Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Υπολογισμός προστίμου αυθαιρέτου


Recommended Posts

Με εξαίρεση το υπόγειο (που μπορεί να τακτοποιηθεί με τον 3843) γιατί να μπει κανείς στη διαδικασία να κάνει αλλαγή χρήσης από κατοικία σε γραφεία αν ΔΕΝ απαιτείται άδεια λειτουργίας (και κατ΄επέκταση μελέτες πυροπροστασίας κ.λ.π.) για τη λειτουργία επιχείρησης που στεγάζεται εκεί?

 

Με την ίδια λογική τα χιλιααααααααάδες γραφεία (δικηγόρων, μηχανικών, συμβολαιογράφων κ.λ.π.) που (χωρίς να απαιτείται άδεια λειτουργίας) λειτουργούν σε διαμερίσματα πολυκατοικιών θα έπρεπε να κάνουν αλλαγή χρήσης....

 

Εξάλλου ΑΚΟΜΑ κι αν κάνει κανείς την τακτοποίηση, αυτό ΔΕΝ τον γλιτώνει από τις απαιτήσεις των λοιπών Νόμων (πυροσβεστικές, υγειονομικές κ.λ.π. διατάξεις) προκειμένου να εκδοθεί άδεια λειτουργίας για τους χώρους αυτούς......

ευχαριστω αρκετα λογική απάντηση.

εμένα προσωπικά με καλύπτει.

Εαν όμως ο ιδιοκτήτης θέλει να το μεταβιβάσει στα παιδιά του τοτε τι γίνεται με τις δηλώσεις Μηχανικού και Ιδιοκτήτη.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

:roll:Μου είπαν από το TEE ότι αφού η οικ. άδεια δείχνει μπαζωμένο εκεί που στη πραγματικότητα υπάρχουν κατοικίες πρέπει:

1. να υπολογίσω ξεμπάζωμα με αναλυτικό

2. να τσεκάρω μ² στους βοηθητικούς χώρους και ανάλογα <50% της επιτρεπόμενης δόμησης του οικοπέδου

3. να τσεκάρω αλλαγή χρήσης

 

Συμφωνείτε? γιατί εμένα μου φαίνεται ότι δεν πρέπει να τσεκάρω αλλαγή χρήσης αφού ποτέ δεν είχε κατασκευαστεί ως υπόγειο αλλά φαινόταν μπαζωμένο στην άδεια?

 

Συμφωνώ απολύτως μαζί σου, δεν άλλαξε η χρήση, δημιουργήθηκε νέα χρήση. Επίσης με προβληματίζει το αν πρέπει να δηλωθούν βοηθητικοί χώροι αφού δημιουργήθηκαν κατευθειαν ως κατοικιες!

Link to comment
Share on other sites

Για υπολογισμό προστίμου έχω φτιάξει μια φόρμα στο site μου, ελπίζω να σας βοηθήσει

http://www.topo-ges.gr/prostimo

 

 

εξαιρετικό

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απολύτως μαζί σου, δεν άλλαξε η χρήση, δημιουργήθηκε νέα χρήση. Επίσης με προβληματίζει το αν πρέπει να δηλωθούν βοηθητικοί χώροι αφού δημιουργήθηκαν κατευθειαν ως κατοικιες!

 

Σ'ευχαριστώ που βοήθησες, συμφωνώ μαζί σου και τρέχοντας τις δύο περιπτώσεις φυσικά έχουμε διαφορά στα αποτελέσματα 500 ευρώ...

Μήπως να πω στον πελάτη το δυσμενέστερο και να μου το διορθώσουν από το ΤΕΕ??

Link to comment
Share on other sites

.............. Στην ουσία δεν είναι ιδιωτικό συμφωνητικό αλλά σου χορηγείται εξαίρεση από την κατεδάφιση για 30 χρόνια. ......

