Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Λύσεις α λα ... ημιυπαίθριους και για τα αυθαίρετα


Recommended Posts

Δεν μπορει κάποιο στραβάδι του ΥΠΕΚΑ να διαβασει τις απορίες εδώ και να απαντήσει μία προς μία;

Link to comment
Share on other sites

Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι και να διαβάσει τις απορίες μπορεί κανένα "στραβάδι" να απαντήσει; Οι άνθρωποι έχουν αποδείξει ότι είναι άσχετοι και ανίκανοι. Βλέποντας και κάνοντας θα πορευθούν (-με) όπως και παλιότερα.

Link to comment
Share on other sites

Η τακτοποίηση του αυθαίρετου δεν είναι απλή υπόθεση όπως ήταν αυτή του ημιυπαίθριου. Στους ημιυπαίθριους υπήρχαν συνάδελφοι που έκαναν πολύ μεγάλες εκπτώσεις (δε ξέρω τι έκαναν με την εφορία και αν το μετάνιωσαν τελικά). Η περίπτωση των αυθαιρέτων είναι πολύ διαφορετική. Κατ' αρχάς είναι υποχρεωτικό να επισκεφτείς το χώρο και να σπαταλήσεις αρκετό χρόνο εκεί, αφού πρώτα βέβαια έχεις βρει τα σχέδια, ώστε να ελέγξεις τις διάφορες παραμέτρους του νόμου. Θα χρειαστείς τη βοήθεια κάποιου (ενδεχομένως και του ιδιοκτήτη) ώστε να μετράτε μαζί. Πιθανότατα να χρειαστούν και όργανα μετρήσεων ώστε να κάνεις ακριβείς μετρήσεις ως προς τη θέση του αυθαίρετου χώρου, τις διαστάσεις του κλπ. Σε αυθαίρετα χωρίς άδεια ή χωρίς σχέδια αλλά και σε ορισμένα με άδεια θα χρειαστεί τοπογράφος.

Η ευθύνη του μηχανικού είναι μεγάλη και στις παραμέτρους που δε μπορεί να ελέγξει όσον αφορά εμένα τουλάχιστον, σκοπεύω να ζητάω υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ότι κατανοεί και αποδέχεται τον υπολογισμό του προστίμου. (πχ δε μπορώ εγώ να ξέρω αν το αυθαίρετο είναι πρώτη και μοναδική του κατοικία).

Εκεί όπου δεν υπάρχουν σχέδια για να ξαναγίνουν θέλει πολύ δουλειά άρα οι συνάδελφοι που έχουν σκοπό να κάνουν μεγάλες εκπτώσεις θα έχουν δυσκολίες. Ακόμα και εκεί όπου υπάρχουν σχέδια θα πρέπει να αποτυπωθεί ο αυθαίρετος χώρος άρα και πάλι υπάρχει αρκετή δουλειά. Ο μηχανικός λοιπόν που μελέτησε το κτίριο εξ' αρχής έχει μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων συναδέλφων γιατί έχει έτοιμα σχέδια.

Είναι αρκετά δύσκολο λοιπόν να οριστεί μία ελάχιστη (ή νόμιμη πλέον) αμοιβή και ίσως είναι καλύτερα και να μην οριστεί. Σκεφτείτε να πουν πχ 500€. Τα 500 μπορεί να είναι αρκετά σε κάποιες περιπτώσεις απλές αλλά μπορεί να είναι αστείο ποσό σε άλλες. Θα έρχεται ο ιδιοκτήτης και θα σου λέει " εγώ άκουσα στις ειδήσεις 500, πως ζητάς 1500 και άντε να τον πείσεις. Αν οριστεί νόμιμη αμοιβή θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να βγαίνει σε συνάρτηση με τα τετραγωνικά που τακτοποιούνται,με τον αριθμό των χώρων που τακτοποιούνται, με το αν υπάρχουν σχέδια ή όχι, με τη δημιουργία τοπογραφικού ή μη ακόμα και με την κατάθεση του φακέλου στην πολεοδομία από το μηχανικό ή από τον ιδιοκτήτη γιατί με τους η/χ σε πολλές πολεοδομίες έτρωγες 2-4 μέρες (και νύχτες) μέχρι τη σφραγίδα περαίωσης.

