Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Οικοδομικές Άδειες-Αδειοδοτήσεις Αρχαιολογία και παρατράγουδα


mxa055

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

 

πρόσφατα αγόρασα ένα οικόπεδο για το οποίο έβγαλα οικοδομική άδεια και ήμουν έτοιμος να ξεκινήσω. Ο μηχανικός μου με ενημέρωσε πως πριν ξεκινήσουμε πρέπει να κάνει δοκιμαστικές τομές η αρχαιολογία καθώς είθιστε στην συγκεκριμένη περιοχή. Μετά από επικοινωνία με την αρχαιολογία για ραντεβού και αφού ενημέρωσαν τον μηχανικό μου ότι πρόκειται για δευτερεύουσας σημασίας περιοχή και πως είναι τυπική η διαδικασία κλείστηκε το ραντεβού.

Την ημέρα των τομών δεν παρίστατο η υπεύθυνη αρχαιολόγος αλλά την εκπροσωπούσε ένας τεχνίτης (φαντάστηκα λογικό αφού ήταν δευτερεύουσας σημασίας). Προς εκπληξη μου όμως ο τεχνίτης με ενημέρωσε πως η παρουσία του εκεί είναι τυπική για τις τομές και πως το οικόπεδο θα πρέπει να ανασκαφτεί από την υπηρεσία καθώς στο γειτονικό οικόπεδο είχε βρεθεί ένας μαντρότοιχος (ο οποίος και σκεπάστηκε) ακόμα και αν δεν φαινόταν ότι θα μπορούσε να έχει συνέχεια στο δικό μου οικόπεδο. Έγιναν 3 τομές και ο τεχνίτης μου είπε πως πρέπει να τις εξετάσει η αρχαιολόγος. Οτιδήποτε δεν ήταν χώμα θεωρήθηκε εύρημα και μετά από πολλαπλές ενοχλήσεις μου περί του τι βρέθηκε και τι αναμένουν να βρεθεί η απάντηση ήταν πάντα η ίδια, βρήκαμε ενδείξεις, άλλωστε γειτνιάζετε με το Χ οικόπεδο και δεν ξέρουμε τι μπορεί να βρεθεί.

Για να μην τα πολυλογώ μία τραγελαφική διαδικασία του είτε κάνετε ότι λέμε είτε δεν σας αφήνουμε να χτίσετε έλαβε χώρα και συμφωνήσαμε να πληρώνω εγώ έναν τεχνίτη και ένα βοηθό να ξεκινήσει η ανασκαφή άμεσα αλλιώς θα έπρεπε να περιμένω "αρκετά χρόνια" για να τελειώσουν τα προηγούμενα από εμένα οικόπεδα όπως με ενημέρωσαν. Συμφώνησα να πληρώσω ξανά μηχάνημα για να αφαιρέσει μερικούς πόντους μπάζων από το πάνω μέρος του οικοπέδου για να διευκολύνω το σκάψιμο του τεχνίτη. Προς έκπληξη μου όμως όταν πέρασα από το οικόπεδο αφού είχαν γίνει οι εργασίες είδα πως είχαν σκεπαστεί οι τομές οι οποίες ήταν το 1/3 του συνολικού σκάμματος το οποίο με πάει πίσω σε χρόνο και χρήμα σημαντικά.

Ο λόγος ήταν γιατί η ανασκαφή πρέπει να πηγαίνει κάτω ομοιόμορφα και οι τομές "δυσκόλευαν" την ανασκαφή.

 

Όχι μόνο καθυστερεί η οικοδομή μου και βρίσκομαι να πληρώνω δάνειο και ενοίκιο επ' αόριστον καθώς αρνούνται να μου προσδορίσουν σε τι βάθος θα πάνε, πόσο καιρό θα διαρκέσει η ανασκαφή κτλ αλλά και μπαζώνουν τα σκαμένα για να τα ξαναψάξουν, όχι μόνο το σκάψιμο του οικοπέδου μου κοστίζει τα 10πλάσια από ότι αν το έσκαβα με μηχανήματα και θα αναγκαστώ να υποχρεωθώ σε όποιον γνωστό μπορεί να είναι εκεί και να επιβλέπει γιατί κανείς δεν βιάζεται να τελειώσει πέρα από εμένα, αλλά νιώθω πως είμαι και έρμαιο στις ορέξεις του κάθε δημόσιου υπαλλήλου που δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο για ένα σκάμα 90τμ σε μία περιοχή της ευρύτερης Αττικής που έχει ανοικοδομηθεί νύχτα με άπειρες πολεοδομικές παρανομίες τριγύρω μου.

