Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Πώς θα τακτοποιούνται τα αυθαίρετα


Recommended Posts

@ioannis73

1. Από ότι έχω διαβάσει μέχρι τώρα και έχω καταλάβει με το ύψος της περιοχής και όχι της αδείας.

2. Ως βοηθητικό.

3. Μάλλον ναι αλλά με τον αναλυτικό έχω θέμα, δεν μου έχει ξανατύχει οπότε πρέπει και εγώ να δω πώς προκύπτει.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 720
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Λογικά σε αυτά που δεν υπάρχει ο.α δεν υφίσταται ο συντελεστής αλλαγής χρήσης, σωστά? Αφού δεν υπάρχει καν ο.α.!!!

 

Όσο για τον αναλυτικό προϋπολογισμό, ξέρεις κανείς πώς υπολογίζεται?

Link to comment
Share on other sites

Σε έρωτησή μου στο ΤΕΕ πώς μπορεί ιδιοκτήτης αυθαιρέτου χωρίς άδεια και εκτός σχεδίου να αποδείξει οτι η κατασκεύη έχει ολοκληρωθεί πριν τις 28/07/11 (δηλώνει ότι ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο), αφού δεν υπάρχει τόσο πρόσφατη αεροφωτογραφία, ρεύμα ή νερό (δηλ. έγγραφο δημόσιου φορέα) μου απάντησαν οτι αρκεί η υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη. Στο ΥΠΕΚΑ αφού ρωτούσαν ο ένας τον άλλον, ο πρώτος μου είπε οτι μπορεί να δείξει τιμολόγια αγοράς υλικών και ο δεύτερος οτι αυτό δεν είναι δημόσιο έγγραφο. Μπέρδεμα. Περιμένω και γραπτή απάντηση από το ΤΕΕ για να σιγουρευτώ.

Ο ιδιοκτήτης έχει κατασκευάσει ξύλινη πέργκολα με οροφή από κεραμίδι στον περιβάλλοντα χώρο. Απ'ότι κατάλαβα από τις συζητήσεις του φόρουμ πρέπει να δηλωθεί και μετράει ως βοηθητικός χώρος. Σωστά;

Link to comment
Share on other sites

Θα μπορούσε να μου απαντήσει κάποιος σε περίπτωση που προκύψει αλλαγή στη δήλωση, δηλαδή έγινε κάποια παράλειψη κάποιας αυθαίρετης κατασκευής ενώ έχει ξεκινήσει η υποβολή μέσω ΤΕΕ γίνεται διόρθωση όσον αφορά το ύψος του παραβόλου και του προστίμου;

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά εγώ έχω την εξής περίπτωση. Σε ρετιρέ οικοδομής, ο πελάτης μου έχει κάνει στα μπαλκόνια του 2 ορθογώνιες στέγες με κεραμίδια για να τα καλύψει, 40τ.μ. η κάθε μία. Η κάθε στέγη στο τελείωμα της στηρίζεται σε 2 κολώνες, (μία σε κάθε γωνία). Τα μπαλκόνια του στην άδεια δεν χαρακτηρίζονται ούτε σαν εξώστες ούτε σαν Η/Χ. Χαρακτηρίζονται σαν ΥΠΑΙΘΡΙΟΙ χώροι. Οπότε πάνε με τον καινούργιο νόμο. Ερώτηση. Θεωρείται λοιπή παράβαση και χρεώνεται με 500 ευρώ η κάθε στέγη ή θα το υπολογίσω σαν αυθαίρετη κατασκευή ενός Η/Χ (λόγω των κολωνών της στέγης) και θα βγάλω κανονικά το πρόστιμο σύμφωνα με τους συντελεστές αλλά x0,5 επειδή πρόκειται για αυθαίρετη κατασκευή βοηθητικού χώρου????

Παρακαλώ όποιος γνωρίζει ας μου απαντήσει.

Link to comment
Share on other sites

ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

"Γραπτή απάντηση από το ΤΕΕ" ? Πόσο άμεσα μπορούμε να πάρουμε κάτι τέτοιο ώστε να προχωρήσουμε τη διαδικασία? Γνωρίζεις?

Φαντάζομαι ότι περιγράφεις ένα κλασικό κιόσκι, έτσι? Το ότι είναι αυθαίρετο, είναι. Προσωπικά όμως θα το έβλεπα με τη ρύθμιση των 500άρικων. Τώρα πώς βγαίνει ο αναλυτικός προϋπολογισμός... δεν ξέρω!

Link to comment
Share on other sites

"μήπως έμαθε κανείς που έπιασε γραμμή αν την υπέρβαση δόμησης την υπολογίζουμε σε σχέση τους ισχύοντες όρους δόμησης ή τους όρους δόμησης που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής?"