Το ότι το νομοσχέδιο λέει ότι οι πολεοδομίες θα ελέγχουν μόνο την πληρότητα νομίζω ότι δεν επαρκεί. Το ίδιο έλεγε και ο 3843 αλλά μερικοί πολεοδόμοι "έκοβαν" φακέλους γιατί πχ δεν είχε μετρηθεί σωστά (κατά τη γνώμη τους)

η σκάλα ή γιατί δε μπορούσε να είναι 1η κατοικία το υπόγειο ή ζήταγαν συμβόλαια (μέχρι και Ε9 μου ζήτησαν σε πολεοδομία των νοτίων προαστίων).

Άλλο θέμα: Υπολογισμοί τετραγωνικών, υψών, κάλυψης για το αν είναι >20% κλπ κλπ θα φαίνονται στον φάκελο ή όχι? Αν ναι, θα χρειαστεί ένα μίνι διάγραμμα κάλυψης, αν όχι θα πρέπει να αναφερθεί ρητά ότι είναι με ευθύνη του μηχανικού για να μην ζητάει η πολεοδομία εξηγήσεις.

Το νομοσχέδιο θα χρειαστεί διευκρινήσεις και servicepack αρκετά και με τις τιμές για τα πρόστιμα που έχει αμφιβάλλω αν θα έχει επιτυχία

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ ότι τα αυθαίρετα δεν έχουν τη παραμικρή σχέση με τον ν3843.

Συμφωνώ ότι είναι μάλλον καλύτερα να μην οριστεί αμοιβή.

Συμφωνώ ότι αποκτάμε συνυπευθυνότητα...

 

Αλλά ούτε οι βλακείες που σου ζητούσαν σε κάποια πολεοδομία είναι το μέτρο, ούτε αυτά που περιγράφεις είναι το μέτρο.

Η δική μου εκτίμηση είναι ότι στα αστικά κτίρια περιοριζόμαστε σε δωμάτια στη ταράτσα ή σε παράγκα - ισόγεια επέκταση.

Στα εντελώς χωρίς άδεια τα οποία κατά κανόνα στην Αττική υπάρχουν ως εξοχικά στα γνωστά παράλια Λούτσας, Ν. Μάκρης κλπ... υπάρχουν ήδη αρκετοί συνάδελφοι που δεν θα μετακινούνται, θα έχουν ίσως και μια μικρή προσωπική γνωριμία με τους κατοίκους εκεί και βέβαια θα προσβλέπουν και σε μελλοντική συνεργασία οπότε με τη λογική ότι θα πιάσουν πολλούς πελάτες στη περιοχή τους θα προχωρήσουν με αρκετά χαμηλές χρεώσεις.

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε JTB, αν μου ζήτησαν (έστω σπάνια) αυτές τις "βλακείες" στον 3843 φαντάσου τι θα ζητάνε στα αυθαίρετα, γι΄ αυτό είπα ότι πρέπει να καταστεί σαφέστερο του τι θα ελέγχουν οι πολεοδομίες.

Στα αστικά όντως ο μεγάλος όγκος θα είναι δώματα κλεισίματα εξωστών και καμιά αποθήκη στον ακάλυπτο, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να βρεις τα παλιά σχέδια ώστε να δεις την κάλυψη, το ύψος, το Δ, την πρασιά και κατά πόσο τα ξεπερνάει η αυθαιρεσία, άρα δουλειά έχει και θέλει και καλό μέτρημα.

