Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γιατί απαιτείται έλεγχος του ΔΔΕ


AlexisPap

Recommended Posts

Παρακαλώ μην εξάγετε βιαστικά συμπεράσματα. Από όσα μπορώ να γνωρίζω Οι RCDs πρέπει να ελέγχονται (και ελέγχονται) πολύ προσεκτικά και περιεκτικά στην παραγωγή τους και δεν διαχωρίζονται με βάση την χρήση τους σε οικιακούς ή π.χ. βιομηχανικούς. Όμως σαν μηχανισμοί είναι πολύ ποιο σύνθετες – περίπλοκες σε σύγκριση με άλλα ηλεκτρολογικά υλικά όπως π.χ. τους μικροαυτομάτους ή τους ασφαλειοδιακόπτες. Οι έλεγχοι και οι μετρήσεις που απαιτούνται για αυτές στα πρωτόκολλα της νέα ΥΔΕ έχουν σκοπό να επιβεβαιώσουν ότι πραγματικά προστατεύουν εκεί κι όπως έχουν εγκατασταθεί.

 

Δεν προβλέπονται αντίστοιχοι έλεγχοι όπως για τους RCDs για τους ασφαλειοδιακόπτες και τις λοιπές διατάξεις ασφαλείας στους ισχύοντες αρχικούς ελέγχους και επανελέγχους ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.

 

Έλεγχοι για συχνές όπως αναφέρετε "παθογένειες" των πινάκων, όπως οι "χαλαρές" συνδέσεις προβλέπονται στα πρωτόκολλα ελέγχου της νέας ΥΔΕ (π.χ. 1.11 στον οπτικό έλεγχο κατά HD 384).

Link to comment
Share on other sites

Αν εγκατεστημένη κάνει απόζευξη με λιγότερα από 15mA, θα πρέπει να ερευνηθεί αν είναι πρόβλημα εγκατάστασης (πιθανές διαρροές) ή πρόβλημα RCD, διαφορετικά θα κάνει συχνές (ίσως και εκνευριστικές για τους χρήστες) αποζεύξεις.

 

Αυτός ο έλεγχος δεν προδιαγράφεται από τον 384 και έγκειται στις προθέσεις του χρήστη της κάθε εγκατάστασης η αντικατάσταση ή όχι του υπερευαίσθητου ΔΔΕ. Η εγκατάσταση με τον υπερευαίσθητο ΔΔΕ περνάει τον έλεγχο.

 

Πριν μερικά χρόνια χρειάστηκε να γίνει μια αρκετά εκτεταμένη απόσυρση – αντικατάσταση RCDs στην Γερμανία με αιτία εργοστασιακό σφάλμα που εμφανίστηκε μετά από αρκετό χρονικό διάστημα σε εγκατεστημένες RCDs. Το πρόβλημα αυτό εντοπίστηκε σε επανελέγχους με τις μετρήσεις που αναφέρθηκαν.

Αν μπορείτε να πείτε δυο λόγια παραπάνω θα είχε ενδιαφέρον. Μιλάμε για αύξηση της ευαισθησίας ή για μείωση? Η αύξηση της ευαισθησίας, είναι γενικά δυνατή μακροπρόθεσμα, καθώς αν χάσει τις ιδιότητές του ο μόνιμος μαγνήτης, ο ΔΔΕ ενεργοποιείται ευκολότερα.

 

Να σχολιάσω και το εξής. Ο 384 προέβλεπε τον έλεγχο τον ΔΔΕ, πριν γίνει υποχρεωτική η χρήση ΔΔΕ με IΔN=30mA για όλα τα κυκλώματα. Σύμφωνα με τον 384, ένας με IΔΝ που μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο από 30mA, μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν δεν είναι δυνατή η αυτόματη διακοπή της τροφοδότησης στον προβλεπόμενο χρόνο (όταν η ασφάλεια δεν πέφτει αρκετά γρήγορα σε σφάλμα L-PE). Προβλέπεται έλεγχος και για αυτόν τον ΔΔΕ που μπορεί να έχει IΔΝ=300mA, παρόλο που η ακρίβεια δεν είναι καθοριστικής σημασίας (επαναλαμβάνω, από την εποχή που δεν ήταν υποχρεωτική η χρήση ΔΔΕ στα 30mA) και έστω ο έλεγχος με το test θα ήταν ικανοποιητικός.

Link to comment
Share on other sites

Όντος το όργανο θα μας βγάλει από πολλά ‘’αν ‘’σχετικά με τους ΔΔΕ. Στη περίπτωση ώμος, που βρεθεί χαλασμένος ΔΔΕ κατά την αρχική τοποθέτηση, εκεί, ποιος αναλαμβάνει το κόστος αντικατάστασης, ηλεκτρολόγος, πελάτης, κατάστημα, εταιρία κατασκευής?