 

Θα ήθελα την άποψη όσων γνωρίζουν κάτι παραπάνω στο θέμα από εμένα γιατί πραγματικά έχω απελπιστεί. Είχα με το ζόρι εξασφαλίσει κάποια χρήματα να τα διαθέσω σε ένα μικρό σπίτι για να φύγω επιτέλους από το δυσβάσταχτο ενοίκιο και να δώσω και δουλειά σε κάποιους ανθρώπους που τόσο το έχουν ανάγκη αυτό τον καιρό (μου τηλεφωνούν καθημερινά συνεργεία που έχω βρει και με ρωτάνε με την ίδια αγωνία με την δικιά μου τι γίνεται με το οικόπεδο και πότε θα αρχίσουμε) και βρίσκω τοίχο από τις δημόσιες υπηρεσίες που ενώ τους λέω ότι υποφέρω οικονομικά χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος η μόνη τους απάντηση είναι πως "αυτά συμβαίνουν κάθε μέρα".

 

Και μία άλλη ερώτηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις που έχω ακούσει η αρχαιολογία κάνει τις τομές πριν να βγει η άδεια. Εγώ πως γίνεται να έχω άδεια και να ήρθαν μετά εορτής.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ φίλε καλή υπόμονή

 

Η διαδικασία που έχεις μπροστά σου μπορει να ειναι χρονοβόρα και με μεγαλο οικονομικό κόστος. Απο ανάλογη εμπειρία που είχα σε άλλο έργο καθυστερήσαμε περι τον 1,5 χρόνο διότι :

 

έπρεπε οι εργάτες να σκάβουν με το σκουπάκι κατα τις υποδείξεις του αρχαιολόγου.

 

έπρεπε η κάθε πετρούλα - χαλίκι κλπ (στη διάλεκτο των αρχαιολόγων : οστρακο) να μπαίνει σε σακούλες και να αποστέλεται στην αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων

 

έπρεπε τα φόβερά ευρήματα να αποτυπωθούν απο σχεδιάστρια της αρμόδιας εφορείας αρχαιοτήτων που σου εκλεινε ραντεβου μετά απο 3 μήνες (γιατι τότε ήταν 2 σχεδιαστριες για ολα τα εργα της Β εφορείας της Αθήνας)

 

Τέλος έπρεπε να συνεδριάσει κάποια επιτροπή η οποία θα αποφαινόταν για τη σπουδαιότητα των ευρημάτων και για την τύχη τους (θάψιμο κλπ)

 

Χρονοβόρες διαδικασίες και με μεγάλο κόστος. Καλή υπομονή.

 

Α και αυτο που λες στο τέλος περι τομών πριν την άδεια, δεν αποτελεί κανόνα

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σχετικά με τις δοκιμαστικές τομές ισχύουν τα εξής :

 

Είναι στην κρίση της Αρχαιολογίας αν θα κάνει δοκιμαστικές τομές πριν την έγκριση η οποία προηγείται της οικοδομικής άδειας.

 

Ομως σε κάθε περίπτωση , κατά την έναρξη των εργασιών η αρχιαολογία παρίσταται στην εκσκαφή.

 

Η Αρχαιολογία είναι κράτος εν κράτει και γενικώς κάνει ότι γουστάρει. Εμπλεξες , αλλά δεν είσαι ο πρώτος. Μόνο υπομονή μπορείς να κάνεις και να εύχεσαι να μην βρεθεί κάτι αξιόλογο.

Link to comment
Share on other sites

Έτσι έχω καταλάβει και εγώ. Είναι ανάλογα στον αρχαιολόγο που θα πέσεις και όσο για τα ευρύματα πραγματικά είναι για γέλια. Το άσχημο της υπόθεσης είναι ότι νιώθω τελείως απροστάτευτος απέναντι στις ορέξεις τους και νιώθω ότι μοιράζομαι το Pin της τραπεζικής μου κάρτας μαζί τους καθώς βλέπω να λεφτά μου να εξαφανίζονται χωρίς να έχω εγώ τον έλεγχο που και γιατί πάνε.

