Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Κατασκευαστικό ερώτημα: κλιματιστικό σε καπνοδόχο


Στελιος1

Recommended Posts

Ευχαριστω παιδια! Γ αυτο ρωταω.. ενεργειακο αεροθερμο ειναι το τζακι, τα καπναερια εχουν θερμοκρασια ιδια περιπου με τ ζεστο αερα για θερμανση που κερδιζω. Ονειρευομαι.. να περασει ο αερας του εξω στοιχειου του κλιματιστικου (ο ελευθερος, αυτος που ''ζεσταινει'' την εκτονωση μιας και προκειται για θερμανση) αναμεσα απ τον σωληνα τ καπνοδοχου και το περιμετρικο του εξωτερικο τοιχωμα. Ολα εξαρτωνται απο τ ποσο σωστα θα φτιαξω αυτον τον εναλλακτη σε διαστασεις ανοιγματα κτλ. Μολις εμαθα απο σας τωρα οτι ο συμιεστης λογω αυξημενης ενδεχομενως πιεσης ισως κοβει μην παθει ζημια. Δεν μπορω να προβλεψω τ θερμοκρασια αλλα αν σταματησει θα εχω μια ιδεα περι τινος ισως προκειται. Τοτε μαλλον θα κανω κ θυριδα με ταμπερ ωστε αν εχω τετοιο προβλημα να ανακουφησω και με κρυο αερα το συστημα. Να μπορει να παρει σε τετοια περιπτωση και μια ικανη ποσοτητα αερα κρυου δηλαδη εκτος εναλλακτη-καπνοδοχου. Ε αυτο το σημαντικο ειδικος τεχνιτης δε μου το ειπε! Οπως κ ολοι μας δεν σκεφτομαστε την καθε στιγμη επι τ ουσιας και κανουμε λαθη.

80-100+ βαθμοι βγαζει εξω η καπνοδοχος, τ θερμοκρασια θα δωσει στ πραξη ο ''εναλλακτης'' αυτος εξαρταται απ τ κυβικα που θα τραβαει τ κλιματιστικο σε σχεση με τ ευρυχωρια του εναλλακτη και το περιμετρικο εμβαδον του σωληνα μου. Πολλοι παραμετροι κ εγω προχωραω συμφωνα με το τι μπορω, τι εχω και βλεπω τ υπολοιπα στ σειρα. 200 χιλ διαμετρο σωληνα σε προκατ στοιχεια 36χ36 εσωτερικα εχω καθαρο κενο 700 τετρ εκ περιπου με ενα υψος 2 μετρα. Δε ζηταω υπολογισμους απλα ανναφερω. Σας ευχαριστω πολυ!

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Στέλιο μέσα στο αίμα της φυλής μας υπάρχει και μία πληροφορία που μας σπρώχνει να ανακαλύψουμε ό,τι δεν έχει ανακαλύψει ο υπόλοιπος κόσμος! Και από μιας πλευράς αυτό έχει την θετική του όψη. Δυστυχώς όμως υπάρχει και η αρνητική με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να υπάρχουν όχι σαν παραμύθι αλλά άκρως ρεαλιστικά, πολλοί «Κύροι» του Mickey-mouse ανάμεσά μας.

Λοιπόν και εν κατακλείδι: Το μολύβι έβγαλε ότι το εγχείρημά σου θα είναι δυστυχώς αποτυχημένο. Και επειδή εμείς οι μηχανικοί δεν είμαστε φιλόλογοι και μιλάμε την μαθηματική γλώσσα θα πρέπει να προσπαθήσω να σου το αποδείξω κιόλας. Το ρήμα «προσπαθήσω» το χρησιμοποιώ μιας και ο ίδιος δήλωσες ότι είσαι από τα «κλιματιστικά» άσχετος.

