Μετάβαση στο περιεχόμενο

Όροι δόμησης σε περιοχή natura εκτος σχεδίου


Recommended Posts

1 ώρα πριν, OLINAPAL said:

Με ποιες διατάξεις αναθεωρούνται οι άδειες πριν τον 4030/11?

Αν δεν έχει περατωθεί ο φέρων οργανισμός, με τις διατάξεις που ισχύουν κατά τον χρόνο της αναθεώρησης.

Ν4495/17 αρθρο 42§5α

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
  • Απαντήσεις 186
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλημέρα σας.

Γεωτεμάχιο 1: 2092,66τμ εντός οικισμού, 5725,01τμ εκτός οικισμού, εκ των οποίων τα 1404,70 NATURA, υφίσταται την 3-5-1985, χτίζει 400τμ (για το εντός και 217τμ για το εκτός? Υπολογίζω δλδ και τα τμ του τμήματος NATURA στον υπολογισμό της δόμησης, εφόσον υφίσταντο πριν το 2011 που θεσμοθετήθηκαν οι περιοχές NATURA? 

Γεωτεμάχιο 2: (κολλητά με το άλλο, πωλούνται σαν ένα) 569,69τμ εντός οικισμού, 549,15τμ εκτός οικισμού, υφίσταται την 3-5-1985 χτίζει 240τμ το εντός οικισμού? Το εκτός το υπολογίζω σαν κατά παρέκκλιση ή όχι?

 

Ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. Καταρχήν σε περίπτωση γηπέδου το οποίο εμπίπτει σε δυο τομείς με διαφορετικό πολεοδομικό καθεστώς, η δόμηση δεν λαμβάνεται αθροιστικά για τους δύο τομείς, αλλά καθορίζεται από το που θα ανεγερθεί η οικοδομή. Άρα, εφόσον αναφέρεσαι σε οριοθετημένο οικισμό κάτω των 2.000 κατοίκων και το εντός οικισμού τμήμα έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστη δημοτική οδό το τμήμα αυτό είναι οικοδομήσιμο με μέγιστη δόμηση 400 τμ για χρήση κατοικία. Η οικοδομή (με την δόμηση που έχει στο εντός οικισμού τμήμα) μπορεί να τοποθετηθεί (κατόπιν έγκρισης Σ.Α) και στο εκτός οικισμού τμήμα τηρώντας τις αποστάσεις περί εκτός σχεδίου δόμησης.  Τώρα, για το αν το εκτός οικισμού τμήμα των 5725,01 τμ είναι αυτοτελώς οικοδομήσιμο ενώ τέμνεται και από το όριο περιοχής natura 2000 θέλει σκέψη καθώς δεν έχουμε κάποια νομολογία για τέτοια περίπτωση. Αναλογικά θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ότι εφόσον το γήπεδο (το εκτός οικισμού τμήμα) ήταν άρτιο και οικοδομήσιμο κατά την 31/3/2011 (ημ/νια έναρξης ισχύος του Ν. 3937/11) το τμήμα των 5725 είναι κατά παρέκκλιση άρτιο και οικοδομήσιμο και στο τμήμα που εμπίπτει στην περιοχή natura καθώς αυτό δεν πληροί ούτε την παρέκκλιση,  δεν θα υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης οικοδομής.

