Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Γεωτεχνικός Μηχανικός ή Γεωλόγος για εδαφολογική μελέτη;


 
Τινάκι

Recommended Posts

Καταρχήν το εδαφολογική είναι λάθος γιατί αναφέρεται σε μελέτες για γεωπόνους όπως προειπώθηκε.

 

Ο σωστός όρος είναι γεωτεχνική έρευνα και μελέτη. Έτσι λέγεται και στο εξωτερικό, έτσι λέγεται και η ανάλογη κατηγορία μελέτης (21) που δίνει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ακόμα και το εδαφοτεχνική είναι λάθος κατά τη γνώμη μου αν και συνηθίζεται ως όρος.

 

Καλησπέρα ο γεωλόγος θα σου αντιγράψει τον γεωλογικό χάρτη και δεν θα αναφέρει ( συνήθως ) τίποτε από επιτρεπόμενες τάσεις, καθιζήσεις, τυχών αντιστηρίξεις κ.τ.λ που θα σου πει ένας πολιτικός – γεωτεχνικός μηχανικός

 

Διαφωνώ και δεν είναι ακριβές αυτό που λες. Φιλικά πάντα!!

 

Στο δια ταύτα τώρα...

Καλησπέρα σας!

- Ποιος από τους δύο είναι πιο κατάλληλος για να του ανατεθεί η εδαφολογική μελέτη ενός οικοπέδου;

 

Όποιος από τους δύο σου δώσει την καλύτερη και πληρέστερη Τεχνική Προσφορά. Δεν βάζω μέσα την Οικονομική Προσφορά για να μην το μπερδέψουμε το θέμα.

 

Ουσιαστικά και τυπικά και οι δυο ειδικότητες έχουν τα προσόντα αλλά και τα θεσμοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα να εκπονήσουν Γεωτεχνικές Μελέτες. Ας μην αρχίσουμε τις διενέξεις αν ο ένας ξέρει το ένα, ο άλλος ξέρει το άλλο. Όπως παντού έτσι και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν ΚΑΛΟΙ και ΚΑΚΟΙ επαγγελματίες... Παραδείγματα πολλά και από τις δύο πλευρές... Πως τους ξεχωρίζουμε?? Από την Τεχνική Προσφορά όπως είπα. Έκει φαίνεται ποιος το κατέχει και ποιος όχι... ;)

 

 

P.S. Απλά για την ιστορία να θυμίσω ότι σύμφωνα με το Νόμο (Π.Δ. 344/2000 (ΦΕΚ 297/Α)) ειδικά για τις ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ γεωτεχνικές:

 

Άρθρο 15

2. Η απασχόληση, με αμοιβή γεωλόγου είναι υποχρεωτική στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 

κη) Μελέτες προσδιορισμού εδαφικών και υπεδαφικών συνθηκών για ασφαλή δόμηση (θεμελίωση) τεχνικών έργων και κατασκευών καθώς και μελέτες φυσικών-μηχανικών χαρακτηριστικών εδαφικών - βραχωδών σχηματισμών

 

5. Για τις επι τόπου ερευνητικές εργασίες στα πλαίσια γεωλογικών-γεωτεχνικών μελετών απαιτείται η υποχρεωτική απασχόληση γεωλόγου ανά μηχάνημα διάτρησης (δειγματοληπτικές γεωτρήσεις), ανά μηχάνημα ανόρυξης ερευνητικών φρεατίων, ορυγμάτων, στοών και ανά μηχάνημα εκτέλεσης γεωφυσικών διασκοπίσεων.

Παρόμοια γράφει και στο 2 λ) έως λε) αλλά αφορούν δημόσια οπότε δεν τα γράφω.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 35
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Για γεωλογική μελέτη θα πρότεινα γεωλόγο.

Για γεωτεχνική μελέτη προτείνω γεωτεχνικό μηχανικό.

