Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ύψος δώματος - απόληξης κλιμακοστασίου


charita

Recommended Posts

Καλησπέρα.Θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση σχετικά με το δώμα.Το επιτρεπόμενο ύψος δώματος είναι 2,40μ με την πλάκα ή χωρίς?Αυτό ισχύει όταν έχουμε εξαντλήσει το ύψος στους άλλους ορόφους ή όταν έχουμε περιθώριο μπορούμε να το κάνουμε πιο ψηλό χωρίς να μετράει στη δόμηση?Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

ΓΟΚ

Αρθρο 16

Κατασκευές πάνω από το κτίριο

1. Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής και μέσα στο ιδεατό στερεό, όπως ορίζεται στην παρ.6 του άρθρου 9, επιτρέπονται:

........

β) Απολήξεις κλιμακοστασίων και φρεάτων ανελκυστήρων με τις ελάχιστες αναγκαίες διαστάσεις και μέγιστο εξωτερικό ύψος 2,40 μ., από την τελικά διαμορφωμένη επιφάνεια του τελευταίου ορόφου του κτιρίου μετά την εξάντληση του συντελεστή δόμησης του οικοπέδου.

 

Για να μην μετρήσει πρέπει να είναι το πολύ 2,40.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Λύσεις πολλές:

α) βάζεις το δοκάρι 1μ. πριν την πόρτα και μετά ακολουθεί πρόβολος !!!

β) βαριά μεταλλική κατασκευή αντί κάσας στην πόρτα που αντικαθιστά το δοκάρι εντελώς !!!

γ) και επειδή τα ανωτέρω είναι ημίμετρα ....τοξοτό στέγαστρο ημικυκλικό ή υπερπαραβολοειδές δίριχτο χωρίς στήριξη στις μικρές πλευρές του  (κατά προτίμιση γυάλινο) !!!

Τώρα σοβαρά γιατί να βάλεις δοκάρι 50 εκ. στην απόληξη δώματος ???? Είναι τόσο μεγάλο το άνοιγμα της πλάκας ??? Συνήθως και 30 εκ. πολύ είναι ...

Ίσως και μικρότερο !!!! ή καθόλου .... ακόμα και η πλάκα της απόληξης σχεδιάζεται με τα minimum επιτρεπόμενα πάχη .... περιττό βάρος !!! :wink:

Edited by ppanag
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ ppanag !! Πολύ ενδιαφέροντα όσα έγραψες... όσον αφορά το α) μάλλον θα μπει το δοκάρι 1μ όπως λες αλλά μετά την πόρτα ώστε το ίδιο το δοκάρι + δώμα να είναι πρόβολος... τα 50 εκ. υποψιάζομαι ότι ο ΠΜ που εκπόνησε την στατική μελέτη τα έβαλεκαθώς απ' ότι βλέπω στην γωνία της πόρτας δεν έχει κολώνα (δηλαδή αν σκεφτούμε ένα απλό ορθογώνιο, στις 2 κορυφές έχουμε κανονικά κολώνες μορφής Γ, στην 3η το ασανσέρ (δηλ. το τοιχίο του που λειτουργεί σαν κολώνα) και στην τελευταία γωνία δεν έχει κολώνα... σε αυτή την περιοχή όμως βρίσκεται και η πόρτα, άρα σκέφτομαι να κάνω ότι είπες στο α) αλλά αντίστροφα, να φέρω λίγο πιο μέσα την πόρτα χτίζοντας με τούβλο τον τοίχο και έτσι το δοκάρι 50 εκ. που "ρέει" περιμετρικά του ορθογωνίου + η πλάκα να λειτουργούν σαν στέγαστρο...

Edited by Forma
Link to comment
Share on other sites

επειδή η απόληξη αποτελεί βοηθητικό χώρο μπορείς (σημειακά) κάτω από δοκό να έχεις ύψος 1,90μ

χωρίς να κατασκευάσεις  δοκό πιο μπροστά κτλ

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ @kana , ο προβληματισμός μου έγκειται στο ότι σε εκείνο το σημείο θα είναι η πόρτα, αν βάλουμε και το πάχος του πλαισίου στα 1,90 μ. το καθαρό ύψος της πόρτας προκύπτει πολύ μικρό (δέχομαι πάρα ταύτα το γεγονός πως δικαιολογείται ίσως για χώρο βοηθητικής χρήσης, είμαστε εξοικειωμένοι να συμβαίνει αυτό στις απολήξεις κλιμακοστασίων στο δώμα αλλά υπάρχει και η σκέψη - επιθυμία του ιδιοκτήτη για μελλοντική εφαρμογή του άρθρου 19 παρ. 2α του ΝΟΚ περί  φυτεμένου δώματος και αξιοποίησης χώρου κύριας χρήσης εκεί - η θέα από το δώμα είναι εξαιρετική)!