Κατ' αρχήν:

1. Βασικές αρχές του «κλιματιστικού»:

Λειτουργεί με δύο συσκευές, την έξω και την μέσα. Απαρτίζεται (δίχως λεπτομέρειες) από τον συμπιεστή, τον συμπυκνωτή και τον εξατμιστή. Η έξω συσκευή περιέχει μόνιμα τον συμπιεστή. Ο συμπυκνωτής και ο εξατμιστής εναλάσσονται αναλόγως την εποχή. Τον χειμώνα ο συμπυκνωτής «εισέρχεται» στον χώρο του δωματίου και έξω βγαίνει ο εξατμιστής, ενώ το καλοκαίρι γίνεται το ανάποδο.

Το να ψύξεις έναν χώρο, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απορροφήσεις την θερμότητα που υπάρχει σ' αυτόν και στην συνέχεια κάπου να την πετάξεις. Ο εξατμιστής «ρουφάει» την θερμότητα, την παραδίνει στον συμπυκνωτή ο οποίος την πετά στην ζεστή ατμόσφαιρα.

Τον Χειμώνα έχουμε την αντίστροφη κατάσταση: Ο εξατμιστής (θυμίζω ότι είναι έξω) «ρουφάει» θερμότητα από τον κρύο αέρα (ναι! γίνεται γι' αυτό όποιος τον πλησιάσει κρυώνει ακόμα περισσότερο) και στην συνέχεια την αποδίδει στον συμπυκνωτή που είναι μέσα κι αυτός την «πετά» μέσα στον χώρο του δωματίου οπότε και το θερμαίνει.

Οι δύο αυτές μεγάλες ροές θερμότητας συμβαίνουν κατά την μετατροπή των φάσεων του φρεόν. Στη Φυσική ξέρουμε ότι για να παραλάβεις/προσδώσεις μεγάλα ποσά θερμότητας μόνο στις μετατροπές φάσεων το καταφέρνεις. Δώρο της Φύσης στον άνθρωπο! Συνεπώς έχουμε ένα κλειστό κύκλωμα που περιέχει φρεόν που τη μία είναι αέριο και την άλλη υγρό. Ως εδώ καλά, αλλά όταν παίζεις με τις μετατροπές των φάσεων (άρα με τις θερμοκρασίες) μαζί παίζει και ένα άλλο μέγεθος της Θερμοδυναμικής που είναι η πίεση. Ωραία τα καταφέραμε και συμπυκνώσαμε το φρεόν προσδίδοντας την θερμότητα μετατροπής της φάσης του μέσα στο κρύο δωμάτιο αλλά τώρα πρέπει να το οδηγήσουμε μέσα στον εξατμιστή που βρίσκεται στην καμινάδα του τζακιού σου και από υγρό να το μετατρέψουμε σε αέριο εξατμίζοντάς το. Πρέπει να παραλάβει ένα ποσό θερμότητας το οποίο θα το πάει πάλι στον συμπυκνωτή για να το «ρίξει» στον χώρο. Για να γίνει αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να το ψύξουμε ισενθαλπικά. Το ισενθαλπικά άστο! Κράτα μόνο το να το ψύξουμε! Το κατεβάζουμε στην θερμοκρασία των 5° από τους 45° που είχε στον συμπυκνωτή. Αυτή η πτώση όμως της θερμοκρασίας δυστυχώς μας κατέβασε και την πίεση την οποία πρέπει να την επιστρέψουμε στο υγρό που ήδη έχει εξατμισθεί (έχει ήδη φορτώσει την θερμότητα που κουβαλάει). Θέλουμε κάποιον μηχανισμό να το πρεσσάρει. Αυτό είναι δουλειά του συμπιεστή. Του ανεβάζει την πίεση αδιαβατικά οπότε ανεβαίνει μαζί και η θερμοκρασία του και από αέριο εξατμισμένο (saturated) θερμοκρασίας 5° γίνεται αέριο «superheated» 45°. Τους όρους «αδιαβατικά», «saturated» & «superheated» πέτα τους. Κράτα μόνο ότι η θερμοκρασία του ανέβηκε κάπου στους 48° με 52°. Εκεί οδεύει για τον συμπυκνωτή έτοιμο να «κρυώσει»#(1) και να προσδώσει την θερμότητα που πήρε όταν ήταν παγωμένο μέσα στον εξατμιστή που βρίσκεται στην καμινάδα του τζακιού σου.

