Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Συμφωνητικό παραχώρησης για εγκατάσταση Φ/Β


smanew

Recommended Posts

……….. Σήμερα πήγα στη ΔΕΗ Θεσσαλονίκης και έδωσα ΥΔ για την παραχώρηση της στέγης. Δεν την έκαναν δεκτή. Μου είπαν να γίνει ιδιωτικό συμφωνητικό και όλα ΟΚ. …….

 

Φίλε smanew,

 

Όσο αναφορά το αρχικό σου ερώτημα, αρχικά αυτός που μπορεί να κάνει το έργο είναι αυτός που έχει την πλήρη κυριότητα (πλήρη κυριότητα = ψιλή κυριότητα + επικαρπία) της οικίας μαζί με την ταράτσα/στέγη. Συνήθως οι γονείς (στα ακίνητα) μεταβιβάζουν την υψηλή κυριότητα και κρατούν την επικαρπία.

 

Άρα αρχικά αν ο γιος έχει την ΠΛΗΡΗ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ, μπορεί να κάνει το έργο.

 

Αν ο γιος έχει μόνο την ΨΙΛΗ ή την ΕΠΙΚΑΡΠΙΑ – τότε πρέπει αντίστοιχα ο πατέρας που κατέχει την ΕΠΙΚΑΡΠΙΑ ή την ΨΙΛΗ να συναινέσει με Υ.Δ. ότι παραχωρεί το δικαίωμά των ΦΒ στο γιό του. Τραπεζικά μπαίνουν και οι 2 στο δάνειο (εφόσον υπάρχει).

 

Αν ο γιος δεν έχει την ΠΛΗΡΗ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ, δεν μπορεί να κάνει το έργο. Εκτός αν γίνει:

 

1) Συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης της πλήρης κυριότητας οικίας μαζί με την στέγη στον γιό.

 

ή

 

2) Συμβολαιογραφική πράξη μακροχρόνιας μίσθωσης, περίπτωση που οδηγεί το έργο εκτός οικιακού προγράμματος – χάνει το 0,55€.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Όταν λες "Μου είπαν να γίνει ιδιωτικό συμφωνητικό και όλα ΟΚ", τι εννοείς ακριβώς ιδιωτικό συμφωνητικό (Η Υ.Δ. είναι πολύ πιο επίσημη από ένα ιδιωτικό συμφωνητικό) …. ???

Link to comment
Share on other sites

armageddon_gr, επέτρεψέ μου μία μικρή διόρθωση:

 

Η ΔΕΗ από τον Αύγουστο δέχεται αιτήσεις μόνο από τον Επίκαρπο ιδιοκτήτη.

Η Σύμβαση Συμψηφισμού από τη στιγμή που το κτίσμα αποδίδει εισόδημα, πρέπει να υπογραφεί από τον επίκαρπο.

 

Για ιδιωτικό συμφωνητικό δεν έχω ξανακούσει στα οικιακά.

Link to comment
Share on other sites

Σωστοί οι tsilena και gts007..!

Σε σπίτια δεν θέλεις το συμβόλαιο του χωραφιού. Θέλεις το συμβόλαιο του σπιτιού και επειδή μιλάμε για πολλούς ορόφους γίνεται και η σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας. Όσα ονόματα αναφέρονται μέσα σε αυτήν τόσοι είναι οι ιδιοκτήτες και χρειάζεται από τον καθένα η υπεύθυνη δήλωση (φυσικά όχι από αυτόν που θα βάλει το φ/β).

 

Στην προκειμένη περίπτωση στο σπίτι θα έχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας που θα λέει π.χ. ότι ο υιός έχει τον 2ο όροφο και ο πατέρας τον 1ο. Ο υιός βάζει φ/β στο ρολόι του και παίρνει υπεύθυνη δήλωση από τον πατέρα. Φυσικά εάν υπάρχει επικαρπία στην μέση αντιμετωπίζεται!

Πάντα να ρωτάτε. Οι πελάτες λένε τα μισά. Έχω περίπτωση που είχε μια κυρία την ψιλή κυριότητα και η μάνα της την επικαρπία. Έλεγε μόνο αυτή είναι ιδιοκτήτης και μια ξαδέρφη. Της λέω θέλω και την σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας και τελικά φάνηκαν 3-4 ιδιοκτήτες (ένας σε διαμέρισμα, ένας στα μαγαζιά κτλ).

Link to comment
Share on other sites

Έχω μπερδευτεί λίγο. Ο νόμος μιλάει περί κυριότητας. Αλλά δε διευκρινίζει αν πρόκειται για ψιλή κυριότητα ή επικαρπία. Και ο ΣΕΦ στο ερωτηματολόγιο μιλάει και για τα 2.

 

Πχ Αν νοικιάζω ένα ισόγειο για επαγγελματικό χώρο έως την επικαρπία άρα και κυριότητα οριζόντιας ιδιοκτησίας. Μπορώ αν επεκτείνω το ενοικιαστήριο συμβολαιο για 25 χρόνια και με συμφωνητικό μεταξύ των υπολοίπων ιδιοκτητών να εκμεταλλευτώ τη ταράτσα για να βάλω φ/β?

