Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Περιβαλλοντική μελέτη - γεώτρηση


george

Recommended Posts

Παιδια καλησπερα. θελω να κανω την παρακατω ερωτηση . ειμαι μηχανολογος και προκειται να αναλαβω μια περιβαλλοντικη μελετη για μια γεωτρηση απο μια δημοτικη επιχειρηση υδρευσης. αυτο θεωρειται δημοσιο εργο οποτε πρεπει να εχω παρει μελετητικα πτυχια κλπ (τριετια απο την ληψη του πτυχιου συμπληρωνω σε δυο μηνες) ή θεωρειται απλα μια αναθεση απο μια δημοτικη επιχειρηση οποτε μπορω να την κανω χωρις να εχω (τυπικα σε δυο μηνες θα το βγαλω αν χρειαστει το μελετητικο πτυχιο?

 

Προσοχή : Ταξινομούμε τα θέματα ανάλογα με το περιεχόμενο της εκάστοτε κατηγορίας και όχι με την επαγγελματική μας ιδιότητας

Ζ.

 

Παρατήρηση: Οι τίτλοι των θεμάτων πρέπει να είναι με σωστή ορθογραφία και με τόνους.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ.

Χάρης

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 38
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Στις ΜΠΕ ανεξαρτήτος αν είναι ιδιωτικό ή δημόσιο το έργο χρειάζεσαι μελετητικό κατ 27 (εκτός αν είναι κατηγορίας Β4 οπότε διάβασε την νομοθεσία)

Επίσης μελετητικό βγάζεις στα 4 χρόνια και όχι στα 3

Τώρα να πω και την μπηχτή μου (όχι προσωπικά για σένα άλλα για το κράτος και το ΤΕΕ ) οτι μηχανολόγος θα κάνει ι ΜΠΕ για γεώτρηση επιστημονικά έχει κάποιο ενδιαφέρον :razz:

Link to comment
Share on other sites

εχεις δικιο και εγω το ελεγα αυτο, μεχρι που ειδα ποιοι μπορουν να κανουν μελετες κατηγοριας 27 και βρηκα το παρακατω:

 

1. Αρχιτέκτονες (1,2,6,7,8,27)

2. Πολιτικοί Μηχανικοί (1,2,6,8,10,11,13,16,21,27)

3. Μηχανολόγοι Μηχανικοί (5,9,12,14,15,27)

4. Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί (9,14,15,27)

5. Ηλεκτρονικοί (9,15,27)

6. Μηχανολόγοι-Ηλεκτρολόγοι (9,14,15,27)

7. Τοπογράφοι Μηχανικοί (1,2,10,13,16,27)

8. Χημικοί Μηχανικοί (15,17,18,27)

9. Μεταλλειολόγοι-Μεταλλουργοί (15,19,27)

10. Ναυπηγοί, Ναυπηγοί Μηχανολόγοι (9,12,15,27)

11. Δομοστατικοί (6,8,27)

 

οποτε λεω , γιατι οχι και εγω?

βρηκα & 4-5 μελετες , για να δω τι παιζει πανω κατω (απο διαφορετικα ατομα. για να συγκρινω) και ειναι η αποθεωση του copy paste!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Oσο οι περιβαλλοντικες μελετες γινονται για τα ματια του κοσμου φιλε george ο καθενας μας (ειτε ειναι γνωστης του αντικειμενου ειτε οχι) θα μπορει να συντασσει μια.

 

Δεν εχω καταλαβει το εξης: Εστω οτι ο δημος εχει αποφασισει να κανει γεωτρηση σε καποιο χωραφι που του ανηκει. Και εστω οτι τη μπε εκπονει επιστημονας με γνωσεις πανω στο θεμα. Το λογικο ειναι η μπε να λεει οτι το εργο θα εχει δυσμενη επιπτωση στο υπογειο υδατινο δυναμικο, αναλογα βεβαια κ με την περιοχη και τα δεδομενα..

Η γεωτρηση αφου εχει προγραμματιστει δεν θα γινει τελικα;

Το δικτυο δεν θα συνεχισει να εχει απωλειες;

Μερικοι δεν θα συνεχισουν να βγαινουν να καταβρεχουν το δρομο μπροστα στο μαγαζι/σπιτι τους με μια μανικα;

Ο κοσμος σπιτι του δεν θα συνεχισει να ξοδευει το νερο αλυπητα;

Η ΓΕΩΤΡΗΣΗ Η ΚΑΗΜΕΝΗ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΕΡΕΨΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ;

 

Παμε αναποδα στην Ελλαδα. Ειναι σαν να εχει καποιος ενα κοψιμο στο χερι του 1,5 ποντο βαθυ, και αντι να παει να κανει ραμματα να τυλιγει το χερι του με κουβαρια γαζες ελπιζωντας να σταματησει η αιμορραγια.

Link to comment
Share on other sites

ειμαι απολυτα συμφωνος σε αυτα που λες, ckiriako

ειμαι και εγω υπερ της προληψης παρα της καταστολης.

αλλα αν δεις στην περιοχη που μενω τι γινεται θα τραβας τα μαλλια σου.

