Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Επιτρέπεται η δεξαμενή καυσίμων (ή και όλο το λεβητοστάσιο) να είναι στην ταράτσα;


iliekater

Recommended Posts

ΚΤΙΡΙΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Αποφ-3046/304/89 ( ΦΕΚ-59/Δ/3-2-89)

 

ΑΡΘΡΟΝ-27

 

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

...................

2.4.3.3. Απαγορεύεται η αποθήκευση υγρών καυσίμων σε διαδρόμους, εισόδους, κλιμακοστάσια και κάτω από αυτά, κατοικούμενους ορόφους, χώρους εργασίας και εργαστήρια, καθώς και όπου, κατά την κρίση των αρμόδιων αρχών, είναι ενδεχόμενο να δημιουργηθεί συγκέντρωση ατόμων σε περίπτωση έκρηξης πυρκαϊάς.

 

2.4.3.5. Για εγκαταστάσεις όπου η συνολική θερμική ισχύς είναι κάτω των 25 KW και οι λέβητες μπορούν να τοποθετηθούν σε κατάλληλη θέση και μέσα στις κατοικίες, η αποθήκευση καυσίμου πρέπει να γίνεται σε ξεχωριστό χώρο, εκτός του χώρου παραμονής προσώπων και λαμβάνονται όλα τα υπό του κατασκευαστή ενδεικνυόμενα μέτρα για την ασφάλεια της λειτουργίας της όλης εγκατάστασης. Επίσης, λαμβάνονται προβλεπόμενα μέτρα πυροπροστασίας στο χώρο αποθήκευσης του καυσίμου.

 

2.4.3.6. Δεξαμενή πετρελαίου χωρητικότητας μέχρι 3,0 m3 μπορεί να τοποθετείται μέσα στο λεβητοστάσιο. Στην περίπτωση αυτή, η δεξαμενή δεν επιτρέπεται να τοποθετείται πάνω από το λέβητα ή τον καπναγωγό. Η δεξαμενή πρέπει να απέχει από λέβητα και καπναγωγό τουλάχιστο 2 m ή να παρεμβάλλεται μεταξύ τους μονωτικό τοίχωμα, οπότε η απόσταση αυτή μειώνεται στο 1 m.

........................

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Απαντήσεις 60
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

sdim, το έψαξες περαιτέρω το θέμα της δεξαμενής? Με ενδιαφέρει και εμένα. Προσπαθώ να σκεφτώ τι κινδύνους ενέχει η τοποθέτηση της δεξαμενής πετρελαίου στον ακάλυπτο.

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει διάταξη που να απαγορεύει την κατασκευή του λεβητοστασίου / αποθήκης πετρελαίου στο δώμα . Αρκεί , ωστόσο , ο χώρος αυτός να μετράει επίσημα στη δόμηση και , επίσης , στον ίδιο όροφο να μην υπάρχουν κατοικοιμένοι χώροι .

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

...................

2.4.3.3. Απαγορεύεται η αποθήκευση υγρών καυσίμων σε διαδρόμους, εισόδους, κλιμακοστάσια και κάτω από αυτά, κατοικούμενους ορόφους, χώρους εργασίας και εργαστήρια, καθώς και όπου, κατά την κρίση των αρμόδιων αρχών, είναι ενδεχόμενο να δημιουργηθεί συγκέντρωση ατόμων σε περίπτωση έκρηξης πυρκαϊάς....

 

Αυτό ποια υπηρεσία το κρίνει? Έχει κανείς ανάλογη εμπειρία?

Link to comment
Share on other sites

ΔΕΝ απαγορεύεται. Υπάρχουν περιορισμοί στην σχετική νομοθεσία που πρέπει να τους λάβεις υπόψη και φυσικά να κατασκευάσεις τον χώρο σύμφωνα με τις λοιπές απαιτήσεις του ΓΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να ζητήσεις και την γνώμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας

Ομως κανείς δεν θέλει τα καύσιμα πάνω από το κεφάλι του.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

Καλησπέρα,

διαβάζω στον Κτιριοδομικό Άρθρο 27:

"2.4.3.3. Απαγορεύεται η αποθήκευση υγρών καυσίμων σε διαδρόμους, εισόδους, κλιμακοστάσια και κάτω από αυτά, κατοικούμενους ορόφους, χώρους εργασίας και εργαστήρια, καθώς και όπου, κατά την κρίση των αρμόδιων αρχών, είναι ενδεχόμενο να δημιουργηθεί συγκέντρωση ατόμων σε περίπτωση έκρηξης πυρκαγιάς."

Σε έναν υπόγειο όροφο (ημιυπόγειο) όπου υπάρχει χώρος αποθήκευσης καυσίμων (με τοίχους περιμετρικά και πόρτα σε διάδρομο), υπάρχει πρόβλημα να υπάρχει και ένα γραφείο χωρίς ιδιαίτερη συγκέντρωση ατόμων? Το κτίριο είναι του 1986.

ευχαριστώ

Edited by Roy_Hobbs
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

καλησπέρα, μια ερώτηση για κάτι που παρατήρησα. Επιτρέπεται να υπάρχει σε μια αποθήκη ο λέβητας, η δεξαμενή πετρελαίου και 3 θερμωσίφωνες / boiler? έτυχε να το δω σε ενα διαμέρισμα ενός φίλου και του είπα ότι κανονικά πρέπει να είναι χωριστά. Ο μηχανικός τα έχει υπολογίσει για ξεχωριστούς χώρους αλλά ο ιδιοκτήτης τα έβαλε όλα μαζί. Θέλει να δει πόσο επικίνδυνο είναι και τι μπορεί να κάνει. Που μπορεί ρωτήσει??

Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, Dimitris_81 said:

 Θέλει να δει πόσο επικίνδυνο είναι και τι μπορεί να κάνει. Που μπορεί ρωτήσει??

 

Διάβασε το παραπάνω σχόλιο του @Vassilis.K.  με το άρθρο  27 του Κτιριοδομικού Κανονισμού.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.