Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΠΕΑ και Η/Μ συστήματα σε τριτογενή κτήρια


dib

Recommended Posts

.......τα 4 κλιματιστικα που εχω ειναι ενα 24ρι,1 18άρι ,1 12άρι και ενα 6άρι,(7.1 kw ,5.55kw ,3.52kw,1.8kw) Δεν τα λαμβάνεις υπόψη σου, αλλοιώς πρέπει να κάνεις υπολογισμούς για Input και Output και να βρείς τα αντίστοιχα COP και ΕΕR και να βγάλεις μέσο όρο αυτών. Γιατί να μην τα λάβει υπόψη του; Αν γνωρίζει την ονομαστική θερμική και ψυκτική τους ισχύ κι ας μην γνωρίζει την ονομαστικά καταναλισκόμενη μπορεί να κάνει χρήση των προτεινόμενων τιμών COP και EER της ΤΟΤΕΕ. Ναι μεν δεν λαμβάνεται υπόψη η ψυκτική ισχύς στους υπολογισμούς, αλλά αν έχει στοιχεία γιατί να μην τα καταχωρήσει;

 

edit μετά το προηγούμενο μήνυμα του mixyak790.

Φίλε Μιχάλη, αφού παίρνεις τις προτεινόμενες τιμές από την ΤΟΤΕΕ για τα COP και EER ή βάλε μηδενική την ψυκτική και θερμική ισχύ των εγκατεστημένων split-unit (αν και έτσι υπάρχει "μπέρδεμα" με το θεωρητικό στην ψύξη) ή άθροισε τις επιμέρους ισχύς και πάντως βάλε τις όλες σε μια γραμμή με συνολικό βαθμό κάλυψης όσο υπολόγισες. Δεν έχει νόημα να κάνεις 5 καταχωρήσεις. Οι δύο αρκούν, μια τα εγκατεστημένα και μια για το θεωρητικό.

 

dib, σε ότι αφορά στο ζ.ν.χ. δεν εξετάζει αν πληρούνται οι κτιριολογικές προδιαγραφές του άρθρου 4 του Π.Δ. 219/2013 [edit: ΠΔ 219-2006 (ΦΕΚ Α' 221-13-10-2006], οπότε θα έλεγε ότι στα 104 τ,μ, της κύριας χρήσης (που η ωφέλιμη θα ήταν μικρότερη, αλλά έστω κι έτσι για τις ανάγκες του παραδείγματος) ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός των ταυτοχρόνως εκγυμναζόμενων δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει τους 20 (=104 [τ.μ.] / 5 [τ/μ//εκγυμναζόμενο] = 20,8 ).

Ο πίνακας 2.5. της ΤΟΤΕΕ ορίζει την ετήσια κατανάλωση με βάση τη δομημένη επιφάνεια που καταλαμβάνει η χρήση (αφαιρουμένων των βοηθητικών κοινοχρήστων χώρων, π.χ. λουτρά, W.C., διάδρομοι) και αναγκαστικά πάμε με αυτόν, δηλαδή τα 4.680 [lt/m3/έτος] (= 52 [εβδομάδες/έτος] x [6 ημέρες λειτουργίας/εβδομάδα] x 15 [lt/m2/ημέρα]).

 

Σε ότι αφορά την ψύξη:

  • 0 στην ισχύ του δικτύου διανομής
  • σταθμισμένος βαθμός απόδοσης του δικτύου διανομής, γιατί ναι μεν οι εγκατεστημένες τοπικές α/θ δεν έχουν απώλειες (καθότι είναι τοπικά συστήματα, οπότε β.α=1), αλλά το θεωρητικό έχει βαθμό απόδοσης δικτύου ίσο με 0,95 για τριτογενή τομέα
  • τερματικές μονάδες, με β.α.=0,93 (τον ίδιο β.α. έχουν και οι εγκατεστημένες και το θεωρητικό
  • βοηθητικές μονάδες με ισχύ 14 [m2] x 5 [W/m2] = 70 [W] =0,07 [kW].
Edited by panos-vicious
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@panos-vicious

 

Δεκτό το σχόλιο σου αλλά μου φαίνονται τεράστια τα νούμερα !

 

20 lt/άτομο/ημερα * 20 άτομα * 52 εβδομάδες * 6 ημερες = 124,8 m3/έτος

 

4,68 m3//m2/έτος * 104 m2 = 486,7 m3/έτος !!!!!!! >:(

 

390% πάνω !

 

Τι να πω...αυτοί ξέρουν ! (οι 52 κατασκευαστές των ΤΟΤΕΕ)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

1.πανο για τη σταθμισμενη θερμανση οι συντελεστες που αναφερω ειναι ο.κ.?

2.για το θερμοσιφωνα ειναι καλυμμενος με αυτον των 4kw η να βαλει κι αλλον (για την αδεια)

3.προφανως σεναριο ηλιακος!!!!

