Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επαρκής φυσικός φωτισμός και αερισμός σε προ '90 κτήρια


Recommended Posts

Αναφορικά με κάποιες άδειες ίδρυσης που απαιτούν να τεκμηριώνεται ότι ο χώρος κύριας χρήσης έχει επαρκή φυσικό φωτισμό και αερισμό (ναι, μου το ζήτησαν), πως ακριβώς οφείλω να το κάνω όταν πρόκειται για κτήριο που ανεγέρθηκε με άδεια προ της ημερομηνίας εφαρμογής της σχετικής διάταξης του κτιριοδομικού;

Αρκεί να το περιγράψω στην τεχνική-αιτιολογική έκθεση ή υπάρχει κάτι αναλυτικότερο που μου διαφεύγει;

Link to comment
Share on other sites

Μου φαίνεται λογικό να το ζητούν σε χώρους εργαζομένων ή και χώρους κοινού.

Νομίζω πως εύκολα μπορείς να κανεις τον υπολογισμό ανά χώρο και τα ανοίγματα που έχουν, αν υπάρχει η απαιτουμενη επάρκεια με τις ισχύουσες σήμερα διατάξεις.

 

Αν δεν βγαίνουν τα νούμερα θα πρέπει να δεις τι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν είτε στην εσωτερική διαρρύθμιση είτε για τα ανοίγματα για να υπάρχει η επάρκεια.

Link to comment
Share on other sites

Ναι, το γνωρίζω αυτό, αλλά ο σχετικός νόμος βγήκε το '89. Αυτό που έχω είναι κτήριο του 1967...Μπορώ να το αιτιολογήσω αναλυτικά με τις σημερινές διατάξεις ή να αρκεστώ σε καμια γενική τεχνική περιγραφή;

Link to comment
Share on other sites

Δες το ΓΟΚ/73

συμπεριλαμβάνει και τον κτιριοδομικό στα άρθρα του που ισχύουν σε όλα τα συστήματα δόμησης

 

 

ΑΡΘΡΟΝ-81

 

ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΑΙ ΕΙΣ ΑΠΑΝΤΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΟΜΗΣΕΩΣ

Φωτισμός και αερισμός των διαμερισμάτων

 

 

 

1. Οι κυρίας χρήσεως χώροι των κτιρίων ως και τα μαγειρεία πρέπει να δέχωνται τον αναγκαίον φωτισμόν και αερισμόν αμέσως εκ των κοινοχρήστων εκτάσεων του οικισμού ή και των υποχρεωτικώς ή προαιρετικώς αφιεμένων ακαλύπτων τμημάτων των οικοπέδων.

2. Η αναγκαία προς φωτισμόν και αερισμόν επιφάνεια του ανοίγματος (κτίστου) δεν δύναται να είναι μικροτέρα του ενός (1) τετραγωνικού μέτρου ανά 9 τετραγωνικά μέτρα επιφανείας δαπέδου χώρου.

3. Τα ανοίγματα προς αερισμόν χώρων βοηθητικής χρήσεως δύνανται να καταργώνται εάν εξασφαλίζεται τεχνητός αερισμός δια φυσικού ή μηχανικού ελκυσμού βάσει ειδικής μελέτης υποβαλλομένης εις την αρμοδίαν Αρχήν κατά την αίτησιν προς έκδοσιν της αδείας ανεγέρσεως του κτιρίου.

4. Εις τους χώρους σταθμεύσεως αυτοκινήτων δέον όπως εξασφαλίζεται φυσικός ή τεχνητός αερισμός.

5. Μαγειρεία εστιατορίων, ξενοδοχείων, νοσοκομείων, κέντρων διασκεδάσεως εφ' όσον αρμοδίως κέκτηνται άδειαν λειτουργίας, κλίβανοι νοσοκομείων και άλλαι συναφείς εγκαταστάσεις κατασκευαζόμενα εν υπογείω δέον να κέκτηνται πλήρες σύστημα μηχανικού εξοπλισμού.

