Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυθαίρετα - Φάσεις νόμου Τρίτση


margaritta

Recommended Posts

Πράγματι, διαλέγουν κατά το πως τους βολεύει. Εξ άλλου και το αρ.8 παρ.9 του ν.1512 βάσει του οποίου εκδόθηκε η άδεια για τα ελλενιτ αναφέρει :

 

"Η παραπάνω άδεια μπορεί να χορηγείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις και πριν από την έκδοση της απόφασης για την εξαίρεση ή όχι από την κατεδάφιση, εφόσον οι εργασίες για τις οποίες ζητείται η εκτέλεσή τους δεν επαυξάνουν το κτίσμα σε ύψος ή επιφάνεια, δεν το ανακαινίζουν ριζικά ή δεν ενισχύουν ή αντικαθιστούν στοιχεία του φέροντος οργανισμού".

 

Αυτό στο bold  σαφώς διαχωρίζει την άδεια για τα ελλενιτ από οποιαδήποτε "ονείρωξη" θα είχαν να βαφτίσουν την άδεια αυτή ως εξαίρεση κατεδάφισης που θα τους έδινε το δικαίωμα του   "με άδεια". ...

Τελευταία έγινε της μόδας να βαφτίζεται  το κρέας  ψάρι........ :smile:  :smile: 

 

Σ ευχαριστώ

Edited by Anton_civeng
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • Απαντήσεις 324
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα.Έχω μια περίπτωση κατοικίας, κατασκευης προ του 83 ,με οικοδομική αδεια που έχει ψευδή στοιχεία (δηλώθηκε εκτός σχεδίου - εντός ζώνης ,με καμία ζώνη στην πραγματικότητα) . Σε έρευνα στην πολεοδομία ,στο αρχείο αυθαιρέτων ,βρήκα πως έπειτα εντάχθηκε στον νόμο Τρίτση και έχει μάλιστα πάρει εξαίρεση απο την κατεδάφιση  με απόφαση νομάρχη!!!(Νόμιαζα πως τα εκτός σχεδίου δεν έπαιρναν).Τα σχέδια που κατέθεσε ο συνάδελφος για την ένταξη στον νόμο ,ετος1985,είναι καρμπόν από την οικοδομική άδεια ,η οποία ουδέποτε εφαρμόστηκε ακριβώς,με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφορές από την υφιστάμενη κατάσταση.Συγκεκριμένα εχω +3 τμ (103 σύνολο ,ενώ η εξαίρεση είναι για 100) ,δεν έχουν αποτυπωθεί δυο μικρές αποθήκες  και ένα στέγαστρο ,έχω υπερύψωση της κατοικίας κατα 0.5 μετρα και διαφορές στις βεράντες.

 

α)Θεωρώ πως έχω οικοδομική άδεια εφόσον έχω την εξαίρεση από την κατεδάφιση?

β)Έχω χάσει την παλαιότητα ,προ του 83 ,εφόσον στα σχέδια που κατατέθηκαν το 85 δεν εμφανίζεται η πραγματική κατάσταση?

γ)Δεν μπορώ να κανω την χρήση της ιστ. περίπτωσης για κατηγορία 3 ,οπότε δηλώνω σαν κατηγορία 4 τα καταραμένα αυτα 3τμ ,και αναφέρω υπερβαση ύψους <20%  και τα 50 εκατοστα ?στην τομή ομως θα πρέπει να δείξω παντου +0.5 μέτρα...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Όπως φαίνεται η υπόθεση είναι ένα "party μεταμφιεσμένων" οικοδομικών αδειών, σχεδίων, εξαιρέσεων κατεδάφισης, δηλώσεων αυθαιρέτων, δηλ. ένα τουρλουμπούκι "greek made".  Μονοσήμαντες απαντήσεις δεν μπορείς να πάρεις χωρίς βαθύτερο έλεγχο των δεδομένων αλλά, μιάς και ...πέρασα απ΄ εδώ  και ...είδα φως, είπα να μπω ν΄αφήσω μία γνώμη έστω και μετά από τόσες μέρες.