 

Άλλο θέμα. Έστω ότι ο ιδιοκτήτης δηλώνει ότι το αυθαίρετο είναι κατασκευασμένο πριν το 1983 με υπεύθυνη δήλωση χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Σε εκείνη την περίπτωση τι γίνεται? Εκτός από αεροφωτογραφίες και βεβαίωση της ΔΕΗ για πρώτη ρευματοδότηση τι άλλο αποδεικτικό παλαιότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί? Ρε παιδιά η διαφορά στα πρόστιμα για ένα αυθαίρετο που κτίστηκε π.χ το 1983 και ένα του 1984 είναι τεράστια. Στη δική μου περίπτωση προκύπτει 8000 € για ακίνητο χωρίς άδεια εκτός σχεδίου...

 

Μην παρεξηγηθεί η απάντησή μου με τον όρο "ιδιωτικό συμφωνητικό". Επειδή οι λέξεις έχουν βαρύτητα, δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε ούτε τον όρο εξαίρεση από κατεδάφιση. Η ρύθμιση για τα αυθαίρετα είναι ακριβώς αυτό που λέι η αρχή του άρθ. 24 "Αναστέλλεται για 30 χρόνια η επιβολή κυρώσεων..." και τίποτε άλλο. Ούτε νομιμοποίηση, ούτε εξαίρεση απο κατεδάφιση (έστω και αν ισχύει για 30 χρόνια). Μπορεί να φανεί σε πολλούς λογοπαίγνιο, αλλά δεν είναι. Ο όρος εξαίρεση έχει καθολική σημασία, και δεν είναι περιορισμένος στον χρόνο (δηλαδή εξαίρεση ενός κανόνα για τόσα χρόνια, δεν έχει νομική υπόσταση. Όταν κάτι εξαιρείται από έναν κανόνα, εξαιρείται πλήρως)

 

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο κατασκευής, το πρώτο βασικό είναι το Ε9. Εκεί πρέπει να το έχει δηλωμένο, καθώς επίσης από εκεί φαίνεται η παλαιότητά του ή ο χρόνος κατασκευής. Γι'αυτό και το ζητούν στη β φάση. Εκεί θα προκύψουν και άλλα προβλήματα. Εάν κάποιος δεν το έχει δηλωμένο, πιθανά να έχει προβλήματα. Βέβαια υπάρχει και μία λογική σε αυτό. Πως θες να ρυθμίσεις το αυθαίρετό σου, τη στιγμή που το κρύβεις και δεν φορολογείσαι για αυτό.

Άλλο αποδεικτικό μπορεί να αποτελεί η πληρωμή ενσήμων στο ΙΚΑ (πολλοί ιδιοκτήτες, παρότι έκτιζαν αυθαίρετο, είχαν πληρώσει κάποια ένσημα!!!).

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, μια βοήθεια στο εξής:

 

Στο πατρικό μου,η γιαγιά είχε φτιάξει μια προσθήκη στην υπάρχουσα κατοικία της, για την οποία υπάρχει άδεια.

Η αυθαίρετη προσθήκη είναι περίπου 40τ.μ. και περιλαμβάνει σκάλα ένα υπνοδωμάτιο και μια τουαλέτα.

Για να υπολογίσω το πρόστιμο τώρα:

 

Τιμή ζώνης = 352ε

Θέση = εντός σχεδίου

Χρήση = εδώ τι επιλέγω,εφόσον είναι πλέον κομμάτι της κύριας κατοικίας σαν προσθήκη; (προσωπικά έβαλα "κύρια και μοναδική κατοικία")

Δεν υπάρχει οικοδομική άδεια, για την προσθήκη.

Ανέγερση = προ του 83 (μπορεί να αποδειχθεί με την 1η ηλεκτροδότηση).

 

Τα υπολογίζω σωστά; 500ε παράβολο και 253.44ε πρόστιμο.

 

Υπάρχει άδεια για την υπάρχουσα κατοικία. Η προσθήκη είναι καθ' υπέρβαση της υπάρχουσας άδειας. Επιλογή "υπάρχει άδεια": "ναι".

