Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπολογισμός προστίμου αυθαιρέτου


Recommended Posts

ρε παίδες , ο κοινωνικός συντελεστής έχουμε καμία αναλυτική περιγραφή ?

γιατί όπως το διαβάζω στο φύλλο καταγραφής , καταλαβαίνω ότι αφορά μόνο ΑΜΕΑ που έχουν κάτω από 12.000 εισόδημα !

σωστά!

πρεπει να πληρούν 3 κριτήρια

1)ΑΜΕΑ με το ποσοστο αναπηρίας που θέλει και

2)το εισοδημα που γράφει και

3) να ειναι κυρια και μοναδική κατοικία

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Οικοδομή σε εντός σχεδίου περιοχή της Αττικής που περιλαμβάνει:

ΙΣΟΓΕΙΟ

Α’ ΟΡΟΦΟ

Β’ ΟΡΟΦΟ

Γ’ ΟΡΟΦΟ

Δ’ ΟΡΟΦΟ

και ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟ ΚΛΙΜΑΚΟΣΤΑΣΙΟ.

Το ΙΣΟΓΕΙΟ έχει κατασκευαστεί με οικοδομική άδεια του 1953 και προσθήκη του 1965, ενώ έχει και αλλαγή χρήσης τμήματός του από κατοικία σε garage το 2009. Το νόμιμο περίγραμμά του είναι 112,14τ.μ., ενώ έχει αυθαίρετη επέκταση 16,64τ.μ.

Ο Α’ όροφος έχει κατασκευαστεί με οικοδομική άδεια του 1965. Το νόμιμο περίγραμμά του είναι 113,86τ.μ., ενώ έχει αυθαίρετη επέκταση 9,50τ.μ.

Ο Β’ όροφος έχει κατασκευαστεί με οικοδομική άδεια του 1982. Το νόμιμο περίγραμμά του είναι 113,86τ.μ., ενώ έχει αυθαίρετη επέκταση 13,55τ.μ.

Ο Γ’ όροφος έχει κατασκευαστεί με οικοδομική άδεια του 1993. Το νόμιμο περίγραμμά του είναι 93,63τ.μ., ενώ έχει αυθαίρετη επέκταση 25,07τ.μ.

Ο Δ’ όροφος έχει κατασκευαστεί χωρίς οικοδομική άδεια και είναι 82,06τ.μ.

Στον κοινόχρηστο χώρο της οικοδομής, σε όλες τις οικοδομικές άδειες, δείχνεται μόνο κλιμακοστάσιο, ωστόσο στην πραγματικότητα έχει κατασκευαστεί κουβούκλιο για ανελκυστήρα Ε=1,85τ.μ. ανά όροφο από το 1965 (παίρνοντας αυτά τα τ.μ. από το χώρο των διαμερισμάτων).

Ο ιδιοκτήτης μου ζήτησε να νομιμοποιήσει μόνο το τμήμα του ανελκυστήρα, έτσι ώστε να μπορέσει να πάρει το κατάλληλο τριφασικό ρεύμα που απαιτείται από τη ΔΕΗ για να προχωρήσει στην εγκατάσταση του εξοπλισμού και να θέσει σε λειτουργία τον ανελκυστήρα.

Οι ερωτήσεις που προκύπτουν είναι οι εξής:

1. Ρυθμίζεται ο χώρος του ανελκυστήρα με το νόμο 4014 ως αλλαγή χρήσης;

2. Αν ναι, πως υπολογίζεται; Το σύνολο των τ.μ. είναι 1,85x5=9,25τ.μ.. Οπότε εμπίπτει στην παρ. 6β του άρθρου 24 (παραβάσεις εώς 20τ.μ.), άρα το πρόστιμο είναι 2000€ (με αρχική κατάθεση παραβόλου 500€); Ή μήπως πρέπει να ενταχθεί στις λοιπές παραβάσεις και πάει με υπολογισμό αναλυτικού και κατ’ αποκοπή πρόστιμο για αυθαίρετες κατασκευές;

3. Αν προχωρήσω μόνο στη ρύθμιση της συγκεκριμένης αυθαιρεσίας θα έχω ευθύνη ως μηχανικός; Θα αναγκαστώ να αποτυπώσω στα σχέδια των κατόψεων που θα υποβληθούν στην επόμενη φάση και τις υπόλοιπες αυθαιρεσίες;

4. Για τα υπόλοιπα διαμερίσματα: Τα τρία από τα 5 είναι στο όνομα του πατέρα, ενώ στα άλλα 2 έχει ο πατέρας την επικαρπία και τα παιδιά την ψιλή κυριότητα. Ποιος υποβάλλει αίτηση σε κάθε περίπτωση;

