 

1ο Παράδειγμα:

2η Κατοικία εκτός Σχεδίου χωρίς Οικοδομική Άδεια 100 τ.μ.

Τιμή Ζώνης: 1000 €

Συντελεστής 6

Πισίνα: 100 τ.μ.

Πρόστιμο Χώρων : 100*1000*0,15*6= 90.000€

Πρόστιμο Πισίνας: 100*80=8000€

Συνολικό 98000€

 

2ο Παράδειγμα:

2η Κατοικία εκτός Σχεδίου με Οικοδομική Άδεια 100 τ.μ.

Τιμή Ζώνης: 1000 €

Υπέρβαση Δόμησης >20% επιτρεπόμενης

Παραβίαση πλάγιων αποστάσεων και γραμμής δόμησης

Συντελεστής 8.1

Πρόστιμο Χώρων : 100*1000*0,15*8,1= 121.500€

 

3ο Παράδειγμα

Σε βίλα υπερπολυτελη με 25 πατώματα, 45 δωμάτια, 100 "φιλοξενούμενους" αλλοδαπούς, και με μία.... πολύ μικρή αυθαιρεσία.... 500 τ.μ. πισινούλα...

Πρόστιμο Πισίνας: 500*80=40.000€....

Link to comment
Share on other sites

άρα... σώστο το άσχετος μεν....

αλλά ο αρμόδιος δε.....

παντως ολα πανω στο κεφάλι μας θα πέσουν....πες οτι ερχεται αυριο ενας πελατης και σε ρωταει ποσο θα ειναι η αμοιβη σου;τι απαντάμε;230 ευρω η οτι εχετε ευχαρίστηση;παντως οποιος δεν γνωρίζει την αμοιβή του δεν ειναι επαγγελματίας,ασχετα αν για αυτο φταινε αλλοι.....

οσον αφορα για τις αμοιβες ειναι απαάντηση εκπροσώ που του υπουργείου....

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορεί να υπάρχει μια αμοιβή για όλες τις περιπτώσεις.

Άλλη για αυθαίρετο με οικοδομική άδεια και άλλη χωρίς

Άλλη για κατοικία, άλλη για βίλλα άλλη για ξενοδοχείο.

Η τιμή θα είναι συνάρτηση της δουλειάς που θα πρέπει να κάνουμε.

Δεν μπορεί να σου ζητάει εξαρτημένο τοπογραφικό και κατόψεις και να έχει την απίτηση να γίνει με το ίδιο κόστος για οικοδομή με άδεια. Είναι α δ ύ ν α τ ο.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι,

ένα είναι σίγουρο και μη ματαιοπονείτε:

Ο Παπακωνσταντίνου είναι ΛΟΓΙΣΤΗΣ !!!

Ποσώς τον ενδιαφέρει για τα αυθαίρετα: ο φάκελος των σχεδίων, η στατικότητα κλπ.... και ποιος θα την υπογράψει και τι ευθύνη φέρει!!!

Το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΛΗΜΑ είναι πως θα εισρεύσουν Ευρά στο ΑΠΑΤΟ ΒΑΡΕΛΙ!! Γι αυτό και μόνο ΜΙΑ ΑΠΛΉ ΔΗΛΩΣΗ- ΑΙΤΗΣΗ......... του αρκεί !!!!!

 

Για να το καταλάβετε αυτό αρκεί να δείτε ή να ακούσετε τις πρώτες του δηλώσεις κατά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων ως ΠΕΚΑ(ς)!!!

ΔΕΝ έκανε καμιά δήλωση για οτιδήποτε άλλο θέμα συγκεκριμένα... πχ για δημόσιες επενδύσεις, κτηματολόγιο κλπ..... ΌΛΑ αόριστα με ΘΑ!!! Στο ΜΟΝΟ θέμα που έδωσε ΕΜΦΑΣΗ ήταν των ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ.... και ΝΑ... ΤΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕ ΣΕ dt Υπουργικό χρόνο!!!!!

 

Όλα τα υπόλοιπα συνημμένα του φακέλλου είναι των συμβούλων και των υπολοίπων που είναι στο ΥΠΕΧΩΔΕ και βλέπουν ότι θα ξεφτιλιστούν αν το μόνο που θα ζητήσουν είναι μια απλή δήλωση!!! Γι αυτό είναι και ΠΡΟΧΕΙΡΟΓΡΑΜΜΕΝΑ και ΚΑΘΟΛΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΕΝΑ!!!

