Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρχαιολογία : Δοκιμαστικές τομές / Παρουσία στις εκσκαφές / Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων


Recommended Posts

Εκτός σχεδίου δόμηση και εκτός χαρακτηρισμένου αρχαιολογικού χώρου, στην Κέα.

 

Εκανα αίτηση για οικοδομική άδεια ταυτόχρονα σχεδόν στην Πολεοδομία και την αρχαιολογία (ΚΑ' Κλασσικών). Εκανα αίτηση για όποια έγκριση απαιτείται από αρχαιολογία και απάντησαν Μάρτιο του 2010, ότι πρέπει να γίνουν δοκιμαστικές τομές "Απαντώντας στη σχετική αίτησή σας για άδεια οικοδόμησης ... πρέπει να γίνουν δοκιμαστικές τομές στον αναφερόμενο χώρο. ... Σε περίπτωση που βρεθούν αρχαία..να γίνει ανασκαφή από τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαρτηθεί η χορήγηση ή μη άδειας οικοδόμησης..."

 

Με το χαρτί αυτό πήγα στην Πολεοδομία η οποία όταν ρώτησα αν μπορώ να κάνω τις τομές με τις εκσκαφές, δηλαδή μετά την άδεια μου είπαν ναι - εφόσον ειδοποιήσω τότε την αρχαιολογία για τομές. Ετσι κι έγινε.

1ο ερώτημα: καλά έγινε ; ή όφειλε η πολεοδομία να ζητήσει τις δοκιμαστικές τομές πριν την άδεια ; Στο κάτω-κάτω αν ποτέ δεν κτίσω γιατί να επιβαρύνομαι με τομές ;; Ποιά είναι η διαφορά "δοκιμαστικών τομών" με την ζητούμενη, σε άλλες περιπτώσεις που μου έτυχε, της παρουσίας αρχαιολόγου στις εκσκαφές;

 

-- Εχω άδεια από την πολεοδομία

-- Καλώ την αρχαιολογία για τομές.

-- Γίνονται χωρίς ευρήματα. (ότι δεν υπήρχαν αρχαία ευρήματα το ήξερα καθότι έχω οικοδομήσει τα 2 γειτονικά οικόπεδα, και ανάμενα το αποτέλεσμα των δοκιμαστικών τομών, που με δικαίωσαν)

-- Αντί να μου δώσουν γραπτή έγκριση μου λένε πως το σκέφτονται, μήπως πρέπει να πάω στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων, γιατί υπάρχει κοντά αρχαίος πύργος (θυμίζω δεν είναι χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός χώρος)

 

Πέρα από την ουσία, δηλαδή πως έχουν κτιστεί πολύ κοντύτερα 6 κατοικίες, οι 5 χωρίς ΤΣΜ και διάφορους ευνοϊκούς για μένα παράγοντες ορατότητας, κ.α. Θέτω το 2ο και βασικό για μένα ερώτημα ως διαδικασία

 

Ερώτημα 2ο : Απάντησαν στο αίτημα άδειας οικοδομής ότι θέλουν μόνο δοκιμαστικές τομές. Μπορούν βάσει νόμου μετά 15 μήνες, για το ίδιο θέμα (και μάλιστα μετά έκδοση οικοδομικής άδειας) να ζητήσουν την γνωμοδότηση ΤΜΣ; Η γνωμοδότηση εν προκειμένω θα ήταν για μορφολογικό σχολιασμό της αρχιτεκτονικής μελέτης λόγω γειτνίασης με το μνημείο - δηλαδή για θέμα άσχετο με τις δοκιμαστικές τομές.

 

Το βρίσκω άδικο και καταχρηστικό. Οι εγκρίσεις του ΤΜΣ Κυκλάδων διαρκούν περίπου 2 χρόνια .. χάθηκαν 15 μήνες υπαιτιότητα της Αρχαιολογίας.

