Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Συνένωση καταστημάτων


penro

Recommended Posts

ΚΘΣ = ΚΛΕΙΣΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

 

Ναι αλλά στο άρθρο 10 του κτιριοδομικου μιλάει για όμορα οικόπεδα.

 

"Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η διάνοιξη ανοιγμάτων
σε εξωτερικούς τοίχους νομίμως υφιστάμενων κτιρίων
κατασκευασμένων σε επαφή με το κοινό όριο οικο−
πέδων, για τη λειτουργική συνένωση χώρων τους, εφ’
όσον:......"

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
  • Απαντήσεις 211
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

οικοπεδο με ξενοδοχειο εχει ως ομορο του οικοπεδο του ιδιου ιδιοκτητη ο οποιος θελει να φτιαξει (στο αδομητο ενα εστιατοριο)

αδεια: εστιατοριο και λειτουργικη συνενωση χωρων ? η μηπως θα παει σαν χωρος ξενοδοχειου απ ευθειας και λειτ συνενωση  η αλλο ? Ποια η γνωμη σας παρακαλω ?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα,

 

Σε περίπτωση που έχουμε δυο καταστήματα που παλαιότερα ήταν ένα (ίδια ιδιοκτησία), χωρίστηκαν σε δυο με 4178 και τώρα ζητείται να συνενωθούν πάλι, γνωρίζετε τι δικαιολογητικά μπορεί να ζητηθούν από την ΥΔΟΜ για ΕΕΜΚ; Οι τεχνικές οδηγίες δεν αναφέρουν συγκεκριμένα αν απαιτείται ΕΕΜΚ ή ενημέρωση του άρθρου 4 παρ 3 και από την εμπειρία σας θα ήθελα να γνωρίζω τι δικαιολογητικά μπορεί να ζητούνται.

 

Σας ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

και γιατί κατά την γνώμη σου δεν ισχύει η Ε.Ε.Μ.Κ 

βάσει της τροπ/σης του κτιριοδομικού "περί συνένωσης καταστημάτων"?

Link to comment
Share on other sites

και γιατί κατά την γνώμη σου δεν ισχύει η Ε.Ε.Μ.Κ 

βάσει της τροπ/σης του κτιριοδομικού "περί συνένωσης καταστημάτων"?

Δεν είπα κάτι τέτοιο. 

Διάβασα ότι  σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται και με γραπτή ενημέρωση.

Τα δικαιολογητικά για ΕΕΜΚ ζήτησα.

Link to comment
Share on other sites

5.[s1]        Σε περίπτωση συναίνεσης ιδιοκτητών με αυξημένη πλειοψηφία (67%) όμορων οικοπέδων είναι δυνατή η λειτουργική ενοποίηση των κτισμάτων των ιδιοκτησιών για όσο χρονικό διάστημα προβλέπεται από την ιδιωτική σύμβαση εφόσον διασφαλίζεται η στατική επάρκεια των κτισμάτων μετά τις προβλεπόμενες διαρρυθμίσεις.

Σε περίπτωση συναίνεσης με αυξημένη πλειοψηφία (67%) ιδιοκτητών αυτοτελών ιδιοκτησιών του ιδίου κτιρίου είναι δυνατή η λειτουργική τους ενοποίηση εφόσον διασφαλίζεται η στατική επάρκεια του κτίσματος μετά τις προβλεπόμενες διαρρυθμίσεις.

[σε συνδυασμό με τις υπ΄ αριθμ. 13448/16-3-2012 και 13451/16-3-2012 ΥΑ (ΦΕΚ Α.Α.Π.116/9.10.2012][s2] 

Για τη λειτουργική συνένωση χώρων του ιδίου ή ομόρων κτιρίων διακρίνονται οι κάτωθι περιπτώσεις :

Α) Συνένωση αυτοτελών ιδιοκτησιών εντός του ιδίου κτιρίου :

Αναλόγως του είδους των εργασιών και της χρήσης του προκύπτοντος χώρου, απαιτείται η εφαρμογή μιας εκ των τριών περιπτώσεων αδειοδότησης / ενημέρωσης του άρθρου 4 του νόμου. Στην περίπτωση εφαρμογής της διαδικασίας έγγραφης ενημέρωσης, πέραν των αναφερομένων στοιχείων στην παρούσα οδηγία εφαρμογής του άρθρου 4 παρ. 3, υποβάλλεται και τεχνική έκθεση αρμοδίου μηχανικού με την οποία τεκμηριώνεται η στατική επάρκεια του κτίσματος μετά τις προβλεπόμενες διαρρυθμίσεις / διασκευές.