 

2. Αν ο εναλλάκτης του τζακιού δεν είναι ικανός (δεν έχει την απαραίτητη ισχύ), τι γίνεται τότε;

Κανένα μπαμ! Και πάμε να δούμε:

2.1. Χειμώνας. Είναι σαν να πιάσει πάγο η εξωτερική μονάδα. Τι θα γίνει; Ο εξατμιστής δεν μπορεί να παραλάβει την αναγκαία θερμότητα με αποτέλεσμα να πέφτει η θερμοκρασία του φρεόν οπότε θα πέφτει και η πίεση. Στα 2 Bar πέφτει ο πρεσσοστάτης χαμηλής και όλα σταματούν.

2.2. Καλοκαίρι. Είναι σαν να σκεπάσεις την εξωτερική μονάδα με κουβέρτα. Ο συμπυκνωτής δεν μπορεί να αποδώσει την θερμότητα που κουβαλάει με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η θερμοκρασία του φρεόν συμπαρασύροντας και την πίεση. Κάπου στα 22 με 25 Bar πέφτει ο πρεσοστάτης υψηλής και όλα σταματούν.

 

3. Γιατί το μολύβι έβγαλε ότι ο εναλάκτης του τζακιού σου δεν θα είναι ικανός;

Κάθε κιλό ξύλο που καίγεται δίνει κάπου 3,5 κιλά CO2. Αν το τζάκι σου καίει κάπου 10 κιλά ξύλα την ώρα τότε μας δίνει 35 κιλά CO2 το οποίο αν είναι 250° και έχοντας ένα cp=840 J/KgK προσδίδει στην ατμόσφαιρα κάπου 1700 Kcal/h ή ~2 kWh/h. Αν θεωρήσουμε ότι στον εναλλάκτη σου θα χάσει κάπου 50° τότε η μέγιστη θερμότητα που μπορεί να του προσδώσει είναι 840*35*50/4180=350 Kcal/h ή 0,4 kWh/h.

Ένα 18αρι απαιτεί στον εξατμιστή του 18000/3,968=4.536 Kcal/h ή 5,2 kWh/h.

Για να συγκρίνουμε τις δύο «μηχανές ισχύος»: ήτοι την πατέντα σου και την μονάδα που έχει υπολογίσει ο κατασκευαστής.

0,4 kW η πρώτη

5,2 kW η δεύτερη

Τι θα συμβεί:

3.1. Τον χειμώνα θα σου παγώνει τον δίμετρο σωλήνα σου, αυτός θα σταματήσει τον ελκυσμό με αποτέλεσμα να γεμίζει κάπνα το δωμάτιο και αμέσως μετά θα πέφτει ο πρεσσοστάτης χαμηλής του μηχανήματος. Θα πρέπει στη συνέχεια να περάσει χρόνος για να ξανα-ανάψεις το τζάκι σου χώρια που οι συστολοδιαστολές θα σου κάνουν τον σωλήνα ανάχωμα των τουβλων που θα ξεκολάνε από το σοκ.

3.2. Το καλοκαίρι: Θα σου υπερθερμαίνει τον σωλήνα με αποτέλεσμα και μέχρις οσονούπω να πέσει ο πρεσσοστάτης υψηλής, να βγάζει μπουχό θερμότητας προς τον καυτό ήλιο που θα χτυπάει ανελέητα ...και πάντα χαμογελαστός βλέποντας αυτά που παθαίνουν οι άνθρωποι βάζοντας σκοπό να δαμάσουν κι άλλο την Φύση!