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχον 100μ² με άδεια σε οικόπεδο με μεγιστη δόμηση 240μ²

Αυθαίρετη κατασκευή που προσθέτει δόμηση 100μ²

Θα τσεκάρουμε κάποιο τετραγωνάκι με ποια λογική;

1. Υπέρβαση δόμησης 100/240 --> <50%

2. 200/240 --> >50%

3. Δεν έχουμε αύξηση της δόμησης πάνω απο την μέγιστη --> κανένα τετραγωνάκι

 

Προσοχή στο ότι υπέρβαση της δόμησης κάτω του 50% δεν επιφέρει αύξηση στο πρόστιμο, αφού έχει συντελεστή 1.

 

Νομίζω πως δεν υπάρχει θεμα διχογνωμίας επι αυτου καθως το παράδειγμα 1 λέει ξεκάθαρα:

" Βάσει της παραγράφου 2 του άρθρου 26 του Ν4014/2011, υπάρχει υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας για τα α), β) και γ) σε διάστημα τριών (3) ετών, καθ’ ότι οι υπερβάσεις (παράγραφος 3, άρθρο 22, Ν.1577/1985) είναι σύμφωνες με τις διατάξεις περί δόμησης εκτός σχεδίου."

Link to comment
Share on other sites

Μία ερώτηση παρακαλώ,

 

Σε υπέρβαση δόμησης κατοικίας, αν μέρος της (υπέρβασης) είναι κλεισμένος Η/Υ χώρος,θα επιλέξω και αλλαγή χρήσης?..Γιατί αυξάνει το πρόστιμο.

 

ευχαριστώ

 

και γω το χω απορία αυτο αλλά γιατί να είναι αλλαγή χρήσης είναι κύριος χώρος κατοικίας καταστηματος ή ότι αλλο ο η/χ απλά προστατευμένος εξώστης είναι αν θες να τον πεις ετσι. οπότε καμία αλλαγή χρήσης και 1 ο αντίστοιχος συντελεστής!

Με μια διαφορετικη ερμηνια όμως μπορεί να παει η τακτοποίσή του με αναλυτικό και αριθμό παραβάσεων ...!

Link to comment
Share on other sites

Σ'ευχαριστώ που βοήθησες, συμφωνώ μαζί σου και τρέχοντας τις δύο περιπτώσεις φυσικά έχουμε διαφορά στα αποτελέσματα 500 ευρώ...

Μήπως να πω στον πελάτη το δυσμενέστερο και να μου το διορθώσουν από το ΤΕΕ??

 

Έχω και εγώ μία παρόμοια περίπτωση..θα έλεγα ότι έχει μία λογική αυτό που σου είπαν στο ΤΕΕ σχετικά με το χαρακτηρισμό ως βοηθητικός χώρος. Ο Νόμος στο αρ. 24 παρ. 22 αναφέρεται σε όλους τους χώρους που βρίσκονται σε υπόγειες στάθμες, σοφίτες, πατάρια και λαμβάνονται με το 50%. Δεν γίνεται διάκριση μεταξύ αυτών που έγιναν σύμφωνα με άδεια ή όχι. Τώρα για το συντελεστή αλλαγής χρήσης..ναι αυτό μου φαίνεται παράλογο

Link to comment
Share on other sites

Τον έχει γράψει η πολεοδομία μετά απο καταγγελεία για:προσθήκη οικίας (καθ'υψος σοφίτα) 81,65τμ , προσθήκη ημιυπαιθρίων χώρων στον ιδιο οροφο 29,7τμ , προσθήκη λεβητοστασίου 3,69 και περίφραξη οικοπέδου 57,5μ και ύψος περίφραξης 1,80μ στο συνολό της.

ρωτάω λοιπόν για τα φώτα σας:

1.η σοφίτα παει κυρια χρήση εφόσον χρησιμοποιείται ως οικια?αλλαγή χρήσης μπαίνει?

2.οι Η/Χ βοηθητικοί?

3.λεβητοστάσιο βοηθητικος?

4.η περίφραξη με αναλυτικο?

με τιμή ζώνης 650Ε για κύρια κατοικια, με ΥΔ <50% και με παλαιότητα 0,8 χώρις υπέρβαση καθ 'υψος και στην καλυψη με οικοδομική άδεια και εντός οικισμου το πρόστιμο πόσο το υπολογίζετε?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.