Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Παρακράτηση φόρου 20%


katemar

Recommended Posts

@Roy_Hobbs^Όχι δεν είναι έτσι. Προς το παρόν δεν αλλάζει κάτι.

Σύμφωνα με την απόφαση του 2020 που αναφέρεις:

Για τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και από μερίσματα – τόκους – δικαιώματα, για φέτος προβλέπεται η ηλεκτρονική υποβολή από όλους τους υπόχρεους του ετήσιου Αρχείου Βεβαιώσεων.

Δεν λέει ότι καταργείται η υποχρέωση. Μόνο για τους μισθωτούς (παρακράτηση ΦΜΥ) δεν αποστέλλεται πλέον ετήσιο αρχείο βεβαιώσεων αποδοχών.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 239
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Γνωρίζεις από πού υποβάλλουμε? Βλέπω εδώ αν πατήσεις το 'είσοδος στην εφαρμογή' έχει μέχρι το 2019 επιλογή (στο βεβαιώσεις εισοδημάτων από επιχειρηματικές δραστηριότητες)

Link to comment
Share on other sites

Μην βιάζεσαι, ακόμα δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα για φέτος. Θα υπάρξει ανακοίνωση αντίστοιχη της περυσινής.

Link to comment
Share on other sites

Δεν επιβάλλονται και οι δύο φόροι ταυτόχρονα, με προτεραιότητα να έχει ο προκαταβλητέος.

1043698/844/Α0012/31.5.2007
"... 3. Περαιτέρω, διευκρινίζεται ότι σε καμία περίπτωση στις αμοιβές των αρχιτεκτόνων ή μηχανικών δεν μπορεί να επιβληθεί και ο προβλεπόμενος προκαταβλητέος φόρος 4% ή 10% της παρ.4 του άρθρου 52 του Κ.Φ.Ε. και ο παρακρατούμενος φόρος 20% της παρ.1 του άρθρου 58 του ίδιου Κώδικα, αλλά η επιβολή του προσήκοντος συντελεστή φόρου θα είναι πάντα συνάρτηση της θεώρησης ή χορήγησης άδειας ή όχι των εργασιών του αρχιτέκτονα ή μηχανικού, όπως έχει γίνει δεκτό και με τη Λ.9914/ΠΟΛ.182/16.6.1971 διαταγή. Δηλαδή όταν οι εργασίες των αρχιτεκτόνων ή μηχανικών υπόκεινται σε θεώρηση ή χορήγηση άδειας από κάποια υπηρεσία του Δημοσίου, τότε θα υπολογίζεται προκαταβλητέος φόρος 4% ή 10% στην αμοιβή τους, ενώ όταν οι εργασίες των αρχιτεκτόνων ή μηχανικών προσφέρονται απευθείας χωρίς θεώρηση ή χορήγηση άδειας στα πρόσωπα που αναφέρονται στο δεύτερο εδάφιο της παρ.1 του άρθρου 58 του Κ.Φ.Ε., τότε τα πρόσωπα αυτά πρέπει να διενεργούν παρακράτηση φόρου με ποσοστό 20% στην αμοιβή του αρχιτέκτονα ή μηχανικού (σχετ.1084047/1030/ΠΟΛ.1170/5.7.1989 διαταγή και 1069230/1134/Α0012/6.8.1998 έγγραφο). ..."
 

ΠΟΛ.1204/1993

"... 3. Ύστερα από τα παραπάνω, όπως έχει γίνει δεκτό και από τη διοίκηση (Λ 9914/ΠΟΛ.182/16.6.1971 διαταγή της) σε προκαταβολή φόρου 4% ή 10%, κατά περίπτωση, υπόκεινται μόνο οι αμοιβές των αρχιτεκτόνων και μηχανικών επί μελετών για τις οποίες προβλέπεται θεώρηση των σχεδίων ή μελετών ή τη χορήγηση σχετικής άδειας από την αρμόδια Υπηρεσία. Για τις λοιπές περιπτώσεις που δεν προβλέπεται θεώρηση ή χορήγηση σχετικής άδειας, δεν εφαρμόζονται οι πιο πάνω διατάξεις, της παραγρ. 4 του άρθρου 15, αλλά οι διατάξεις, του άρθρου 48 του ν.δ. 3323/1955, με βάση τις οποίες παρακρατείται φόρος με συντελεστή 15% (σήμερα 20% στο άνω των 300 € ποσό) στο ακαθάριστο ποσό της συμβατικής ή νόμιμης, κατά περίπτωση, αμοιβής του δικαιούχου. ..."
 

ΠΟΛ.1067/2015
Αρθρο 69
"...Περαιτέρω, με την παρ.4 του άρθρου αυτού, σε προκαταβολή φόρου 4% ή 10% κατά περίπτωση υπόκεινται μόνο οι αμοιβές των αρχιτεκτόνων και μηχανικών επί μελετών για τις οποίες προβλέπεται θεώρηση των σχεδίων ή μελετών ή χορήγηση σχετικής άδειας από την αρμόδια Υπηρεσία.
...
Για τις λοιπές περιπτώσεις που δεν προβλέπεται θεώρηση ή χορήγηση σχετικής άδειας, δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου αυτού αλλά μόνο οι διατάξεις του άρθρου 64, δηλαδή παρακρατείται φόρος με συντελεστή 20% (σχετ. ΠΟΛ.1120/25.4.2014). ..."

