Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Παρακράτηση φόρου 20%


katemar

Recommended Posts

13 minutes ago, Faethon11 said:

βέβαια θα με μείνει η απορία για το τι με ήθελαν...

Ο χρόνος θα σε γιατρέψει, θα γιατρέψει και αυτή την ανοιχτή πληγή, θα γιατρέψει και αυτή την δυσάρεστη ανάμνηση που μπορεί να τριγυρνάει στο μυαλό και πεισματικά να μένει ζωντανή, χωρίς να θέλει να σβήσει. :-D

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Απαντήσεις 239
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σε περιπτωση που θελεις να πληρωσεις εσυ ο ιδιος την παρακρατηση αντι για την εταιρεια που κοβεις τιμολογιο, δεν γινεται??

Link to comment
Share on other sites

@giwrf, δεν γίνεται, όπως είπε και ο @ppanag.

Θεωρώ ότι δεν συγχέεις την έννοια, με αυτή του προκαταβλητέου φόρου μηχανικών.
Οπότε σχετικά με το ερώτημά σου, δεν προβλέπεται από την νομοθεσία η παρακράτηση να γίνεται από αυτόν που παρέχει την υπηρεσία, λαμβάνει την αμοιβή και εκδίδει παραστατικό.

Ο λήπτης υπηρεσιών που καταβάλει αμοιβές, διενεργεί παρακράτηση (όταν είναι υπόχρεος).

Για περισσότερη τεκμηρίωση-ενημέρωση δες:

(i) ν.41722013 (ΚΦΕ), Άρθρο 61 "Υπόχρεοι σε παρακράτηση", όπως τροποποιήθηκε με την παρ.4 Άρθρο 99 ν.4446/2016 και ισχύει από 22/12/2016 και

(ii) ν.4172/2013 (ΚΦΕ), Άρθρο 62 "Πληρωμές υποκείμενες σε παρακράτηση", παρ.1, περ.δ’, όπως τροποποιήθηκε με την παρ.14, Υποπαράγραφος Δ1, Παράγραφος Δ, Άρθρο πρώτο, ν.4254/2014 και ισχύει από 7/4/2014

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

καλησπέρα, για ένα τιμολόγιο που μου έκοψαν το Δεκέμβριο, προσπαθώ να υποβάλω και να πληρώσω την παρακράτηση 20%. Ή κάτι έχει αλλάξει ή εγώ δε θυμάμαι καλά. Η διαδικασία που ακολουθώ:

1. πηγαίνω στην εφαρμογή "Δήλωση απόδοσης Παρακρατούμενων και Προκαταβλητέων Φόρων από Μισθωτή Εργασία και Συντάξεις, από Αμοιβές Επιχειρηματικής Δραστηριότητας καθώς και από Μερίσματα, Τόκους και Δικαιώματα" 

taxis_2.jpg.28efc67ff88a8ad3dd2974fa861503ec.jpg

2. επιλέγω σαν έτος το 2019

3. επιλέγω σαν περιοδικότητα "Μήνας" και στη συνέχεια το μήνα Δεκέμβριο

4. στην επόμενη οθόνη θυμάμαι επέλεγα "Επιχειρηματική δραστηριότητα (παρακράτηση)"

taxis_4.jpg.382f1316e34a59b4c639e48f38f9ace0.jpg

5. το πρόβλημα είναι ότι με το που το επιλέγω αυτό μου βγαίνει ένα μήνυμα "Δεν επιτρέπεται η υποβολή δήλωσης γιατί δεν έχει υποβληθεί αρχείο" 

είναι κάτι που δεν κάνω καλά? :confused:

αρχείο θυμάμμαι υποβάλαμε για τη βεβαίωση αποδοχών, όχι για την παρακράτηση...

 

ΥΓ: απ'ότι βλέπω τελικά μάλλον πρέπει να πάει κάποιος εδώ https://www.aade.gr/epiheiriseis/forologikes-ypiresies/diloseis-parakratoymenon-prokatabliteon-foron/dilosi-apodosis-parakratoymenon-kai και να δημιουργήσει αρχείο και στη συνέχεια να το υποβάλει προκειμένου να προσυμπληρωθούν τα πεδία της δήλωσης, σωστά?

Edited by Roy_Hobbs
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Τελικά ήθελε δημιουργία αρχείου και υποβολή σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στο link που έδωσα στο προηγούμενο post. Στη συνέχεια τα πεδία της δήλωσης στην εφαρμογή του gsis συμπληρώνονται αυτόματα και εκδίδεται η εντολή πληρωμής.

Ερώτηση: μετά την απόδοση της παρακράτησης, έχουμε κάποια άλλη υποχρέωση (βεβαίωση αποδοχών, οριστική δήλωση κλπ)? ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

καλησπέρα, για ένα τιμολόγιο που μου έκοψαν Μάρτιο του 2019 ξέχασα να κάνω τη σχετική παρακράτηση του 20% :evil:.

Τώρα τι κάνουμε, προχωράμε σε εκπρόθεσμη υποβολή από εδώ https://www.aade.gr/epiheiriseis/forologikes-ypiresies/diloseis-parakratoymenon-prokatabliteon-foron/dilosi-apodosis-parakratoymenon-kai ? Γνωρίζει κάποιος πόσο είναι το πρόστιμο?

ευχαριστώ

Edited by Roy_Hobbs
Link to comment
Share on other sites

ναι αλλά αφού ο εκδότης δεν γραφει πάνω πώς έγινε παρακράτηση 20%, πώς θα πάς εσυ να το αποδώσεις. Ο εκδότης δεν είναι αυτός που έπρεπε να γραφει το 20% ότι έγινε παρακράτηση?

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ για την απάντηση, μάλλον δεν το περιέγραψα καλά πριν: ο εκδότης μια χαρά έγραψε πάνω στο τιμολόγιο την παρακράτηση, εγώ είμαι αυτός που ξέχασα να υποβάλω και να κάνω τη σχετική καταβολή :sad:

οπότε τώρα πρέπει να την κάνω, ακριβώς όπως θα την έκανα επιλέγοντας σαν περίοδο παρακράτησης 01/03/19 - 31/03/19 (Μάρτιος 19)? Το πρόστιμο διάβασα ότι για απλογραφικά βιβλία είναι 250 ευρώ :evil:, μπορεί να το επιβεβαιώσει κάποιος? 

Edited by Roy_Hobbs
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

καλησπέρα, για παρακρατήσεις 20% που έγιναν το 2020 υπάρχει φέτος υποχρέωση υποβολής βεβαίωσης αμοιβών απο επιχειρηματική δραστηριότητα (αυτή τη συγκεντρωτική που κάναμε για όλο το έτος)? 

Το έψαξα και βρήκα μόνο για το 2019 εδώ . Επίσης βρήκα αυτό το δελτίο τύπου (11/02/2020) από την ΑΑΔΕ που καταλαβαίνω ότι η τελευταία ετήσια που υποβάλαμε ήταν το 2020 για τις παρακρατήσεις που έγιναν το 2019 (άρα ότι φέτος δεν απαιτείται), αλλά δεν είμαι και 100% σίγουρος. Γνωρίζει κανείς τι γίνεται?

ευχαριστώ

Edited by Roy_Hobbs
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.