Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Τα πάνω κάτω στη δόμηση εντός οικισμού


strudel7878

Recommended Posts

Είναι μια νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος που προωθήθηκε χωρίς να δοθεί η παραμικρή δημοσιότητα. Σήμερα έχουν δικαίωμα έκδοσης οικοδομικής άδειας οικόπεδα με πρόσοψη μόλις 5 μέτρων και επιφάνεια 72 τετραγωνικών, ενώ το ανώτερο όριο δόμησης για ακίνητα άνω των 550 τετραγωνικών είναι τα 400 τετραγωνικά. Είναι άγνωστο τι θα γίνει με τα μικρά οικόπεδα, ενώ για τα μεγαλύτερα η δόμηση ψαλιδίζεται κατά 160 τετραγωνικά.

 

Οι νέες ρυθμίσεις αντικαθιστούν το διάταγμα του 1985 και, σύμφωνα με τους ανώτατους δικαστές, αποβλέπουν στη βελτίωση του οικιστικού περιβάλλοντος, επιβάλλουν πιο αυστηρούς όρους δόμησης, με πιο σημαντικό αυτόν που αυξάνει την αρτιότητα των οικοπέδων στα 300 έως και 2.000 τετραγωνικά. Προβλέπεται επίσης ότι οικόπεδα με εμβαδόν 500 τετραγωνικά θα πρέπει επίσης να διαθέτουν πρόσοψη σε κοινόχρηστο δρόμο τουλάχιστον 10 μέτρων για να μπορούν να δομηθούν, ενώ για ακίνητα μεγαλύτερου εμβαδού η πρόσοψη αυξάνει στα 15 μέτρα.

 

Με το διάταγμα μειώνεται το μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων στους συγκεκριμένους οικισμούς και καθορίζεται σε 60% αντί του 70% που ισχύει σήμερα. Μόνον κατ' εξαίρεση για οικόπεδα μικρότερα των 200 τετραγωνικών επιτρέπεται το ποσοστό κάλυψης να αγγίξει το ανώτατο όριο του 70%. Παράλληλα η μέγιστη επιτρεπόμενη συνολική επιφάνεια ορόφων κλιμακώνεται ανάλογα με το εμβαδόν και τη χρήση του οικοπέδου. Ακόμη:

 

* Σε οικόπεδα μικρότερα των 700 τετραγωνικών επιτρέπεται να ανεγερθεί κτίσμα συνολικής επιφάνειας ορόφων έως 240 τετραγωνικά, ενώ σε μεγαλύτερα η επιφάνεια μπορεί να φτάσει μέχρι τα 400 τ.μ.

 

* Σε οικόπεδα μικρότερα των 200 τετραγωνικών ορίζεται συντελεστής δόμησης 1 και για να είναι δυνατή η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση συνολικής επιφάνειας 200 τ.μ. η κάλυψη μπορεί να ξεπεράσει το 60%, με ανώτατο όριο το 70%.

 

**Υπέρβαση της συνολικής επιτρεπόμενης επιφάνειας ορόφων επιτρέπεται μόνο για τα αμιγώς ειδικά κτήρια, για τα οποία ορίζεται συντελεστής δόμησης 0,4, ανεξάρτητα από την επιφάνεια του οικοπέδου. Για την ευνοϊκή αυτή ρύθμιση οι δικαστές (πρόεδρος η Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου) ζητούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος να προσδιορίσει ποια είναι τα ειδικά κτήρια, για τα οποία προβλέπεται η εξαίρεση.

 

**Σε κτήρια όγκου άνω των 2.000 κυβικών μέτρων πάνω από τη στάθμη του εδάφους επιβάλλεται η διάσπασή τους σε μικρότερους όγκους ή ανεξάρτητα κτήρια, ακόμα και αν πρόκειται για ένα λειτουργικά ενιαίο οικοδόμημα.

 

Οι μεταβατικές διατάξεις προβλέπουν ότι οικοδομικές άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί μπορούν να εκτελεστούν με βάση το προγενέστερο καθεστώς.

 

 

http://www.enet.gr/?i=news.el.ecoenet&id=308266

Μπράβο Σηφουνάκη.... Ποια άλλη ^&^%$$^& θα είναι η επόμενη???

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 86
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

"Καταργησαν" την εκτος σχεδιου δομηση, τωρα και την εντος οικισμων...

 

Και τα οικοπεδα δλδ που ειναι 100-150τμ τι θα κανουν????

 

Οι μεταβατικές διατάξεις προβλέπουν ότι οικοδομικές άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί μπορούν να εκτελεστούν με βάση το προγενέστερο καθεστώς****.

 

Αυτο δεν μαρεσε καθολου...

Και να τρεξουμε να πρωτοκολλησουμε χαμμενοι ειμαστε...

 

****Αυτο ελλειπε να κανει και ανακληση ΟΑ...

Link to comment
Share on other sites

Ναι Αρη....

Τωρα που χτιζουν ολοι ειπε να μειωσει την οικοδομικη δραστηριοτητα...

Ετσι να ξεκουραστει και ο κλαδος των κατασκευων λιγο....

Link to comment
Share on other sites

Επειδή μπερδεύτηκα, αυτό το πράγμα έχει ψηφιστεί?

 

Διαφορά με τα λεγόμενα "εντός σχεδίου", υπάρχει?

Link to comment
Share on other sites

Τα εντος σχεδιου δεν μπορει να τα πειραξει..

εκτος και αν αρχισει να αναθεωρει σχεδια πολης και ορους δομησης....

(καθολου απιθανο...)

Link to comment
Share on other sites

Μειωσεις σε ΣΔ σε καποιες περιοχες σιγουρα θα δουμε...

Απλα ειναι πολυπλοκοτερο..

Για τους οικισμους, τροποποιει ενα ΠΔ και τελος..

Για το σχεδια πολης δεν ειναι τοσο απλο...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.