Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Παρακράτηση φόρου 20%


katemar

Recommended Posts

Το συγκεκριμένο θέμα το έχω συζητήσει και γω αρκετές φορές με λογιστές, και έχω καταλήξει στο ότι για ΑΠΥ προς ιδιώτη ΔΕΝ απαιτείται προκαταβολή φόρου.

 

Καλό είναι να εκδίδουμε ΑΠΥ για οποιοδήποτε έγγραφό μας συνοδεύεται από την υπογραφή μας. Έχω εκδώσει ΑΠΥ σε ιδιώτη που ήθελε πίνακα ποσοστών για παλιά πολυκατοικία η οποία δεν είχε ποτέ.

 

Με ΤΠΥ δεν είχα πάρε-δώσε έως τώρα.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 239
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Παιδιά.

 

1) Ο απλός ιδιώτης ΔΕΝ θέλει να πληρώσει ΦΠΑ γιατί δεν του εκπίπτει από πουθενά

2) Όλοι οι πελάτες μου για τους οποίους εκδίδω άδειες λειτουργίας έχουν βιβλία Β΄ κατηγορίας. Επομένως το πρόβλημα υφίσταται όπως το περιέγραψα παραπάνω

Link to comment
Share on other sites

1) Έχεις δίκιο σε επίπεδο "κουβέντας καφενείου", πλην όμως γενικεύεις αυθαίρετα και από αυτή τη γενίκευση συνάγεις και το ότι δεν πρόκειται να κόψεις ποτέ απόδειξη προς "ιδιώτη". Αφαλώς και τυπικά έχουμε υποχρέωση να κόβουμε ΑΠΥ για οποιοδήποτε ποσό εισπράττουμε ως αμοιβή για από το επάγγελμά μας. Ακόμα και δωρεάν να παράσχεις εργασία (μην πιάσουμε την κουβέντα περί δεοντολογίας και για το τι λέει το ΤΕΕ για το θέμα), κανονικά οφείλεις να κόψεις ΑΠΥ με την ένδειξη "δωρεάν" αντί ποσού. Τα παραπάνω είναι διασταυρωμένα.

2) Αν είναι επιρηδευματίες, τους κόβεις ΑΠΥ λοιπόν και αναγράφεις ΑΦΜ, επάγγελμα κλπ. πάνω σε αυτό, άρα προορίζεται για επαγγελματική χρήση, υπάρχει παρακράτηση φόρου. Για να πω την αλήθεια δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με έκδοση αδειών λειτουργίας οπότε δε γνωρίζω πως προκαταβάλλεται ο φόρος ακριβώς (σε λογαριασμό, με πληρωμή στη ΔΟΥ), πάντως υπάρχει παρακράτηση φόρου.

 

Για ΤΠΥ δεν έχω ακούσει τίποτα. Οι ελ. επαγγελματίες μηχανικοί που ασχολούμαστε με μελέτες τουλάχιστον και χωρίς άλλη παράλληλη δραστηριότητα δεν μπλεκόμαστε με τίποτα άλλο πέρα από ΑΠΥ (δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία να έχουμε άλλα στοιχεία εκτός από μπλοκ ΑΠΥ). Ας σε διαφωτίσει κανένας κατασκευαστής μήπως εκεί αλλάζει το πράγμα.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Τελικά συνάδελφοι , για να κάνουμε όλοι το ίδιο αλλά κυριότερα το σωστό :

 

Για δουλειές που δεν θεωρούνται από Πολεοδομίες , όπως για συμβόλαια, συστάσεις, τοπογραφικα κτλ., αδειες λειτουργίας κτλ. τα οποία προσφέρουμε προς απλούς ιδιώτες , εκδίδουμε ΑΠΥ με το αναλογούν ΦΠΑ, και τίποτε άλλο.Ούτε ΦΕΜ , ούτε ΦΜΥ , ούτε κάτι άλλο.

Αν όμως ο λήπτης της υπηρεσίας είναι επιτηδευματίας με βιβλία εσ.εξόδων, ή ΟΤΑ , η Νομικά πρόσωπα, εταιρείες κτλ , τότε εκτός από ΦΠΑ στην ΑΠΥ, ο λήπτης έχει υποχρέωση να μας παρακρατήσει το 20% της αμοιβής και να το αποδώσει στην εφορία αυτός.

 

Αυτά μετά απο επικοινωνία με το Τμήμα Δικαστικού του κεντρικού ΤΕΕ, και την κυρία Πέρρου.

Link to comment
Share on other sites

Αν όμως ο λήπτης της υπηρεσίας είναι επιτηδευματίας με βιβλία εσ.εξόδων, ή ΟΤΑ , η Νομικά πρόσωπα, εταιρείες κτλ , τότε εκτός από ΦΠΑ στην ΑΠΥ, ο λήπτης έχει υποχρέωση να μας παρακρατήσει το 20% της αμοιβής και να το αποδώσει στην εφορία αυτός.