 

Υποσημειώσεις:

#1: Σχήμα οξύμωρο μιας και η θερμοκρασία του δεν πέφτει! Κρυώνει μεν αλλά η θερμοκρασία του παραμένει σταθερή διότι (βασική Αρχή της Φυσικής) οι μετατροπές των φάσεων γίνονται υπό σταθερή θερμοκρασία και πίεση! Αυτές οι θερμότητες λέγονται Λανθάνουσες θερμότητες (φίλε Γρηγόρη που όλο με ρωτας και με ξαναρωτάς) διότι υπάρχουν μεν αλλά το θερμόμετρο δεν δείχνει καμιά μεταβολή δε!

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Καλημερα! Ευχαριστω για το ενδιαφερον και το μακροσκελες αρθρο φιλε μου. Ξερω καλα τι ειναι η λανθανουσα, τι ειναι θερμοκρασια υγρου βολβου και πως να την μετρησω ακομη και με κοινο (ξηρου βολβου) θερμομετρο.

Δεν θα ειναι κλειστο κυκλωμα, η εκτονωση δεν θα επιστρεφει τ αερα στ καπνοδοχο.

Δεν με ενδιαφερει και τοσο η ψυξη (μου ειναι αδτνατον να εχω τ σπιτι κλειστο ολο τ χρονο εχω μαθει αλλιως) αλλα σε ενα λεπτο θα λυνεται η διαταξη.

Ο Woody επισημανε το πιο κρισιμο σημειο, κατι που δεν θα σκεφτομουν γιατι ειμαι ασχετος με κλιματιστικα ακομα και στ χειριστηριο τους, ποσο μαλλον στ λειτουργια τους (τι ασφαλειες εχουν κτλ) τωρα πηρα το κλιματιστικο και διαβαζω. Θα εχει λοιπον ικανη θυριδα, συρταρωτη, για εισαγωγη αερα εκτος τ εναλλακτη.

4-5 κιλα τ ωρα καει (οποιος κουβαλαει δεκα, με μαθηματικη ακριβεια θα το μισησει το τζακι πολυ συντομα) και εχω απωλειες 4-5 χιλ θερμιδες. Αυτα τα νουμερα ειναι ετσι, ειναι δεδομενο αυτο που λεω, τα μετρησα υποτυπωδως και ολοι οι λογαριασμοι και συγκρισεις συγκλινουν ακριβως σ αυτα. Το τζακι ειναι με εσωτερικους αεραυλους (κατοχυρωση δικη μου σε ισχυ, πληρωνω τελη δηλαδη) και πορτα, πανω απο 50-60% αποδωση αεροθερμο τζακι δεν πιανει κ ας διαφημιζουν 80%, ψεματα ειναι. Ειναι αδυνατον ο αερας που ζεσταινεις να ανεβασει θερμοκρασια μεγαλυτερη απ αυτην των καπναεριων. Ε ενα ποσοστο των απωλειων θα το παρω ετσι. Δεν θα παγωνει η καπνοδοχος, οταν ειναι κρυα πως ανναβει ενα τζακι κ δεν καπνιζει? Ενταξει με το ρευμα η πραγματικη θερμοκρασια θα ειναι αρκετα κατω του περιβαλοντος, αλλα εσωτερικα υπαρχει θερμοτητα και ολο το θεμα ειναι να μπορεσω να εχω μια σχετικη ισορροπια σ αυτα και τιποτα αλλο. Με την θυριδα που ανεφερα μετα την επισημανση του Woody, πιστευω οτι θα την βρω την σχεση σ ολα αυτα πρακτικα.

Link to comment
Share on other sites

Δεν θα ειναι κλειστο κυκλωμα, η εκτονωση δεν θα επιστρεφει τ αερα στ καπνοδοχο..

