Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Όροι δόμησης σε περιοχή natura εκτος σχεδίου


igfa

Recommended Posts

καλημέρα παιδιά θέλω να ρωτήσω το εξής. υπάρχει μια μεγάλη κοινοτική έκταση περίπου 168 στρμ από διανομή μέσα στην οποία υπάρχει ένα μοναστήρι με το περιβάλλοντα χώρο του έκτασης 6800 τ.μ περίπου και ο δήμος θέλει να παραχωρήσει στο μοναστήρι την παραπάνω έκταση. Στην ιδιοκτησία του μοναστηριού κατέχεται και όμορο τμήμα αυτής της μεγάλης έκτασης επιφάνειας 7800 με συμβόλαιο το 2005. Η περιοχή είναι natura. Η ερώτηση μου είναι αν μπορεί ο δήμος να παραχωρήσει τμήμα 6800 τ,μ μη άρτιο και  οικοδομήσιμο προφανώς το οποίο θα συνενωθεί με το υπόλοιπο τμήμα ιδιοκτησίας του μοναστηριού επιφάνειας 7800 και θα δημιουργήσουν ένα ενιαίο τμήμα άρτιο κατά κανόνα. Για περιοχές natura ισχύει αρτιότητα κατάτμηση τα 10 στρεμ?

Πρόσθεσε τονισμό και διόρθωσε την ορθογραφία όπου απαιτείται στο κείμενο της δημοσίευσής σου. Pavlos33

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 186
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ναι, εντός Natura έχεις όριο κατάτμησης και αρτιότητας τα 10 στρ.
«2. α) Στις περιοχές που βρίσκονται εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως ή εκτός ορίων οικισμών νομίμως προϋφιστάμενων του 1923 ή εκτός ορίων οικισμών με πληθυσμό μέχρι 2.000 κατοίκους και εμπίπτουν σε ΕΖΔ ή Ζ.Ε.Π., το ελάχιστο όριο αρτιότητας και κατάτμησης των γηπέδων ορίζεται σε 10.000 τ.μ., εφαρμοζομένης κατά τα λοιπά, όπως ισχύει της παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. της 24-31.5.1985 (ΦΕΚ 270 Δ΄). Κατ’ εξαίρεση, θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα κατά παρέκκλιση, γήπεδα έκτασης τουλάχιστον 4.000 τ.μ., τα οποία, κατά τη δημοσίευση του παρόντος, θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα, σύμφωνα με τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις.

β) Το πιο πάνω καθοριζόμενο ελάχιστο εμβαδόν γηπέδων δεν ισχύει για την ανόρυξη φρεάτων, την κατασκευή αντλητικών εγκαταστάσεων, μικρών γεωργικών αποθηκών και υδατοδεξαμενών και την εγκατάσταση συνοδών έργων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

γ) Ειδικότερες υφιστάμενες διατάξεις ρύθμισης του χώρου, οι οποίες προβλέπουν μεγαλύτερα όρια αρτιότητας ή περιορίζουν τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης, διατηρούνται σε ισχύ.» (αρ.9, ΦΕΚ 60Α/2011)

Από τη στιγμή που τώρα θα κοπεί τμήμα από την όλη έκταση, αυτή πρέπει να είναι τουλάχιστον επιφάνειας 10 στρ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

σωστα [+1]

[προσοχη, τηρουμενων των αναλογιων]