 

Ξεκινώντας λοιπόν από το πιο σίγουρο περί παλαιότητας, να σου πω ότι αυτή είναι ανεξάρτητη του ποιά σχέδια κατατέθηκαν εκ των υστέρων. Η παλαιότητα συνδέεται μόνο με αεροφωτο ή δημόσια έγγραφα. Αν λοιπόν βρεις αεροφωτο προ ΄83 που σε επιβεβαιώνει τότε ...καθάρισες. Αν όχι, τότε με το Ε9 έστω και μετά από σχετική τροποποίηση του, πάλι ...καθάρισες. Έτσι κερδίζεις κατ΄αρχήν την μείωση του όποιου προστίμου στο 15% !

 

Εν συνεχεία και μιλώντας για το ποιό είναι αυθαίρετο, να σου πω ότι αφού έχεις γενική υπέρβαση ύψους σε σχέση με οποιαδήποτε  μαϊμουδοσχέδια έχουν κατατεθεί,  θεωρώ ότι οδηγείσαι μόνο σε καθολική δήλωση όλης της κατοικίας των 103μ2 ως αυθαιρέτου. Σχετικά με το αν έχεις άδεια θα σου έλεγα καλύτερα πως "ΟΧΙ".

 

Τέλος για τις αποθήκες και το στέγαστρο απ΄ότι καταλαβαίνω αυτά έχουν γίνει εκ των υστέρων του ΄83, οπότε παίρνουν και την αντίστοιχη παλαιότητα (με αεροφωτ- δημ. έγγραφα). Σχετικά δε με την κατηγορία για όλα αυτά και εφ΄όσον προχωρήσεις το "χωρίς άδεια"  προφανώς τότε επιλέγεις την ΚΑΤ.5 !

 

Υ.Γ  Σε σένα kaizersoze έλαχε να ....βγάλεις στο τέλος του party τις μάσκες από το "party μεταμφιεσμένων"  κι αυτό γίνεται πάντα  με τις πρώτες πρωινές ώρες που  ......πλέον έχει φως,  γι΄αυτό πρόσεχε.....!

 

(και +1 για την σαφή κατάστρωση του προβλήματος)

Edited by Anton_civeng
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση Anton.Λοιπόν αεροφωτογραφία γιοκ,στη ΓΥΣ έχει μόνο του 79 και μετά δεν μας κάνουν ,και στο ΕΚΧΑ (ή οπως το λένε ) έχει μόνο του 1985.Με ψάξιμο σε κάτι απαντήσεις του ΤΕΕ Πελοποννήσου αλλά και εδώ στο forum βρήκα το εξής :

 

``Το άρθρο 7 παράγραφος 4 ορίζει τον τρόπο απόδειξης του χρόνου κατασκευής για να υπολογιστεί ο συντελεστής παλαιότητας. Προσκομίζονται είτε Α/Φ είτε δημόσια έγγραφα.

Κατά το άρθρο 5 του Ν.2690/1999 όπως αυτός τροποποιήθηκε ορίζει τα δημόσια έγγραφα ως εξής:

Δημόσια έγγραφα είναι:

α) τα διοικητικά, αυτά δηλαδή που συντάσσονται από τις δημόσιες υπηρεσίες όπως εκθέσεις, μελέτες, πρακτικά, στατιστικά στοιχεία, εγκύκλιες οδηγίες, απαντήσεις της Διοίκησης, γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις και

β) τα ιδιωτικά έγγραφα που φυλάσσονται στις δημόσιες υπηρεσίες.

γ) Επιπλέον ως διοικητικά έγγραφα γίνεται δεκτό ότι νοούνται και όσα δεν προέρχονται μεν από δημόσιες υπηρεσίες, αλλά χρησιμοποιήθηκαν ή ελήφθησαν υπόψη για τον καθορισμό της διοικητικής δράσης ή τη διαμόρφωση γνώμης ή κρίσης διοικητικού οργάνου.``

 

Εφόσον στον φάκελο αυθαιρέτου έχω υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη πως η κατασκευή είχε ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 82 και είναι το μοναδική και κύρια κατοικία του στα όρια του νομού (δυστυχώς δεν το έχω στα χέρια μου τώρα).---> Είναι ιδιωτικό έγγραφο που φυλάσσεται σε δημόσια υπηρεσία....Ούτως η άλλως εφόσον μπήκε στον νόμο Τρίτση πρέπει να έχει κατασκευαστεί προ 31.1.83 .

