Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Στοιχεία που πρέπει να διακατέχουν έναν Πολιτικό Μηχανικό


sundance

Recommended Posts

geokal πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε τί θέλουμε να είμαστε: επιστήμονες ή μπίζνεσμεν. Αυτό που περιγράφεις μου φέρνει προς το τελευταίο και προσωπικά, ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω.

Δε λέω, το τί κάνει ο καθένας είναι μαγκιά του, πολύ περισσότερο αν είναι επιτυχημένος. Αλλά το κριτήριο είναι το πόσα λεφτά βγάζεις; Υπάρχουν πάρα πολλά άλλα επαγγέλματα με τα οποία βγάζεις περισσότερα στην νιοστή από έναν μηχανικό. Να τα απαρηθμίσω;

 

Πάντως saleas21 αν και απαξιώνεις τις συζητήσεις περί lb,net ρωτάς γι'αυτά... Και για να πω την αλήθεια, δεν έχω ξανακούσει συνάδελφο να λέει τόσο ναοιχτά (τουλάχιστον) όσα λες εσύ... Μήπως καλά κάνουν και μας λεν λαμόγια;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 26
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συμφωνώ με sterzam και Pappos.

 

Επίσης σε αυτό που λέει ο saleas21 έχει ένα δίκιο.Όσες φορές πάω σε συνέδρια μηχανικών και πολλές φορές και στις πολεοδομίες βλέπω κάτι μηχανικούς μέσα στην μιζέρια...Ο μηχανικός με τα βρώμικα ρούχα , το γιλέκο με τις 50 τσέπες και το βλέμα της αγελάδας από το πολύ κομπιούτερ και το διάβασμα θέλω να εκλείψει...Πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ επαγγέλματος και προσωπικής ζωής.

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά,τώρα που ξαναβλέπω αυτά που έγραψα μου φαίνονται λίγο επιθετικά και θέλω να ζητήσω συγγνώμη.Απλώς παίρνω αφορμές από αυτά που βλέπω.Π.χ στο πολυτεχνείο είχα κάποιους καθηγητές μας σαν πρότυπα λόγω γνώσης ,επιστημονικής κατάρτισης κλπ.Τώρα που βγήκα έξω βλέπω ότι που είχα σαν "είδωλα",που ήθελα να γίνω σαν κι αυτούς να μη "μετράνε" καθόλου στην πράξη ενώ άλλοι που δεν ήταν τα ονόματα (συνήθως επιστημονικοί συνεργάτες) να υπογράφουν πολύ μεγάλες δουλειές.

Θέλω να πω ότι δε φτάνει μόνο η επιστημονική γνώση.Π.χ για μια απλή δουλειά ,μια απλή στατική μελέτη που θα σου φέρει λίγα κέρδη πχ κάποια έξοδα του γραφείου ,κεράσματα στην γκομενίτσα σου ,ρούχα,γκατζετάκια κλπ,γιατί να σε προτιμήσει εσένα? εκεί πρέπει να δείξεις και άλλα στοιχεία όπως π.χ με μία λέξη "προσωπικότητα".

Να ξες να μιλήσεις στα μαστόρια,να κάνεις χαβαλέ για τις ομάδες τους,να είσαι αυστηρός εκεί που πρέπει.Να πας για κάνα ούζο με τον εργοδότη σου(να σε κεράσει αυτός!)επειδή έμεινε ευχαριστημένος με τη δουλειά σου και επειδή είσαι ωραίος τύπος προπαντώς.

Ήμουνα τις προάλλες σε ένα σεμινάριο,στο οποίο υπήρχε ένας τύπος πενηντάρης με αγελαδινό βλέμμα που δεν κοιτούσε τι έλεγε ο ομιλητής αλλά μια αρχιτεκτόνισσα συνεχώς.Ε άμα σου αρέσει τόσο στην ηλικία σου πάνε μίλα της,τι την κοιτάς μαυτό το ηλίθιο βλέμμα.Εγώ διέκρινα στα μάτια του ένα έλλειμμα ,ότι δεν είχε ζήσει κάποιες καταστάσεις όταν έπρεπε και αναρωτήθηκα,λες να γίνω κι εγώ σαν κιαυτόν?