 

Νομίζω ότι ο υπολογισμός της Υπέρβασης Δόμησης θα έπρεπε να γίνει με βάση τους όρους δόμησης της οικοδομικής άδειας και όχι με τους ισχύοντες σήμερα, διότι διαφορετικά θα είχαμε τραγελαφικά αποτελέσματα.

Στον 3843/2010 ζητούσε ένα ισοδύναμο γης για το πράσινο ταμείο, προφανώς με βάση τους σημερινούς όρους δόμησης. Έτσι κι αλλιώς το ισοδύναμο οικοπέδου δεν είχε άμεσα πρακτική αξία.

Σήμερα όμως ο Ν. 4014 αναφέρει ως προς τη χρήση:

"1. α. Αναστέλλεται για τριάντα (30) χρόνια η επιβολή κυρώσεων μετά την καταβολή ενιαίου ειδικού προστίμου, ...., για κτίρια των οποίων έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός και χρήσεων, που έχουν εγκατασταθεί, μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης του παρόντος στη

Βουλή 28.7.2011 και έχουν ανεγερθεί καθ’ υπέρβαση είτε της οικοδομικής άδειας είτε των όρων ή περιορισμών δόμησης του ακινήτου είτε χωρίς οικοδομική άδεια, εφόσον η χρήση τους δεν απαγορεύεται από τις πολεοδομικές διατάξεις για τις χρήσεις γης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου ή δεν απαγορευόταν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας ή κατά το χρόνο κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης και εφόσον το ακίνητο, η αυθαίρετη κατασκευή ή η αυθαίρετη αλλαγή χρήσης δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις της παραγράφου 3 του προηγούμενου άρθρου".

 

Επιπλέον αναφέρει ότι ακόμα και στις περιπτώσεις αρχαιολογικών χώρων και ζωνών προστασίας της φύσης, αν κατά την ανέγερση του αυθαιρέτου αυτά δεν είχαν κηρυχθεί προστατευτέα ο πολίτης μπορεί να τακτοποιήσει σήμερα.

Δεν σχολιάζω το ορθό, απλά παραθέτω.

Επειδή ο χρόνος που καλύπτει ο 4014 είναι μακρύς και είναι βέβαιο ότι πολλές αυθαίρετες κατασκευές είναι παλαιές προ του 2004, έχουν γίνει από το 1985 μέχρι και σήμερα πολλές πολεοδομικές ρυθμίσεις χρήσεων, όπως Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου, Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, κ.λ.π. με τις οποίες μεταβάλλονται συνεχώς οι χρήσεις γης, οι αρτιότητες και οι όροι δόμησης. Μπορεί δηλ. ο νόμος να επιτρέπει τη ρύθμιση σε κατασκευές που σήμερα δεν μπορεί να δομηθούν γιατί το οικόπεδο δεν είναι πια άρτιο, ή γιατί απαγορεύεται η χρήση, ή γιατί οι όροι δόμησης μειώθηκαν και μπορεί για υπέρβαση εκτός περιγράμματος 10 τ.μ. με τους ισχύοντες σήμερα όρους δόμησης, αυτοί να μην επαρκούν ούτε για το νόμιμο τμήμα που είχε δομηθεί με τους τότε όρους δόμησης. Για τους παραπάνω λόγους νομίζω ότι το πνεύμα του νόμου είναι με βάση τη χρήση και τους όρους δόμησης που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής...

Αναμονή βέβαια επιπλέον οδηγιών....

Link to comment
Share on other sites

ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

"Γραπτή απάντηση από το ΤΕΕ" ? Πόσο άμεσα μπορούμε να πάρουμε κάτι τέτοιο ώστε να προχωρήσουμε τη διαδικασία? Γνωρίζεις?

Φαντάζομαι ότι περιγράφεις ένα κλασικό κιόσκι, έτσι? Το ότι είναι αυθαίρετο, είναι. Προσωπικά όμως θα το έβλεπα με τη ρύθμιση των 500άρικων. Τώρα πώς βγαίνει ο αναλυτικός προϋπολογισμός... δεν ξέρω!

 

Η απάντηση που πήρα ήταν μέσω τηλεφώνου έπειτα από πολύ ώρα προσπάθειας και αναμονής. Οι γραμμές όπως είναι λογικό λόγω 1η μέρα και λόγω ασάφειας του νόμου ήταν κατειλημένες συνεχώς. Με προέτρεψαν να τους στείλω τις ερωτήσεις και μέσω email για να τις συμπεριλάβουν και στην λίστα των συχνών ερωτήσεων που θα αναρτήσουν στην σελίδα του ΤΕΕ. Τώρα πόσο γρήγορα θα απαντήσουν γραπτώς με email; Μου είπαν συντόμως. Είδομεν

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.