Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Λογισμικό προσομοίωσης ηλεκτρικών εγκαταστάσεων


GeorgeS

Recommended Posts

Λοιπόν συνάδελφοι

 

Ψάχνω κατεπειγόντος κάποιο λογισμικό που να κάνει προσομοίωση το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις με ή και χωρίς Υ/Σ διανομής. Δηλ. πτώσεις τάσεις, ρεύματα, σύνθετες αντιστάσεις, βρα;χυκυκλώματα, αρμονικές κλπ. Είδα στο ιντερνετ κάποια προγράμματα, αλλά σχεδόν όλα, αν δεν κάνω λάθος, ακολουθούν τους αμερικάνικους συμβολισμούς (με ενδιαφέρει και η σχεδίαση). Αν κανείς γνωρίζει κάτι ας μας φωτίσει.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Σε σχέση με το αρχικό μου μύνημα.

 

Συνάδελφοι βρήκα στο site http://www.etap.com ένα πρόγραμμα που μοιάζει να κάνει αυτή τη δουλειά. Αν και έριξα μια ματιά δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα καλά τι ακριβώς κάνει. Πριν δοκιμάσω να κατεβάσω κάποιο απο αυτά και επειδή έχω ασφυκτική πίεση χρόνου αυτή τη περιοδο αν κανείς γνωρίζει τι κάνουν αυτά τα προγράμματα ας απαντήσει.

 

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Μετα απο πολλη ωρα και ενα (οδυνηρο) flashback θυμηθηκα το ονομα μιας εφαρμογης που θα σε βοηθησει σε αυτο που θες να κανεις. Κοιτα εδω http://www.ni.com/multisim/

 

Εδω https://sine.ni.com/nicif/us/GB_EVALMULTISIM/content.xhtml θα βρεις μια evaluation εκδοση ενος μηνα.

 

(Το προγραμμα λεγοταν παλιοτερα electronics workbench. )

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το electronic workbench το θυμάμαι απο πολύ παλιά. Εχω την εντύπωση όμως ότι είναι για ηλεκτρονικές πλακέτες και ηλεκτρονικά και όχι για εγκαταστάσεις ισχύος. Μηπως κάνω λάθος όμως ?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Η αργη συνδεση που εχω δεν μου επιτρεπει να το κατεβασω να σου πω σιγουρα. Παει καιρος κ δεν ειμαι 100% σιγουρος οτι κανει αναλυση εγκατ.ισχυος αλλα δεν χανεις να το δοκιμασεις ωστε να δεις.

 

 

Αν ψαξεις με ορους οπως πχ electrical network simulation θα βρεις πολλα προγραμματα. Αν εχεις γρηγορη συνδεση αρχισε να κατεβαζεις κ να δοκιμαζεις να δεις ποιο σου κανει.

 

Οσο αφορα τη παρατηρηση σου, προγραμματα του τυπου PSpice προοριζονται για αναλυση κυκλωματων. Δεν ξεω αν βοηθησα.

Link to comment
Share on other sites

το etap το είχα αξιολογήσει για το εργοστασιο μια φορά πριν 3-4 χρόνια. Είναι αρκετά καλό πρόγραμμα, αλλά θα σου πάρει αρκετό χρόνο για να εξοικιωθείς με το περιβάλλον του, και το βασικότερο, δεν θυμάμαι αν κάνει εξομοίωση σε χαμηλή. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα τύπο από την ινδία (τον είχαν και σαν διαφήμιση στο site τους), που είπε έκανε λειτουργική εξομοίωση ενός ολόκληρου χωριού.

Εμείς τελικά τότε καταλήξαμε και αγοράσαμε (9.400 ευρώ τότε το Automation Studio - ψάξε το στο google) αυτό είναι για βιομηχανική εφαρμογή αυτοματισμών, αλλά κάνει και ανάλυση χαμηλής (μέτρια πράγματα), μακάρι να είχαμε πάρει βέβαια περισσότερες βιβλιοθήκες, αλλά το κόστος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο.