 

Ας εμβαθύνουμε.

 

Ελεύθερος επαγγελματίας ή επιτηδευματίας ξέρουμε γενικά ποιος ορίζεται.

 

Αλλά στην περίπτωσή μας όταν η σχέση που έχουμε δεν είναι επαγγελματική τότε τον νοούμε σαν ιδιώτη.

 

Παράδειγμα για να γίνω κατανοητός.

 

Ο δικηγόρος είναι επιτηδευματίας.

 

Του κάνω μια αρχιτεκτονική μελέτη εσωτερικού χώρου για το σπίτι του.

 

Δεν είναι επαγγελματική η σχέση μας αλλά σχέση ιδιώτη με επιτηδευματία.

 

Δλδ δεν μας πληρώνει για επαγγελματικό του σκοπό άρα δεν υπάρχει παρακράτηση και υποχρέωση απόδοσης από πλευράς του, του φόρου που παρακράτησε.

 

Αν για έναν γιατρό κάνω μελέτη για το ιατρείο του είναι επιτηδευματίας και παρακρατά καθώς η μελέτη αφορά σε επαγγελματική δαπάνη γι αυτόν.

 

Αν γίνει για το σπίτι του τότε είναι ιδιώτης απένατί μου και δεν παρακρατά τπτ.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

 

Ξέρει κανείς σε ποιό νόμο αναφέρεται η παρακράτηση του 20% που γίνεται όταν κόβουμε σε επαγγελματίες?

Link to comment
Share on other sites

Ναι εκεί κοίταξα αλλά δεν το βρήκα για αυτό και ρώτησα στο φόρουμ. Ξέρεις που ακριβώς το αναφέρει?

Link to comment
Share on other sites

http://www.fle.gr/forologika/snomoi/-2002/Nomos2238_1994.htm#

Άρθρο 58

Παρακράτηση φόρου στο εισόδημα από αμοιβές ελευθερίων επαγγελμάτων

 

1. Στο εισόδημα από αμοιβές ελευθέριου επαγγέλματος ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή "είκοσι τοις εκατό (20%)" στο ακαθάριστο ποσό των αμοιβών αυτών.

Ο φόρος παρακρατείται από τις δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, κοινωφελή ιδρύματα, οργανισμούς και επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, δημόσιες επιχειρήσεις, τράπεζες και πιστωτικά ιδρύματα ή πιστωτικούς οργανισμούς, συνεταιρισμούς και ενώσεις τους, συλλόγους γενικά και ενώσεις προσώπων ανεξάρτητα από το σκοπό τους, καθώς και από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν βιβλία δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας του Κώδικα βιβλίων και Στοιχείων, κατά την καταβολή των αμοιβών.

Επίσης, οι υπόχρεοι του προηγούμενου εδαφίου, όταν για την επαγγελματική τους εξυπηρέτηση ή για την εκτέλεση του σκοπού τους καταβάλλουν σε τρίτους, εκτός από τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 3 του άρθρου 2 του π.δ. 186/1992, προμήθειες, μεσιτείες, αμοιβές ή άλλες κάθε είδους παροχές μη έμμισθης υπηρεσίας, ενοίκια αυτοκινήτων μηχανημάτων ή άλλων κινητών πραγμάτων, εφόσον σε αυτές τις περιπτώσεις δεν ορίζεται από το π.δ. 186/1992 η έκδοση θεωρημένου αποδεικτικού στοιχείου από το δικαιούχο των αμοιβών αυτών, οφείλουν να παρακρατούν κατά την καταβολή της αμοιβής φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%) στο ακαθάριστο ποσό αυτής.

Ειδικά για τις παροχές μη έμμισθης υπηρεσίας που καταβάλλονται από τους εκμεταλλευτές επιβατικών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης, ο παραπάνω συντελεστής περιορίζεται σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%).

Εξαιρούνται από την παρακράτηση οι προμήθειες που καταβάλλονται από ασφαλιστικές εταιρίες στους νόμιμους αντιπροσώπους ή εξουσιοδοτημένους γενικούς ή απλούς πράκτορές τους.

Εξαιρούνται της παρακράτησης φόρου εισοδήματος όσοι αποκτούν εισόδημα από τη διανομή διαφημιστικών εντύπων το οποίο δεν υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ετησίως.

Oι διατάξεις του τελευταίου εδαφίου της περίπτωσης ε της παραγράφου 1 του άρθρου 55 εφαρμόζονται ανάλογα.

2) Ο φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει να παρακρατηθεί φόρος με μεγαλύτερο συντελεστή - ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με την παρ.21 άρθρ.3 Ν.2873/2000, ΦΕΚ Α 285/28.12.2000).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.