Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Μισθωτός μηχανικός, συλλογική σύμβαση, τι κρατήσεις υπάρχουν κτλ ?


aloha

Recommended Posts

Εχω το εξης θεμα:

ειμαι στις συζητησεις για την προσληψη μου ως μισθωτος μηχανικος απο μια εταιρεια που ασχολειται με μελετες και εγκαταστασεις φωτοβολταικων συστηματων και μου ζητηθηκε να τους πω επακριβως ποσες ειναι οι κανονικες νομιμες αμοιβες μου (τι προβλεπεται τελος παντων απο τις εκαστοτε συλλογικες συμβασεις κτλ), ποσες οι κρατησεις (εργοδοτικες και προσωπικες), ποσα θα πρεπει με βαση αυτα να μου καταβαλουν ως καθαρο ποσο κτλ κτλ. Προσπαθησα να ερθω σε επαφη με τεε κτλ αλλα κανεις δεν απαντα σε τηλεφωνα.

Απο αυτα που εχω ψαξει και διαβασει στο φορουμ εχω καταληξει οτι μαλλον αυτη η συλλογικη συμβαση ισχυει

 

http://portal.tee.gr/portal/page/portal/PROFESSIONAL_ISSUES/AMOIBES1/TAB34813/STYE_2009.pdf

 

(ή αλλιως στο site : http://www.somtechnik.gr/Texty/sse/SSE-0809.htm , οπου υπαρχει και δυνατοτητα αναλυτικων υπολογισμων για φορους κτλ κτλ)

 

Απο οτι εψαξα δεν υπαρχει συλλογικη συμβαση για 2010. Ειδα μονο αυτο :

 

http://www.steb.gr/main/var/da-43-2009-stev-mixanikoi-viomichanias.pdf

 

που μαλλον αφορα μηχανικους βιομηχανιας μονο.

 

Κανω καπου λαθος? ξερει κανεις αν αυτη ειναι η σωστη συλλογικη συμβαση που να αφορα την περιπτωση μου ή αν υπαρχει καποια νεοτερη? :confused:

 

επισης οτι αφορα προσωπικες και εργοδοτικες εισφορες ειδα αυτο

 

http://www.tsmede.eu/%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%B5%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%82%CF%85%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%82/%CE%91%CF%83%CF%86%CE%AC%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%B7/%CE%95%CE%B9%CF%83%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AD%CF%82/%CE%A0%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%822%CE%95%CE%B9%CF%83%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AD%CF%82%CE%9C%CE%B9%CF%83%CE%B8%CF%89%CF%84%CF%8E%CE%BD/tabid/204/language/el-GR/Default.aspx

 

που απο οτι καταλαβα, ειναι 15.82% οι προσωπικες εισφορες και 20.63% οι εργοδοτικες εισφορες προς το τσμεδε.

επισης απο οτι ειδα υπαρχουν 4.18% προσωπικες εισφορες προς IKA. υπαρχουν και εργοδοτικες εισφορες προς IKA? και αν ναι, ξερει καποιος σε τι ποσοστο? :???:

 

ενα αλλο ερωτημα που με απασχολει ειναι το εξης:

με την εταιρεια αυτη εχουμε συζητησει οτι εφοσον ειναι ενας τομεας που ναι μεν εχω θεωρητικη καταρτηση πολυ καλη στο εν λογω αντικειμενο, ναι μεν δεν ειμαι εντελως νεος μηχανικος (εχω δουλεψει αρκετα χρονια αλλα σε αλλον τομεα και δουλευα με απυ μεχρι τωρα οποτε για αυτο δεν ξερω και σχεδον τιποτα στα περι μισθωτων) αλλα πρακτικα δεν εχω ασχοληθει με αυτο το αντικειμενο πριν, οποτε ειπαμε τους ενα με δυο μηνες αρχικα ναι μεν να κανω την δουλεια που θα μου αναθετουν αλλα τον τελικο ελεγχο και το οκ της ολης καταστασης να τον εχει αλλος, δηλαδη κατι σαν περιοδο "εκπαιδευσης" ωστε και πιθανα λαθη να αποφευχθουν και ολοι να εχουμε το κεφαλι μας ησυχο (μεχρι τωρα εξωτερικοι συνεργατες τους τους εκαναν αυτες τις δουλειες αλλα τωρα θελουν να φτιαξουν το δικο τους τμημα). και σκεφτομαι οτι : οκ για αυτη την αρχη δεχομαι τα νομιμα (βασικος μισθος, συν επιδομα γλωσσας και επιδομα υπολογιστη) αλλα κατοπιν οταν περασει η πληρη μελετη και επιβλεψη των εκαστοτε εργων στα χερια μου τοτε δεν θα πρεπει να παρω τουλαχιστον και το επιδομα επιβλεποντος? ή οτι αλλο επιπλεον θα δικαιουμαι (αληθεια υπαρχει κατι αλλο που πιθανον να δικαιουμαι νομιμα)? καλο δεν θα ηταν να τους το εχω ξεκαθαρισει εξ αρχης αυτο?

