Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αρχιτεκτονικοί κανόνες δόμησης σε όλους τους Καλλικρατικούς Δήμους της χώρας


venezia

Recommended Posts

Εξαγγέλθηκε από τον υφυπουργό Συφουνάκη , με ανάθεση ,

η έναρξη υλοποίησης Προγράμματος εκπόνησης 48 μελετών για τη θεσμοθέτηση βασικών μορφολογικών – αρχιτεκτονικών κανόνων δόμησης σε όλους τους Καλλικρατικούς Δήμους της χώρας

 

http://government.gov.gr/2011/08/03/18387/

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 29
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Τι είναι πάλι αυτό...; Δηλαδή, θα υπάρχει λίστα επιτρεπομένων μορφολογικών στοιχείων τα οποία θα πρέπει να ενσωματώνει στον σχεδιασμό ο αρχιτέκτων; Κάτι σαν αρχιτεκτονική multiple choice;

Θα πηγαίνουμε ΕΠΑΕ και θα μας λένε: "κόβεστε, δεν χρησιμοποιήσατε το τοξωτό παράθυρο και την πετρούλα στην όψη"...

Link to comment
Share on other sites

Είμαι χαρούμενος που ξεκινάει ένα μεγάλο πρόγραμμα μέσω του οποίου θα προσδιορίζονται οι βασικές αρχές αρχιτεκτονικής που στο εξής θα χαρακτηρίζουν τις νεοαναγειρόμενες οικοδομές. Επιδιώκουμε σε κάθε Διαμέρισμα, σε κάθε Καλλικρατικό Δήμο, η από εδώ και στο εξής δόμηση να λαμβάνει υπόψη τα τοπικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, να προστατεύει το περιαστικό τοπίο από ανάρμοστες κατασκευές να προσαρμόζεται στα υπάρχοντα ιστορικά οικιστικά σύνολα χωρίς να τα προσβάλλει».

 

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ ΜΩΡΕ !!!

 

όχι πάλι τα ίδια ... έλεος ... Deja vu !!! δήλωση copy paste του 1995

Link to comment
Share on other sites

Καλά, αφού δεν έχει γίνει καμία μελέτη ακόμη, πώς ξέρουν ότι είναι 48 οι μελέτες;

 

Οι εξειδικευμένοι κανόνες δόμησης που θα παραχθούν για κάθε περιοχή της χώρας, καλούνται να εξυπηρετήσουν τις σύγχρονες απαιτήσεις του σχεδιασμού, όπως είναι η προσαρμογή των αρχών της βιοκλιματικής δόμησης και των συστημάτων ΑΠΕ στα αρχιτεκτονικά πρότυπα κάθε τόπου.

 

Αρα λοιπόν, σε λίγα χρόνια που θα έχουν αλλάξει οι "σύχρονες απαιτήσεις του σχεδιασμού" θα ξαναέχουμε νέες μελέτες;;;

Αα, ρε πάλι κάποιοι θα τρώνε καλά με αεριτζήδικες μελέτες! Θα γίνουν τίποτε ομάδες εργασίας στο υπουργείο με αρχηγό τον Σηφουνάκη και θα πρέπει εμείς όλοι να κάνουμε την ελλάδα σαν συγκρότημα κατοικιών, copy-paste παντού!

 

Σαφώς και δεν είμαι περήφανος για την ασχήμια των κατασκευών και των έργων μερικών συναδέλφων αλλά αυτό είναι θέμα και των πελατών... και των αυθαιρεσιών... και των συνθηκών "πελατείας" που ισχύει σήμερα στο κόσμο της κατασκευής...

 

Εύχομαι μόνο να είναι για καλό αλλά φοβάμαι ότι θα είναι πάλι ένας μπούσουλας που θα τηρείται ευλαβικά, με ελλιπή ερμηνεία οπότε μιλάμε πάλι για στείρα εφαρμογή κανόνων και αποκλεισμό στη πράξη της σύγχρονης σχεδίασης, η οποία για να είναι σύγχρονη θα πρέπει να εξελίσσεται και να μη βασίζεται σε δεσμευτικούς κανόνες ελέγχου φορολογικών και ενσήμων... Ακόμη και τα καλύτερα κτίρια της λ. Κηφισίας είναι κουτάκια μπροστά στα απλά δημιουργήματα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής στο εξωτερικό...

 

Επίσης, να διατυπώσω την απορία μου....

Δεν θα πρέπει αυτό να γίνει παράλληλα με το νέο ΓΟΚ; Δεν θα πρέπει να ασχοληθούν τα ίδια άτομα και στα δύο θέματα;;;

Γιατί δεν εμπλέκεται το ΤΕΕ ή το ΕΜΠ στο θέμα;

 

Αυτό το πράγμα πάντα με φοβίζει....

Να βγαίνει ένας άχρηστος, να βγάζει άχρηστους όλους τους προηγούμενους...