Ποιος είπε τέτοιο πράγμα; Απλά ρουφάς κρύο αέρα από το περιβάλλον, τον οδεύεις στην κάτω οπή του σωλήνα σου, τον παίρνεις θερμότερο από την πάνω οπή και τον οδεύεις προς τον εξατμιστή του μηχανήματος θερμότερο. Αυτό δεν θέλεις να κάνεις;

 

4-5 κιλα τ ωρα καει (οποιος κουβαλαει δεκα, με μαθηματικη ακριβεια θα το μισησει το τζακι πολυ συντομα) και εχω απωλειες 4-5 χιλ θερμιδες. Αυτα τα νουμερα ειναι ετσι, ειναι δεδομενο αυτο που λεω, τα μετρησα υποτυπωδως και ολοι οι λογαριασμοι και συγκρισεις συγκλινουν ακριβως σ αυτα
.

Φίλε Στελιο η επιστήμη μας έχει σαν όπλο τα Μαθηματικά. Συνεπώς πας όστις διατείνεται ότι 1+1 = 3 δεν γίνεται πιστευτός.

Για να έχεις 4500 θερμ. απώλεια από το τζάκι σου πρέπει να παράγεται κάπου 90 κιλά καυσαέριο την ώρα που σημαίνει ότι καίγονται κάπου 25 κιλά ξύλα την ώρα κάτι που είναι άτοπο για ένα τζάκι. Για ξαναμέτρησε καλύτερα τις απώλειές σου και έχε υπ' όψιν σου ότι ένα μεγάλο ποσό θερμότητας συσσωρεύεται μέσα στα ίδια τα δομικά στοιχεία που περιβάλλουν την εστία οπότε αυτό δεν θεωρείται απώλεια. Καίγοντας 5 κιλά ξύλα την ώρα, παράγεις κάπου 17.000 θερμ. και αν θεωρήσουμε ότι τα καυσαέρια έχουν στην εστία 300° τότε δεν μπορούν να μεταφέρουν πάνω από 1000 θερμ. Αυτά βάσει του θεμελιώδους νόμου της θερμιδομετρίας.

 

Ε ενα ποσοστο των απωλειων θα το παρω ετσι

Ποιο εκτιμάς ότι θα είναι αυτό το ποσοστό; Άλλωστε θα αποδειχθεί από την θερμοκρασία που θα επιτυγχάνεται του αέρα ακριβώς πριν τον εξατμιστή. Αν έχεις 5° περιβάλλον κι εσύ φτιάξεις 6° τότε δεν πέτυχες και πολλά πράγματα. Άλλωστε το κέρδος θα βρίσκεται (βάσει των χθεσινών) κάπου ίσο με το πηλίκο 0,4/5,2 = ~8%.

 

Δεν θα παγωνει η καπνοδοχος, οταν ειναι κρυα πως ανναβει ενα τζακι κ δεν καπνιζει?

Αμ εδώ δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα! Το τζάκι όταν είναι κρύο ανάβει διότι από την θερμότερη εστία το καυσαέριο οδεύει προς τις ψυχρότερες μάζες και χάνει την θερμοκρασία του έχοντας μία συνεχόμενη ανοδική πορεία. Αυτός είναι ο ελκυσμός! Δώρο κι αυτό της Φύσης στον άνθρωπο.

Αν κάποιος στα μέσα της διαδρομής ψύξει το καυσαέριο τότε έχουμε χαμηλά θερμές μάζες, στη συνέχεια (αδιακιολόγητα ήτοι εκτός ελκυσμού) ψυχρές και στη συνέχεια πάλι θερμές. Αυτό φίλε μου στην πρακτική καλείται σιφώνι και στην μετεωρολογική γλώσσα είναι το γνωστό «φαινόμενο της αναστροφής» όπου οι ψυχρές μάζες εγκλωβίζονται από τις θερμότερες που είναι από πάνω τους. Το ξέρουμε, το ζούμε όλοι με τις μέρες που έχουμε έντονο φαινόμενο αναστροφής, δηλαδή νέφος στην Αθήνα!