το θεωρητικα πλουσιοτερο χωριο εχει καταναλωση δεκαπλασια απο το φτωχοτερο. Το χωριο αυτο αποτελειται απο εξοχικα ατομων που ειναι μεγαλοστελεχη εταιριων βιομηχανοι κλπ, δηλαδη ανθρωπων θεωρητικα εκλεπτυσμενων και ανοιχτων σε καθε τι νεο. οταν δεν μπορεις να πεισεις τους ανθρωπους αυτους που ξαναλεω (θεωρητικα) εχουν μια καλυτερη παιδεια για να δεχτουν στην χειροτερη περιπτωση εναν οικιακο βιολογικο καθαρισμο ( με κοστος γι αυτους μηδαμινο 3500-4000€) και να ξαναχρησιμοποιουν το νερο που καταναλωνουν σε ποσοστο 98% τοτε εγω δεν μπορω να καταλαβω ποιο κομματι του πληθυσμου θα μπορεσει να υιοθετησει πολιτικες εξοικονομησης νερου.Το λογικο ειναι πρωτα να μειωσεις την καταναλωση νερου και μετα να ψαχνεις για γεωτρησεις , συμφωνω και εγω.

Το χειροτερο ειναι παντως που σαν πληθυσμος δεν μπορουμε να πειστουμε για τα πιο απλα, οπως το να βαλουμε ενεργειακες λαμπες στα σπιτια μας, δηλαδη υποθεση 2 λεπτων, ποσο μαλλον για γεωτρησεις κλπ....

Link to comment
Share on other sites

Είμαστε λίγο οφφτοπικ αλλά όντως ειδικά παλιότερα είχε προηγηθεί η απόφαση για το έργο και η χωροθέτηση του και ακολουθούσε η ΜΠΕ.Η νομοθεσία βελτιώθηκε από τότε παρόλα αυτά σε ΄κάποιο βαθμό συνεχίζεται η ΜΠΕ να αντιμετωπίζεται σαν αναγκαίο κακό για να πάρουμε την άδεια

Αυτό που ήθελα να εστιασω είναι σε όσα είπε ο ckiriako οτι μια σωστή ΜΠΕ (η οποία είναι στην ουσία εκτίμηση επιπτώσεων ) μπορεί (και πρέπει ) να περιέχει και προτάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων

 

Επιπλέον έκανα αυτό το ποστ για να αναδείξω αυτό που λέγαμε στο γνωστό θέμα "Πολ.μηχ η πλεον ευνοημένη κλπ " οτι κάποιοι συνάδελφοι υποστήριζαν οτι πχ εγώ που δεν ξέρω γεωτεχνικά ή ενεργειακά πχ δεν θα ασχοληθώ με αυτά αλλά μόνο με αυτά που γνωρίζω

Η απάντηση που προκύπτει από τοπικ σαν αυτό είναι οτι αφού σε αφήνει η νομοθεσία ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ είτε όπως όπως είτε αντιγράφοντας και με μόνο σκοπό να "περάσει" η μελέτη και με προφανή αποτελέσματα στην ποιότητα

 

Ξαναλέω για να μην παρεξηγηθώ τοτι δεν υπάρχει καμιά μομφή για τον τόπικ στάρτερ αλλά είναι γενική τοποθέτηση

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

συγνωμη για την καθυστερηση αλλα φταινε οι "αναγκαστικες" διακοπες την πρωτη εβδομαδα του αυγουστου. το εψαξα λιγο περισσοτερο και η νομοθεσια ναι μεν αφηνει το δικαιωμα για την εκπονηση της μελετης σε οσουν εχουν την κατηγορια 27 αλλα για τις γεωτρησεις ιδιαιτερα εμαθα οτι υπαρχει μια εγκυκλιος που ¨απαγορευει ¨ σε οσουν δεν εχουν γεωτεχνικα δικαιωματα (αρα μπορουν μονο γεωλόγοι γεωπόνοι? ) να εκπονουν περιβαλλοντικες για γεωτρησεις.

και ετσι το παρατησα και ασχολουμαι παλι με περιβαλλοντικες σε αλουμιναδικα ......................

Link to comment
Share on other sites

σε γενικες γραμμες για κορινθια που ξερω και για ΤΕΕ Πελλοπονησου γενικοτερα , ειχαν αντιδρασει οι γεωλογοι , οτι δεν θα ειχαν αντικειμενο απασχολησης ( και δικιο εχουν !!) και κυκλοφορησε μια εγκυκλιος που δεν αφηνει αλλες ειδικοτητες να εκπονουν μελετες για γεωτρησεις.

αν μου δωσεις λιγες μερες να το κοιταξω κατι θα βρω γιατι στο γραφειο ο αρχιτεκτονας εκανε και γεωτρησεις και κατι εχει απο νομοθεσια και σχετικα..

Link to comment
Share on other sites

Οκ. Μια ερωτηση ακομα επετρεψε μου. Η εγκυκλιος αυτη ειναι δεσμευτικη και ισχυει για ολη την επικρατεια; Ισως λιγο αφελης ερωτηση :roll:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.