Για το γήπεδο που βρίσκεται δίπλα δεν έγινε αντιληπτό το πως πωλούνται σαν ένα. Εννοείς ότι θα γίνει συμβολαιογραφική συνένωση στο μεταβιβαστικό συμβόλαιο; Πάντως, αν μιλάμε για αυτοτελές γήπεδο σήμερα, το εκτός οικισμού τμήμα των 549,15 τμ δεν μπορεί σε κάθε περίπτωση να είναι αυτοτελώς οικοδομήσιμο (δεν πληροί καμία προυπόθεση παρέκκλισης), ενώ το εντός οικισμού τμήμα εφόσον έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστη οδό (προ 85) δύναται να είναι άρτιο κατά παρέκκλιση και οικοδομήσιμο (φυσικά σε κάθε περίπτωση θα ελεγχθούν οι τίτλοι ή η αλληλουχία των τίτλων των ακινήτων). Η δόμηση στην περίπτωση αυτή είναι 240 τμ για χρήση κατοικία όπως αναφέρεις.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Άρα για το τμήμα εκτός οικισμού με τμήμα Natura: νομίζω ότι ήταν άρτιο και οικοδομήσιμο κατά την 31/3/2011 κατά παρέκκλιση (επισυνάπτω τμήμα του τοπογραφικού). Σε αυτή την περίπτωση υπολογίζω δόμηση ως εκτός σχεδίου (δλδ 186 τμ και στα υπόλοιπα 0,018 ΣΔ) συμπεριλαμβάνοντας την έκταση που είναι σε ζώνη Natura ή όχι? Το ότι δεν μπορώ να τοποθετήσω εκεί την οικοδομή το γνωρίζω. 

Είμαι νέα μηχανικός και αυτές οι περιπτώσεις που έχουν λίγο απ' όλα με ζορίζουν! 

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

 

δειγμα.jpg

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Το εκτός οικισμού τμήμα αν συμβολαιογραφικά προυφίστατο της 31/12/2003 ήταν άρτιο κατά παρέκκλιση και οικοδομήσιμο, άρα ήταν οικοδομήσιμο και κατά την 31/3/2011. Οπότε αν θέλεις να το εκμεταλλευτείς αυτοτελώς, η γνώμη μου είναι (και εδώ όπως προανέφερα έχουμε έλλειψη νομολογίας σε τέτοιες περιπτώσεις) είναι ότι ένα μικρό τμήμα εντός natura 2000 δεν θα μπορούσε να στερήσει την οικοδομησιμότητά του η οποία όμως θα επηρεαστεί σε ότι αφορά την θέση της οικοδομής η οποία θεωρώ ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί εντός της περιοχής natura.  Ίσως μια πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να ορίσεις την επιτρεπόμενη δόμηση στο εκτός οικισμού τμήμα, μόνο στην επιφάνεια γηπέδου που προκύπτει μετά την αφαίρεση του τμήματος των 1404,70 τμ δηλαδή στο απομένον εκτός οικισμού τμήμα επιφάνειας 4.320,31 τμ στο οποίο η δόμηση ανέρχεται στα 186+23,76=209,76 τμ. Πάντως το εντός οικισμού τμήμα δίνει μεγαλύτερη επιτρεπόμενη δόμηση (400 τμ για κατοικία) την οποία-αν οι ανάγκες του πελάτη είναι τέτοιες-ίσως θα πρέπει να σκεφτείς να την υλοποιήσεις (κατόπιν έγκρισης) στο εκτός οικισμού τμήμα.

edit Τώρα παρατήρησα ότι υπάρχει παραλία. Οι γραμμές αιγιαλού, παλαιού αιγιαλού και παραλίας και έναν αγροτικό δρόμο σε πρόσωπο ανάμεσα σε παραλία και γήπεδο. Τι συμβαίνει εκεί σχετικά με καθορισμό αιγιαλού, παλαιού αιγιαλού και παραλίας; (δεν βλέπω σχεδιασμένες τις γραμμές στο τοπογραφικό) και εκείνος ο αγροτικός δρόμος ;

Ο τοπογράφος που σου έφτιαξε το τοπογραφικό τι αναγράφει στην δήλωση Ν. 651 και στους όρους δόμησης;

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Στο τοπογραφικό αναφέρει ότι δεν έχει καθοριστεί γραμμή αιγιαλού και παραλίας. Μπορεί να μας δημιουργήσει πρόβλημα αυτό? Από εκείνη την πλευρά είναι η περιοχή Natura όπως βλέπετε. 