Ποιο διαμέρισμα θεωρείται Α’ κατοικία και ποιο Β’; Πως υποβάλλονται στο σύστημα του ΤΕΕ; Κάθε αυθαιρεσία ξεχωριστά ή ένα συνολικό αρχείο για κάθε ιδιοκτήτη;

5. Το διαμέρισμα του Δ’ ορόφου δε φαίνεται πουθενά (σε συμβόλαια, ΔΕΗ κλπ). Ποιος υποβάλλει την αίτηση; Στο φύλλο ελέγχου συμπληρώνω ότι υπάρχει οικοδομική άδεια (εννοώντας την υπόλοιπη οικοδομή) ή όχι; Συμπληρώνω και την υπέρβαση καθ’ύψος; Όταν μιλάμε για επιτρεπόμενο ύψος, εννοούμε το επιτρεπόμενο ύψος βάσει ΓΟΚ (δηλαδή τα 26μ.) ή το επιτρεπόμενο για την οικοδομική άδεια ύψος (12μ.);

6. Πως αποδεικνύεται η παλαιότητα των κατασκευών;

7. Στα διαμερίσματα υπάρχουν και τμήματα η/χ και φωταγωγών που έχουν κλείσει, δεν έχουν όμως τακτοποιηθεί με το ν.3843. Θα έχω ευθύνη ως μηχανικός αν κατά την αποτύπωση δε τα λάβω υπόψη μου;

8. Η υπέρβαση ύψους, δόμησης, κάλυψης μιας κατασκευής που περιλαμβάνει διάφορα αυθαίρετα κτίσματα, υπολογίζεται επί μέρους ή συνολικά; (π.χ. τα επί μέρους αυθαίρετα κτίσματα μπορεί να έχουν μικρότερη υπέρβαση δόμησης από το 50%, όμως το σύνολο των αυθαιρέτων ξεπερνάει το 50%). Με ποιο συντελεστή υπολογίζεται τότε το πρόστιμο; Με 1.0 ή 1.3;

9. Κατασκευές στο δώμα (π.χ. υπέρβαση επιτρεπόμενου ύψους, για κατασκευή απόληξης κλιμακοστασίου) μπορούν να ρυθμιστούν; Αν ναι, ποιος από τους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας κάνει την αίτηση;

10. Ανοικτή θέση στάθμευσης στην pilotis Ε=10.125τ.μ. που έχει κλείσει (με την ίδια χρήση) με Ε=26.33τ.μ. εμπίπτει στο νόμο 4014; Και αν ναι, πώς υπολογίζεται; (τι είδος χρήσης;) (αλλαγή χρήσης ή όχι;)

Link to comment
Share on other sites

Πάντως μέχρι στιγμής όσοι ακούνε τα πρόστιμα γελάνε και στρίβουνε, θεωρώ ότι ο νόμος θα αποβεί φιάσκο, εκτός από τίποτα εργολάβους και μεγάλα πακέτα για άλλους ούτε συζήτηση.

 

Απορώ τι θα γίνει όταν θα έρχονται για βεβαιώσεις σε συμβόλαια μετά από χρόνια.

 

Ο νόμος έπρεπε να βγεί την εποχή των καγιέν, όχι τώρα. Τζάμπα τρέχουμε να βλέπουμε περιπτώσεις giorgo.

Link to comment
Share on other sites

Kapa

Από έναν συνάδελφο εκφράστηκε η παρακάτω σκέψη.

Ποιος είναι ο αναλυτικός όλης της κατασκευής; Χ€

Τι ποσοστό όγκου δημιούργησε η υπέρβαση στο ύψος; Υ€

Η διαφορά είναι έστω Ζ€

Αυτό διά 5000€ μας δίνει τον αριθμό των παραβάσεων που πολλαπλασιάζονται με 500€

 

Μία άλλη σκέψη είναι η αναγωγή του επιπλέον όγκου σε επιφάνεια. Κάπου είχα διαβάσει κάτι σχετικό αλλά που;

 

SBABAL, έχεις βάλει την ίδια ερώτηση σε 3 διαφορετικά θέματα. Δεν υπάρχει λόγος...

 

 

Η αναγωγη του ογκου σε επιφανεια θα μπορουσε να ειναι ως εξης: Πραγματοποιούμενη Υπέρβαση Υψους ορόφου * Επιφανεια / Υψος ορόφου αδείας .