.....Συνακόλουθα, μη νόμιμη είναι και η περιγράφουσα στο ιστορικό που μας εκθέτετε δικαιοπραξία, που έχει ως αντικείμενο δηλαδή τη μεταβίβαση μη αρτίου τμήματος αγροτεμαχίου προερχομένου από κατάτμηση άρτιου αγροτεμαχίου ΕΠΟΙΚΙΣΤΙΚΟΥ, που κείται εντός Ζ.Ο.Ε., εφόσον το μεταβιβαζόμενο τμήμα έχει έκταση κάτω από το ελάχιστο όριο εμβαδού, που ορίζεται στην περιοχή αυτή, έστω και αν η εν λόγω μεταβίβαση πρόκειται να γίνει προς τον κύριο γειτονικού άρτιου αγροτεμαχίου ΕΠΟΙΚΙΣΤΙΚΟΥ, με σκοπό τη συνένωσή του μ’ αυτό, προς καλύτερη αξιοποίησή του και με την προϋπόθεση ότι τόσο το εναπομένον τμήμα του εποικιστικού αγροτεμαχίου από το οποίο αποσπάται, όσο και αυτό με το οποίο συνενώνεται εξακολουθούν να έχουν έκταση πάνω από το οριζόμενο κατώτατο όριο κατατμήσεως.
Και τούτο διότι η μεταβίβαση αυτή έστω και στιγμιαία, μέχρις ότου επιτευχθεί η συνένωση, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέου αυτοτελούς και αυθύπαρκτου ακινήτου του οποίου η έκταση είναι κάτω από το όριο που προβλέπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Ούτε βέβαια μπορεί να γίνει λόγος για ανταλλαγή που επιτυγχάνεται την ίδια χρονική στιγμή και με το ίδιο συμβόλαιο, δεδομένου ότι η αναφερόμενη στο ερώτημά σας περίπτωση αφορά μονομερή μεταβίβαση τμήματος κληροτεμαχίου προς τον κύριο του γειτονικού κληροτεμαχίου, που γίνεται με αντάλλαγμα χρήμα και όχι αμοιβαία μεταβίβαση τμήματος του τελευταίου προς το πρώτο.
Η πρακτική αυτή της στιγμιαίας παράνομης κατάτμησης αφενός μεν αντίκειται στο γράμμα και στο πνεύμα της διάταξης του άρθρου 1 παρ.1 του Α.Ν.431/1968 που εξ’ ορισμού απαγορεύει την κατάτμηση και αφετέρου δεν μπορεί να έχει ανάλογο πεδίο εφαρμογής στα κληροτεμάχια που βρίσκονται εντός Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου, αφού αντιτίθεται στο σκοπό θέσπισης της διάταξης του άρθρου 29 του Ν.1337/1983, δεδομένου ότι δικαιολογητικός λόγος θέσπισης της παραπάνω διάταξης, που απαγορεύει την κατάτμηση κάτω του οριζομένου με το οικείο Π.Δ. ορίου, δεν είναι η αρτιότητα ή μη, αλλά ο μελλοντικός καθορισμός των ειδικών ζωνών χρήσεως γης από την Χωροταξία και κατά συνέπεια οδηγεί στην καταστρατήγηση των παραπάνω διατάξεων.

Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ
       ΜΑΡΙΑ ΤΙΝΤΙΚΑΚΗ

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

το στιγμιαία αφορά τα 2-3 δευτερόλεπτα που ο συμβολαιογράφος πληκτρολογεί το κείμενο; Αν ναι, τότε ας αναφέρει πρώτα το συνολικό στο κείμενο και μετά από που προκύπτει.

Για να μην αναφέρω κάποια άλλα στιγμιαία λάθη του παρελθόντος με τραγουδιστές 

 

Link to comment
Share on other sites

35 λεπτά πριν, jojo said:

το στιγμιαία αφορά τα 2-3 δευτερόλεπτα που ο συμβολαιογράφος πληκτρολογεί το κείμενο; Αν ναι, τότε ας αναφέρει πρώτα το συνολικό στο κείμενο και μετά από που προκύπτει.

Για να μην αναφέρω κάποια άλλα στιγμιαία λάθη του παρελθόντος με τραγουδιστές 

 

οχι,

αναφερεται στο οτι γινεται μια δηλωση ΦΜΑ για "αυτο" το ανεξαρτητο τμημα γης.

Μετα γινεται η μεταβιβαση "αυτου"  και μετα "κολλαει" στο διπλανο.

Αφου ειναι κατω απο το οριο

τοσο η προπαρασκευαστικη εργασια υποβολης δηλωσης ΦΜΑ οσο και η "μεταβιβαση" προηγουνται της συνενωσης με το διπλανο, σαν ξεχωριστες πραξεις.

[ειναι μια ερμηνεια...δεν κρινω,  ας τα ξεκαθαριζε  ο νομος..]

Αντιθετα, στην ανταλλαγη τμηματων μεταξυ δυο παράγωνων γηπεδων,  υποβαλλεται κοινη δηλωση των δυο υπο ανταλλαγη τμηματων, περιγραφονται και τα δυο και δηλωνεται οτι "ανταλλασουν"

Αυτα..

καλημερα

 

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα στο forum,

όταν ένα γεωτεμάχιο που βρίσκεται εκτός σχεδίου και εντός ζώνης 200 μ από όριο της περιοχής natura 2000, υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο καθεστώς όρων δόμησης (οικοδομησιμότητα αρτιότητα κτλ) ή το εξετάζουμε κανονικά με το φεκ 270Δ και την τροποποίηση του 2003;  

Ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

Διάβασε Ν. 3937/11 και Ν. 4178 άρθρο 51 παρ. 11 (αν υπάρχει ΓΓΥΠ) με διευκρινήσεις στην εγκ. 472/14  και ελέγχεις για τυχόν ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ στην περιοχή.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.