 

***To ΓΕΩΤΕΕ είναι ισχυρό επιμελητήριο και για αυτό έχει στείλει και εγκυκλίους στις Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης για συνυπογραφή γεωπόνου σε ΜΠΕ κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ο σωστός όρος είναι γεωτεχνική έρευνα και μελέτη. Έτσι λέγεται και στο εξωτερικό, ...

 

Πώς λέγεται αυτό tectonator στην αγγλική ορολογία;

 

 

Όποιος από τους δύο σου δώσει την καλύτερη και πληρέστερη Τεχνική Προσφορά. [/i]

 

Εγώ θα ήθελα να γνωρίζω το είδος και ομοιογένεια του εδάφους, την αντοχή του ή άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, και επίσης να πάει αυτός φυλακή αν υπάρξει αστοχία εδαφική.

 

Άρα να χτυπήσω την πόρτα και των δύο, να ρωτήσω τί προσφέρουν και αν αναλαμβάνουν την ευθύνη σε περίπτωση αστοχίας και μετά αποφασίζω.

 

Εσείς οι Στατικοί συνάδελφοι πόσο συχνά ζητάτε να γίνει μελέτη γεωτεχνική για συνήθη οικοδομικά έργα ιδιωτικά; Εντάξει είμαι νέα στο χώρο και φοβάμαι, αλλά πιστεύω ότι καλό είναι να γίνεται πάντα γιατί οι γεωλογικοί χάρτες τοπικά μπορεί να έχουν ανακρίβειες.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Γεωτεχνική = geotechnical

 

Η γεωτεχνική θα σου δώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να κάνει ο στατικός τους σωστούς υπολογισμούς του και σχεδιασμούς. Την στατική μελέτη την κάνει όμως ο Πολιτικός Μηχανικός. Αν πέσει κάτι και καταφέρεις να αποδείξεις ότι έπεσε γιατί σου δόθηκαν λάθος στοιχεία από τον γεωτεχνικό τότε το δικαστήριο θα κάνει και τον αντίστοιχο επιμερισμό των ευθυνών. Πάντως δεν είναι και τόσο εύκολο... Συνήθως καλώς ή κακώς η καμπούρα του Στατικού την πληρώνει...

 

Οι Πολιτικοί Μηχανικοί συνήθως δεν έχουν πρόβλημα να ζητήσουν γεωτεχνική, ο πελάτης συνήθως τσινάει γιατί και καλά κοστίζει και δεν νοεί να καταλάβει ότι το 2.000-3.000 για μια μελέτη γεωτεχνική θα του σώσει τα 2πλα και 3διπλα από τα μπετά της θεμελίωσης. Άσε που όλοι τους ξέρουν ότι εκεί που θέλουν να χτίσουν έχει "καλό χώμα".... Μετά κλαίνε...

 

Φυλακή μπαίνουν όλοι... Μην αγχώνεσαι... Εκτός αν είσαι βουλευτής ή υπουργός που έχει φάει λεφτά οπότε έχει κάρτα εξόδου σαν την Μονόπολη...

Link to comment
Share on other sites

Πώς λέγεται αυτό tectonator στην αγγλική ορολογία;.

 

Xωρίς να ξέρω τα Αγγλικά του Saltapida.

geotechnical research (μοιάζει λίγο με τα Ελληνικά :)) geotecnhical engineer κτλ......

 

Εγώ θα ήθελα να γνωρίζω το είδος και ομοιογένεια του εδάφους, την .

 

Σε ενδιαφέρουν απλά τα μηχανικά χαρακτηριστικά του εδάφους. Σε μεγάλα έργα ενίοτε σε ενδιαφέρουν και τα δυναμικά χαρακτηριστικά.

 

Επίσης σε μεγάλα έργα χρειάζεται και γεωλόγος και γεωτεχνικός.

Στα μικρά συνήθως δουλεύει ο φωτοτυπάς της γειτονιάς (δυστυχώς).

Για να μη δουλεύει ο φωτοτυπάς θα έπρεπε να ενταχθεί ως μελέτη με αμοιβές στην ''διαδικασία'' της οικοδομικής άδειας , όπως έγινε με ΚΕΝΑΚ.