Παραδειγμα: έστω 100τ.μ. οροφού που από 3 μετρα που είναι στην άδεια έγινε 4 στην πραγματικότητα. έιναι 100*(4-3)/3 = 33,3 τ.μ.

οπότε δηλώνεται κανονικά σαν τετραγωνικα! δεν ξέρω αν ισχύει αυτός ο υπολογισμός στο νόμο αλλα θα μπορούσε να θεωρηθεί λογική προσέγγιση παρά να τρέχουμε με αναλυτικούς προυπολογισμούς .

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν η τακτοποίηση ημιυπαίθριου χώρου σε κατοικία με τον 4014 αποτελεί και αλλαγή χρήσης? Δηλαδή θα πρέπει να υπολογίσω στον τύπο και τον συντελεστή 1.40?

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν μόλις έπιασα γραμμή στο ΤΕΕ. Δεν προλαβαίνω όλα τα μηνύματα γι'αυτό συγχωρέστε με αν έχουν ξαναειπωθεί.

Μου είπαν ότι το ξεμπάζωμα ΔΕ θεωρείται υπέρβαση καθ' ύψος και πάει με αναλυτικό προϋπολογισμό. Τώρα με ποιας χρονιάς αναλυτικό πάει δεν ξέρω και ιδίως όταν το κτίριο έχει κατασκευαστεί επί εποχής δραχμών. Σε λίγο θα μας ζητάνε να υπολογίσουμε και τον πληθωρισμό.

Επίσης, στην περίπτωση κατοικίας με ξεμπαζωμένο υπόγειο που έχουν προστεθεί κάποια τετραγωνικά εξίσου στον κάθε όροφο και πλέον κάθε ένας απ' αυτούς ανήκει σε διαφορετικό ιδιοκτήτη θα γίνουν 2 φάκελοι.

Τέλος επειδή ακριβώς θα γίνουν 2 φάκελοι η αυθαιρεσία του κάθε ορόφου υπολογίζεται ξεχωριστά. Αν δηλαδή έχει σ.δ. 60τ.μ. και στον κάθε όροφο έχουν προστεθεί 30τ.μ. αυθαίρετης δόμησης θεωρείται 50% ποσοστό υπέρβασης για τον κάθε ιδιοκτήτη.

Αυτά. Ελπίζω να βοήθησαν κάποιους.

Link to comment
Share on other sites

Οπότε μόλις αρχίσει το ΤΕΕ να βγάζει διευκρινίσεις βάση αποριών των Μηχανικών θα έχουμε καλύτερη εικόνα.

Πχ αυτό με το ξεμπαζωμένο υπόγειο και υπερβαση ύψους, αν είναι όπως τα λέει ο συνάδελφος παραπάνω.

Γιατί σε περιπτώσεις όπου η μία πλευρά είναι μπαζωμένη και μάλιστα η πρόσοψη του κτιρίου στην οδό και η άλλη ξεμπαζωμένη κατά 1,5 μ λόγω κλίσης και μάλιστα η πίσω όψη τότε ποιο ύψος κτιρίου παίρνουμε;Λογικά της πρόσοψης ε;

Link to comment
Share on other sites

Γιατί σε περιπτώσεις όπου η μία πλευρά είναι μπαζωμένη και μάλιστα η πρόσοψη του κτιρίου στην οδό και η άλλη ξεμπαζωμένη κατά 1,5 μ λόγω κλίσης και μάλιστα η πίσω όψη τότε ποιο ύψος κτιρίου παίρνουμε;Λογικά της πρόσοψεις ε;

 

Το μέγιστο το 1,5μ θα πάρεις. Απλά και αυτό θα πάει με αναλυτικό οπότε δε σε νοιάζει να υπολογίσεις ποσοστό υπέρβασης. Γιατί και γω μέχρι τώρα το υπολόγιζα με υπέρβαση και τον ρώτησα 2-3 φορές για να σιγουρευτώ ότι κατάλαβε και αυτός και εγώ τί ρωτάω και τί μου λέει.

Link to comment
Share on other sites

Μόλις μίλησα με ΤΕΕ (έπιασα γραμμή μετά από 12 λεπτά αναμονής). Αν έχεις περίπτωση που ένα κομμάτι νομιμοποιείται με άρθρο 22 και ένα τακτοποιείται με το Ν.4014 τότε στο μισό εκδίδεις άδεια και στο άλλο μισό όχι. Για όσους είχαν απορία τι γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις... Γενικά μήπως είναι καλό να ανοίξει ένα θέμα με απαντήσεις από το Help Desk?

 

Με τα πρόστιμα τελικά τι έγινε; Είχαμε κάποια ενημέρωσή;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.