 

Μετά από ένα μεγάλο βραχυκύκλωμα μπορεί ο ΔΔΕ να κολλήσει (αρκ)? Και αν ναι, τότε ποιος φέρει την ευθηνή αν δεν λειτουργήσει ο ΔΔΕ όταν χρειαστεί, εγώ ο ηλεκτρολόγος που τον έλεγξα και έδωσα το Ο.Κ σύμφωνα με τη νέα ΥΔΕ, ή κάποιος άλλος, είναι προφανές ότι εγώ φέρω την ευθύνη αφού εγώ έβαλα την τζίφρα μου. Είναι σωστό αυτό?

 

ΚΑΙ για ποιο λόγο δεν μου δίνουν εγγύηση καλής λειτουργίας του ΔΔΕ εάν τοποθετηθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς?

Link to comment
Share on other sites

Η απαίτηση αυτή υπάρχει και στα δύο πρωτόκολλα που περιλαμβάνονται στην νέα ΥΔΕ και αφορά όλες τις δοκιμές και μετρήσεις στις οποίες πρέπει να χρησιμοποιούνται όργανα. Έχει σκοπό το να δημιουργεί κατοχύρωση και σιγουριά, να μπορεί να αποδειχτεί ότι έγιναν πραγματικά οι μετρήσεις και μάλιστα από πραγματικά υπαρκτό όργανο.

 

Αυτο με την κατοχυρωση και την σιγουρια δεν το έχουν συλλαβει ολοκληρωμενα οι συγραφεις της νεας ΥΔΕ παντος.

 

Υπαρχει μια επισημη μετρολογικη αλυσιδα διαπιστευσης και πιστοποιησης οργανων συμφωνα με το IEC17025. Οταν ζητας σειριακους αριθμους οργανων για δηθεν, τοτε πως διαχειριζονται οι πιστοποιησεις των οργανων, οι επανελεγχοι των οργανων κλπ. Που ακριβως καθοριζεται η ακριβεια και η αναλυση της μετρησης? Πως προστατευεται η μετρουμενη συσκευη απο επεμβασεις(δηλαδη αυτα που γραφει και ο ΝΙΚΟΣΤΡΙ)?

 

Αποσπασμα απο 384:

"Η αποτελεσµατικότητα της αυτόµατης διακοπής της τροφοδότησης µέσω των διατάξεων προστασίας διαφορικού ρεύµατος, θα πρέπει να ελέγχεται µε την δηµιουργία διαφορικού ρεύµατος IΔΝ µε την χρήση κατάλληλου οργάνου δοκιµής."

 

Το τι καταλαβαινει ο καθενας κατω απο την εννοια "καταλληλο οργανο" που καθοριζεται? Αν καποιος παει να μετρησει το ρευμα διαρροης με μια αμπεροτσιμπιδα 0-100Α τι θα μετησει ακριβως? Εχω δει πολλλους ηλεκτρολογους, οταν τους μιλας για ακριβεια και αναλυση μετρησης σε κοιτουν λες και μολις προσγειωθηκες με διαστημοπλοιο. (οπως ο τραμπακουλας δηλαδη)

Link to comment
Share on other sites

Οι RCDs με διαφορικό ρεύμα μεγαλύτερο από 30mA δεν προστατεύουν από ηλεκτροπληξία αλλά μόνο από πυρκαγιά σε περίπτωση τόξου L-PE. Κατά την γνώμη μου θα πρέπει να ελέγχονται και αυτές όπως οι των 30mA ή των 10mA που προορίζονται κυρίως για προστασία από ηλεκτροπληξία.

 

Σε περίπτωση που RCD βρεθεί ελαττωματική κατά την αρχική της εγκατάσταση, ή παρουσιάσει λειτουργικό πρόβλημα στο χρονικό διάστημα εγγύησης της, αυτό εμπίπτει κατά την γνώμη μου στην ευθύνη του κατασκευαστή της ο οποίος θα πρέπει να αναλάβει και το κόστος αντικατάστασης, εφόσον η εγκατάσταση της και η χρήση της έχει γίνει σωστά. Αυτό βέβαια πρέπει να ισχύει για όλα τα ηλεκτρολογικά υλικά και θα πρέπει να μάθουμε να διαχωρίζουμε την ευθύνη του κατασκευαστή του υλικού από την ευθύνη του εγκαταστάτη.

 

Σχετικά με τις απαιτήσεις για τα όργανα που θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των RCDs αλλά και γενικά για τις μετρήσεις των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων υπάρχει σαφής αναφορά στο άρθρο 612.1 του ΕΛΟΤ HD 384: Πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ 61557.

