Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Με βεβαίωση μηχανικού οι μεταβιβάσεις ακινήτων


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΛΗΣ

Recommended Posts

Η υπαγωγή στη ρύθμιση αφορά αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου (28.7.2011) και όχι, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί, για αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μέχρι 28.4.2010

 

 

 

 

Με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, που τάσσονται θετικά με επιμέρους τροπολογίες αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη η ψήφιση του νομοσχέδιου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν.

 

Από το κείμενο το νομοσχεδίου, που παρουσίασε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου προκύπτει ότι οι μηχανικοί θα έχουν σημαντικό ρόλο στις διαδικασίες της τακτοποίησης των αυθαιρέτων. Παράλληλα καθιερώνεται από τη δημοσίευση του νόμου, ότι προϋπόθεση για κάθε μεταβίβαση ακινήτου θα είναι η υπεύθυνη δήλωση από ιδιοκτήτη και μηχανικό, που θα βεβαιώνει ότι στο ακίνητο δεν έχουν εκτελεσθεί αυθαίρετες κατασκευές που να επηρεάζουν την επιφάνεια και το ύψος της ιδι- οκτησίας, τη δόμηση, την κάλυψη και το ύψος του κτηρίου. Ο κ. Παπακωσταντίνου, χωρίς να αποκλείσει νέες αλλαγές εφόσον προκύψει η ανάγκη τους από τη συζήτηση στη Βουλή παρουσί- ασε βελτιωτικές τροπολογίες. Αναλυτικότερα οι νέες αλλαγές προβλέπουν:

 

-Μικρότερα πρόστιμα για την αυθαίρετη κατασκευή σε πρώτη κατοικία, ενώ όσοι έχουν αυθαίρετα σε δεύτερη κατοικία, το πρόστιμο θα εξαρτηθεί από την τιμή ζώνης της περιοχής. Επίσης, προβλέπεται έκπτωση 50% στο πρόστιμο για αυθαί- ρετες κατασκευές σε υπόγεια, σοφίτες και πατάρια με βάση τους συντελεστές που εισηγείται το ΥΠΕΚΑ στις διατάξεις για τα αυθαίρετα.

 

-Θεσπίζεται ενιαίος χρόνος αναστολής των κυρώσεων για τα αυθαίρετα είτε είναι εντός είτε εκτός σχεδίου. Ο χρόνος αυτός είναι τα 30 χρόνια.

 

-Προκειμένου να αποτραπούν προβλήματα με το ΣτΕ προστί- θεται νέα διάταξη που ορίζει ότι μέσα σε 20 χρόνια από την έναρξη του νέου νόμου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός και ο Χωροταξικός Σχεδιασμός από τους Δήμους στους οποί- ους θα δηλώνονται οι αυθαίρετες κατασκευές. Αυθαίρετα που δεν εμπίπτουν στον πολεοδομικό σχεδιασμό μετά από 30 έτη θα πληρώνουν εκ νέου πρόστιμα.

 

-Μεταβιβάζονται τα αυθαίρετα προ του 1955 και όσα έχουν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση ή έχουν νομιμοποιηθεί με παλαιό- τερες ρυθμίσεις.

 

-Ποσοστό έως 15% των προστίμων πάει στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, χωρίς στη συνέχεια να επιβαρύνονται οι ιδιόκτητες πρόσθετα για τις οφει- λόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.