Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΠΕΑ σε κτήριο με αυθαιρεσίες


Faethon11

Recommended Posts

Συνάδελφοι έχω το παρακάτω πρόβλημα.

Οικοδομή με οικοδομική άδεια που λέει "Ισόγειο με τμήμα υπογείου για θέση στάθμευσης" έχει κατασκευαστεί ως 2/όροφη σε ολόκληρη την κάλυψη.

Δηλαδή όλο το υπόγειο έγινε ισόγειο και το ισόγειο έγινε Α' όροφος.

Μπορεί να μπει στο εξοικονομώ ως έχει (δηλαδή με τα αυθαίρετα);

Link to comment
Share on other sites

Φαντάζομαι ναι αλλά θα υπάρχει πρόβλημα στις παρεμβάσεις που θα συστήσεις λόγω των αυθερεσιών. Π.χ. στήσιμο σκαλωσιών για θερμομόνωση κτλ..

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον υπάρχει διαφορά μεγαλύτερη του 10% μεταξύ νόμιμης επιφάνειας και υφισταμένης (που θα αναφέρεται στο πιστοποιητικό) απορρίπτεται από το "εξοικονομω", όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ 15/4/2010

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Άρα για να μπει στο πρόγραμμα έχω δύο επιλογές.

1. Να κλείσω τα μάτια στο σύνολο του κτηρίου

2. Να μπει στο πρόγραμμα μόνο το ισόγειο που έγινε όροφος, δηλαδή να μην δω την αλλαγή.

Μπα, δεν σφάξανε για 200€....

 

edit

 

Στην ανακοίνωση της 15/4/2011 έλεγε :

 

Β. Σε περίπτωση που υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ της συνολικής επιφάνειας που δηλώνεται στο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) και της επιφάνειας που εμφανίζεται στην/στις οικοδομικές άδειες /νομιμοποιητικά έγγραφα του κτηρίου ή τμήματος αυτού, θα πρέπει να καταχωρείται η αίτηση στο Πρόγραμμα βάσει των στοιχείων του ΠΕΑ. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο Επιθεωρητής δεν κάνει ακριβή αποτύπωση του κτηρίου, εάν η ασυμφωνία υπερβαίνει το 10% της επιφάνειας που εμφανίζεται στην/στις οικοδομικές άδειες /νομιμοποιητικά έγγραφα, ο αιτών θα πρέπει κατά το στάδιο υπογραφής της δανειακής σύμβασης να προσκομίσει:

- έγγραφο/ άδεια από το/την οποίο/α να προκύπτει ότι η υπερβάλλουσα επιφάνεια υφίσταται νόμιμα

- στην περίπτωση χώρου για τον οποίο μπορεί να γίνει αλλαγή χρήσης με τις διατάξεις του Ν. 3843/2010, αντίγραφο της αίτησης που έχει υποβληθεί στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία για την αλλαγή χρήσης.

 

Στην ανακοίνωση όμως της 01.06.2011 λέει:

 

Β. Σε περίπτωση που υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ της συνολικής επιφάνειας που δηλώνεται στο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) και της επιφάνειας που εμφανίζεται στην οικοδομική άδεια /νομιμοποιητικό έγγραφο του κτηρίου (ή τμήματος αυτού), η αίτηση στο Πρόγραμμα θα πρέπει να καταχωρείται, σε κάθε περίπτωση, βάσει των στοιχείων που αναφέρονται στο ΠΕΑ, δεδομένου ότι, τόσο το εν λόγω πρόγραμμα, όσο και το πρόσφατο σχετικό θεσμικό πλαίσιο στοχεύουν στην ενεργειακή αναβάθμιση του υφιστάμενου κτηριακού αποθέματος, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μετά από αποτύπωση των πραγματικών χαρακτηριστικών του κτηρίου ή τμήματος αυτού.

 

Τι θέλει να πει πλέον ο ποιητής;

 

υ.γ. Ευχαριστώ για την βοήθεια Vassilis.K.

