Μετάβαση στο περιεχόμενο

κατά παρέκκλιση αρτιότητα γηπέδου μετά από απαλλοτρίωση


Recommended Posts

Εκτός σχεδίου, εκτός ΖΟΕ, εκτός Νατούρα, εκτός ζώνης οικισμού, με ικανό πρόσωπο σε εθνική οδό, από απαλλοτρίωση (1975), με σημερινό εμβαδόν 3,2 στρ. από 4+ αρχικά.
Διατηρεί την κατά παρέκκλιση αρτιότητα κι οικοδομησιμότητά του;  - Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 72
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

@maroudas Άρθρο 33 παρ. 5. Ν. 4759/20:  Εάν εμβαδόν γηπέδου που υπερέβαινε τα 4.000 τ.μ. απομειώθηκε λόγω απαλλοτρίωσης, διάνοιξης διεθνούς, εθνικής, επαρχιακής ή δημοτικής οδού ή αναδασμού, το γήπεδο θεωρείται άρτιο, εάν το εμβαδόν του υπερβαίνει τα 2.000 τ.μ. και έχει πρόσωπο σε διεθνή, εθνική, επαρχιακή ή δημοτική οδό τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) μ..

και έχουμε και την διάταξη του άρθρου 40 παρ. ε, που όμως οι παρεκκλίσεις καταργήθηκαν οριστικά. 

Άρθρο 40
Μεταβατικές - εξουσιοδοτικές διατάξεις
1. Εάν, μέχρι την έγκριση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου ή Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη από την έναρξη ισχύος του παρόντος χορηγηθεί προέγκριση οικονομικής άδειας, μπορούν να οικοδομούνται ακίνητα, τα οποία:....


ε) είναι άρτια και οικοδομήσιμα και απομειούνται συνεπεία απαλλοτριώσεων ή διάνοιξης διεθνών, εθνικών ή επαρχιακών οδών, εφόσον μετά από την απομείωση αυτή έχουν τα όρια αρτιότητας και τις λοιπές προϋποθέσεις των γηπέδων της περ. δ΄,(*)

(*) δ) βρίσκονται εντός της ζώνης των πόλεων, κωμών και οικισμών και είχαν κατά την 24η.4.1977, ημέρα έναρξης ισχύος του από 5.4.1977 προεδρικού διατάγματος (Δ΄ 133), και ελάχιστο εμβαδόν: δύο χιλιάδες (2.000) τ.μ.,

Οπότε, έχουμε στον ίδιο νόμο δυο αντικρουόμενες διατάξεις (τι πρωτότυπο άλλωστε...). Το άρθρο 33 παρ. 5 δίνει την αρτιότητα  στα απομειωμένα-συνέπεια απαλλοτρίωσης-γήπεδα με τις προϋποθέσεις να υπάρχει αρχικό-προ απαλλοτρίωσης-γήπεδο, ελάχιστης επιφάνειας 4.000 τμ, μετά την απαλλοτρίωση να έχει  επιφάνεια άνω των 2.000 τμ και ελάχιστο πρόσωπο 25 μ σε διεθνή, επαρχιακή ή δημοτική οδό και παράλληλα το άρθρο 40, όπως πλέον ισχύει, έδινε την δυνατότητα τα γήπεδα που ήταν άρτια και οικοδομήσιμα και απομειώνονταν λόγω απαλλοτρίωσης, να είναι οικοδομήσιμα κατ εξαίρεση (προέγκριση Ο.Α κλπ) εφόσον μετά την απομείωση είχαν τα κριτήρια αρτιότητας των εντός ζώνης γηπέδων (προ 77, ελάχιστη επιφάνεια 2.000 τμ).

Εκτιμώ ότι η ασφαλής λύση είναι να αιτηθείς  έγκριση όρων δόμησης από την Πολεοδομία για να επιβεβαιωθεί εάν όντως η διάταξη της παρ ε άρθρου 33 είναι σε ισχύ μετά την κατάργηση οικοδόμησης των παρόδιων-επιφάνειας μικρότερης των 4.000 τμ-γηπέδων.

 

Edited by Pavlos33
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Pavlos33 said:

@maroudas Άρθρο 33 παρ. 5. Ν. 4759/20:  Εάν εμβαδόν γηπέδου που υπερέβαινε τα 4.000 τ.μ. απομειώθηκε λόγω απαλλοτρίωσης, διάνοιξης διεθνούς, εθνικής, επαρχιακής ή δημοτικής οδού ή...

@Pavlos33  Θερμά σ' ευχαριστώ συνάδελφε!

Ήδη αυτό είχα ξεκινήσει, χωρίς πολλές ελπίδες όμως... Κατάντησε τίποτα να μην είναι σαφές, σ΄αυτό το (λεγόμενο) κράτος.

Edited by maroudas
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.