Β) Συνένωση και λειτουργική ενοποίηση κτισμάτων όμορων οικοπέδων :

Για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης, η οποία προϋποθέτει συναίνεση όλων των ιδιοκτητών των όμορων οικοπέδων, ακολουθούνται τα προβλεπόμενα στις υπ΄ αριθμ. 13448/16-3-2012 και 13451/16-3-2012 Υπουργικές Αποφάσεις (ΦΕΚ Α.Α.Π.116/9.10.2012).

Γ) Λειτουργική συνένωση χώρων όμορων κτιρίων :

Εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στις υπ΄ αριθμ. 13448/16-3-2012 και 13451/16-3-2012 Υπουργικές Αποφάσεις (ΦΕΚ Α.Α.Π.116/9.10.2012).

 [s2]Αριθμ. 13448 (2) Συμπλήρωση του άρθρου 10 του Κτιριοδομικού Κανονισμού (Αποφ. 3046/304/89, ΦΕΚ 59/Δ/89)» όπως αντικατεστάθη με την παρ. 5 της υπ’ αρίθμ. 49977/3068/89 Απόφασης (ΦΕΚ 535/Β/30−6−89).

αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

 α) Μετά την παρ. 9 του άρθρου 10 του Κτιριοδομι− κού Κανονισμού, προστίθεται νέα παράγραφος 10 ως εξής: «10. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η διάνοιξη ανοιγμάτων σε εξωτερικούς τοίχους νομίμως υφιστάμενων κτιρίων κατασκευασμένων σε επαφή με το κοινό όριο οικοπέδων, για τη λειτουργική συνένωση χώρων τους, εφ’ όσον: 1. δεν παραβιάζονται οι πολεοδομικές και κτιριοδομικές διατάξεις, 2. δεν δημιουργείται αυθαίρετη αλλαγή χρήσης κατά το άρθρο 5 του ΓΟΚ, 3. δεν θίγεται η στατική επάρκεια των κτιρίων στα οποία ανήκουν οι χώροι που συνενώνονται λειτουργικά, 4. εξασφαλίζονται οι απαιτούμενες συναινέσεις των ιδιοκτητών για κάθε έναν από τους συνεννούμενους χώρους,

Η λειτουργική συνένωση γίνεται μετά από έκδοση έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, σύμφωνα με την Αποφ. 5219/04 (ΦΕΚ 114/Δ/17−2−04). Οι ιδιοκτήτες των χώρων που συνενώνονται δεν απαλλάσσονται από τυχόν φορολογικές επιβαρύνσεις, τέλη και εισφορές που προκύπτουν από τη λειτουργική συνένωση. Δεν απαλλάσσονται επίσης από τυχόν απαιτήσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία τους, όπως αυτές καθορίζονται κατά περίπτωση από τον φορέα τους.» β) Η παρ. 10 του άρθρου 10 του Κτιριοδομικού Κανονισμού αναριθμείται σε 11.

 Άρθρο 2

Η απόφαση αυτή ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσής της. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αθήνα, 16 Μαρτίου 2012 O ANAΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Αριθμ. 13451

(3) Συμπλήρωση της υπ’ αριθμ. 5219/04 Απόφασης Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

1. Συμπληρώνεται το Αρθ. 1 παρ. 3 της υπ’ αριθμ. 5219/3− 2−04 Απόφασης Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων με νέο εδάφιο ii, ως εξής: «ii. η λειτουργική συνένωση χώρων της παρ. 10 του άρθρου 10 του Κτιριοδομικου Κανονισμού (Αποφ. 3046/89, ΦΕΚ 59 Δ; ) μετά από αίτηση εκάστου των ιδιοκτητών των προς συνένωση χώρων ή νομίμως εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου τους, η οποία συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά: 1. επικυρωμένα αντίγραφα των οικοδομικών αδειών των όμορων κτιρίων 2. τεχνική έκθεση μηχανικού όπου θα περιγράφεται η τήρηση των προϋποθέσεων της λειτουργικής συνένωσης της παρ. 10 του άρθρου 10 του Κτιριοδομικου Κανονισμού 3. σχέδια αρχιτεκτονικής μελέτης (κάτοψη, τομή) και μελέτης πυροπροστασίας του ενιαίου χώρου, όπου απαιτείται, η οποία εγκρίνεται από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία και αποστέλλεται αρμοδίως στην αρμόδια πυροσβεστική υπηρεσία. 4. συμβολαιογραφική δήλωση του ν. 1221/81 και μεταγραφή της, για την εξασφάλιση των υποχρεωτικών θέσεων στάθμευσης, όπου απαιτείται. Η έγκριση περιλαμβάνει εκτός από τις εργασίες για τη συνένωση των όμορων χώρων και τυχόν εσωτερικές εργασίες διαρρυθμίσεων που απαιτούνται για την ενιαία λειτουργία του χώρου.»