 

Τωρα εφόσον έχει πάρει εξαίρεση από την κατεδάφιση για 100τ.μ ,αυτή θεωρείται ισχυρή και δεν ξέρω κατά πόσο μπορώ να το θεωρήσω άκυρο,από την στιγμή που και στο ΦΕΚ Β39/2014(Τροποποίηση του Παραρτήματος Α`) μου λέει πως πρέπει να θεωρήσω πως έχει άδεια,όπως επίσης εξαρχής ο νόμος 4178 έλεγε πως εξαιρούνται όσα ...μπλα μπλα...ΑΡΘΡΟ 1,Παρ2,γ).

 

Η περιοχή με βάση ΓΠΣ είναι προς πολεοδόμηση ( δεν νομιζω πως άμεσα με βοηθάει,απλά το αναφέρω).

 

Τώρα για τα μαιμουδοσχέδια ,ευτυχώς ή δυστυχώς ,δεν έχουν απόλυτα υψόμετρα επάνω οπότε καταλήγουμε πως μπορεί περιμετρικά να έχει γίνει ξεμπάζωμα ,ή εργασίες διαμόρφωσης ύψους εώς 1 μέτρο (τα 0,5 μέτρα που λείπουν).

 

Οι δε αποθήκες ,η μία τουλάχιστον έχει ΑΚΡΙΒΩΣ την ίδια μουχλα και χρώμα που έχει όλο το σπίτι εξωτερικά :mrgreen:  οπότε νομίζω πως και αυτή τότε κατασκευάστηκε (όχι πως με ενδιαφέρει και πολύ ,κατηγορία 3 είναι και οι δυο) .

 

Δεν έχω καταλήξει ακριβώς στο τι θα κάνω ,αλλά κατηγορία 5 μου φαινεται δύσκολο ,είναι προς την πλευρά της ασφάλειας βέβαια(δικιάς μου) αλλά δεν θέλω να ακυρώσω παλιότερες τακτοποιήσεις.

 
Link to comment
Share on other sites

Το  "β) τα ιδιωτικά έγγραφα που φυλάσσονται στις δημόσιες υπηρεσίες."  είναι ακριβώς αυτό στο οποίο βασίζω την τροποποίηση του Ε9 με τα σύγχρονα στοιχεία του ακινήτου και το οποίο μπορεί να στηρίξει την παλαιότητα για προ ΄83.

 

Για το θέμα του ύψους εσύ βεβαίως μπορείς να το κρίνεις με τα σχέδια που έχεις στην κατοχή σου και την  αυτοψία σου ώστε να καταλήξεις περί της "υπέρβασης" ή όχι...

 

Αν πάρεις στα σοβαρά την εξαίρεση  κατεδάφισης  βεβαίως μεν θεωρείς το "έχει άδεια" προκειμένου για την τακτοποίηση των υπολοίπων αυθαιρέτων,   αλλά  αν πρόκειται να αφορά, μέσω δηλ. των σχεδίων που κατατέθηκαν τότε, σε ένα αρκετά διαφορετικό κτίσμα από αυτό που έχεις τώρα, αρχίζει τότε να γίνεται διαβλητή η εγκυρότητα της.   Θεωρητικά δηλαδή και σε ακραία περίπτωση  που θα  είχες την εξαίρεση για ένα κτίσμα Χ το οποίο μετά κατεδάφιζες και  έκτιζες ένα κτίσμα Ψ έστω και ίσου εμβαδού,  ΔΕΝ θεωρείς ότι ισχύει η εξαίρεση πλέον για το Ψ κτίσμα, ούτε καν η αρχική δήλωση του ν.1337. 

 

Για την κατηγορία το σίγουρο είναι ότι δεν μπορείς να επιλέξεις για καμία αυθαιρεσία την  ΚΑΤ.2 αν οι αποθήκες και το στέγαστρο είναι μετά το ΄82 είτε επιλέξεις "με άδεια" είτε επιλέξεις "χωρίς άδεια". Αν δεχθείς δε ως ισχυρή την εξαίρεση κατεδάφισης της κατοικίας προχωράς τότε με "έχει άδεια" μόνο για αποθήκες και στέγαστρο και κάπως θα πρέπει να δικαιολογήσεις την ...διαστολή του αρχικού κτιρίου κατά 3μ2 και βέβαια να την δηλώσεις και αυτήν.

 

Είναι τελικά ένα πολυπαραγοντικό  "party"......