Link to comment
Share on other sites

Αν ασχοληθείς με την υπόθεση και δείξεις διαφορά >10% θα στη γυρίσουν πίσω. Συμφωνώ ότι δεν θα πρέπει να το αναλάβεις.

 

Απ'ότι γνωρίζω εφαρμόζεται μεν η οδηγία της 1/6/2011 (προφανώς η πραγματική αποτύπωση έχει νόημα) υπό την αίρεση όμως της 15/4 δλδ της μη υπέρβασης του 10%

Link to comment
Share on other sites

Σε περίπτωση κτιρίου τακτοποιημένο με νόμο Τρίτση, στο έγγραφο (νομιμοποιητικό όπως το λένε) εξαίρεσης από κατεδάφιση που έδωσε ο πελάτης στη τράπεζα έβαζε επιφάνεια ΚΑΛΥΨΗΣ, δηλαδή και τα μπαλκόνια μέσα.

 

Όταν αποτυπώσαμε το κτίσμα, βάλαμε την δομημένη του επιφάνεια στο ΠΕΑ, αντί της καλυπτώμενης, αφού και στα συμβόλαια έτσι την είχε..

 

Η τράπεζα απάντησε ότι υπερβούσε το 10% και ότι θα τον έκοβαν..

 

Τους εξήγησε γιατί η διαφορά κάλυψης - δόμησης, του έλεγαν δεν τους νοιάζει (??!!), τους είπε να με πάρουν τηλ, του είπαν ότι θα μου ζητήσουν έκθεση από που προκύπτει η διαφορά, δεν ξέρω τι απόγινε τελικά γιατί δεν με ππήραν ποτέ...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Μία παρόμοια περίπτωση. Ισόγειο κτίριο τακτοποιημένο με τον νόμο Τρίτση στα 76 τ.μ. Το 2008 έγινε αποτύπωση από μηχανικό που εγκρίθηκε από την πολεοδομία με κάλυψη 80 τ.μ. (μεγαλύτερη της επιτρεπόμενης) και δόμηση 80 τ.μ. ( η επιτρεπόμενη 84 τ.μ.). Με επισκεψη στο κτίριο για ΠΕΑ για το εξοικονομώ (η πρώτη μου !!) είδα ότι πρίν από το 2008 είχε γίνει μια επέκταση που δεν αποτυπώθηκε στα σχέδια. Η επέκταση είναι περίπου 8 τ.μ.

 

Ερώτηση: Βάζω επιφάνεια 80 + 8 = 88 τ.μ. ; Αν πούμε ότι είμαι κάτω από το όριο του 10% (σε σχέση με την αποτύπωση του 2008 ) δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου δόμησης;

 

Τι υποχρεώσεις έχει τότε ο ιδιοκτήτης;

Link to comment
Share on other sites

Δεν κατάλαβα, τι αποτύπωση ήταν αυτή απο μηχανικό της πολεοδομίας;

 

Πάντως αν κατάλαβα καλά, το νομιμοποιητικό έγγραφο που θα δώσει αυτός για το εξοικονομώ θα είναι του τριτση, δηλαδή 76τμ.. Εκτός και αν έχει βγάλει άδεια νομιμοποίησης για 80 το 2008.

 

ΑΝ έχει βγάλει άδεια νομιμοποίησης το 2008 τότε θα το δείξεις κανονικά όπως είναι, (88τμ), ούτως ή άλλως είναι στο 10% που επιτρέπουν. Τότε όμως θα πρέπει να τους πας χαρτί να αποδεικνύει ότι το κτίσμα είναι προ του '89, που είναι απαραίτητο για το πρόγραμμα.

 

Αν δεν έχει τίποτα άλλο εκτός απο το νομιμοποιητικό του τρίτση μην ασχοληθείς καν, γιατί δεν θα μπει στο πρόγραμμα. Και δεν αξίζουν τα 200€ να χαλαστούν οι καρδιές σας. και επουδενί μην δείξεις τίποτα απο την πραγματική κατάσταση. Δεν αξίζει να σε κυνηγάνε..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.