Link to comment
Share on other sites

Να κάνω μια ερώτηση; Στο άρθρο 19 του ΝΟΚ παρ. 2γ (όπως τροποποιήθηκε με Ν.4258/14) αναφέρει ότι: 

- Απολήξεις κλιμακοστασίων με στάση ανελκυστήρα στο δώμα και φρεάτων ανελκυστήρων με τις ελάχιστες αναγκαίες διαστάσεις και μέγιστο εξωτερικό ύψος 3,80 μ. από την τελικά διαμορφωμένη επιφάνεια του τελευταίου ορόφου του κτιρίου. Πάνω στις απολήξεις αυτές απαγορεύεται η τοποθέτηση οποιασδήποτε κατασκευής ή εγκατάστασης.

 

Το ύψος 3.80 μ. αναφέρεται σε φρεάτιο + σκάλες (στον όγκο του κλιμακοστασίου δηλαδή) ή μόνον στην επιφάνεια του φρεατίου του ανελκυστήρα; Υποθέτω ισχύει στο σύνολο αλλά με έβαλε σε αμφιβολίες ο ασανσεράς... Αν ισχύει στο σύνολο, μπορεί να γίνει 3,80 μ. το φρεάτιο μόνον και η υπόλοιπη επιφάνεια της σκάλας να γίνει πχ. 2,40 μ;

Edited by Forma
Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη για την επιμονή συνάδελφοι αλλά δεν βρήκα σχετική απάντηση στο φόρουμ και νομίζω καλό είναι να ξεκαθαριστεί: Στο άρθρο 19 αναφέρεται (επικόλληση από το καταπληκτικό .pdf αρχείου του @kan62 : Άρθρο 2 παρ. α, (...) "[διευκρίνιση σε συνδυασμό με παρ. 2γ & άρθρο 35]
Από τον συνδυασμό των παραπάνω διατάξεων προκύπτουν τα εξής :
α) Εάν το δώμα του κτιρίου δεν είναι φυτεμένο κατά το άρθρο 18 του νόμου εξακολουθεί να ισχύει η διάταξη περί μη προσμέτρησης στην δόμηση της απόληξης κλιμακοστασίου και φρεατίου ανελκυστήρα μέγιστου ύψους έως και 2,40 μ. από την τελικά διαμορφωμένη επιφάνεια του δώματος του κτιρίου.
β) Σε περίπτωση δημιουργίας φυτεμένου δώματος τότε είναι δυνατή η κατασκευή χώρου κύριας χρήσης σε αυτό σύμφωνα με τις προδιαγραφές της παρ. 2α η δε απόληξη κλιμακοστασίου μπορεί να ακολουθήσει τα προβλεπόμενα στην παρ. 2γ, εφόσον κατασκευάζεται στάση ανελκυστήρα, με μέγιστο εξωτερικό ύψος 3,80 μ. από την τελική επιφάνεια του δώματος (συμπεριλαμβανομένου και του πάχους της φύτευσης)."

 

Στην συνέχεια έχουμε στην παράγραφο 3 πάντα στο άρθρο 19: "Απολήξεις κλιμακοστασίων με στάση ανελκυστήρα στο δώμα και φρεάτων ανελκυστήρων με τις ελάχιστες αναγκαίες διαστάσεις και μέγιστο εξωτερικό ύψος 3,80 μ. από την τελικά διαμορφωμένη επιφάνεια του τελευταίου ορόφου του κτιρίου. Πάνω στις απολήξεις αυτές απαγορεύεται η τοποθέτηση οποιασδήποτε κατασκευής ή εγκατάστασης."

 

Η σύγχυση που δημιουργείται έχει να κάνει με τις εξής προτάσεις: ...α) μέγιστου ύψους έως και 2,40 μ. από την τελικά διαμορφωμένη επιφάνεια του δώματος του κτιρίου...

β)... με μέγιστο εξωτερικό ύψος 3,80 μ. από την τελική επιφάνεια του δώματος (συμπεριλαμβανομένου και του πάχους της φύτευσης)...

γ)... μέγιστο εξωτερικό ύψος 3,80 μ. από την τελικά διαμορφωμένη επιφάνεια του τελευταίου ορόφου του κτιρίου.

 

Φαντάζομαι εννοείται το ίδιο πράγμα  σαν τελικά διαμορφωμένη επιφάνεια δώματος (α) καθώς και τελικά διαμορφωμένη επιφάνεια του τελευταίου ορόφου του κτιρίου (β);  ωστόσο αν και αυτό το τελευταίου ορόφου του κτιρίου με αφήνει σε αμφιβολία ερμηνείας, φαντάζομαι όμως εννοείται... το ίδιο το δώμα χωρίς πχ. συνθετικά στοιχεία ανεστραμμένης μόνωσης, φύτευση κλπ. αλλά η τελική επιφάνεια του Οπλισμένου σκυροδέματος (όπως στην β επομένως)

Link to comment
Share on other sites

Όλα εννοούν το ίδιο και είναι αυτό :

90.   Ύψος κτιρίου σε κάθε σημείο είναι η κατακόρυφη απόσταση από το σημείο τομής της όψης του κτιρίου με το οριστικά διαμορφωμένο έδαφος έως τη στάθμη της τελικής άνω επιφάνειας του τελευταίου ορόφου στη θέση αυτή. Το μεγαλύτερο από τα ύψη που πραγματοποιούνται είναι το μέγιστο πραγματοποιούμενο ύψος του κτιρίου.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.