Link to comment
Share on other sites

Σε αυτό με τον συνδιασμό Κατ2 και Κατ3 νομίζω πώς δεν υπάρχει πρόβλημα ,αφού η Κατ3 είναι ``αχρονολόγητη`` και στην εγκύκλιο 4 λέει ``εξαιρουμένων των αυθαίρετων μικρών παραβάσεων της κατηγορίας 3``.Οπότε αποθήκες και διαμόρφωση εξωτερικου χώρου δεν με πειράζουν ,αυτό έχω καταλάβει.Τώρα για το στέγαστρο ,είναι μια πραγματική παλιατζούρα και αυτο ,θεωρώ δύσκολο να μην έγινε ταυτόχρονα με το σπίτι,άντε να το αποδείξω όμως ...Οι βεράντες και αυτές πρέπει να έχουν γίνει κατα την κατασκευή του σπιτιού ,απλά έχουν διαφορές σε σχέση με αυτές που προβλέπονταν στα σχέδια,και κατ`επέκταση με αυτά που κατέθεσε ο μηχανικός που το ενέταξε στον νόμο Τρίτση (βαρέθηκε μάλλον να διορθώσει τα σχέδια )...Οσο για το Ε9 ,ο ιδιοκτήτης απεβίωσε  ,εχω ένα αρχικο Ε9 απο την εφορία (2005 ) ,δεν ξέρω αν μπορώ να βρω άλλο στο όνομα του ,και ο γιος του που το κληρονομεί ζει στην Σουηδία και γενικά επικρατεί ένα χάος ...

 

Όσο για τις διαστάσεις γενικά είμαι μέσα στα όρια του 5% ,αθροιστικά δηλαδή οι εξωτερικές διαστάσεις καλύπτονται ,σε όλο το σπίτι ,και μια διαολεμένη διάσταση κανει φτάνει στο 7.8% ,ενώ στο θέμα των τετραγωνικών έχω εξαίρεση για 100 τμ ,η δήλωση του μηχανικού έβγαζε 99.51 μέτρα και αυτά που έχω μετρημένα είναι 102,03 και ένα τοιχάκι σε επαφή με το σπίτι Ε=0.14 ,λογικά συνέχεια από τοιχείο του φορέα  που δεν δημιουργεί χώρο...Αν δεν υπολογίσω τους σοβάδες είμαι καλα νομίζω??? .Το βασίλειό μου για μια αεροφωτογραφια.

Link to comment
Share on other sites

Για όλα τα περιμετρικά (αποθήκες, βεράντες, στέγαστρο, επιχώσεις, κ.λ.π) όπως λες κι εσύ δεν έχεις πρόβλημα αφού τα "χώνεις" σε έναν προυπ/μό άντε σε δύο αν έχεις διαφορά παλαιοτήτων και ..καθαρίζεις  με max1000Ε.  Όμως με τις διαστάσεις και το εμβαδόν της κατοικίας που δεν χώνονται στο "στενό παπούτσι" του 5% και του 2% (αφού βέβαια αφαιρέσεις 3+3 εκ σοφάδων) της ΚΑΤ3 θα αναγκαστείς να χρεώσεις Υ.Δ, Υ.Κ, να στριμωχτείς για να επιλέξεις "με άδεια" ή "χωρίς άδεια", να αποδεχθείς ή να απορρίψεις τα παλιά μασκαρέματα και όλα αυτά ΑΚΡΟΒΑΤΩΝΤΑΣ ΜΟΝΟΣ ενώ  ο ενδιαφερόμενος έχει λύσει το πρόβλημα του στη Σουηδία .....

Εγώ θα σου έλεγα:

Act in safe mode.....

για να μη ζήσεις ένα δεύτερο Bosworth μιάς και είπες κάτι απ΄ την ατάκα του Ριχάρδου του Γ΄του Λεοντόκαρδου ................................. ;)

Edited by Anton_civeng
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

καλησπέρα συνάδελφοι

 

θέλω να προχωρήσω στην οριστική εξαίρεση από κατεδάφιση αυθαιρέτου που έχει δηλωθεί με το Ν.1337/1983 (τώρα είναι εντός σχεδίου, τότε ήταν εκτός).

