Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αυθαίρετα - Φάσεις νόμου Τρίτση


margaritta

Recommended Posts

Συνοψίζω τα του Ν.1337.

 

Α' Φαση ---> Είναι σαν να μην έγινε ποτέ θελει όλο δήλωση στον 4178

 

Β' Φαση ---> Το καθεστώς είναι προσωρινή εξαίρεση από κατεδάφιση. Πόσο προσωρινή ? Η οριστική κρίση του αυθαιρέτου θα γίνει μετά την ένταξή του σε σχέδιο πόλεως. 

                      Αρα όσο δεν γίνεται η ένταξη παραμένουμε σε καθεστώς εξαίρεσης από κατεδάφιση και δεν απαιτείται καμμιά υπαγωγή στον 4178 παρά μόνο για μεταγενέστερες κατασκευές.

                     ΠΡΟΣΟΧΗ : Η Β' Φάση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ. 

                     Αρα αν υπάρχουν μεταγενέστερες κατασκευές , μόνο αυτές θέλουν υπαγωγή στον 4178 και δηλώνονται "χωρίς άδεια" οπότε δεν τίθενται ζητήματα % υπέρβασης δόμησης κλπ.

 

Γ' Φαση ---> Οριστική εξάιρεση. ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ για τον 4178. Αρα , μεταγενέστερες αυθαιρεσίες δηλώνονται στο 4178 "με άδεια", και για το % υπέρβασης ως νόμιμο εμβαδόν

                    θα λάβουμε αυτό που αναγράφεται στην οριστική εξαίρεση

 

 

Συνάδελφε στον φάκελο του πελάτη στην πολεοδομία βρήκα για αυθαίρετο εκτός σχεδίου,

 

-   Υπεύθυνη Δήλωση ιδιοκτήτη το 1983 Α φάσης με το σφραγιδάκι προσωρινή αναστολή απο κατεδάφιση στο πισω φύλλο της ΥΔ συνοδευόμενη απο παράβολο 10.000δρχ και φωτογραφίες.

-   Μετά απο τρία χρόνια το 1985 υπάρχει στο φάκελο αίτηση για την Β φάση συνοδευόμενη απο (τοπογραφικό, διάγραμμα κάλυψης με σκαγραφημένους τους αυθαίρετους χώρους 152τ.μ., τεχνική έκθεση, δήλωση αντοχής, αμοιβή μηχανικου 10.000δρχ και κρατήσεις).

 

Το 1985 βγήκε αποφαση εξαίρεσης απο την κατεδάφιση απο το Νομάρχη για 100τ.μ.

 

Δύο ερωτήσεις:

Η απόφαση Νομάρχη είναι ισχυρή ή παραμένω στην δήλωση Β;

Για τη δηλωση Β όμως δεν έχω πουθενά το δεύτερο σφραγιδάκι. Μπορώ να πάρω τώρα για το σύνολο των 152 την περαίωση της Β φάσης.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 324
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

newcivil αφού βγήκε αποφαση εξαίρεσης απο την κατεδάφιση απο το Νομάρχη, σημαίνει πως ολοκλήρωσε την Γ φάση, άρα θεωρείται ότι έχει άδεια για τα συγκεκριμένα τετραγωνικά και μόνο.

 

Ο Ν. 4178/13 λέει ότι δεν δηλώνουμε όσα έχουν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 16 του ν. 1337/1983 ή των παρ. 8 και 10 του άρθρου 9
του ν. 1512/1985 ή που έχει ανασταλεί η κατεδάφιση, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 15, 16, 20 και 21 του ν. 1337/1983, όπως ισχύουν, χωρίς όμως να έχει απορριφθεί με απόφαση του αρμοδίου κατά περίπτωση οργάνου η αίτηση για την εξαίρεση από την κατεδάφιση.

 

Όσα έχουν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση είναι η Γ' φάση, ενώ σε όσα έχει ανασταλεί η κατεδάφιση είναι η Β' φάση και υπάρχει σφραγίδα "Τίτλος οριστικής μη κατεδαφίσεως αυθαιρέτου".

 

Για να καταλάβουμε αν είμαστε στην Β΄φάση πρέπει να υπάρχουν οι 2 δηλώσεις και το ποσό που είχε πληρωθεί υπέρ ΕΤΕΡΠΣ.

