Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ασπρο χαλίκι κάτω απο εγκατάσταση φωτοβολταΙκών


kostinio11

Recommended Posts

Καλημέρα συνάδελφοι.

Μια ερώτηση?

Αν μετά την ισοπέδωση και το στρώσιμο του αγροτεμαχίου, στο χώμα εννοώ, βάλω απο πάνω στρώση άσπρο χαλίκι τι επιπτώσεις και οφέλη θα υπάρχουν.

Διάβασα ότι θα μειωθεί η απόδωση λόγω διάθλασης αλλά και ότι θα αυξηθεί λόγω αντανάκλασης. Σίγουρα θα έχω λιγότερη βλάστηση απο κάτω, διαπιστωμένο, αλλά με την θερμοκρασία τι γίνεται, θα μεταβληθεί σε λίγο.

Σημείωση, ότι σε 1-2 μέρες σε χίονι τα πλαίσια είχαν καλύτερη απόδωση, αλλά δεν ξέρω αν φταίει το άσπρο του χιονιού ή η καθαρότερη ατμόσφαιρα λόγω χιονόπτωσης τις προηγούμενες μέρες. Θερμοκρασία ίδια.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Με το χιονι ειχες καλυτερη αποδοση λογω αντανακλασης και αυξημενης διαχυτης ακτινοβολιας.

Οσον αφορα το ασπρο χαλικι,απ΄τη στιγμη που δεν υπαρχουν μελετες με αποτελεσματα μονο εικασιες μπορουμε να κανουμε.Εικαζω οτι ισως σε ημερες με ηλιοφανεια να αυξανουν τη θερμοκρασια των πλαισιων και να πεφτει η αποδοση τους.

Link to comment
Share on other sites

Οντως το συντελεστης albedo αλλαζει, αλλα δεν νομιζω οτι φτανει την τιμη του χιονιου, εξαλλου ειναι κ σωματα κ διαφορετικη κατασκευη κ ιδιοτητες.

 

Εξαλλου οι απωλειες λογω ακτινοβολιας (διαθλαση, ανακλαση κλπ.) ειναι υπευθυνες μοναχα για 3-5% μειωση, οπως ειπε κ ο Kusta80, πιο σημαντικο ειναι να μειωσεις την θερμοκρασια λειτουργιας, εν αντιθεση με το να βαλεις χαλικι για να κερδισεις τοσο μικρα ποσα ακτινοβολιας

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλησπέρα.

Ένας αγρότης μου είπε οτι θα βάλει τριφύλλι στο πάρκο του (θέλει περιποίηση βέβαια το τριφύλλι) γιατί με αυτό το τρόπο θα δημιουργεί πιο δροσερό περιβάλλον γύρω απο τα πλαίσια με τις γνωστές θετικές επιπτώσεις (πιθανόν κάποιος του το σφύριξε αυτό).

Έχετε ακούσει κάτι τέτοιο?

Link to comment
Share on other sites

Γενικά, το εύρος των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας του εδάφους μειώνεται όταν η επιφάνεια καλύπτεται από βλάστηση.

Link to comment
Share on other sites

Η παρουσια βλαστησης μπορεί να μειωνει την θερμοκρασια περιβαλλοντος, το θεμα ειναι κατα ποσο μειωνετε η θερμοκρασια περιβαλλοντος, χωρις να ειμαι σιγουρος εχω την εντυπωση πως με την υπαρξη βλαστησης η θερμοκρασια περιβαλλοντος μειωνετε κατα 1-3 βαθμους C, πραγμα που ομως δεν οδηγει σε δραματικη αυξηση της παραγωγης. Αυτο που ισως βελτιωνετε ειναι η προσπιπτουσα ακτινοβολια κ ισως η διαχειριση της.(κ παλι με επιφυλαξη)

 

τα φ/β πλαισια οταν λειτουργουν φτανουν θερμοκρασιες 55-65 C, πραγμα που σημαινει οτι περιπου 10-15% της πιθανης παραγωγης χανετε αφου λειτουργουν τα πλαισια "μακρια" απο την θερμοκρασια λειτουργιας STC (25 C).

 

Απο την αλλη θεωρω οτι το να φυτεψει καποιος τριφυλλι η οποιδηποτε άλλη "χαμηλη" βλαστηση, ειναι καλο οχι για τα φ/β ΑΛΛΑ γιατι ετσι εχουμε διπλη χρηση γης σε μια υπαρχουσα εγκατασταση κ προσφερει ορισμενα παραπανω κερδη (εαν η παραγωγη αυτη, π.χ τριφυλλιου πουλιετε), καθως κ δειχνουμε οτι τελικα σε μια εγκατασταση ΑΠΕ ο καταλαμβανομενος χωρος δεν αχρηστευεται αλλα συνεχιζει να ειναι παραγωγικος.

 

Οποτε το να "φυτεψουμε" τα φ/β δεν προσφερει τιποτα σε επιπεδα παραγωμενης ενεργειας.

Link to comment
Share on other sites

Έχεις διαλέξει πανέλα?

Και γιατί δεν βάζεις το χαλίκι και να χρησιμοποιήσεις Sanyo Double HIT που τραβαει κι απο πίσω και θέλει το άσπρο χαλίκι σαν προυπόθεση?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.