 

Ενοικίαση σημαίνει επικαρπία άρα και κυριότητα?Σωστά?

 

Και μια άλλη ερώτηση σχετική με το θέμα. Ας υποθέσουμε ότι ο πατέρας είναι ψιλός κύριος 3όροφης πολυκατοικίας. Και δίνει επικαρπία στα 3 παιδιά του μοιράζοντας τα. Ο ένας απ'τα παιδιά του θέλει να βάλει φ/β στη στέγη τα οποία θα τα εκμεταλλεύεται ο πατέρας του. Όμως θέλει να είναι και καλυμμένος ότι σε περίπτωση που πεθάνει ο πατέρας του θα μεταβιβαστεί η σύμβαση σε κείνον και όχι σε κάποιον άλλο απ'τα παιδιά του, άλλωστε εκείνος επένδυσε το κεφάλαιο. Υπάρχουν τρόποι να εξασφαλιστεί κάτι τέτοιο?

Link to comment
Share on other sites

Εγκατάσταση δικαιούται ο πλήρης κύριος ή ο Επικαρπωτής ΟΧΙ ο ψιλός κύριος.

Αν κάποιος σου λέει ότι είναι ιδιοκτήτης τον ρωτάς (η κλασσική απάντηση είναι μου το έκανε συμβόλαιο ο πατέρας ή η μάνα), τότε πας στο εξής ή ζητάς το συμβόλαιο ή αν σκαμπάζει τον ρωτάς αν έχει επικαρπία ο γονιός, αν ισχύει το δευτερο του λές: ότι εσύ αρχηγέ δεν μπορείς αλλά αν το ρολόι είναι στον επικαρπωτη μπορεί να κάνει αυτός (στην περίπτωση που ο επικαρπωτής είναι μεγάλος τον ενημερώνεις ότι μπορεί να μην βγεί δάνειο ποτέ)

Τώρα αν στο ακίνητο υπάρχουν και άλλοι οριζόντιοι ιδιοκτήτες τότε πρέπει να παρει συναίνεση και απο τους επικαρπωτές ή τους έχοντες πλήρη κυριότητα αυτών.

 

Που πας ρε καραμήτρο με ψιλή κυριότητα:D

Ασχετα άν έχει λογική ή τι είδους λογική είναι αυτή έτσι είναι τα πράγματα, αν είναι κάθετες ιδιοκτησίες εκεί αλλάζει το πράγμα, έκαστος κάθετος πικαρπωτής ή πλήρης κύριος δικαιούται εγκατάστασης του ειδικού προγράμματος

Link to comment
Share on other sites

νταμπλοου σεβεν μπορείς να το κάνει λίγο ποιό λιανά αυτό γιατί δεν το κατάλαβα

με βάση το πως έχει βγεί η Υ/Α, έχει τροποποιηθεί και βγήκε το ενημερωτικό περι επικαρπωτη με το οποίο έχουν ενημερωθεί οι κατά τόπους ΔΕΗ και θεωρητικά με αυτό πορευονται τι δεν ισχύει απο αυτό που έγραψα και θέλει ερμηνεία δικηγόρου

ΟΚ αν ένας δικηγόρος μπορεί να τα μαγειρέψει η να ψήσει το υπάλληλο δεη να ακολουθήσει άλλο δρόμο this is another story.

Όλοι έχουν παραδείγματα που έχουν γίνει εξώφθαλμα λάθος πράγματα αλλά αυτό δεν λέει κάτι.

Επίσης υπάρχουν ένα κάρο περιπτώσεις στην Ελληνική επικράτεια όπου δεν μπορούν σε μια νόρμα αλλά οι γενικές γραμμές είναι αυτές

Link to comment
Share on other sites

Δεν ισχυρίζομαι τίποτε από αυτά. Αυτό που λέω είναι ότι κάποια στιγμή, κάποιοι νομικοί (στη ΔΕΗ ή στο Υπουργείο, δε ξέρω) πήραν χαμπάρι ότι με βάση διατάξεις του Αστικού Δικαίου, δε μπορεί ο ψιλός κύριος κτλ κτλ. Δηλαδή η απόφαση αυτή δεν έχει σχέση με τις ΥΑ για τα ΦΒ, αλλά προκύπτει με βάση το Αστικό Δίκαιο.

Link to comment
Share on other sites

Μαζί σου σε αυτό,

Απλά στην Ελλάδα όταν πάμε να κάνουμε ένα καλό το περνάλε μέσα απο τόσες γραφειοκρατικές βαλβίδες που στο τέλος το στραγγαλίζουμε και βρίζουμε όλοι μαζί but we have to cope with that:D

 

Θα μπορούσε είδικά το ειδικό πρόγραμμα να είναι σαν τις 100.000 ηλιακές στέγες της Γερμανίας το οποίο με πολύ απλη διαδικασία βάζεις ένα ρημαδο ΦΒ και έχει ένα έξτρα εισόδημα, οι δικοί μας το τραβήξανε απο τα μαλλιά με πολεοδομίες ιδεατά στερεα όγκους ψιλούς χαμηλούς και ημίψιλους κυρίους και άλλα γραφικά:)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.