Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

κατά παρέκκλιση αρτιότητα γηπέδου μετά από απαλλοτρίωση


Recommended Posts

Θα ήθελα να σας κάνω μία ερώτηση σχετικά με την αρτιότητα ενός γηπέδου. Το συγκεκριμένο γήπεδο εκτός σχεδιου μέχρι πρότινος ήταν άρτιο καταπαρέκκλιση (με 3,5 στρέματα πριν το '78 ). Πλέον έχει γίνει απαλλοτρίωση στην πρόσοψη από επαρχειακή οδό, με την οποία το εμβαδό μειώθηκε περισσότερο (στα 3,0 στρέματα). Η απορία μου είναι αν συνεχίζει να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο; Σϋμφωνα με το ΠΔ του 1985 για την εκτός σχεδίου δόμηση (άρθρο 1, παρ. 2,γ), μετά από απαλλοτρίωση τα γήπεδα αυτά είναι άρτια και οικοδομήσιμα εάν πληρούν τους όρους του άρθρου 1 παρ. 2 - περίπτωση α και β (δηλαδή τα κατά παρέκκλιση όρια) . Συμπεραίνω λοιπόν, πως το συγκεκριμένο γήπεδο συνεχίζει να παραμένει άρτιο και οικοδομήσιμο, καθώς ακόμα και μετά την απαλλοτρίωση συνεχίζει να πληρεί τους όρους της περίπωσης β (καταπαρέκκλιση αρτιότητα). Σωστά;

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 72
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σαφώς ναι, και λίγες περισσότερες λεπτομέρειες:

Εγκ-34844/5574/104/86

 

3. Για να είναι κατά παρέκκλιση άρτια τα γήπεδα που προέρχονται από τεμαχισμό λόγω διανοίξεως Διεθνών, Εθνικών ή Επαρχιακών οδών (σημειώνουμε όχι Κοινοτικών) ή λόγω απαλλοτριώσεων (Παρ.2γ) θα πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά οι εξής προϋποθέσεις.

α) το αρχικό γήπεδο να ήταν άρτιο και οικοδομήσιμο (κατά κανόνα ή παρέκκλιση) μέχρι τη διάνοιξη της οδού ή την απαλλοτρίωση.

β) τα νέα γήπεδα που θα προκύψουν λόγω αποζημιώσεως ή τεμαχισμού του αρχικού, να έχουν και τη θέση (πχ. εντός ζώνης ή επί οδού) και το μέγεθος (ή και τις ελάχιστες διαστάσεις προσώπου βάθους αν είναι επί οδού που απαιτεί η αντίστοιχη περίπτωση κατά παρέκκλιση αρτιότητας (Παρ. 2α ή 2β εδάφια αα, ββ, γγ, δδ) η οποία καθορίζεται ανάλογα με τη θέση τους σε συνδυασμό με το χρόνο δημιουργίας του αρχικού γηπέδου. Σημειώνουμε ότι ο χρόνος της απαλλοτριώσεως ή της διανοίξεως της οδού δεν ενδιαφέρει (τουλάχιστον ως προς την υπαγωγή των νέων γηπέδων σε κάποια από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις κατά παρέκκλιση αρτιότητας) αφού αυτή μπορεί να γίνει και μελλοντικά - ενδιαφέρει μόνο για την εξακρίβωση του ότι μέχρι τότε το αρχικό γήπεδο ήταν άρτιο.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Καλησπέρα!Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: έχω περίπτωση αγροτεμαχίου 4 στρεμμάτων από το 1928 το οποίο ήταν τυφλό αλλά άρτιο και οικοδομήσιμο ως προυφιστάμενο του 2003.Τ ο αγροτεμάχιο αυτό απαλλοτριώθηκε με αποτέλεσμα να προκύψουν τρία αγροτεμάχια με εμβαδόν 1662.59 τ.μ., 190.13 τ. μ. και 303.61 τ.μ. που στο σύνολο τους μας δίνουν 2156.33 τ.μ.Προέκυψαν τρία γιατί στο συγκεκριμένο σημείο πρόκειται να κατασκευαστεί κάτι σαν γέφυρα.Προς το παρόν έχει κατασκευαστεί δρόμος ο οποίος ακόμα δεν έχει πάρει χαρακτηρισμό.Το αγροτεμάχιο στο σύνολό του μπορει να θεωρηθεί σήμερα άρτιο και οικοδομήσιμο?

