Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Απόσταση κτηρίο από παλ. αιγιαλό-ζώνη παραλίας εντός οικισμού


Recommended Posts

Το 2000 καθορίσθηκαν τα όρια αιγιαλού, παλ. αιγιαλού και ζώνης παραλίας σε παραλιακό οριοθετημένο οικισμό < 2000 κατοίκων.

Σύμφωνα με την παρ.7 του άρθρου 6 του Π.Δ. 24-4-85 ΦΕΚ 181Δ'/85 σε περίπτωση παραλιακών οικισμών η οικοδομή τοποθετείται σε απόσταση 15μ. τουλάχιστον από την καθορισμένη γραμμή αιγιαλού και οπωσδήποτε μετά τη γραμμή παραλίας.

Τι ισχύει όμως για τα σημεία εκείνα που ο παλ. αιγιαλός βρίσκεται εσώτερα της ζώνης παραλίας ; Πρέπει να τηρηθεί και από εκεί η απόσταση των 15μ. ;

Link to comment
Share on other sites

Ναι, στο σχετικό Τοπογραφικό Διάγραμμα εμφανίζονται :

Γραμμή Αιγιαλού, Ζώνη Παραλίας σε απόσταση 10μ. και σε ορισμένα σημεία και Παλαιός Αιγιαλός πέραν της Ζώνης Παραλίας με κάποια κοινά σημεία με τον Αιγιαλό

Link to comment
Share on other sites

Όπως είναι γνωστό (άρθρο 1.3 ν. 2971/2001), "παλαιός αιγιαλός είναι η ζώνη της ξηράς που προέκυψε από τη μετακίνηση της ακτογραμμής προς τη θαλασσα, οφείλεται σε φυσικές προσχώσεις ή τεχνικά έργα και προσδιορίζεται από τη νέα γραμμή αιγιαλού και το όριο του παλαιότερα υφιστάμενου αιγιαλού".

 

Επομένως, η ανάγκη καθορισμού νέας γραμμής αιγιαλού προκύπτει ως αποτέλεσμα φυσικών προσχώσεων ή τεχνικών έργων και, όπως είναι αναμενόμενο, η νέα γραμμή αιγιαλού σχεδιάζεται σε θέση πιο έξω από την παλαιά (προς την πλευρά της θάλασσας). Η σχεδίαση της γραμμής του παλαιού αιγιαλού στο αντίστοιχο διάγραμμα είναι ενδεικτική και μόνο.

 

Οι αποστάσεις των οικοδομών ορίζονται από τη νέα γραμμή αιγιαλού και οπωσδήποτε μετά τη γραμμή παραλίας. Θυμίζω, όμως, τις εξαιρέσεις που είναι δυνατόν να εφαρμοστούν, με απόφαση αρμόδιου οργάνου, όπως περιγράφονται αναλυτικά στην παρ. 7 του άρθρου 6 του πδ μ<2000.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ ΜΑΚΑΡ για την απάντηση.

Στην περίπτωση του συγκεκριμένου οικισμού ο Νομάρχης δεν έχει καθορίσει εξαιρέσεις, οπότε εφόσον ο παλαιός Αιγιαλός ελιναι ενδεικτικός το κτήριο θα τοποθετηθεί στα 15μ. από τη γραμμή του Νέου Αιγιαλού.

Link to comment
Share on other sites

Προσοχή :!:

Στο Ν.2971/ΦΕΚ 285Α/2001 άρθρο 2 παρ 5 γράφει ότι "ο παλαιός αιγιαλός και η παλαιά όχθη ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και καταγράφονται ως δημόσια κτήματα"

Επίσης σας υπενθυμίζω την Εγκύκλιο ΥΠΕΧΩΔΕ 1/5468/3-2-2009 περί επανακαθορισμού αιγιαλού-παραλίας στις περιπτώσεις που καθορίστηκαν με τον παλαιό Α.Ν. 2344/1940. Υπάρχει σχετικό νήμα http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=5152&highlight=2344%2F1940

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@ ΤΟΠΟΓΑΒΡΟΣ

Νομίζω ότι η απόφαση του Νομάρχη (τότε, σήμερα ίσως άλλο όργανο) που συζητάμε είναι διαφορετική από την απόφαση οριοθέτησης και μπορεί να εκδοθεί και σήμερα, μετά από σχετική αίτηση, εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις.

 

@agior

Σωστή η παρατήρηση αλλά εδώ συζητάμε για απόφαση που εκδόθηκε με τις προηγούμενες διατάξεις και σηκώνει πολλή συζήτηση κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν οι διατάξεις του ν. 2971 αναδρομικά.

Link to comment
Share on other sites

Το τμήμα αυτό αποτελεί, οπωσδήποτε, δημόσια κτήση.

 

Επειδή, όμως, ο ν. 2344/40 όρισε το 1884 ως χρονικό όριο για τον παλαιό αιγιαλό, νομολογήθηκαν, με αποφάσεις του ΣτΕ, αρκετές περιπτώσεις στις οποίες είτε δεν αιτιολογήθηκε επαρκώς η ανάγκη καθορισμού παλαιού αιγιαλού είτε δεν καθορίστηκε ο χρόνος δημιουργίας του νέου αιγιαλού κλπ. Στην απόφαση 1519/2009 του ΣτΕ (αλλά και άλλες) εξετάζεται και αυτός ο λόγος προσφυγής κατά της απόφασης καθορισμού η οποία, τελικά, ακυρώθηκε.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Συνάδερφοι, σε αγροτεμάχιο (5 στρεμμάτων) έχω παλαιό αιγιαλό που τέμνει ένα τμήμα του γηπέδου μου (επιφάνειας περίπου 1 στρέμμα),  με το νέο αιγιαλό να έχει καθοριστεί εκτός των ορίων της ιδιοκτησίας μου και να μην με επηρεάζει.

 

Θα ήθελα μια επιβεβαίωση στα εξής ερωτήματα :

- ως τελική επιφάνεια της ιδιοκτησίας, λαμβάνω το (όλον - το τμήμα που τέμνεται από τον παλαιό αιγιαλό), δηλαδή 5-1 = 4 στρέμματα,  ακόμη και εάν έχει οριστεί νέος αιγιαλός εκτός των ορίων της ιδιοκτησίας μου?

- το τμήμα του γηπέδου που τέμνεται από τον παλαιό αιγιαλό το θεωρώ δημόσια έκταση και δεν τον προσμετρώ στο εμβαδόν και το ιδιοκτησιακό μου?

- την οικοδομή μου την τοποθετώ στα 15μ κατά κανόνα από τη γραμμή του παλαιού αιγιαλού (ως όριο της ιδιοκτησία μου πλέον) ?

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.