 

Όσον αφορά στο θέμα των αμοιβών μας .... είναι δευτερεύον ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΛΟΥ ΘΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΞΟΔΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΔΡΑΣΕΙ ΑΠΟΘΑΡΥΝΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ!!!

 

Άρα.... : μπορεί να θέσει το μικρότερο κόστος για αμοιβή μηχανικού, έστω και 300 ώστε να έχει τη ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ???? ΑΝ ναι να είστε ΣΙΓΟΥΡΟΙ ότι θα το ΚΑΝΕΙ!!!!

Link to comment
Share on other sites

Άρα.... : μπορεί να θέσει το μικρότερο κόστος για αμοιβή μηχανικού, έστω και 300 ώστε να έχει τη ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ???? ΑΝ ναι να είστε ΣΙΓΟΥΡΟΙ ότι θα το ΚΑΝΕΙ!!!!

Πες τα ρε goldenmouth!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Όσον αφορά στο θέμα των αμοιβών μας .... είναι δευτερεύον ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΛΟΥ ΘΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΞΟΔΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΔΡΑΣΕΙ ΑΠΟΘΑΡΥΝΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ!!![/color][/b]

 

Άρα.... : μπορεί να θέσει το μικρότερο κόστος για αμοιβή μηχανικού, έστω και 300 ώστε να έχει τη ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ???? ΑΝ ναι να είστε ΣΙΓΟΥΡΟΙ ότι θα το ΚΑΝΕΙ!!!!

 

Ξέρουμε οτι ακόμα και στις ρυθμίσεις Η/Χ με τα 233 ευρω αρκετοι εκαναν εκπτώσεις αλλα το ΦΠΑ και το φόρο τον πλήρωναν. Αυξημένες ελάχιστες αμοιβές μηχανικών σημαίνει μεγαλύτερα έσοδα για το κράτος.

Link to comment
Share on other sites

1) Σαλταπίδα... I love you too.... you know it!!!

Εγραψα πρίν "

Άρα.... : μπορεί να θέσει το μικρότερο κόστος για αμοιβή μηχανικού, έστω και 300 ώστε να έχει τη ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ???? ΑΝ ναι να είστε ΣΙΓΟΥΡΟΙ ότι θα το ΚΑΝΕΙ!!!!"

 

Αυτό βέβαια θα είναι η κορωνίδα ότι ΠΕΤΥΧΕ στο "άνοιγμα" του επαγγέλματός μας,... δλδ στις ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ!!!!

ΝΑ τι θα πει: "Ορίστε... όλη η δουλειά... τόσα σχέδια με 300 ~400 ευρω αντί των 3000~4000 που ΈΠΕΡΝΑΝ ΟΙ (ΚΛΕΦΤΕΣ) ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΡΙΝ!!!!

Διαίρει και βασίλευε... στρέφε τη μια κοινωνική ομάδα κατά της άλλης και θα περάσεις ΌΤΙ γουστάρεις.........

 

 

2) Ρε Μαρίκα....

Αυτό το ξέρει από ΠΡΩΤΟ χέρι..... αλλά ΕΙΧΕ (και έχει) και ΣΤΕΝΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΕΤΑΡΤΟΥ ΤΥΠΟΥ με τους ΤΡΟΙΚΑΝΟΥΣ.....

Τη κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών ... αυτός ΔΕΝ την επιμελήθηκε????

 

Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση... φαντάσου ένα παράδειγμα ...

Ας πούμε ότι το πρόστιμο βγαίνει στα 6000 ευρώ... και για τη σύνταξη του φακέλλου που θα περιλαμβάνει :

Εξαρτημένο τοπογραφικό

Αρχιτεκτονικά σχέδια κατόψεις, όψεις

κι ότι άλλο χρειάζεται για τη "ταυτότητα" του κτιρίου...... Η αμοιβή του μηχανικού είναι ας πούμε ... άλλα 2000 ευρώ έτσι φιλική τιμή λέω τώρα.....

ΠΟΣΟ θα είναι το συνολικό κόστος για τον πολίτη???? ---->>> 8000 ευρώ με την αμοιβή στο 33% του προστίμου........

Πιστεύεις ότι ΔΕ θα αποθαρυνθούν ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ απ' τη δήλωση??????

Και θα αποθαρυνθούν ΦΥΣΙΚΑ.... ΓΙΑΤΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΘΕ ΕΥΡΩ ΜΕΤΡΑΕΙ!!!!!