Link to comment
Share on other sites

Ωραίος ο saleas21, πραγματικά απόλαυσα το κείμενό του. Η μόνη παρατήρηση που έχω να κάνω είναι ότι αυτό το κείμενο περιγράφει τη μία από τις πολλές πιθανές ενασχολήσεις ενός μηχανικού. Και αυτή είναι η σημερινή παγίδα, να υπάρχει διάκριση μεταξύ των μηχανικών που δουλεύουν σε εργοτάξια, που κάνουν μελέτες μέσα στο γραφείο και των μηχανικών που απασχολούνται σε πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς. ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως είναι μηχανικοί και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μειώνει τους συναδέλφους, λέγοντας π.χ. "όσοι μπορούν δουλεύουν, όσοι δεν μπορούν διδάσκουν και κάθονται σε ένα γραφείο" ή "εγώ έχω μεταπτυχιακό και είμαι στη γραφειάρα μου, εσύ φάε τη λάσπη και τη βροχή να μετρήσεις σίδερα/να αποτυπώσεις/να μαλώσεις με τα μαστόρια".

 

Θεωρώ απαραίτητο όμως για έναν μηχανικό το εξής: να έχει διαίσθηση, όπως σωστά είπε ο saleas21, να μπορεί να δώσει απάντηση σε ένα σχεδιαστικό/κατασκευαστικό πρόβλημα χωρίς να φάει τις ώρες του ανακαλύπτοντας τον τροχό από την αρχή. Αν μετά από 5+ χρόνια σπουδών δεν απέκτησες αυτό το στοιχείο, ξεκίνα να σκέφτεσαι σιγά σιγά άλλα πράγματα.

 

Εγώ προσωπικά είμαι μηχανικός εργοταξίου και προσπαθώ να φέρω σε ισορροπία δουλειά και προσωπική ζωή. Είμαι όμως μηχανικός και το αποδεικνύω και στον εαυτό μου και στους γύρω μου καθημερινά με τους κόπους μου και την ικανοποίηση σε αυτό που κάνω.-

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Όπως έλεγε και ένας καθηγητής μου, μηχανικός είναι αυτός που κάνει ότι και οι άλλοι αλλά το κάνει στο μισό χρόνο και με τα μισά χρήματα. Για μένα ο μηχανικός πρέπει να δίνει λύσεις γρήγορα είτε αυτό έχει να κάνει με την κατασκευή είτε έχει να κάνει με την πολεοδομία. Μηχανικός = engineer = ingenius.

 

Το αν κάποιος αγαπά τα χρήματα περισσότερο από τους άλλους και θέλει 4Χ4 και γκομενάρα δίπλα του τότε αυτό είναι πρόβλημά του. Δυστυχώς όμως ή ευτυχώς η παιδεία μου μου λεέι ότι πλούσιος δεν είναι αυτός που έχει πολλά χρήματα αλλά πραγματικά πλούσιος είναι αυτός που δεν χρειάζεται πολλά πράγγματα στη ζωή του.

Αυτοκίνητο ναι θέλω αλλά επιλέγω το ασφαλές, γκομενάραα ναι αλλά για μια βραδιά όχι για μητέρα των παιδιών μου, προτιμώ την ηθική ομορφιά και την επικοινωνία για μια ζωή. [η δικιά μου πάντως είναι και ωραία!!!]

 

Το πρόβλημα είναι ότι το 99% των συμπολιτών μας θεωρεί μάγκες τους "άξιους" και όχι τους άξιους. Πόσο τελικά να αντέξει κανείς? Όμως δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος και να παρασυρθούμε και να αλλοιώσουμε τα χαρακτηριστικά μας και να παραιτηθούμε όπως στο ποίημα του Καβάφη "Περιμένοντας τους Βαρβάρους".

 

Υ.Γ. Δανάη βλέπω ότι έχεις καλό γούστο στη μουσική...

Link to comment
Share on other sites

Ο saleas21 περιγράφει γλαφυρά τον τύπο του έλληνα μηχανικού της δεκαετίας 70-80 ο κλασικός κουτοπόνηρος καταφερτζής.

Δεν είναι ανάγκη να το παίζει κανείς αρχηγός γιατί απλούστατα ο σεβασμός δεν επιβάλλεται αλλά κερδίζεται. Έχω δει αρχιτέκτονες με άπειρες ώρες εργοταξίου να μιλάνε τόσο όμορφα και κατανοητά σε συνεργεία που όλα δουλεύανε ρολόι. Δεν είναι ανάγκη να φωνάξεις για να σε ακούσουν γιατι μόλις γυρίσεις τη πλάτη σου εσύ θα είσαι το κορόιδο...

 

Κατά τα άλλα συμφωνώ με charlie.

 

Και ο καλός μηχανικός...μηχανεύεται.

 

Αυτά τα ολίγα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.