Επιπλέον, ο δρόμος μόνο αγροτικός δεν είναι, είναι ο κεντρικός παραλιακός δρόμος (περιοχή Ταυρωνίτη, Χανιά σε περίπτωση που γνωρίζετε) και δεν ξέρω γιατί τον έβαλε αγροτικό. Τα δύο γεωτεμάχια είναι ένα οικόπεδο, όχι δύο όπως ανέφερα παραπάνω. 

Άρα η δόμηση για το εντός και το εκτός τμήμα δεν πάει προσθετικά? Σωστά? Σε αυτή την περίπτωση σίγουρα είναι καλύτερα να πάμε με βάση το εντός σχεδίου.

ΥΓ.: Ο πελάτης έφερε αυτό το τοπογραφικό στον μεσίτη του και θέλουμε να βγάλουμε τη δόμηση για την πώληση και για να του κάνουμε πρόταση αξιοποίησης, δεν είχαμε εμείς κάποια σχέση με τον τοπογράφο.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Καλησπέρα, σε αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου μετρημένο στα 8379.83 .μ2 (τίτλος 1965) περνά όριο της νατούρα και καλύπτει επιφάνεια 121.56.μ2. Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι το εξής: Μπορεί να υπάρχει κάποιος περιορισμός π.χ κάποιος περιβαλλοντικός περιορισμός (μεγάλη μικρή οχλαγωγία)  εαν συμπεριλάβω το κομματι της νατουρα στο γεωτεμάχιο σε μεταγενέστερη άδεια?
Το αγροτεμάχειο ειναι 120μ. στην λίμνη Τριχωνίδα..
 
Ευχαριστώ πολύ...
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα συνάδελφοι.

Περίπτωση γηπέδου εκτός οικισμού και εντός natura δημιουργηθέν το 2001 με εμβαδόν 7.5 στρέμματα.

Προσπαθω να δω πως μπορει να αξιοποιηθεί. Διαβάζοντας το χωροταξικο 4759 γράφει ότι για τουριστικές εγκαταστάσεις για να θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα, θέλει (8.000) τ.μ😳.Μπορεί να γίνει τουριστική εγκατάσταση ή μόνο κατοικία;, και αν χτίζει τουριστικη εγκατάσταση το κτίριο μπορεί να έχει οποιαδήποτε επιφάνει μέχρι 8000 τ.μ.😱;

Ευχαριστώ,

Link to comment
Share on other sites

εχουμε το αρθρο 40 του 4759, του οποιου αναζητειται η ορθη ερμηνεια/εφασρμογη

ζ) έχουν ελάχιστο εμβαδόν 4.000 τ.μ., όταν επ’ αυτών ανεγείρονται τουριστικές εγκαταστάσεις.

και το 34

Άρθρο 34
Όροι δόμησης σε τουριστικές εγκαταστάσεις σε περιοχές εκτός σχεδίου
 

1. Για χρήσεις της περ. «15. Τουριστικά καταλύματα, εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής και λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις (ν. 4276/2014, Α΄ 155)» της παρ. ΙΙ του άρθρου 1 του π.δ. 59/2018 (Α΄ 114) το ελάχιστον εμβαδόν που πρέπει να έχουν τα γήπεδα της παρ. 1 του άρθρου 32, ώστε να θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα, είναι οκτώ χιλιάδες (8.000) τ.μ.. Κατ’ εξαίρεση, θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα εμβαδού κάτω των οκτώ χιλιάδων (8.000) τ.μ. και ελάχιστου εμβαδού τεσσάρων χιλιάδων (4.000) τ.μ. για την ανέγερση ξενοδοχειακών καταλυμάτων, εφόσον πληρούν ενεργειακά, περιβαλλοντικά ή πολεοδομικά κριτήρια που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι διατάξεις του παρόντος δεν εφαρμόζονται σε Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α. του άρθρου 12 του ν. 3986/2011 (Α

 

Και, ολα αυτα πρεπει να συνδυαστουν με το αρθρο 32.

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή έχει περάσει τόσος καιρός και ακόμα να ξακαθαρίσουν τι ισχύει;. To βρίσκω πολυ δύσκολο ότι μόνο εγω έχω αυτη την απορία.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.