 

Και αυτό

 

ΑΡΘΡΟΝ-12

 

Φωτισμός - Αερισμός.

Χώροι κυρίας και βοηθητικής χρήσεως

 

 

 

1. Ο φωτισμός του κτιρίου καλείται άμεσος μεν όταν τα εξ ων συντελήται ούτος ανοίγματα του κτιρίου επικοινωνούν αμέσως προς ακάλυπτον έκτασιν (κοινόχρηστον έκτασιν ή υποχρεωτικώς είτε προαιρετικώς ακάλυπτα τμήματα του οικοπέδου) έμμεσος δε όταν συντελήται μέσω ετέρων χώρων του κτιρίου αμέσως φωτιζομένων.

2. Ο αερισμός του κτιρίου καλείται φυσικός μεν όταν επιτυγχάνεται αυτομάτως μέσω των ανοιγμάτων ή διατάξεων φυσικού ελκυσμού, τεχνητός δε όταν επιτυγχάνεται δια μηχανικών εγκαταστάσεων κατά τας ειδικάς περί τούτου διατάξεις.

3. Χώροι κυρίας χρήσεως των κτιρίων καλούνται οι προοριζόμενοι εκ κατασκευής δια πολύωρον εν αυτοίς παραμονήν ανθρώπων προς διημέρευσιν, συναναστροφήν, εργασίαν, ανάπαυσιν και ύπνον ως και χώροι αναμονής του κοινού.

4. Χώροι βοηθητικής χρήσεως των κτιρίων καλούνται οι μη προοριζόμενοι εκ κατασκευής δια πολύωρον εν αυτοίς παραμονήν ανθρώπων ήτοι οι προοριζόμενοι δια χρήσιν υγιεινής, αποθηκεύσεως ειδών οικιακής χρήσεως, διάδρομοι και προθάλαμοι".

(Σ.Σ. Η παρ. 4 του άρθρου 12 τίθεται ως αντικατεστάθη δια της παρ. 5 του άρθ. 1 του ΝΔ-205/74 (ΦΕΚ-363/Α/7-12-74).

 

Επισημαίνω το κτίστου (για να ξεπεράσεις τυχόν μικροδιαφορές απο την απαιτούμενη)

 

Επίσης να προσθέσω ότι στο ΓΟΚ/85 προβλέπονταν η ισχύς ορισμένων άρθρων (ταδε …) για ένα διάστημα δεν θυμάμαι όμως πόσο- η οποία ισχύς των καταργήθηκε με το

Άρθρο 38.

Καταργούμενες διατάξεις Ν.Δ.

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται:

α. Οι διατάξεις του Ν.Δ. 8/1973 «περί Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού», οι οποίες εξακολουθούσαν να ισχύουν σύμφωνα με το άρθρο 31 του Ν. 1577/1985 (Φ.Ε.Κ. 210/Α΄/18.12.85).

του νέου κτιριοδομικού κανονισμού

Link to comment
Share on other sites

Και αυτό μεταγενέστερο από το κτήριο που έχω είναι...

Εγώ πως να κάνω τον έλεγχο; Αναλυτικά με βάση άρθρο κάποιου ΓΟΚ ή περιγραφικά με τεχνική έκθεση; To '67 ήταν με ΓΟΚ '55 ; Επειδή δε θα γίνουν αλλαγές στις όψεις, μήπως πρέπει να πάω με το ΓΟΚ '55 για έλεγχο φωτισμού/αερισμού;

Link to comment
Share on other sites

όπως είπα νομίζω πως πρέπει να κάνεις αυτό..

 

....

να κανεις τον υπολογισμό ανά χώρο και τα ανοίγματα που έχουν, αν υπάρχει η απαιτουμενη επάρκεια με τις ισχύουσες σήμερα διατάξεις.

...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.