Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Διαδικασία πληρωμής ενσήμων ΙΚΑ


Recommended Posts

Μπορεί κάποιος να μου περιγράψει την διαδικασία που ακολουθείται κατά την διάρκεια μιας κατασκευής για τα ένσημα του ΙΚΑ; ή να με παραπέμψει σε κάποια ιστοσελίδα;

και πιο συγκεκριμένα...

όταν κάποιος τεχνίτης λέει πχ 60ευρώ ανα κυβικό και τα ένσημα δικά μου ή δικά σου....

τι διαδικασία ακολουθείται;;;

ποιός πάει, τι κάνει κτλ.

Δεν έχω ιδέα....

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 37
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Πριν εκδοθεί η άδεια για το έργο γίνεται απογραφή στο ΙΚΑ. Εκεί κατατίθεται ένας πίνακας όπου αναφέρεται ο ελάχιστος αριθμός των ενσήμων που πρέπει να κολληθούν για το έργο αυτό, κατανεμημένος σε φάσεις (Μπετά, τοιχοποιίες, σοβάδες κλπ). Γενικά, την ευθύνη και την εποπτεία θα πρέπει να την έχει ο ιδιοκτήτης ή ο μηχανικός του, διότι στην κατάσταση που κατατίθεται κάθε μήνα στο ΙΚΑ υπάρχουν όλα τα ένσημα που αφορούν το έργο. Άρα μην περιμένεις ότι οι μάστορες θα τα κάνουν από μόνοι τους ή θα συνεννοηθούν μεταξύ τους...

Από 'κει και πέρα όταν προσλαμβάνεις έναν υπεργολάβο για κάποια εργασία (π.χ. για τους σοβάδες) συμφωνείτε μια τιμή ανά τ.μ. Αν σου πει "και τα ένσημα δικά σου", σημαίνει ότι πέρα από την αμοιβή που θα προκύψει από την επιμέτρηση, θα επιβαρυνθείς επιπροσθέτως και με τις εισφορές στο ΙΚΑ.

Αν αντίθετα, στην τιμή που θα σου δώσει περιλαμβάνονται και τα ένσημα, τότε όταν τελειώσει η δουλειά και έρθει η ώρα να γίνει ο λογαριασμός από το ποσό που αναλογεί στα τ.μ. που σοβατίστηκαν, θα αφαιρεθούν οι εισφορές που εν τω μεταξύ πλήρωσες στο ΙΚΑ.

Link to comment
Share on other sites

Επισης , ο εργοδοτης ιδιοκτητης ειναι ο τυπικα υπευθυνος για τις ασφαλιστικες εισφορες.

 

Για καθε μηνα εργασιων υποβαλλεται στο ΙΚΑ εως τις 10 του επομενου , η ΑΠΔ οπου δηλωνονται οι εργαζομενοι , τα ημερομισθια , το σταδιο εργασιων και ο υπολογισμος των εισφορων. Οι εισφορες μπορουν να πληρωθουν εως το τελος του μηνα υποβολης.

 

Δηλαδη πχ για εργασιες Ιουλιου , υποβαλλεις ΑΠΔ εως 10 Αυγουστου και πληρωνεις εως τελος Αυγουστου. Προσοχη στις προθεσμιες γιατι εκπροθεσμες δηλωσεις ή εισφορες επισειουν σημαντικα προστιμα.

 

 

Δες εδω

 

http://www.ika.gr

 

υπαρχουν σχεδον τα παντα. Επειδη τα ημερομισθια αλλαζουν με τις ΣΣΕ να ενημερωνεσαι για τις τρεχουσες τιμες για σωστο υπολογισμο εισφορων.

 

Επισης τα ΙΚΑ εδιναν , δεν ξερω αν δινουν ακομα , κι ενα βιβλιαρακι με οδηγιες συμπληρωσης ΑΠΔ. Αν το βρεις πολυ βολικο.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Αν για δυο μήνες δεν κολληθούν ένσημα για κάποια οικοδομή πρέπει να γίνει κάποια ενημέρωση στο ΙΚΑ; κάτι σαν παύση εργασιών; υπάρχει τέτοιο χρονικό περιθώριο χωρίς να χρειάζεται να ενημερωθεί το ΙΚΑ;

Link to comment
Share on other sites

Επίσης πλέον μπορείς να υποβάλλεις και ηλεκτρονικά τις ΑΠΔ όχι μέχρι της 10 κάθε μήνα αλλά μέχρι την τελευταία ημέρα του μήνα.

Link to comment
Share on other sites

Αν για δυο μήνες δεν κολληθούν ένσημα για κάποια οικοδομή πρέπει να γίνει κάποια ενημέρωση στο ΙΚΑ; κάτι σαν παύση εργασιών; υπάρχει τέτοιο χρονικό περιθώριο χωρίς να χρειάζεται να ενημερωθεί το ΙΚΑ;

 

Έχει καταργηθεί αυτό που αναφέρεις,τώρα πια δεν απαιτείται κάποια ενημέρωση(Και δε νομίζω να διαφέρει απο υποκατάστημα σε υποκ/μα.Η πολιτική είναι ίδια παντού).Για καλο και για κακό ρώτα τους επί τόπου....

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Απ' οτι μου ειπαν εμενα, δε χρειαζεται να ενημερωσεις για διακοπη εργασιων.

Και οταν πας να ξεκινησεις παλι, απλα πας την κατασταση με τα μεροκαματα που θες να περασεις.

Η ερωτηση μου ειναι αλλη : Μπορεις σε ενα μηνα να περασεις 2 διαφορετικων εργασιων μεροκαματα? Δηλαδη ξερω γω 20 μεροκαματα τοιχοποιιας και 15 μεροκαματα επιχρισματων?

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς στον ίδιο μήνα να περάσεις δύο διαφορετικών εργασιών ημερομίσθια αλλά ίσως πρέπει πχ με τα 20 ένσημα τοιχοποιίας να μην αφήνεις υπόλοιπο ενσήμων γι' αυτή τη φάση εργασιών.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.