Link to comment
Share on other sites

1. Δεν είδα τις (ζυγο)σταθμίσεις. Με παρόμοιο τρόπο με την ψύξη τις κάνεις.

2. Ας βάλει μωρέ (κατά το "Ας βγάλει μωρέ"). Και δεν βάζει έναν ηλιακό με 300αρι boiler και 5τ.μ. συλλέκτες; Αν μαζευτούνε καμιά 20αρια τρελαμένοι επίδοξοι ninja, ε κάπως θα πρέπει να φύγει η βαρβατίλα μετά. Μην πάνε και γλίτσιδες στο κορίτσι.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα συνάδερφοι,

για τα συστήματα σε κτίριο τριτογενή τομέα όταν έχουμε κλιματιστικά τα οποία δουλεύουν και για θέρμανση και για ψύξη (δεν υπάρχει καθόλου λέβητας) τότε τι τύπους παραγωγής θεωρούμε αντίστοιχα στις καρτέλες της θέρμανσης και της ψύξης γιατί κάπου το έχω χάσει...

Αρχάριος... Σας ευχαριστώ πολύ. 

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Συνάδελφοι καλησπέρα, μου έτυχε ΠΕΑ για εστιαρόριο σε καμπινγκ το οποίο δουλεύει μόνο θερινή σεζόν πως θα το αντιμετωπίζατε;Να θεωρήσω ότι δουλεύει όλο τον χρόνο;

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα χρόνια πολλά και καλή χρονιά να έχουμε.

 

Κτίριο γραφείων επιφάνειας ~90μ² θερμαίνεται με αερολέβητα πετρελαίου με Δ.Δ αεραγωγούς και Τ.Μ στόμια (τα χαρακτηριστικά του αερολέβητα συνημμένα), με 100% νωπό αέρα. Ο αερολέβητας θερμαίνει επίσης και βιοτεχνικό χώρο που είναι σε επαφή με τα γραφεία επιφάνειας ~180μ²

 

Έχω συμπληρώσει τις καρτέλες θέρμανσης και μηχανικού αερισμού όπως στις φωτογραφίες.

 

Έχω κάνει κάτι λάθος;;;

Προφανώς δεκτή οποιαδήποτε παρατήρηση - υπόδειξη.

 

Ευχαριστώ

post-2320-0-07363800-1451581039.jpgpost-2320-0-59283500-1451581051_thumb.jpgpost-2320-0-56591500-1451581070_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Θα τα άλλαζα ως εξής:

  • F_h  = 270 [m3/h], καθώς: <<Αν στο εξεταζόμενο κτίριο / τμήμα κτιρίου του τριτογενή τομέα το σύστημα μηχανικού αερισμού του κτιρίου, βάσει υψηλών απαιτήσεων οι οποίες αναφέρονται και τεκμηριώνονται κατά τη μελέτη σχεδιασμού (διαστασιολόγησης) του συστήματος αερισμού, παρέχει περισσότερο νωπό αέρα από τον απαιτούμενο, τότε για τον υπολογισμό της ενεργειακής απόδοσης θεωρείται ότι παρέχεται ποσότητα νωπού αέρα ίση με την απαιτούμενη. Ο επιθεωρητής θα πρέπει να απομειώσει την παροχή νωπού αέρα ομοιόμορφα από όλα τα συστήματα μηχανικού αερισμού της θερμικής ζώνης, σύμφωνα με την Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-1>>.
  • E_vent θέρμανσης (υφιστάμενο σύστημα) =  1 [kW] / (6000 [m3/h] / 3600 [sec]) = 0,60 [kW/m3/s], καθώς δεν αναφέρει πουθενά η ΤΟΤΕΕ πως γίνεται επιμερισμός της ειδικής ηλεκτρικής ισχύος του ανεμιστήρα προσαγωγής. Νομίζω πως είναι κάτι ανάλογο με την ισχύ ενός λέβητα ή π.χ. μιας αντλίας θερμότητας, οι οποίες δεν επιμερίζονται.
  • Στα βοηθητικά συστήματα (στην καρτέλα της θέρμανσης), καλώς έκανες και την επιμέρισες την ισχύ του ανεμιστήρα προσαγωγής. Αλλά θεωρώ πως πρέπει να προσθέσεις και την ισχύ του καυστήρα (συνήθως τον καταχωρούμε σαν ανεμιστήρα) καθώς και όποιο άλλο βοηθητικό σύστημα μετέχει στην θέρμανση.

Καλή χρονιά να έχουμε και προσοχή στα ιπτάμενα αγγούρια.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Ο ανεμιστήρας που μπαίνει στο Event δεν μπαίνει και στα βοηθητικά συστήματα.

Νομίζω.

 

εντιτ: η δεύτερη γραμμή > πρέπει να σβηστεί.

 

εντιτ2: Καλή χρονιά αλλά Πάνο αυτά τα ιπτάμενα αγγούρια δεν θα τα αποφύγουμε.

Εχουν λοκάρει τον στόχο σαν τα S-400.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.