 

Στην πολεοδομία μου είπαν ότι αφού υπάρχει φάκελος με 2 δηλώσεις, το ποσό που είχε πληρωθεί υπέρ ΕΤΕΡΠΣ και σχέδια, υπάρχει Β΄Φαση, δηλαδή δεν θέλει δήλωση στον Ν.4178/13.

Link to comment
Share on other sites

Γεια σας,έχω έναν πελάτη που δεν ξέρει αν έχει πληρώσει τις φάσεις!μου έφερε μια υπεύθυνη δήλωση του ν.105/69 και απο πίσω έχει σφραγίδα η αυθαίρετη κατασκευή υπάγεται σε προσωρινή αναστολή απο την κατεδάφιση δεν έχει κανένα αποκομα απο τράπεζα!αυτος με ρωτάει αν είναι νομιμοποιημενο αλλιώς να το νομιμοποίησω που πρέπει να απευθυνθώ;;

Link to comment
Share on other sites

Kαλημέρα. 

Μπορείς να ανατρέξεις στο τμήμα αυθαιρέτων της ΥΔΟΜ.

Με το ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη και τον αριθμό της δήλωσης μπορείς να βρεις το φάκελό του. Τηρούσαν αρχείο τότε, καθώς και ευρετήριο. Στο φάκελο του ιδιοκτήτη θα δεις αν υπάρχουν οι 2 δηλώσεις και λοιπά παραστατικά που απαιτούσε ο νόμος 720/77 ή 1337/83 με βάση τους οποίους δηλώθηκαν τα περισσότερα αυθαίρετα.

 

Υ.Γ Στο προφίλ σου εμφανίζεται ότι είσαι μηχανικός ορυκτών πόρων. Αν πράγματι ισχύει αυτό, δεν έχεις δικαίωμα να υποβάλεις δήλωση για ρύθμιση αυθαίρετου, λόγω του ότι δεν έχεις το αντίστοιχο επαγγελματικό δικαίωμα σύνταξης αρχιτεκτονικών. 

Link to comment
Share on other sites

για να μην απαιτείται να δηλωθεί το κτίριο σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4178/013 θα πρέπει το αυθαίρετο να είχε ολοκληρώσει τις 2 φάσεις είτε του ν. 720/77 είτε του ν. 1337/83. Η μια δήλωση του ιδιοκτήτη είναι η πρώτη φάση. Με αυτή δεν μπορείς να ξέρεις αν έχει ολοκληρώσει τη δεύτερη φάση. Θα το ερευνήσεις στο τμήμα αυθαιρέτων της πολεοδομίας. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Άρα στην ουσία αρκεί να έχει ολοκληρώσει τις 2 φάσεις του Τρίτση? Αυτό μου το ανέφερε και ένας συνάδελφος μηχανικός αλλά δεν ξέρω αν γράφεται σε κάποια εγκύκλιο. Εγώ μονο για 3 φάσεις είχα διαβάσει.

 

Για περίπτωση που ενώ τέλος πάντων είχε ρυθμιστεί με Τρίτση κτίριο, και μετά έγιναν και άλλες αυθαιρεσίες, ως Οικοδομική Άδεια θα πρέπει να ανεβάσουμε την απόφαση Νομάρχη εξαίρεσης από κατεδάφιση ή κάτι άλλο έγγραφο θα αρκούσε ?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 2 weeks later...

Μόνο αν έχει κάνει το '83 (και λίγο μετά) τις δύο πρώτες φάσεις, τότε ναι, μπορείς να κάνεις την 3η φάση και να πάρεις οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση.

 

Πρέπει να είναι εντός σχεδίου, να πληρωθεί το πρόστιμο της 3ης φάσης (συνήθως είναι μικρό διότι υπολογίζεται σε δραχμές) και να υπάρχει θετική εισήγηση από την Υ.Δομ. αφού καταθέσεις τον φάκελο.

 

Στην αρμόδια Υ.Δομ. θα σε ενημερώσουν καλύτερα (ως γνωστόν, κάθε υπηρεσία έχει τα δικά της...)

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.