Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM
padelix

Αποστάσεις Δ σε μη οριοθετημένο οικισμό προ του 1923

Recommended Posts

Καλημέρα.

Πρόκειται να εκδώσω μία άδεια σε μη οριοθετημένο οικισμό προ του 1923.Το οικόπεδο είναι 40 τ.μ.,άρτιο και οικοδομήσιμο και χτίζει με συντελεστή δόμησης 1,60 και κάλυψης 0,80.Οι διαστάσεις του είναι 6 μέτρα επί 6,50.

Έχω διαβάσει αρκετές φορές το ΦΕΚ Δ 138/1981,αλλά δεν αναφέρεται πουθενά σε αποστάσεις Δ από τα όρια,παραπέμποντάς βέβαια στην αρχή του τον αναγνώστη στο αρθρο 9 του ΠΔ 24-4-85.Εάν τηρήσω τις αποστάσεις Δ,χάνω ουσιαστικά δόμηση,και για να την εξαντλήσω πηγαίνω σε λύσεις που στενεύουν το κτίριο.

Η ερώτησή μου είναι αφενός εάν γνωρίζει κάποιος εαν χρειάζεται να τηρούνται οι αποστάσεις Δ στους οικισμούς προ του 1923,και αφετέρου,έαν υπάρχει κάποια διάταξη απαλλακτική απο αποστάσεις Δ για τόσο μικρά οικόπεδα.

Πιστεύετε πως μπορώ να βρω κάποια λύση στις παραγράφους 3.α. και 3.β. του άρθρου 9 του ΓΟΚ;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΦΕΚ 138Δ΄ /13/3/1981 (Π.Δ. 2/3/81)

Υποχρεωτικές αποστάσεις από τα όρια: Αν το κτίριο δεν εφάπτεται Δ=2,50 και μέσα στα 2,50 επιτρέπονται εξώστες έως 1,00μ.

ερεύνησε αν μπορείς να ζητήσεις λόγω σχήματος και μεγέθους παρέκκλιση

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ Θεοχάρη.Θα το κοιτάξω έτσι.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ακριβώς την ίδια ερώτηση ήθελα να κάνω και εγώ και ευτυχώς που βρήκα το θέμα και δεν άνοιξα και δεύτερο.

 

Καταρχήν για την παραπάνω περίπτωση για να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο κατά παρέκκλιση στα 40τμ το οικόπεδο θα πρέπει να είναι υφιστάμενο πριν τις 2/7/1968 και αυτό να αποδεικνύεται με συμβόλαια κτλ... κατά το άρθρο 4 παράγραφος 3 του πδ 2/3/81.

 

Από εκεί και πέρα αν έχει εφαρμογή το νεότερο διάταγμα για τους οριοθετημένους οικισμούς ΠΔ 24/4/85 έχει να κάνει με το αν υπάρχει οριοθέτηση με απόφαση Νομάρχη.

 

Στο θέμα μας και της απόστασης Δ απ’ τα πίσω και πλάγια όρια, πηγαίνοντας στο άρθρο 8 του ΠΔ 2/3/81 το μόνο που αναφέρεται για τις αποστάσεις είναι η παράγραφος 7: «7. Επί οικοπέδων εμβαδού ίσου ή μεγαλυτέρου των πεντακοσίων (500) τ.μ. το κτίριον δέον να τοποθετήται εις απόστασιν τουλάχιστον τεσσάρων (4) μέτρων, εκ της κατά τα ανωτέρω οριζομένης οικοδομικής γραμμής»

 

Αν κάποιος παρόλα αυτά έχει κάποιο πρόγραμμα δομικής ενημέρωσης (εγώ έχω την δομική πληροφορική) βρίσκει ότι η παράγραφος αυτή έχει καταργηθεί με την Εγκ-113/86 Αρθ-28.

 

Από εκεί και πέρα το μόνο που μένει να εφαρμοστεί από το ειδικότερο προς το γενικότερο διάταγμα είναι ο ΓΟΚ του 85, που δίνει την απόσταση κατά τα γνωστά Δ =3+0.1Η, πράγμα που το δίνει και το πρόγραμμα σαν σχόλιο.

Τα 2.5μ δεν μπορώ να τα βρω πουθενά για τους οικισμούς προ του 1923 και μάλλον πρόκειται για παρερμηνεία και γενίκευση από το ΠΔ 24/4/85 που όντως εκεί ισχύουν, αλλά στην δική μας περίπτωση δεν ισχύει ως διάταγμα γενικά το ΠΔ 24/4/85.

 

Τέλος θα ήθελα να παρακαλέσω όποιον έχει κάποιο παρόμοιο πρόγραμμα να κάνει ένα κόπο να το ψάξει ώστε να είμαι περισσότερο σίγουρος γιατί κάποιοι το λένε έτσι και κάποιοι αλλιώς και φυσικά μπορεί να υπάρχει και κάτι που δεν βρίσκω.

 

Ευχαριστώ πολύ εξ αρχής όποιον μπει στον κόπο να με βοηθήσει γιατί είναι κάτι που το χρειάζομαι σχετικά άμεσα μέσα στο σκ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καμία παρεμνηνεία. 2,5 είναι το "Δ". Ξαναδές τον ΓΟΚ όπου ορθά ανέτρεξες, στο άρθρο 28 παρ. 3. Αναφέρεται σε όλους τους οικισμούς χωρίς εγκεκριμένο σχέδιο

 

Σε οικισμούς χωρίς εγκεκριμένο σχέδιο, από τις διατάξεις του πολεοδομικού κανονισμού εφαρμόζονται: Τα Αρθ-2, 3, 4, 5, το Αρθ-7 πλην της παρ.1Βι, το Αρθ-8 παρ.3, το Αρθ-9 παρ.1 και 4 με τη διευκρίνιση ότι η αναφερόμενη σ' αυτές απόσταση Δ ορίζεται 2,5 μ ανεξάρτητα από το ύψος,....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια!

 

Όντως το βρήκα εκεί που λες, απλά δεν είχα φτάσει ως το άρθρο 28 γιατί ο τίτλος του δεν με προϊδέαζε να βρω τέτοια διάταξη και βασικά έτρωγα κόλλημα με αυτό που μου έβγαζε το πρόγραμμα που λογικά είναι λάθος.

 

Ευχαριστώ και πάλι.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πρός ενημέρωση:

post-2272-0-92801800-1426494917_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

καλησπέρα! μια ερώτηση :

σε μη οριοθετημένο οικισμό προ του 1923 προκειται να γίνει κατάτμηση οικοπέδου.

Mέσα στο αρχικό οικόπεδο (προ κατάτμησης) υπάρχουν κτίρια.

Ποιες είναι οι επιτρεπόμενες αποστάσεις του νέου οριου που θα δημιουργηθεί (μετά την κατάτμηση) από τα υφιστάμενα κτίρια?

όλες οι γνώμες δεκτές.

ευχαριστώ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τα κτίρια υφίστανται βάσει οικοδομικής άδειας;

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

0,0μ αν δεν έχει ανοίγματα στο νέο όριο και 2.5μ αν έχει

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.