Γνωρίζει κανείς νομοθεσία / νομολογία που να με βοηθήσει;

Link to comment
Share on other sites

Ερώτημα 1ο : Ναι, γίνεται να ζητήσουν τη γνωμοδότηση του Τοπικού, άσχετα με το αν έχουν προχωρήσει σε χαρακτηρισμό ζώνης προστασίας του Πύργου (ούτως ή άλλως, ο περιβάλλων χώρος προστατεύεται σε κάθε περίπτωση - όχι φυσικά με τους περιορισμούς που θέτει ένας χαρακτηρισμός - και αυτοδίκαια περνάει στην αρμοδιότητας της κατά τόπους Εφορείας ή Υπηρεσίας του Υπ.Πο.Τ.).

 

Ερώτημα 2ο : Θεωρώ πως όχι (και βασικά δεν το έχω ακούσει και ποτέ να γίνεται). Εξυπακούεται πως δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή τροποποίηση στα σχέδια (διαφορετικά, έστω και για μικρές τροποποιήσεις μπορούν είτε να το αρνηθούν, είτε να το παραπέμψουν στο Τοπικό) και ότι πήρες το χαρτί για το ο.κ. (με μπερδεύει λίγο η διατύπωση σου, τι εννοείς "μετά από δεκαπέντε μήνες" ; Έγιναν οι τομές, σου είπαν "οκ, προχώρα, δεν βρέθηκε τίποτα" και μετά από 15 μήνες, επανήλθαν για να σου πουν ότι λόγω πύργου, το θέμα θα παραπεμφθεί στο Τοπικό ; )

Link to comment
Share on other sites

Μάρτιο του 2011 η αρχαιολογία απάντησε στο αίτημά μου για έγκριση για οικοδομική άδεια με υπόδειξη να γίνουν οι δοκιμαστικές τομές.

 

Η πολεοδομία θεώρησε ότι οι τομές μπορούν να γίνουν και με τις εκσκαφές κατά την έναρξη της οικοδομής και καθόσον δεν υπήρχαν άλλοι όροι από την αρχαιολογία μου χορήγησε οικοδομική άδεια τον Φεβρουάριο του 2011 (φυσικά με την παρατήρηση να διενεργήσω τις τομές προ όποιων άλλων εργασιών)

 

Τον Ιούνιο του 2011 - με σκοπό να ξεκινήσω άμεσα μετά την οικοδομή - κάλεσα τον φύλακα να παραστεί / υποδείξει τομές. Εγιναν και δεν υπήρξαν ευρήματα. Εστάλη υπηρεσιακό σημείωμα από την υπηρεσία στο νησί στην Αθήνα και περίμενα την υπογραφή της ΚΑ'.

 

Όταν επέμεινα παραπονούμενος για καθυστέρηση πήρα προφορικά την απάντηση ότι δεν υπογράφηκε διότι σκέπτονται να παραπέμψουν το θέμα σε ΤΣΜ.

 

Ετσι έχουν τα πράγματα σήμερα

Link to comment
Share on other sites

Σε περίπτωση έρευνας για αρχαιότητες , πριν από την έκδοση οικοδομικής αδείας

προκειμένου να εξασφαλίσουμε την έκδοση της μελλοντικής άδειας...

καταθέτουμε αίτηση στην αρμόδια Αρχαιολογική υπηρεσία για έγκριση δοκιμαστικών τομών.

Μετά την σχετική γνωμοδότηση της αρχαιολογίας καταθέτουμε αίτηση στην Πολεοδομία για έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, με συνημμένη την απόφαση της αρχαιολογίας.

Μετά την έκδοση της έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας , η αρχαιολογία προβαίνει στις σχετικές εργασίες τομών , φυσικά με έξοδα του ιδιοκτήτη για να μην περιμένεις αιώνια να εξεύρει τα κονδύλια η Υπηρεσία.