Link to comment
Share on other sites

Άσε που όλοι τους ξέρουν ότι εκεί που θέλουν να χτίσουν έχει "καλό χώμα"

 

Βράχος...όλη η Ελλάδα

Link to comment
Share on other sites

οπότε έχει κάρτα εξόδου σαν την Μονόπολη...

 

Όμορφη η παρομοίωση αυτή!

 

 

Σε ενδιαφέρουν απλά τα μηχανικά χαρακτηριστικά του εδάφους. Σε μεγάλα έργα ενίοτε σε ενδιαφέρουν και τα δυναμικά χαρακτηριστικά.

 

Μπορεί τοπικά να έχει σπήλαια από κάτω ή στρώσεις με μαλακή εναπόθεση.

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί τοπικά να έχει σπήλαια από κάτω

 

Για σπήλαια χρειάζεσαι γεωφυσικά. Οι γεωτρήσεις ή τα φρεάτια μπορεί να μην τα πετύχουν αν είσαι άτυχη. Θυμίζω την τρύπα που άνοιξε στη Δουκίσης Πλακεντίας όταν κατασκεύαζαν το μετρό και έπεσε μέσα το αμάξι. Αρχαίο πηγάδι που δεν πέτυχαν να εντοπίσουν οι γεωτρήσεις που έγιναν. Αν και υπήρχαν και άλλοι λόγοι...... ;)

Link to comment
Share on other sites

Να προσθέσω κάτι από την μικρή εμπειρία μου στο εξωτερικό:

 

Geotechnical Desk Study: Ονομάζεται το στάδιο που μελετάς τα γενικά χαρακτηριστικά την ερύτερης περιοχής του έργου και μπορεί να περιλαμβάνει μελέτη πχ γεωλογικών χαρτών, ρήγματα, πετρώματα, παρακείμενα κτίρια, ιστορικοί χάρτες, στοιχεία από παρακείμενες μελέτες, ενδείξεις μόλυνσης κλπ. Σε αυτό το στάδιο γίνεται η διαπίστωση των πιθανών προβλημάτων που ενδέχεται να συναντήσουμε. Με βάση αυτήν την μικρή μελέτη κάνουμε έπειτα...

 

Site Investigation Specification και Ground Interpretative Report:

Η πρώτη είναι εκεί που καθορίζουμε όλες τις επί τόπου και εργαστηριακές δοκιμές και...

η δεύτερη είναι εκεί που χρησιμοποιούμε τα δεδομένα μετά το τέλος των γεωτρήσεων, εργαστηρίων κλπ και προτείνουμε το προφίλ του εδάφους/υπεδάφους, πάχη οριζόντων, ιδιότητες που απαιτούνται για την μελέτη θεμελίωσης κλπ.

 

Στη Ελλάδα υπάρχει ένα μπέρδεμα ως προς τα στάδια εργασίας και βλέπω από τα σχόλια ότι προκαλείται κάποια συγχυση. Ίσως στην Ελλάδα όλα τα προηγούμενα εμπέριέχονται στον όρο γεωτεχνική μελέτη.

 

Στην ομάδα των γεωτεχνικών (Geotechnics) την εταιρίας έχουμε και γεωλόγους και μηχανικούς. Όλα τα παραπάνω που ανέφερα γίνονται το ίδιο επιτυχώς και από τους γεωλόγους και από τους μηχανικούς. Το πλεονέκτημα των μηχανικών είναι ότι μπορούν να εκπονήσουν και την μελέτη θεμελιώσεων κ.α σε αντίθεση με τους γεωλόγους. Οπότε συμφέρει στον εργοδότη να ανατεθεί η δουλειά σε ένα μηχανικό για να μην χαθεί χρόνος.

 

Εν κατακλείδι θα συνφωνήσω με τον tectonator ότι μπορεί να γίνει το ίδιο καλά και από τους δύο αλλά χρειάζεται κάποια εμπειρία στο αντικείμενο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.