Ευχαριστώ εκ τον προτέρων για τη βοήθεια!!

Link to comment
Share on other sites

Αφού το αρχικό αγροτεμάχιο απαλλοτριώθηκε και προέκυψαν 3 νέα αγροτεμαχία αυτά θα εξεταστούν αυτόνομα.

 

Συνεπώς, από τα τελικά τους εμβαδά μόνο το 1ο των 1662,59τμ μπορεί να θεωρηθεί άρτιο και οικοδομήσιμο αν

βέβαια καλύπτει τις απαιτούμενες διαστάσεις της αντίστοιχης παρέκλισης και έχει το κατάλληλο σχήμα για οικοδομική

εκμετάλλευση.

Link to comment
Share on other sites

post-40492-0-26554700-1337610099_thumb.png

 

 

Συνάδελφοι ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Σας δίνω και ένα σκαρίφημα για επιπλέον πληροφορίες. Στο σκαρίφημα φαίνεται η αρχική ιδιοκτησία Α,Β,Γ,Δ,Ε,Ζ,Η,Θ,Ι,Κ,Λ,Μ.Α, η απαλλοτριούμενη Ν,Ξ,Ο,Δ,Ε,Π,Η,Θ,Ρ,Σ,Κ,Λ,Ν και τα εναπομείνοντα τμήματα Ν,Μ,Α,Β,Γ,Δ,Ο,Ξ,Ν και Ε,Ζ,Η,Π,Ε ΚΑΙ Θ,Ρ,Σ,Ι.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι να συμπληρώσω ότι από όλη την απαλλοτρίωση προς το παρόν έχει μόνο κατασκευαστεί ο δρόμος ο οποίος περιγράφεται από τις ροζ παχίες γραμμές.Τα υπόλοιπα κομμάτια πρόκειται να κατασκευαστούν στο μέλλον.

post-40492-0-57643900-1337610723_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

Αν υπάρχει οριστική μελέτη του δρόμου (υποθέτω κόμβου) και άρτιο να είναι το με 16... μ2 αγρ/χιο δεν θα είναι οικοδομήσιμο (λόγω αποστάσεων από όρια και λοιπά)

Υπάρχει σχετική νομοθεσία στην οποία αναφέρεται ότι όταν υπάρχει οριστική μελέτη (του δρόμου ή κόμβου) η έκδοση οικ αδείας ελέγχεται βάσει αυτής

Κάποιος συνάδελφος ίσως μπορεί να την αναρτήσει

Link to comment
Share on other sites

καλησπερα

αν μου επιτρεπετε να συμπληρωσω οτι

Αφου προκειται για απαλλοτριωση προς διανοιξη οδου, τοτε πρεπει να εχει εκδοθει τιμη μοναδος αποζημιωσης

Κατα τον καθορισμο της τιμης υπολογιζεται και η υπαξια των απομειναντων τμηματων του γηπεδου που αχρηστευονται,

και επιδικαζεται γι αυτα ξεχωριστη αποζημιωση.

Ωστε, στην αποφαση τιμης μοναδος για τον ανω αγρο πρεπει να αναφερονται τα τμηματα αυτα

ητοι τα δυο μικρα

και εαν το μεγαλο ειναι αρτιο ή οικοδομησιμο ή αν δεν ειναι

τοτε αυτο αναγραφεται στην ιδια αποφαση

και αναλογα με τον χαρακτηρισμο αυτου, αποζημιωνεται ή όχι

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.