 

γενικα μεχρι τωρα οι περισσοτερες δουλειες που βρισκω ειναι με μπλοκακι και δεν ειχα τετοιους προβληματισμους.:mrgreen:

επισης πρεπει κατι να προσεξω σχετικα με τις υπογραφες για τις εκαστοτε μελετες και επιβλεψεις? (δεν εχω ασχοληθει με αναλογο τομεα πριν και δεν γνωριζω τι πρεπει να εχω υποψη μου:oops:)

μπορω φανταζομαι (οταν θα ειμαι σε θεση - απο αποψη σιγουριας εννοω) να ειμαι ναι μεν μισθωτος στην εταιρεια αυτη και να υπογραφω τις μελετες για λογαριαμο της εταιρειας-για εργα της εταιρειας παντα μιλαω και για μελετες που θα κανω η ιδια- υπαρχει καποιο κωλυμμα ή κατι που πρεπει να γνωριζω? (σχετικα με τι ειναι σωστο, σχετικα με εφορια κτλ κτλ)

επισης ενστικτωδως μου "ξινισε" λιγο το γεγονος οτι μου φανηκε απο την συζητηση που ειχαμε οτι δεν ηξερε ως εταιρεια ποιες ειναι οι νομιμες απολαβες για τη θεση αυτη που ζητανε και ποιες οι εκαστοτε κρατησεις. (δεν ειναι μεγαλη εταιρεια και ισως για αυτο, αλλα κατι δεν μου κολλησε σε αυτο:???:).

 

γενικοτερα ποια η γνωμη σας συναδελφοι σε ολα αυτα? σας φαινεται κατι περιεργο ή κατι στραβο που δεν μπορω να συλλαβω εγω? πλεον μετα απο αυτα που ακουω εκει εξω ψαχνοντας για δουλεια τους τελευταιους μηνες οταν ακουω μια λιγο πιο νορμαλ προταση εχω γινει καχυποπτη και σκεφτομαι μηπως καποιο λακο εχει η φαβα και δεν τον εχω αντιληφθει ακομη. :|

Link to comment
Share on other sites

Μου κανει εντυπωση που μια μελετιτικη εταιρεια και ειδικα στις μερες μας, συζηταει να σε προσλαβει ως μισθωτο και οχι με μπλοκακι.

 

Ενοειται οτι σε συμφερει να προσληφθεις ως μισθωτος γι 5 λογους

 

1. Σου πληρωνει ΙΚΑ, (δλδ αν αρρωστησεις πληρωνεσαι)

2. 14 μισθοι

3. Σου πληρωνει τις εισφορες ΤΣΜΕΔΕ (ενα μερος παρακρατειται απο τα δικα σου) και ο φορος παρακρατειται (ΦΜΥ) :(

4. ΑΔΕΙΑ

5. Αποζημιωση + επιδομα ΟΑΕΔ (Λογω 1) εαν σε απολυσει

 

Οι συμβασεις εχουν παγωσει για το 2010-2011, αρα ισχυουν του 2009.

 

Επισης μου κανει εντυπωση που ρωτησαν εσενα για τις αμοιβες. Δεν εχουνε λογιστη ?

 

Μ' αρεσει που πηρες και τηλεφωνο στο ΤΕΕ! Στο ΤΣΜΕΔΕ εχεις δοκιμασει ???

 

Εγω αμοιβομαι με συλλογικη συμβαση, αλλα ειμαι σε βιομηχανια. Λογικα πρεπει να ισχυει και για σενα ομως.

 

Δεν ξερω βεβαια τι παιζει με μελετητικα πτυχια (αν εχεις) και παιρνεις κατι παραπανω απο αυτα, αλλα εγω θα πηγαινα για μισθωτος full.