Με αυτά περί χαμηλών τιμών σε ορισμένες περιοχές προσβλέποντας σε μελλοντική συνεργασία είναι αρκετά πιθανό να συμβεί, πλην όμως ο όγκος της δουλειάς που χρειάζεται να γίνει και η ευθύνη είναι τέτοια που υπάρχει κάτω όριο στις πολύ χαμηλές χρεώσεις.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, είναι σαφές ότι το Ν/Σ έτσι όπως είναι δεν μπορεί να γίνει νόμος, κι αν γίνει νόμος δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί. Τα ερωτήματα και οι εγκύκλιοι θα πέφτουν βροχή, το χειρότερο όμως είναι ότι -ως κείμενο απευθυνόμενο σε μηχανικούς, αλλά γραμμένο από λογιστές- θα φέρει ένα απίστευτο μπάχαλο στον χώρο της οικοδομής.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ νομίζω ότι δεν θα υπάρξουν πολλές αλλαγές, δεν ξέρουν άλλωστε τί να αλλάξουν αφού ο χρόνος εφαρμογής του είναι πεπερασμένος, άντε ένα χρόνο κι ότι βγάλουμε...

Δεν έχει ισχύ ΓΟΚ και δεν αποτελεί βάση μελέτης οπότε όλα αυτά τα εκφοβιστικά είναι μάλλον για να φαίνονται και όχι για να γίνονται.

Δεν σημαίνει αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση ότι θα δηλώσω κάτι ψεύτικο...

Αντιθέτως....

Τώρα για το θέμα της αμοιβής εγώ θα επιμείνω ότι τα μεγέθη που συζητάμε είναι υπερβολικά για τα αυτιά των πελατών μας. Για να μη πώ για τους παρατρεχάμενους μεσίτες, ασφαλιστές, κατασκευαστές κλπ που θα έχουν ένα συνάδελφο με εξασφαλισμένο τον όγκο δουλειάς στη μισή τιμή.

Εφόσον δεν υπάρχει πλέον η νόμιμη αμοιβή τελειώσαν όλα... μόνο οι ευχές μας μένουν... Οποιος χρωστά λεφτά θα τα κάνει με τα μισά από αυτά που σκεφτόμαστε εδώ... Οποιος δεν πληρώνει νοίκια, δεν έχει παιδιά, δεν έχει το μυαλό για να σκεφτεί την εφορία κλπ... θα είναι αυτός που θα χαλάσει τη δουλειά.

Επαναλαμβάνω ο κόσμος δεν ακούει τον όρο "αμοιβή του μηχανικού" αλλά "έξοδα μηχανικού" λες και είμαστε παράβολο που πληρώνει.

Εν τω μεταξύ αυτό που δεν θίξαμε είναι οι ουρές και η διεκπεραίωση. Εδώ στηνόμασταν για Η/Χ και για κάποιους δεν χρεώναμε τίποτε... Τώρα, θα πείς με τα λεφτά αυτά να πηγαίνει ο πελάτης για τα πρόστιμα και τη κατάθεση φακέλου; 2-3 φορές πολεοδομία για κάθε περίπτωση, σίγουρα.

Link to comment
Share on other sites

Εδώ θα μας τρελάνουν !!!

 

Ο "μάγκας" που έχτισε ξενοδοχείο 300m² (ΕΚΤΟΣ-ΧΩΡΙΣ Ο.Α. και σε άκρως τουριστική περιοχή) θα την βγάλει με 300x500x0.06 = ..............9.000€

 

Ο "ηλίθιος" που ξεμπάζωσε 100 m² υπόγειο για άλλη κατοικία (ΕΝΤΟΣ-με Ο.Α.), θα κληθεί να πληρώσει 100x1000x15%1.5x1.2x1.5 = ..............40.500€

Link to comment
Share on other sites

Αν τα πρόστιμα είναι τόσο ψηλά όντως, κανένας λογικός και φτωχός πλέον άνθρωπος δε θα πάει να τακτοποιήσει το εξοχικούλι του. Είναι όμως έξυπνοι και θα τα μειώσουν τελευταία στιγμή προκειμένου να τα πάρουν.

Link to comment
Share on other sites

Είναι απάτη συνάδελφοι. Αν ήμασταν στοιχειωδώς υπεύθυνοι θα αρνούμασταν να εφαρμόσουμε τον νόμο ως ΤΕΕ. Δεν μπορεί ο κάθε λογιστής να αποφασίζει και να νομοθετεί για θέματα τεχνικά, απλώς επειδή το ταμείον είναι μείον.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.