 

Ειναι αδυνατον ο αερας που ζεσταινεις να ανεβασει θερμοκρασια μεγαλυτερη απ αυτην των καπναεριων

1 = 1 ;)

Ποτέ μη δεχθείς την αντίθετη πρόταση! Όποιος και να την εκστομίσει.

Link to comment
Share on other sites

Φιλε μου σ ευχαριστω κατ αρχην για το ενδιαφερον. Προσπαθω να σου πω οτι δεν ειμαι ασχετος (περασα ΚΑΤΕΕ τοτε γ μηχανολογος μονο με βαθμο, χωρις πανελληνιες, τ χρησιμοποιησα για να μην παω φανταρος τ καλοκαιρι) ξερω τ βασικες αρχες τ φυσικης και τ θερμοδυναμικης αρκετα καλα γιατι μου αρεσαν. Μαθηματικα ειναι τα παντα! Αυτες οι επιστημες ειναι μικρο κομματι τους.. Αφου λοιπον συμφωνω μαζι σου απολυτα στο οτι καιγοντας 5 κιλα ξυλα παραγονται (εξω η λανθανουσα λογω υγρασιας, αλλιως θα ηταν περισσοτερες) 17000 θερμιδες επιμενω οτι οι μισες διαφευγουν απ τ καπνοδοχο. Δεν εχει αλλο σημειο σοβαρης απωλειας ενα τζακι. Πρακτικα θα στο αλλιως.. Αν ειχα σπιτι μου τις 10-12000 απ αυτες θα ημουν τρισευτυχισμενος και δεν θα σκαλιζα τιποτα, θα ελεγα εχω ενα τελειο απο αποψη οικονομιας, συστημα θερμανσης, αλλα δεν ειναι ετσι. Δεν ρισκαρω κατι εγω εδω, αν δεν εχει αποδοση δεν θα το εχω κανει σωστα. Θελω 2 βαθμους ακομα για να ειμαι ανετα, εχει μερες κρυες που λειπουν αυτοι οι βαθμοι και ανοιγω τ λεβητα (ο οποιος ειναι κοινος με το κατω σπιτι και γ αυτο δεν τ θελω, σε συνδιασμο με τ τιμες πετρελαιου να ανεβαινουν συνεχως και του οτι ειμαι τζακας προσανατολιζομαι σε τετοια) στα δωματια. 18αρι κλιματιστικο, ασχετα με τ δοκιμη που θα κανω θα τους δωσει? Σε ενιαιο χωρο 90 τμ περιπου? Ξερω πως αλλο ειναι να πας απο 10 στο 12 κ αλλο απο 19 στο 21 γιατι αυξανει η διαφορα θερμοκρασιας κ αρα ευθεως αναλογα και οι απωλειες. Αν δεν δουλεψει τ συστημα θα το αποσυνδεσω απο κει τελειως.

Link to comment
Share on other sites

Ένα «κλιματιστικό» 18αρι σημαίνει κάπου 4500 Kcal/h στον χώρο. Αν το δεις το θέμα από μία οπτική γωνία μπορείς να είσαι σίγουρος ότι τους 2° που ζητάς θα στους δώσει. Το αρνητικό είναι ότι και το σπλιτάκι όπως και το τζάκι είναι θέρμανση ενός σημείου και όχι πολλαπλών σημείων που είναι τα θερμαντικά σώματα. Αν δεν «πνίξεις» την εσωτερική μονάδα ώστε να θεμαίνει τίποτα ντουβάρια ή έπιπλα τότε θα τους πάρεις τους 2° και άνετα. Προϋπόθεση να διαχέεται η θερμότητα μέσα στον χώρο με τον σωστό τρόπο.

 

Υ.Σ.