Link to comment
Share on other sites

Σχετικά με τις απαιτήσεις για τα όργανα που θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των RCDs αλλά και γενικά για τις μετρήσεις των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων υπάρχει σαφής αναφορά στο άρθρο 612.1 του ΕΛΟΤ HD 384: Πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ 61557.

Ευχαριστω! Αυτο δεν το ειδα στην αναγνωση. Παρολα αυτα αναφερεται κατι πουθενα για αρχικο ελεγχο ή επανελεχο και πιστοποιηση του οργανου ή υποκειται στην MID?

 

Ποιος εχει την ευθυνη αν καποιος εχει ενα μηχανημα οπου ο κατασκευαστης δηλωνει πως εκπληρωνει την απαιτουμενη προδιαγραφη αλλα ειναι χαλασμενο και βγαζει ολα τα RCD pass? Ρωταω διοτι συμφωνα με την εμπηρεια μου και τον Merfy ολα αυτα συμβαίνουν...

 

Αυτα που αναφερερονταιι στην μετρηση των RCD ειναι προφανως τα:

Part1: General Requirements

Part6: Effectiveness of residual current devices (RCD)

Τα εχει κανεις?:confused:

Link to comment
Share on other sites

Για να μην εγκαταλείψουμε το παρόν θέμα, μεταφέρθηκαν μηνύματα στο νέο θέμα: Οπτικός έλεγχος κατά τον έλεγχο ΕΗΕ

Link to comment
Share on other sites

........................................................ Όμως σαν μηχανισμοί είναι πολύ ποιο σύνθετες – περίπλοκες σε σύγκριση με άλλα ηλεκτρολογικά υλικά όπως π.χ. τους μικροαυτομάτους ή τους ασφαλειοδιακόπτες.

...........................................................................................

 

Αυτός πιστεύω είναι ο λόγος που πρέπει να δίνεται έμφαση στη λειτουργία του ΔΔΕ και λόγω επίσης της κρισιμότητάς του στην ασφάλεια προσωπικού κλπ όπως έχει ειπωθεί.

 

Πρακτικά έχω υπόψη μου -από στοιχεία συντήρησης αρκετών πινάκων- ότι υπάρχει κάποια "μικρή" ευπάθεια. Θα μπορούσε βέβαια να είναι τυχαίο γεγονός αλλά δεν το συμμερίζομαι.

Link to comment
Share on other sites

Πρακτικά έχω υπόψη μου -από στοιχεία συντήρησης αρκετών πινάκων- ότι υπάρχει κάποια "μικρή" ευπάθεια. Θα μπορούσε βέβαια να είναι τυχαίο γεγονός αλλά δεν το συμμερίζομαι.

 

Αν διαθετεις στοιχεια συντηρησης πινακων μηπως μπορεις να μοιραστεις με το φορρουμ ενα σχετικο παρετο διαγραμμα ή να μας ενημερωσεις ποιες ειναι οι τοπ τρεις βλαβες?

Link to comment
Share on other sites

Από προληπτική και κατασταλτική συντήρηση αρκετών δεκάδων πινάκων επαγγελματικών χώρων φωτισμού κλιματισμού data room και λίγων ΓΠΧΤ μεγάλης ισχύος (όχι κίνηση που ίσως σε ενδιαφέρει) με χρόνο λειτουργίας από ένα έως τέσσερα έτη, θυμάμαι αυτό που ανέφερα, δεν έχω τα ακριβή στοιχεία της εταιρείας, απλά μεταξύ άλλων είχαμε δώσει προσοχή και στον έλεγχο του ΔΔΕ, όπου προέκυπτε ένα μικρό ποστοστό αστοχίας που δεν ανέμενα. Σημειώνω ότι το υλικό των πινάκων ήταν κατά βάση μιας εταιρείας.

Αυτό καταθέτω πρακτικά κι όχι αναγκαστικά ως αξιόπιστο στατιστικό στοιχείο γενικής αποδοχής.

 

Τα περιστατικά ήταν λίγα σχετικά με τον αριθμό των πινάκων (πιθανώς και λόγω της προληπτικής συντήρησης). Δεν μπορώ να δώσω έτσι απαίδευτα top 3, ίσως η πιο "συχνή" βλάβη να ήταν η χαλαρή σύνδεση επαφών (κυρίως στους νέους πίνακες που προστίθενταν) που συνεπάγεται δυσλειτουργίες, καμένο ευαίσθητο εξοπλισμό ή και καμένα καλώδια και ραγοϋλικό (γι αυτό με ζώνουν τα διαόλια μου όταν ακούω για οπτικούς ελέγχους...). Ωστόσο αστοχίες υπήρχαν σε όλα τα υλικά από διακόπτες ισχύος, μικροαυτόματους, βάσεις τηκτών κοκ..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.