Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ψηφίστηκε και επί των άρθρων το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα


Recommended Posts

Την Τρίτη 6/9/2011 ολοκληρώθηκε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων και την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων. Στο νομοσχέδιο ενσωματώνεται η τροπολογία για την ανέγερση τεμένους στην περιοχή του Ελαιώνα, την οποία υπερψηφίζουν όλα τα κόμματα εκτός από τον ΛΑΟΣ, ο οποίος μάλιστα αναμένεται να καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.

 

Το νομοθέτημα υπερψηφίστηκε επί της αρχής του με ευρεία πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ ΝΔ και ΛΑΟΣ) μετά τις αλλαγές που επέφερε ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Παπακωνσταντίνου, ως προς τα πρόστιμα, τους χρόνους υπαγωγής στη ρύθμιση, τους συντελεστές υπολογισμού των προστίμων κ.ά.

 

 

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης κατέθεσε σειρά αλλαγών, κυρίως νομοτεχνικών, εκ των οποίων η σημαντικότερη αφορά στη σύντμηση του χρόνου ολοκλήρωσης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού- από 20 χρόνια -σε 10 χρόνια από την έναρξη του νόμου.

 

 

Όπως παρατήρησε ο κ. Σηφουνάκης, η βαθύτερη και ουσιαστικότερη απάντηση στην αναγκαιότητα του νόμου για τα αυθαίρετα είναι ότι «η Πολιτεία αναγνωρίζει τη συμμετοχή της στην «αυθαιρεσία» και αναλαμβάνει τις ευθύνες της χωρίς να κρύβεται πίσω από ιδεολογικά προσχήματα».

 

 

Αναγνώρισε επίσης ότι δικαίως διατυπώθηκαν ανησυχίες μήπως δεν αποτραπεί μια νέα γενιά αυθαιρέτων. Επισήμανε ωστόσο ότι «αν και τώρα δεν πετύχουμε, δεν θα πετύχουμε ποτέ», καθώς όπως είπε, από την έναρξη ισχύος του νόμου, απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο χωρίς την υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και τη δήλωση μηχανικού που θα βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή στο ακίνητο και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια.

 

 

Ο αναπληρωτής υπουργός προανήγγειλε την κατάθεση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα του νομοσχεδίου για τον Νέο Τρόπο Έκδοσης Αδειών Δόμησης, βάσει του οποίου μεταξύ των άλλων και σε συνδυασμό με την υπηρεσία κατεδαφίσεων, δημιουργείται Σώμα Ελεγκτών Δόμησης, με το οποίο ισχυροποιούνται οι διατάξεις του νομοθετήματος για τα αυθαίρετα.

 

Οσον αφορά στην κατασκευή ισλαμικού τεμένους στην περιοχή του Ελαιώνα, ενημέρωσε το Σώμα ότι η κυβέρνηση εισηγείται τη δημιουργία μιας επιπλέον χρήσης στο πλαίσιο των χρήσεων που ήδη επιτρέπονται στους κοινόχρηστους χώρους του Ελαιώνα (όπως πολιτιστικά κτίρια, υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, κτίρια κοινωνικής πρόνοιας, εστιατόρια κ.λπ.) και η οποία αφορά στη δυνατότητα λειτουργίας θρησκευτικών χώρων.

Ο χώρος κατασκευής βρίσκεται σε υπάρχον κτίριο, το οποίο θα ανακαινιστεί και θα μετασκευαστεί κατάλληλα σε Τέμενος.

 

 

Ο κ. Σηφουνάκης δήλωσε ότι κατανοεί τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν από βουλευτές σχετικά με την κατασκευή ισλαμικού τεμένους, ωστόσο υπογράμμισε ότι η χώρα μας οφείλει να εναρμονιστεί με τις σχετικές διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του Διεθνούς Συμφώνου Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων και του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κατοχυρώνουν το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, προαπαιτούμενο της οποίας είναι η ύπαρξη χώρων λατρείας.

 

 

Πηγή

Σχετικές δημοσιεύσεις: 1 2 3

 

Σχόλια:

 

  • Ας ακονίσουν οι moderators τα πληκτρολόγια τους, διότι προβλέπεται πολύ κίνηση στην ενότητα "Αυθαιρέτα"!!!

 

  • Να δούμε πότε θα δημοσιευτεί το αντίστοιχο κείμενο και τι αλλαγές της τελευταίας στιγμής έγιναν.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

με αυτα που διαβαζα στην δημοσια συζητηση θα χρειαστουν καμια 500 εγκυκλιοι......αυτος που εκανε 5 μετρα παραπανω εξωστη οχι κλειστο.....αυτος που επειδη δεν ειχε εξωστη απο πανω του και εκανε ενα στεγαστρο ...αυτος που σηκωσε την οικοδομη καμια 50 ποντους .....αυτα θελω να δω πως θα τα κανονισουν....και αντε το σηκωμα εγω το βλεπω σαν βαρια αυαθαιρεσια.....αλλα τον εξωστη και το στεγαστρο θα πληρωσουν το ιδιο με τον αλλο που σηκωσε εναν οροφο παραπανω?.....

Link to comment
Share on other sites

Τελικά αυτοί οι 300 φωστήρες σε πιο κείμενο ψήφισαν και εμείς γιατί δεν μπορούμε να το δούμε πριν την ανακοίνωση στην εφημ. της κυβερνήσεως???? Το έχει δεί κανείς κάπου το τελικό κείμενο?

Link to comment
Share on other sites

Υποψιάζομαι ότι αυτό πρέπει να ψήφισαν .....

 

Το Link είναι από την ιστοσελίδα της βουλής

 

http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=b53fdde4-b70e-4ba4-8fbf-87916d9df85d

Link to comment
Share on other sites

με την υπέρβαση ύψους θα γίνει το... έλα να δεις ιδίως σε περιοχές τύπου Πανοράματος Βούλας, Γέρακα κ.λ.π με μεγάλες υψομετρικές διαφορές στο οικόπεδο...

 

και αναρωτιέμαι... αν ο ιδιοκτήτης που θέλει να μεταβιβάσει το ακίνητο του "ανακαλύψει" σε 5 χρόνια ότι έχει αυθαιρεσίες (οι περισσότεροι αγοράζουν χωρίς να ξέρουν "τι" αγοράζουν), θα μπορεί να το "τακτοποιήσει" και μετά τις προθεσμίες του νόμου;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.