Βρήκα στην ΥΔΟΜ τον φάκελο με την Α και Β δήλωση. Η δήλωση Α συνοδεύεται από Αντίγραφο Γραμματίου είσπραξης ποσού 10.000 δρχ υπέρ ΕΤΕΡΠΣ   και η Β δήλωση συνοδεύεται από εκκαθαριστικό σημείωμα που υπολογίζει ποσό ειδικής εισφοράς 585.860 δρχ το οποίο μειώνεται σε 501.860 δρχ μετά την αφαίρεση των καταβληθέντων σε Α και Β φάση προστίμων.

Για την οριστική εξαίρεση από κατεδάφιση και υποτιθέστω ότι το κτίριο δεν παραβιάζει τους όρους δόμησης της περιοχής θα πρέπει να καταβληθούν αυτές οι 501.860δρχ ή 1472,81 ευρώ?

 

ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Σε αυθαίρετο εκτός σχεδίου με β'φαση (χρήζει επιβεβαιωσης) υπάρχει αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από κατοικία σε κατάστημα.

Με αυτοψία το 2000 βεβαιώνεται η αυθαιρεσία. Το 2011 η πολεοδομία ζητά με εγγραφο της από το ΑΤ της περιοχής τα στοιχεία του ιδιοκτήτη.

Πριν μια βδομάδα ο αστυνομικός εφτασε (καπως γερασμένος) κ επιβεβαιωσε τα στοιχεία του ιδιοκτήτη κ πήρε τον δρόμο του γυρισμού :)

Η χρήση εχει επανέλθει από το 2006 (με βεβαιωση διακοπής ΤΕΒΕ και συνταξιοδότησης). Δεν γνωρίζουμε αν εχει επανέλθει ο αστυνομικός.

ερωτηματα:

1. το ευλογο! Δεν τιθεται θεμα παραγραφης;

2. για την τακτοποιηση θα μπορούσα να χρησιμοποιιήσω την παρ.4 του αρθ23 (κατεδαφισμένα αυθαίρετα προ του 11) με παραβολο 500€ αλλά έχουν κατασκευαστεί κ άλλα μη βεβαιωμένα αυθαίρετα (~85τμ + περγκολίτσα + αποθηκούλα κλπ-ούλια). (όταν τα ακούω αυτά τα υποκοριστικά... λαχταρώ την στιγμή της αυτοψίας)

Οπότε αν παμε για τακτοποίηση το συνολικό ποσό θα φτασει τα ~8-9000€. Το πρόστιμο ανεγερσης και διατηρησης μεχρι το 2006 ειναι συνολικά 1600€. (ανεγ.240.000δρχ+50.000*6)

Το να μην ενταχθεί στον 4178και να πληρωσει το αρχικό πρόστιμο φαντάζει παράλογο; (φυσικά δεν τακτοποιεί τις μεταγενεστερες παραβασούλες...)

3. Θα πρέπει να καλέσω έλεγχο για να επιβεβαιώσει οτι εχει επανέλθει η χρήση σε κατοικία;

4. Αν ερθει ο έλεγχος εχει την δυνατότητα να ελεγξει τα νέα αυθαίρετα ή ελεγχει μόνο την επαναφορά της χρήσης;

 

κ κατι ακόμα...

στην δήλωση της β΄φασης εμφαίνεται κ μία σχετικά μεγάλη αποθήκη ~8τμ η οποία ομως, αφομοιώθηκε από περιμετρικές κατασκευούλες και εγινε δωματιάκι για το παιδάκι ~30τμ.

Τα 6-8 τμ που ειναι δηλωμένα στον 1337 παραμένουν ως νόμιμα κ δεν τα υπολογίζω φαντάζομαι στον 4178... ή όχι?

Edited by jbosdas
Link to comment
Share on other sites

έγγραφο της πολεοδομίας για βεβαίωση προστίμου δεν υπάρχει?

Λογικά θα πρέπει να υπάρχει πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης.

Πήγαινε να ρωτήσεις στο τμήμα αυθαιρέτων της πολεοδομίας που ανήκει το ακίνητο.

Στο ίδιο τμήμα θα ανασύρεις το φάκελο από την τότε δήλωση του ν. 1337 και θα βεβαιωθείς αν όντως έχει ολοκληρώσει και την β. φάση. Αν δεν την έχει υποχρεούσαι να το δηλώσεις εξαρχής.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.