Link to comment
Share on other sites

μα ακριβως για αυτο ψαχνομαι επι του θεματος, διοτι πλεον το νορμαλ μας κανει παραξενο και κοιταμε αν κατι βρωμαει. εχω δουλεψει 7 συνολικα χρονια σε εταιρειες με μπλοκακι και ξερω την "γλυκα" του δυστυχως... και εγω σαφως θα προτιμουσα να ειμαι μισθωτος ωστε να μην χρειαζεται να αποδεικνυω τα αυτονοητα καθε φορα. προσπαθησα να παρω τηλ. και στο τεε και στο τσμεδε αλλα κανεις δεν απαντα, οπως και ο λογιστης που παω λειπει αυτες τις μερες.

παντως κατι δεν μου κολλαει στην ολη υποθεση εμενα, ειναι αυτο που λεμε "πολυ καλο για να ειναι αληθινο", αλλα δεν εχω προσδιορισει ακομη τι. επισης οταν εφτασε η συζητηση στο αν θα πληρωνομαι με μπλοκακι ή ως μισθωτος, ηταν καθετοι οτι θελουν πληρη και αποκλειστικη συνεργασια πληρους ωραριου και εννοειται οτι μιλαμε μονο σαν μισθωτος (μεταφερω ακριβως τα λογια τους). ακομη ενα αλλο στοιχειο που με παραξενεψε ειναι οτι μου ειχαν πει να τους τηλεφωνησω και να τους πω ακριβη νουμερα και επειδη εγω δεν ειχα βγαλει ακρη ακομη με το τεε και τσμεδε δεν τους ειχα απαντησει και με ξαναπηραν οι ιδιοι τηλεφωνο να με ρωτησουν αν εχω την απαντηση. τελικα ειπαμε να τους απαντησω την ερχομενη εβδομαδα εχοντας παρει μια απαντηση απο τεε ή τσμεδε που να ειναι αξιοπιστη. (διοτι το προβλημα δεν ειναι οτι δεν τους ειχα πει ποσα περιπου ειναι τα μεικτα που δικαιουμαι αλλα οτι θελανε μια πληρη λογιστικη αναλυση των διαφορων ποσων, στο περιπου ηξερα που κυμαινονται τα νομιμα ποσα για την κλιμακα που ειμαι με βαση ετος κτησης πτυχιου κτλ κτλ-προφανως δεν θα πηγαινα σε συνεντευξεις χωρις να ξερω τι παιζει στο περιπου)

και σαφως και εγω την ιδια αποψη εχω, οτι θελεις να παρεις τον ταδε ανθρωπο για να σου κανει την ταδε δουλεια, αρα κανεις μια ερευνα για το ποσο ειναι τα νομιμα τουλαχιστον που πρεπει να του δωσεις αν δεν ξερεις. ενταξει ειναι νεα εταιρεια και μικρη απο οτι μου ειπαν αλλα και παλι δεν μπορω να δικαιολογησω καποια πραγματα.

 

ωστοσο ηθελα και την γνωμη σας εδω στο φορουμ που υπαρχουν πιο εμπειρα ατομα ωστε αν σκεφτομαι κατι λαθος να το επαναπροσδιορισω.

Link to comment
Share on other sites

Η σύμβαση του ΣΤΥΕ νομίζω ότι αναφέρεται στις μεικτές αποδοχές αν λάβεις υπόψη σου ότι χωρίς εμπειρία (0-3χρόνια) και με επιδόματα ξένης γλώσσας και υπολογιστών (που ζητάνε όλες οι αγγελίες) φτάνεις κάπου στα 1700Ευρώ.

Από κεί και πέρα συμφωνώ ότι είναι πολύ ύποπτο να θέλουν μηχανικό σαν μισθωτό (έτσι όπως καταντήσαμε). Δηλαδή η εταιρεία δεν έχει άλλο μηχανικό ΑΕΙ ή ΤΕΙ για να ξέρει τι ισχύει?

Link to comment
Share on other sites

επικοινωνησα τελικα με τεε και τσμεδε (ναι! τα καταφερα!) και μου ειπαν οτι ισχυει αυτη του 2009 μεχρι νεοτερας.

υποπτη ηταν και λιγο η σταση τους σχετικα με τις ερωτησεις που εκανα εγω γυρω απο την εταιρεια, το προσωπικο τους κτλ κτλ μου εδιναν την αισθηση οτι προσπαθουν να αποφυγουν να πουν την αληθεια. δηλαδη τυπου το παιζω ανετος δεν εχω προβλημα στο να απαντησω αλλα δεν απανταω ουσιαστικα και ξεκαθαρα στην ερωτηση.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

σε περιπτωση που χρειαστει και σε καποιον αλλον τελικα υπαρχουν και 7.43% εργοδοτικες κρατησεις προς ΙΚΑ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Εγώ, κάνω ελεύθερο επάγγελμα και, λόγω συγκυριών ή ευκαιριών, πάω καλά.