 

Σκέφτηκα να κινηθώ νομικά και να ζητήσω και την αποζημίωση λόγο στέρησης χρήσης όπως ορίζει και ο νόμος 3028/2002 αλλά δυστυχώς το δικαστικό σύστημα είναι πιο αργό ακόμα και από την αρχαιολογία.

Link to comment
Share on other sites

Προσωπική εμπειρία 9 μήνες ανασκαφές, 3 άτομα έπιαναν δουλειά στις 10.00 (διότι έφευγαν από την υπηρεσία στις 9.00πμ) κααι έφευγαν στις 13.00 (διότι σχόλαγαν στις 14.00, όπου και έπρεπε να είναι στην υπηρεσία). Κόστος αν θυμάμαι καλά 180€/ημέρα

Ομπρελίτσα (και τρελλίτσα), καφέ, ψάθινα καπέλα και έχει ο Θεός.

Καλό κουράγιο συνάνθρωπε.

Link to comment
Share on other sites

Α ναι βέβαια, ομπρέλα, καρέκλα και καροτσάκι sponsored by κορόιδο. 70 ευρώ ημερομίσθιο (δεν φοροεκπτίτουν κιόλας) ο εργατοτεχνίτης όταν εγώ ως μηχανικός με 2 μεταπτυχιακά δεν ξεπερνάω τα 80 και αγωνίζομαι καθημερινά να μην χάσω την δουλειά μου.

Link to comment
Share on other sites

Και όταν τελείωσε το πανυγήρι και μου έδωσαν γραπτή εντολή να επιχώσω τα ευρήματα (μιλάμε για έναν τοίχο μετα-βυζαντινής εποχής 4μ σε μήκος, δηλαδή πέτρες στοιβασμένες μηδενικού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος) άρχισε άαααλλλληηη φάμπρικα.

 

Ο τοπικός "σύνδεσμος" της αρχαιολογίας ερχόταν κάθε 3 και λίγο για να "ελέγχει" αν πράγματι τα ευρήματα παραμένουν σε επίχωση..ήθελε τον καφέ του και αυτό το ρεμάλι. Αλλά από μένα καφέ δεν ήπιε το ρεμάλι.

Link to comment
Share on other sites

mxa055

Συνοπτικά ατύχησες

 

 

αλλά....

(τσέκαρε με τον μηχανικό σου αν δεν έχει καθόλου υπόγεια κι αν ακόμα και η θεμελίωση είναι με μηδενική εκσκαφή αν απαιτούν εκσκαφές για την αρχαιολογία)

Αν δεν απαιτούν, τότε τσέκαρε μαζί του αν κάνοντας τώρα αλλαγή στην άδεια και με τις εκσκαφές που έχουν ξεκινήσει μπας και την γλυτώσεις.

Οι πιθανότητες το οικόπεδο σου να είναι υπό αρχαιολογική σκαπάνη για πολλά χρόνια είναι σημαντικές.

Link to comment
Share on other sites

Στυλιαρι που θελουν.....

 

Θυμαμαι σε περιπτωση δικη μου, μου ειχε επισημανει η αρχαιολογια οτι θα ειναι παρον στις εκσκαφες της θεμελιωσης..

 

Ηρθε ενας αρχαιολογος με τουπε, λες και ηταν δεν ξερω και γω ποιος...

Πηγα και πηρα καδεφες για ολους...

Και τον ρωτησα αν θελει...

Η απαντηση...

"Οχι οχι καφε τωρα, εχουμε δουλεια.."...

Link to comment
Share on other sites

Η απαντηση...

"Οχι οχι καφε τωρα, εχουμε δουλεια.."...

 

Μακάρι να το εννοούσε...

 

Εγώ μόλις σκόνταψα σε κατάθεση φακέλου στην πολεοδομία διότι η αρχαιολογία στο έγγραφό της λέει ότι πρέπει να γίνουν τομές και η πολεοδομία δεν δέχεται να κατατεθεί ο φάκελος....

 

Οι δοκιμαστικές τομές πως γίνονται παιδιά; Με JCB; Ή θέλει με τα χέρια;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.