Το ότι το τζάκι χάνει πάνω από το 50% κατ' ευθείαν στην ατμόσφαιρα είναι ένα τσιτάτο που το άκουγα παιδιόθεν. Πολλά τσιτάτα άκουγα αλλά στη συνέχεια τα περισσότερα από αυτά απεδείχθησαν μύθοι. Ο κόσμος συντήρησε τον μύθο αυτόν με το τζάκι διότι το αποτέλεσμα της καύσης των ξύλων δεν είναι άμεσα αισθητό όπως ήταν οι σόμπες πετρελαίου για παράδειγμα. Για να αντιληφθείς την θερμότητα του τζακιού πρέπει να ζήσεις μέσα στο σπίτι πάνω από 4 ημέρες. Κι αυτό διότι σου κάνει υποχρεωτική «αποταμίευση» θέρμανσης. Σου παρέχει ένα ποσό άμεσα και το υπόλοιπο το ρίχνει θες δεν θες στον «κουμπαρά» που είναι τα γύρω δομικά στοιχεία του σπιτιού αλλά και τα έπιπλα ακόμα. Ιδιότυπος κουμπαράς που κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια τι ποσό συσσώρευσε. Συνεπώς αν έχεις κάψει μέσα σε τρεις μέρες 100 κιλά ξύλα και παρήχθησαν κάπου 465 kWh ενέργεια, άντε να βρεις τι ποσό πήρες αισθητά μέσα στο χώρο, τι ποσό συσσωρεύθηκε στο ίδιο το τζάκι και στα τριγύρω δομικά στοιχεία και τέλος τι ποσό διέφυγε προς την ατμόσφαιρα μέσω της καμινάδας.

Link to comment
Share on other sites

Οχι ειναι σε καλο σημειο, ακριβως πανω απ το τζακι το οποιο κοιτα στα 2/3τα του σπιτιου, καθως ειναι εντοιχισμενο σε δωματιο, δεν εφαπτεται σε εξωτερικο τοιχο δηλαδη αλλα σε εσωτερικο και εχει μπροστα του 6-7 μετρα ανοιχτου χωρου.

Κοιτα.. εχω πολυετη πειρα (49 ειμαι) και ειμαι καθ ευατου τζακας με τ ενοια ξερω να χτισω τζακι και να τραβα οσο πρεπει, (ουτε πολυ να τραβα ουτε λιγο, οσο πρεπει. Εχτιζα και αρκετους φουρνους σε πιτσαριες.. εκει να δειτε μυστικα που κυριαρχουν..) ακομα και να υπερβω κατα πολυ διαστασεις ως προς το υψος. Αυτο ισχυε παλια, τοτε που ειχε πραγματικα ογκο-μαζα το συνολο, σημερα οι επενδυσεις δεν ειναι πλεον πακτωμενες κ χτισμενες εσωτερικα. Δεν υπαρχουν ογκοι. Ελαφρια κατασκευη και αμεση αποροφηση της θερμοτητας επικρατησε πλεον. Θα σας πω μονο το εξης.. τα σημερινα λεγομενα ενεργειακα τζακια ειναι πολυ πιο ρυπογονα απ τα παλια. Γιατι ψυχουμε τον θαλαμο καυσης τους! Δεν ανεβαζει θερμοκρασια ικανη αντιστοιχη με αυτην που πρεπει ωστε να γινει η καυση καλη! Εγω το ειδα στ πραξη με τους αεραυλους στην νομιμη πατεντα μου. Δινιντας πολυ αερα για θερμανση η φωτια <καθοταν> πηγαινε να σβησει! Αναγκαστικα να μειωσω τα κυβικα προς θερμανση γιατι δεν ειναι δυνατον ο καθε χρηστης να ειναι.. ειδικος θερμαστης. Το βλεπω και στην πραξη αυτο πλεον, πολυ περισσοτεροι (με ελαχιστη λειτουργια) καπνοδοχοι με μαυρισμενα καπελα. Πολυ περισσοτερες αυταναφλεξεις απο παλια. Και ειμαστε στην αρχη ακομα, περιμεντε 5-6 χρονια και θα δειτε ποσα ανοξειδωτα μπουρια θα λιωσουν, θα σαπισουν.