να περνά ο καιρός και να αποδεικνύεται άχρηστος και ο ίδιος, και ξανά από την αρχή... Αλλος άχρηστος... μετά πάλι άλλος...

Δηλαδή τόσα χρόνια τί τους εμπόδιζε να πετύχουν τα παρακάτω;;; Τί άλλαξε και τί εξασφάλισαν τώρα ειδικά που θα βοηθήσει;

 

Το πρόγραμμα αναμένεται να συμβάλει:

- στη διαφύλαξη του σημαντικού οικονομικού και πολιτιστικού πόρου που είναι η ταυτότητα της κάθε περιοχής,

- στην προώθηση των αρχών της οικολογικής δόμησης

- στη διαφάνεια στον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, με την παραγωγή ενός συνόλου κανόνων-οδηγιών που θα κατευθύνει τους μελετητές και τα αρμόδια όργανα αρχιτεκτονικού ελέγχου, με τρόπο αντικειμενικό.

 

Οι εκφράσεις πάντα πομπώδεις και με σιγουριά, και το αποτέλεσμα ΜΗΔΕΝ!!!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ο οποιοσδήποτε έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική και όχι μπακαλική γνωρίζει ότι

Η άρνηση της αρχιτεκτονικής είναι να «αποφασίζεις» ότι υπάρχουν κανόνες μορφολογίας τους οποίους δεν πρέπει να αλλάζεις.

Μηδενίζει την όποια αρχιτεκτονική διαδρομή στο από δω και πέρα, με το μέχρι εδώ τι είχαμε και μας άρεσε.

Στο μόνο που μπορεί να φάνει χρήσιμο «μορφολογικοί κανόνες αρχιτεκτονικής» είναι να μη κάνουν τα γνωστά εκτρώματα στην ελληνική επικράτεια η εργολαβική αντίληψη «αρχιτεκτονικής σύνθεσης» από ανθρώπους που δεν σπούδασαν αλλά ακόμα πιο σημαντικό δεν αγάπησαν ποτέ την αρχιτεκτονική.

 

Την είχαν και έχουν στο κεφάλι τους ως έλα μορέ 5 δωμάτια όλοι ξέρουμε να τα βάλουμε σε μια σειρά. Φτιάξε και ένα ανάγλυφο σοβά στην όψη και έγινες Μιες Βαν ντε Ρόε… σίγα το σπουδαίο.

 

Αν ο κύριος Συφουνακης είναι μέλος του συλλόγου αρχιτεκτόνων προσωπικά επιθυμώ την διαγραφή του.

 

Ως υπουργός έχει κάθε δικαίωμα να βγάζει νόμους για το πώς πρέπει να είναι η αρχιτεκτονική.

Ως αρχιτέκτονας όμως όχι, ειδικά όταν την σκοτώνει.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο για την προστασία της Αρχιτεκτονικής της χώρας μας αλλά και για την μελλοντική παραγωγή καλύτερων μορφών αυτής να γινόταν κάποιες περικοπές από τα δικαιώματα υπογραφής των Αρχιτεκτονικών μελετών.

 

Ας δοθεί η Αρχιτεκτονική στους Αρχιτέκτονες και θα είναι περιττοί όλοι αυτοί οι περιορισμοί.

 

Κάποια στιγμή θα πρέπει ο καθένας να κάνει αυτό που σπούδασε... κι όχι αυτό που νομίζει πως μπορεί να κάνει...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εδώ κάπου λοιπόν έρχεται και δένει το γλυκό.

Μου δημιουργείται μια απορία, για πίο λόγο πήγα και σπούδασα Αρχιτεκτονική?

- για να έχω έτοιμα copy paste σχεδιάκια....?

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ας δώσουμε την Αρχιτεκτονική στους Αρχιτέκτονες....

Ας δώσουμε την Τοπογραφία στους Τοπογράφους

Ας δώσουμε την Στατική στους Πολιτικούς Μηχ.

Ας δώσουμε....

Ας δώσουμε....

 

Τι από όλα αυτά μπορεί να διαχωριστεί?

-Όλα....μα στο Ελλαδιστάν...ΤΙΠΟΤΑ.

 

Συμφωνώ όπως βλέπετε με τους προλαλλήσαντες συναδέλφους.

Είναι κρίμα να μας σκοτώνουν με έναν τόσο απλό τρόπο και χωρίς οίκτο.

Μπορώ να γράψω εκατοντάδες σειρές, απόψεις, λόγους κλπ αλλά δεν θα το κάνω για να μην παρεκτραπώ.

Κρίμα να αποφασίζουν για εμάς χωρις εμάς και πάνω απο όλα για εμάς Λογιστάκιδες.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Εγώ ήθελα να κατεβάσω καντήλια αλλά οι καλοί μου τρόποι (πανάθεμα τους) με απέτρεψαν.