Είναι ο μόνος τρόπος να μην μπλέξεις εκ των υστέρων.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Όταν το θέμα με την αρχαιολογία ξεφεύγει από τα ευρήματα και αρχίζει να έχει σχέσει με το πόσο επηρεάζει οπτικά η όποια κατασκευή κάποιο μνημείο τότε ο υποκειμενισμός βαράει κόκκινο.

 

Μπορεί και δίκαια, αλλα μπορεί και για καθαρά τοπικά υποκειμενικά συμφέροντα.

 

Σου συνιστώ να τσεκάρεις αν κάποιοι από την υπηρεσία εκεί που σε καθυστερούν με διάφορες προφάσεις την διαδικασία, αν έχουν κάποιο κοντινό γήπεδο ιδιοκτησίας, και τους κόβεις θέα ή κάτι άλλο.

Link to comment
Share on other sites

Εστω λοιπόν ότι εκτός ευρημάτων η μορφολογία όποιων κατασκευών επηρρεάζει το μνημείο - λογικό , και για αυτό λοιπόν παραπέμπεται μια μελέτη στο ΤΣΜ.

 

Όμως διαδικασία ; Εδώ υπάρχει η εξής καταχρηστική πράξη της αρχαιολογίας, ως φορέα της πολιτείας: Υπέβαλλα εγγράφως αίτημα ανακοινώνοντας την πρόθεση να οικοδομήσω (Μάρτιο 2010) με στοιχεία της μελέτης - Τοπογραφικό και Διάγραμμα Κάλυψης. Τότε δεν ζήτησαν να εξετάσουν την μορφή για θέματα οπτικής του μνημείου, δεν ζήτησαν ΤΣΜ.

Πως δικαιούνται μετά 15 μήνες και με αφορμή το ότι δεν βρήκαν ευρήματα στις τομές να ζητούν ΤΣΜ;

 

Παρακαλώ διαβάστε το ιστορικό και μην απαντάτε με γενικότητες και αυτονόητα και δίκαια στο κάτω-κάτω πράγματα. Μπορεί κάποιος να απαντήσει συγκεκριμένα στο παραπάνω ερώτημα διαδικασίας;

 

Εδώ κατά την γνώμη μου υπάρχει αδικία από την πολιτεία:

Κάνω μελέτη, την υποβάλλω στους φορείς, ολοκληρώνεται μια περίπλοκη διαδικασία (πολεοδομία, ΕΠΑΕ, δασαρχείο, αρχαιολογία με τομές..) εντέλει πήρα άδεια οικοδομής Φεβρουάριο 2011, και έρχεσαι αφού τελειώσει και λες "α, ξέχασα πήγαινε κι από το ΤΣΜ;;

περίμενε δηλαδή άλλα δύο χρόνια και ίσως αλλάξει και η αρχιτεκτονική σύνθεση; Δεν με προστατεύει ο νόμος;

Link to comment
Share on other sites

Σκέφτομαι πολύ σοβαρά, αν αποφασίσουν ΤΣΜ να πάρω την οικοδομική άδεια, ήδη κατατεθειμένη στην αστυνομία και να ξεκινήσω εκσκαφές.

Ας με πάνε αυτόφορο να μιλήσω σε κανένα δικαστήριο για το δίκιο μου. Αν με διακόψουν..

Αν δεν με διακόψουν κερδισμένος θα βγω.

Link to comment
Share on other sites

....

Ας με πάνε αυτόφορο να μιλήσω σε κανένα δικαστήριο για το δίκιο μου. Αν με διακόψουν..

Αν δεν με διακόψουν κερδισμένος θα βγω.

 

Συνάδελφε αν ξεκινήσεις τις εργασίας παρά την έγγραφη ρητή διατύπωση που έχεις στην πολεοδομική σου άδεια, και φας και αυτόφωρο και τρέχεις και σε δικαστήρια και καταφέρεις να βγεις κερδισμένος, ενημέρωσε μας πως τα κατάφερες…

θα είναι χρήσιμο ....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.