 

Edited by georgegaleos
  • Like 3
  • Thanks 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή για άδειες προηγείται το 10 ή 4 % λόγω ελέγχου από πολεοδομία.

Σε ευχαριστώ πολύ διότι ο λογιστής μου είπε πρέπει και να κρατηθεί το 20% και να πληρώσω το ΦΕΜ 10 %...

Link to comment
Share on other sites

@maranti καλησπέρα,

Χρήσιμο θα ήταν να τον ρωτήσεις που το προβλέπει η νομοθεσία αυτό που ισχυρίζεται. Δεν είναι κακό να του δείξεις την νομοθεσία παραπάνω.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

6 ώρες πριν, maranti said:

 ο λογιστής μου είπε πρέπει και να κρατηθεί το 20% και να πληρώσω το ΦΕΜ 10 %...

Ο λογιστής μπερδεύτηκε γιατί σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (πρώτο τμήμα του Νόμου 4172/2013), Άρθρο 64 Συντελεστές παρακράτησης φόρου,

1. Οι συντελεστές παρακράτησης φόρου είναι οι εξής:

δ) για αμοιβές για τεχνικά έργα, αμοιβές διοίκησης, αμοιβές για συμβουλευτικές ή παρόμοιες υπηρεσίες είκοσι τοις εκατό (20%).  

Στο Άρθρο 69 Προκαταβολή του φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν φυσικά πρόσωπα,

4. Ειδικά, για τους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς ο προκαταβλητέος φόρος υπολογίζεται ως εξής:

α) Σε τέσσερα τοις εκατό (4%) της συμβατικής αμοιβής για εκπόνηση μελετών και σχεδίων .

β) Σε δέκα τοις εκατό (10%) της συμβατικής αμοιβής για εκπόνηση μελετών και σχεδίων που αφορούν οποιασδήποτε άλλης φύσης έργα και για την επίβλεψη της εκτέλεσης αυτών, καθώς και των έργων της προηγούμενης περίπτωσης και της ενέργειας πραγματογνωμοσύνης κ.λπ. για τα έργα αυτά.

 

Οπότε θεώρησε λανθασμένα ότι πρέπει να γίνουν και τα δύο (παρακράτηση και ΦΕΜ). Όμως η ΠΟΛ.1067/20.3.2015 Οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 9, 67, 69 και 70 του Νόμου 4172/2013, που παρέθεσε ο συνάδελφος georgegaleos, καθορίζει τι πρέπει να πληρωθεί σε κάθε περίπτωση.

Συνοπτικά, ΦΕΜ πληρώνουμε μόνο όταν απαιτείται (π.χ. για έκδοση άδειας ή τακτοποίηση αυθαιρέτου) αλλά τότε δεν υπάρχει υποχρέωση παρακράτησης.

Edited by Jupiter
  • Like 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα συνάδελφοι.!

Ασκώ το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού για πρώτη φορά ως αυτοαπασχολούμενος τους τελευταίους 5 μήνες. Θα ήθελα λοιπόν κάποιες διευκρινήσεις (δεδομένου ότι η λογιστρια μου ψάχνετε και ίδια):

Πρόκειται να ασχοληθώ (εαν όλα πανε καλά) με την ανακαίνιση - επισκευή κάποιων bungalows σε νησί των Κυκλάδων. Ο πελάτης (ξενοδόχος) συνεργάζεται με αρχιτεκτονικό γραφείο και έχει στα χέρια του την μελέτη. Μου ζητήθηκε λοιπόν να εφαρμόσω τη μελετη και να εκτελέσω το ρόλο του κατασκευαστη. Εγώ λοιπόν δουλεύοντας κάποια χρόνια σε κατασκευαστική εταιρεία, έχω οργανώσει τα δικα μου συνεργεία (για πρώτη φορά) και είμαστε κοντά στο να συμφωνήσουμε. Πέραν των στεγασμένων επαγγελμάτων (υδραυλικός, ηλεκτρολόγος κ.ο.κ) θα έχω στο έργο και 4-5 μάστορες (με ΙΚΑ) οι οποίοι θα υπόκεινται στη δικαιοδοσία μου (πληρωμές κτλ) και οι οποίοι θα μου κάνουν γενικές οικοδομικές εργασίες.

Το ερώτημα μου είναι αν στα τιμολόγια που θα κοπούν θα παρακρατηθεί Φόρος 20% ή φόρος 3%?

Σημαντική σημείωση:  Οι ΚΑΔ που επέλεξα κατά την έναρξη της ατομικής επιχείρησης εμπεριέχουν και καποιους 'εργολαβικούς' (όπως κάποιοι γραφουν στο φόρουμ) και είναι οι εξής:

41201000 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΙΚΙΣΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

41202000 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΗ ΟΙΚΙΣΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

41203000 ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΟΙΚΙΣΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ (ΝΕΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ, ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ)

41204000 ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΜΗ ΟΙΚΙΣΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ (ΝΕΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ, ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ)

43120000 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟΥ

Link to comment
Share on other sites

@klouvman  Στις διατάξεις του ΚΦΕ περί παρακράτησης, που έχουν παρατεθεί πιο πάνω, προβλέπεται ότι "κατ’ εξαίρεση, για τις αμοιβές που εισπράττονται από εργολήπτες κατασκευής κάθε είδους τεχνικών έργων ο συντελεστής είναι τρία τοις εκατό (3%)". 

Η ανακαίνιση εμπίπτει στην έννοια του τεχνικού έργου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.