Με αυτην τ λογικη προσπαθω να παρω θερμοτητα απο ψηλα που δεν θα επηρεαζει την καυση, ειναι αρχη ακομα και δεν μπορω να μιλησω καθαρα δημοσια..

Link to comment
Share on other sites

Γιώργο, υπάρχει τρόπος να πάρει την λανθάνουσα θερμότητα των καυσαερίων χωρίς να τίθεται θέμα υγροποιήσεων?

Γιατί αν καίγοντας 25 κιλά ξύλα, ως απώλεια να προκύπτουν μόνο 4500 θερμίδες, δεν στέκει.

17.000 θερμίδες παράγεις με 5 κιλά ξύλα. Άρα με 25 κιλά ξύλα, παίρνεις 85.000 θερμίδες.

 

Αν είχαμε μόνο ως απώλειες 4500 θερμίδες / 85000 θερμίδες = 5,3% απώλειες.

Άρα βαθμός απόδοσης 94,7%, το οποίο εμπειρικά μόνο μιλώντας κάποιος ξέρει οτι δεν στέκει.:confused:

Link to comment
Share on other sites

Megathron οταν κανω λαθος απο βιασυνη η πιεση σε μετρημα πχ, αυτο ειναι στο ενα μετρο ενα και δεκα εκατοστα κ οχι ενα μετρο κ εναμιση εκατοστο.. o Pirate ετσι καπως το εκανε, δεν θα εκανε τοσο ''χοντρο'' λαθος. Επικαθησεις δεν με απασχολουν, τ καθαριζω οποτε θελω. Σημερα εστησα την καπνοδοχο- εναλλακτη και δοκιμασα με ενα βεντυλατερ 600ων κυβικων, με ανησυχουσε η περιπτωση θορυβου απ τ ρευμα αερα εκει μεσα αλλα ενταξει φαινεται, ακουγεται ελαχιστα (πολυ λιγοτερο απ την πιο ησυχη εσωτερικη μοναδα) και καθολου οταν κλεινει η πορτα της εστιας. Μου φαινοταν η πιο δυσκολη περιπτωση ο ενδεχομενος θορυβος. Αυριο ο μαστορας θα τοποθετησει τ κλιματιστικο κ μενει η συνδεση του με την καπνοδοχο.

Οταν λεμε μειωνεται η αποδοση αναλογα με το κρυο τι σημαινει? Απλα οτι δουλευει περισσοτερη ωρα? Οτι τραβαει περισσοτερο ρευμα το κομπρεσερ η ειναι σταθερη η καταναλωση αλλα ο ζεστος αερας εχει χαμηλοτερη θερμοκρασια στο πολυ κρυο? Δεν ειναι ινβερτερ, μου ηταν ασκοπο να δωσω λεφτα στα δικα μου δεδομενα χρησης, θα δουλευει μονο οταν καιει το τζακι.. Αν ολα πανε καλα και δουλευει το συστημα βεβαια..

Πιο απλα ρωταω.. Σε ενα απλο κλιματιστικο χρησμνο για θερμανση, η θερμοκρασια του ζεστου αερα που βγαζει ποικοιλει αναλογα με τ εξωτερικη θερμοκρασια? η το ρευμα που τραβαει το μηχανημα και λεμε αλλαζει η αποδοση, (το COP δηλαδη)?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Κανεις δε θα μου πει? Οταν πεσει πολυ η εξωτερικη θερμοκρασια το ''ΚΟΠ'' του κλιματιστικου πεφτει.. Αυτο (το οτι πεφτει το ''ΚΟΠ'' του λεω) πως γινεται αντιληπτο??

Ακουω να λενε ολοι οτι σε μαλακο καιρο συμφερει, σε κρυα οχι (το καταλαβα, το εμπεδωσα αυτο).. Ρωτωντας γιατι δε συμφερει κανεις δε λεει! Δεν βγαζει ζεστο αερα η καιει πολυ ρευμα??

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.