Άρθρο 2

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ισχύει από την ημερομηνία δημ

 

και την 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

οικοπεδο με ξενοδοχειο εχει ως ομορο του οικοπεδο του ιδιου ιδιοκτητη ο οποιος θελει να φτιαξει (στο αδομητο ενα εστιατοριο)

αδεια: εστιατοριο και λειτουργικη συνενωση χωρων ? η μηπως θα παει σαν χωρος ξενοδοχειου απ ευθειας και λειτ συνενωση  η αλλο ? Ποια η γνωμη σας παρακαλω ?

 

προφανως δεν μπορει να υπαρξει λειτουργικη συνενωση κτισματος με αδομητο...

 

Το πιο απλο ειναι να θεωρησει τα δυο οικοπεδα που ειναι δικα του, σαν ενα, ενιαιο

και να ζητησει να χτισει στο νεο οικοπεδο...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Καλημέρα παιδιά !

μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω ...

στο κέντρο μεγάλης επαρχιακής πόλης , μου ζητήθηκε να κάνω ανακαίνιση σε ένα χώρο υφιστάμενης επιχείρησης

η οποία βρίσκεται σε ισόγειο πολυκατοικίας και σήμερα με ενημέρωσαν ότι νοίκιασαν και το ακριβώς δίπλα ισόγειο χώρο για να γίνει επέκταση και να ενοποιηθούν οι δύο χώροι .

Ενδιάμεσα μεσολαβεί η περιβόητη μεσοτοιχία (μιλάμε για 2 διαφορετικές ιδιοκτησίες), η οποία φαντάζομαι πρέπει αν όχι όλη κάποιο μέρος της πρέπει να γκρεμιστεί !

 

και φτάνω στην ερώτηση (επειδή δεν μου έχει ξανατυχει κάτι παρόμοιο), τι χαρτούρα χρειάζεται για να γίνει νόμιμα αυτό (η ενοποίηση των δύο χώρων δλδ)?

φαντάζομαι δεν μπορεί ο χώρος να φαίνεται ενιαίος και να υπάρχουν 2 μισθωτήρια (ή μηπως γίνεται και αυτό ?) χρειάζεται συναινεση από τους ενοικους κτλ?

η κλασική 48ωρη θα με καλύψει για εσωτερικές εργασίες (πλακάκια , ψευδοροφές, ελαιοχρωματισμοί) ?

 

 

ευχαριστώ !

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που θέλεις να κάνεις λέγεται λειτουργική συνένωση και χρειάζεται Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας.

Από τη σχετική απόφαση πέραν των γενικών που ισχύουν για τις ΕΕΜΚ:

 

"Για την λειτουργική συνένωση χώρων της παρ. 10 του άρθρου 10 του Κτιριοδομικού Κανονισμού (Αποφ.3046/89, ΦΕΚ 59 Δ), όπως συμπληρώθηκε με την υπ΄αριθμ. 13448/9−4−2012 (ΑΑΠ’ 116) και της παρ. 5 του άρθρου 23 του ν.4067/2012 (Α΄ 79) μετά από αίτηση εκάστου των ιδιοκτητών των προς συνένωση χώρων ή νομίμως εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου τους, κατατίθενται τα εξής δικαιολογητικά:
i) επικυρωμένα αντίγραφα των οικοδομικών αδειών των όμορων κτιρίων
ii) τεχνική έκθεση μηχανικού όπου θα περιγράφεται η τήρηση των προϋποθέσεων της λειτουργικής συνένωσης της παρ. 10 του άρθρου 10 του Κτιριοδομικού Κανονισμού.
iii) σχέδια αρχιτεκτονικής μελέτης (κάτοψη, τομή) και μελέτης πυροπροστασίας του ενιαίου χώρου, όπου απαιτείται.
iv) συμβολαιογραφική δήλωση του ν. 1221/81 και μεταγραφή της, για την εξασφάλιση των υποχρεωτικών θέσεων στάθμευσης, όπου απαιτείται.
Η έγκριση περιλαμβάνει εκτός από τις εργασίες για τη συνένωση των όμορων χώρων και τυχόν εσωτερικές εργασίες διαρρυθμίσεων που απαιτούνται για την ενιαία λειτουργία του χώρου."
 
Επίσης θερμή παράκληση
Πριν αναρτήσετε οποιοδήποτε μήνυμά σας, χρησιμοποιείστε την "Αναζήτηση" για την ύπαρξη τυχόν όμοιων θεμάτων.
Το θέμα μεταφέρθηκε εδώ.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
Ευχαριστώ, danaikaterina

Edited by danaikaterina
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.