Έχω τελειώσει το Μετσόβιο πριν 8 χρόνια, παντρεμένος με ένα παιδί.

Έχω δουλέψει μισθωτός (πρώτο χρόνο) με ΙΚΑ+ΤΣΜΕΔΕ...παραιτήθηκα.

Επόμενος χρόνος σε άλλη εταιρία με ΜΠΛΟΚ...παραιτήθηκα για να κάνω ελεύθερο επάγγελμα!!!

Τώρα που "βλέπω" τι μας περιμένει, έστειλα ένα μόνο βιογραφικό σε εταιρία που επιθυμούσα. Θέλουν να με προσλάβουν με μπλοκ, αλλα με χρήματα -35% απ΄ ό,τι προβλέπεται βάσει ΤΕΕ. Ωστόσο, θα πάω γιατί μετά από ένα χρόνο όποιος θα βάζει 1000ευρώ στην τσέπη το μήνα, θα θεωρείται προύχοντας. Να το θυμάστε! Βέβαια, θα είμαι κάπου, όπου θα μπορώ να κάνω και τις δικές μου (άσχετες με την εταιρία) δουλειές.

Γνώμη μου, να ΑΡΠΑΖΕΤΕ κάθε ευκαιρία, ακόμα και για 500 ευρώ, που λέει κι ο λόγος.

Εύχομαι να μη ζήσει κανένας μηχανικός πείνα, αλλά αν δεν σκεφτόμαστε σας μηχανικοί και να μανατζάρουμε τη ζωή μας, βλέποντας το τι έρχεται, μετά από 2-3 χρόνια θα αυτομουτζωνόμαστε!!! Και, πιστέψτε με θα φταίμε μόνο εμείς!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Καλησπέρα,τι εννοείται προσωπικές και εργοδοτικές εισφορές? νόμιζα ότι ως μισθωτός ο εργοδότης πληρώνει το τσμεδε εξ ολοκλήρου? πληρώνω κ γω κάποιο κομμάτι? που μπορώ να πληρωφορηθώ για τα ποσοστά αυτά? στο λινκ του συναδέλφου στο σάϊτ του τσμεδε αναφέρει ποσοστά αλλά δε λέει τίποτα για ΙΚΑ κ τέτοια....επειδή έχω δουλέψει ως ελ. επαγγελματίας ως τώρα, δεν τα ξέρω....επίσης, αυτή τη περίοδο, τι μισθός δίνουν σε αρχάριους μηχανικούς? με ρωτάνε σε συνεντεύξεις κ βρίσκομαι σε δίλημμα τι να τους πω....ξέρει κανείς τι παίζει? μέχρι το καλοκαίρι μου λέγανε 1000 κάποιοι αλλά τώρα με τους νέουσ νόμουσ ???

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα συνάδελφοι.

Στα ερωτήματα που αναφέρετε παραπάνω, να εξηγήσω ότι ως μισθωτός έχεις ένα μισθό που λέμε, ακαθάριστο.

Από αυτόν ένα μέρος πάει στο ΤΣΜΕΔΕ, ένα μέρος στην εφορία, ένα μέρος στο ΙΚΑ και φτάνει στον μισθωτό το ποσό που λέμε "καθαρά".

 

Το ΤΕΕ είχε έναν πίνακα με τις αποδοχές των μισθωτών μηχανικών, ψάξτε εκεί.

 

Το θέμα είναι τώρα, ότι από ότι έχω πληροφορηθεί, ο ΣΕΒ προχώρησε στην καταγγελία της συλλογικής σύμβασης εργασίας των διπλωματούχων μηχανικών.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν καλυπτόμαστε από κλαδική σύμβαση, και η διαπραγμάτευση με τους εργοδότες θα γίνεται σε ατομική βάση, με ατομικές συμβάσεις...

Το ΤΕΕ αν και έχει περάσει 10ήμερο περίπου, δεν έχει γράψει τίποτα στο ενημερωτικό σημείωμα, ακόμα!!!!!!!! :shock: :shock: :angry:

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα συνάδελφοι

 

Εαν είσαι μισθωτός και αμοίβεσαι με λιγότερο απο την συλλογική σύμβαση είναι παράνομο?, ή έχει να κάνει απλά με την συμφωνία που έχεις με τους εργοδότες σου?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.