 

Αν σε αυτό βάλουμε και τη σκέψη του Έλληνα.... "Σιγά κι απ΄ όταν το έχτισα, ΚΑΝΕΙΣ δε με ενόχλησε" και ότι "ΘΕΛΩ αλλά αυτή τη στιγμή ΔΕΝ ΕΧΩ και ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΩ ΛΕΦΤΑ"........ Εγώ οδηγούμε στη σκέψη ότι ΛΙΓΟΙ από το νούμερο της ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ που έχει κάνει αυτός κι όλοι οι άλλοι,.... θα προβούν στη δήλωση!!!

 

Και το λέω αυτό με ΣΙΓΟΥΡΙΑ.... γιατί μέχρι στιγμής ΟΛΕΣ οι λογιστικές ασκήσεις στο excel που έκανε....ΔΕ του βγήκε ΚΑΜΙΑ!!!!

Σε καμιά άσκηση δεν έχουν λάβει τις εξής παραμέτρους:

α) ότι τα λεφτά που έχουν πλέον η πλειοψηφία των Ελλήνων (οι άλλοι, η μειοψηφία τα έχουν έχουν ΕΞΩ) .... ΕΙΝΑΙ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΑ και διαρκώς ΜΕΙΟΥΜΕΝΑ.....

β) ότι με την ΥΦΕΣΗ τα ανώγια και τα κατώγια που χτίζει είτε αυτός είτε ο Μπένυ... δε τους βγαίνουν γιατί κάνουν υπολογισμούς σαν να επρόκειτω για συνθήκες προ του 2009.... συνθήκες ανάπτυξης έστω και πλασματικής!!!

Με λίγα λόγια θα πω αυτό που είπε και κάποιος προλαλήσας: Την αγελάδα αν δεν τη ταϊζεις και την αρμέγεις διαρκώς ... θα ψοφίσει!!!!!!!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Με λίγα λόγια Grtopo, καταλήγουμε στα εξής:

α) Η ρύθμιση πρέπει να γίνει για να παει $$ το κράτος

β) οι μηχανικοί θα εχουν αμοιβες της ξεφτίλας για να μην αποθαρρυνθούν οι πολίτες

γ) Και οι πολίτες θα χαιρονται για 40 (?) χρόνια και το κράτος θα τα τσεπώσει, everyone is peachy!

 

Άρα:

Επιτελούμε -ως μηχανικοί- μέγιστο κοινωνικό και εθνικό έργο!

Πρέπει να είμαστε περήφανοι κι ας παρουμε ψίχουλα! :lol:

Link to comment
Share on other sites

όσον αφορά την αμοιβή του μηχανικού έχει διαρρεύσει ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος περί κλειστών επαγγελμάτων . δηλαδή θα υπογράφει συμφωνητικό με τον ιδιώτη για την όποια αμοιβή θέλει ο κάθε μηχανικός , (με την ελπίδα ότι θα χτυπηθούμε μετάξι μας για την καλύτερη προσφορά )

 

Αν η διαδικασία είναι όλη αυτή και η ευθύνη τόσο μεγάλη, εγώ προσωπικά δε βγαίνω από την πόρτα του γραφείου μου για λιγότερα από 1000 ευρώ και ας πρόκειται και για κοτέτσι 10 τ.μ. Χάρισμα τέτοιες "δουλειές" σε όποιον συνάδελφο θέλει να βάλει το κεφάλι του στον τορβά "δωρεάν".

Και την επόμενη φορά που θα ακούσω κυβερνητικό στέλεχος να κάνει απαράδεκτες δηλώσεις περί "μείωσης των αμοιβών των Μηχανικών ελέω "απελευθέρωσης" το επαγγέλματος" (όπως ξανακούστηκε ακριβώς έτσι πρόσφατα-δε θυμάμαι από ποιόν της "κυβέρνησης" αυτής), θα αρχίσω να ψάχνω μέσα (έννομα) για να τους κυνηγήσω. Οι αμοιβές στην "ελεύθερη" αγορά που προσκυνάνε, μπορεί να μειωθούν, μπορεί να μείνουν στα ίδια επίπεδα, μπορεί όμως και να αυξηθούν. Δεν έχει κανένας δικαίωμα να "κατευθύνει". Χειραγώγηση, πολιτικαντισμούς και δημιουργία εντυπώσεων, δε θα ανεχτούμε από κανέναν. Άϊντε γιατί πολλά μας τα καναν οι τενεκέδες...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.