Link to comment
Share on other sites

lefterism ναι είναι 3-4 προγράμματα που κάνουν, αν έχω καταλάβει καλά (μπορεί και όχι) την ίδια δουλειά σαν το etap. Δίνω και τα link για όποιον ενδιαφέρετε

 

ESA Easypower - http://www.easypower.com

ETAP - http://www.etap.com

EDSA station - http://www.edsa.com

 

και άλλα δύο που δεν τα βρίσκω τώρα στο ίδιο στυλ. Το θέμα είναι αν όπως λες και εσύ αν κάνουν προσομοίωση στη χαμηλή. Γιατί απ΄ όσο είδα είναι περισσότερο για μεταφορά-διανομή αλλά και πάλι δεν ξέρω. Κοίταξα και το automation studio στα πολύ γρήγορα, φαίνεται να είναι κυριως για βιομηχανία αλλά όλα αυτά θέλουν πολύ ψάξιμο και δυστυχώς δεν υπάρχει ο χρόνος. 'Ηδη ώρα που γράφω έπρεπε να είμαι γραφείο.. αν κάποιος έχει δουλέψει κανά τέτοιο πρόγραμμα ας μας πει καμιά άποψη...

Link to comment
Share on other sites

φίλε GeorgeS

θυμήθηκα το powerworld simulator που κάναμε στα ΣΗΕ στο ΕΜΠ, αλλα τελικά είναι για υψηλές τάσης... αρκετά καλό αλλά δεν θα σε βοηθήσει...

ενημερωτικά μόνο : PowerWorld Simulator -> http://www.powerworld.com/

 

πιο πιθανό μάλλον το βλέπω να κάνει διάφορα μοντέλα / παραδοχές και με έμμεσο τρόπο να περιγράψεις ξεχωριστά τα blocks από το σύστημα που θες να μελετήσεις... είναι και κλειστά τα εργαστήρια από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα για να βλέπαμε μήπως από εκεί υπήρχε κάτι...(από ΔΕΗ δεν έχουν τέτοια ανάλυση)

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι

 

Αν και δεν έχω νέα για τα παραπάνω προγράμματα που ανέφερα (θα κατεβάσω τα demo και αφού τα δουλέψω λίγο θα σας πω τις εντυπώσεις μου) εντούτοις βρήκα και σας ενημερώνω ότι η schneider electric (merlin gerin) διαθέτει το Ecodial, λογισμικό που προσοιμοιώνει ηλεκτρικές εγκαταστάσεις Χ.Τ. Δηλ. υπολογίζει βραχυκυκλώματα, διακοπτικά μέσα κ.α. Το πρόγραμμα διατίθεται δωρεάν αλλά δεν είναι διαθέσιμο για download. Αν το επιτρέπουν οι διαχειριστές μπορώ να το άνεβάσω στο φορουμ για όποιον συνάδελφο θέλει να του ρίξει μια ματιά. Εγώ το βρήκα ενδιαφέρον και ίσως ενδιαφέρει και εσάς. Αλλιώς, όποιος θέλει ας στείλει κανά pm να σας πω τη διαδικασία απόκτησης :wink:

Link to comment
Share on other sites

το είχα ξεχάσει τελείως, νομίζω ότι αν δοκιμάσεις τα sites της Σνεντέρ Ελεκτρίκ (απορώ πώς το δέχονται και οι ίδιοι να τους αποκαλούν έτσι) στο εξωτερικό μπορούσες να το κατεβάσεις από εκεί.

Νομίζω όμως ότι θα έχεις περιορισμούς στο μοντέλο σου (δηλαδή, κάνει εξομοίωση μόνο της διανομής ΧΤ, και μέχρι τους ζυγούς (χαλκόμπαρες στους πίνακες). Σου φαίνεται απλό σαν πρόγραμμα? αν το δουλέψεις και έχεις χρόνο και διάθεση ανέβασε screenshot για ενημέρωση όλων μας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.