Μα είναι δυνατόν το 2011 και να πάνε να μορφοποιήσουν αρχιτεκτονικούς «κανόνες»? Όταν από το 1930 όλα αυτά πετάχτηκαν σε κάλαθο σκουπιδιών?

Δεν γνωρίζουν καν τι σημαίνει στην ουσία του. Αυτό είναι το τραγικό.

Πάνε να καταπολεμήσουν την πολεοδομική και μπεντατζίδική ασυδοσία που κυριαρχεί στην Ελλάδα με την ηλιθιότητα κανόνων για να μπορούν να προσαρμοστούν οι εργολαβικές λογικές κατασκευής.

Θα είμαστε παγκόσμια η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα λύσει με νόμο, το αρχιτεκτονικό πρόβλημα πως γίνονται οι συνθέσεις κτηρίων.

Link to comment
Share on other sites

...Ας δοθεί η Αρχιτεκτονική στους Αρχιτέκτονες και θα είναι περιττοί όλοι αυτοί οι περιορισμοί...

 

Έχω βαρεθεί σε κάθε θέμα να βρίσκεται και κάποιος που -αστόχαστα- εμπλέκει στην συζήτηση το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Συνάδελφε, τα χάλια της Ελλάδας αρχιτέκτονες τα σχεδίασαν. Βγες μια βόλτα στους δρόμους, θαύμασε τα έργα των χειρών σας, και πήγαινε μετά στο σχετικό νήμα για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αρχιτεκτόνων να ισχυριστείς ότι φταίει η κατανομή των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

 

Το αίσχος αυτών των επιτροπών το περιέγραψε θαυμάσια ο συνάδελφος didonis. Αυτός ο παραλογισμός εφαρμόστηκε στους προστατευμένους οικισμούς, αυτή η πρακτική περιγράφεται στα αντίστοιχα διατάγματα, και είδαμε που φτάσαμε.

Η αρχιτεκτονική "με μορφολογικές προδιαγραφές" έχει επικριθεί εδώ και δεκαετίες σε πανεπιστημιακές αίθουσες, σε συνέδρια, σε ημερίδες, σε ομάδες εργασίας...

 

Ξέρουμε πλέον ότι αυτός είναι ο σίγουρος δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε, αν θέλουμε να επικρατήσει μία αρχιτεκτονική αδιάφορη και άχρωμη, αν θέλουμε να καταπνίξουμε τον σχεδιασμό, αν θέλουμε μία αστική αρχιτεκτονική εργολαβικού τύπου.

 

Φαίνεται όμως πως για κάποιους -που καθορίζουν τα πράγματα- η παράδοση εξαντλείται στο ρουστίκ, το ενδιαφέρον στο κίτς, η αρχιτεκτονική επέχει θέση λίγο κατώτερη της διακόσμησης υπαίθριου χώρου...

 

Δεν είναι βεβαίως παράξενο... Χρόνια τώρα, στα τουριστικά θέρετρα, έξω από τους αρχαιολογικούς χώρους, τα εποχιακά περίπτερα λαϊκής τέχνης πουλάνε πορνογραφικά τευχίδια για το σεξ στην αρχαία Ελλάδα, και συμπλέγματα ομοιωμάτων χοίρων σε σκηνές ακολασίας... Αυτός είναι ο πολιτισμός ορισμένων.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Έχω βαρεθεί σε κάθε θέμα να βρίσκεται και κάποιος που -αστόχαστα- εμπλέκει στην συζήτηση το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Συνάδελφε, τα χάλια της Ελλάδας αρχιτέκτονες τα σχεδίασαν...

 

Το ποιος υπογράφει τις αρχιτεκτονικές μελέτες δεν είναι καθόλου άσχετο με το θέμα (ή τουλάχιστον είναι πολύ σχετικότερο από το τι πουλάνε έξω από τους τουριστικούς χώρους)!

 

όσο για τα χάλια της Ελλάδας και τους αρχιτέκτονες που τα σχεδίασαν...

 

κατά τα άλλα δε διαφωνούμε σημαντικά.

 

και για να ξαναμπώ στο θέμα αυτό που λέω είναι πως το σωστό είναι το κράτος να εμπιστευτεί στους αρχιτέκτονες την παραγωγή αρχιτεκτονικής και ταυτόχρονα να μη τους δεσμεύει με μορφολογικούς κανόνες. Οι κανόνες χρειάζονται μόνο όταν η αρχιτεκτονική μπορεί να εφαρμοστεί από τον καθένα. Τότε όμως, από τη μία εμποδίζονται οι άσχετοι να παράγουν εκτρώματα (αφού είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν τους μορφολογικούς κανόνες) αλλά ταυτόχρονα στειρώνονται όσοι εκπαιδεύτηκαν για να χειρίζονται τα θέματα αυτά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.