Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απαλλοτρίωση και Δόμηση δίπλα σε πάρκο


martza

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους, και ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 

Έχω ένα πρόβλημα με ένα οικόπεδο με κτίσμα στο Περιστέρι, να παραθέσω πρώτα τα γεγονότα και έπειτα να ρωτήσω κάποια πράγματα που δεν γνωρίζω.

Το οικόπεδο έχει δεσμευτεί για απαλλοτρίωση για διάνοιξη δρόμου πλάτους 4,5μ. εδώ και 30 χρόνια! Στα 30 αυτά χρόνια τα δημοτικά συμβούλια δεν μπόρεσαν να μας αποζημιώσουν για να γίνει η απαλλοτρίωση αλλά ούτε απελευθέρωσαν το οικόπεδο αφού είχαν κάνει άρση της απόφασης τους. Για να εξηγήσω πως είναι χωροταξικά, έχουμε το οικόπεδο, βόρειο σύνορο με πολυκατοικία, νότιο σύνορο με πάρκο (τυφλό σημείο της οικίας χωρίς παράθυρα) δυτικό όριο με δρόμο 4,5μ. (για την διάνοιξη του δρόμου αυτού απαλλοτριώνεται) ανατολικό όριο οικόπεδο με ελιές (απαλλοτρίωση και σε αυτό). Εμείς ζητάμε την αλλαγή κατεύθυνσης του δρόμου ώστε να απαλλοτριωθεί μια γωνία του πάρκου περίπου 50 τ.μ. (ο δρόμος που θα γίνει θα είναι ήπιας κυκλοφορίας 4,5 μ. η πεζόδρομος 3 μ.) από το Δήμο Περιστεριού μας λένε ότι

1ον δεν μπορούν να απαλλοτριώσουν δημοτικό πάρκο και

2ον ότι και να γίνει αυτό εμείς δεν θα μπορούμε να οικοδομήσουμε στο οικόπεδο.

 

Οι ερωτήσεις μου είναι αν ισχύουν τα 2 αυτά παραπάνω και ότι αν υπάρχουν κάποιοι κανονισμοί για ανέγερση οικοδομής δίπλα σε πάρκο/πεζόδρομο, για παράδειγμα ελάχιστες αποστάσεις ή αν μπορείς να έχεις παράθυρα προς αυτή την κατεύθυνση. Ακόμα και αν άρουν την απόφαση για το δρόμο και μείνουν ως έχουν οι ιδιοκτησίες μπορώ να κτίσω δίπλα στο πάρκο;

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Είναι προφανές ότι μιλάμε για ρυμοτομικό που εγκρίθηκε πριν από το 1983 οπότε οι διαδικασίες εφαρμογής του σχεδίου ακολουθούν τις διατάξεις του νδ 1923 και είναι χρονοβόρες.

 

Περιγράφεις μεν τα σύνορα του οικοπέδου αλλά δεν περιγράφεις το είδος των γραμμών (ΡΓ, ΟΓ) που το περιβάλλουν. Το οικόπεδο που σε ενδιαφέρει και απαλλοτριώνεται δεν πρέπει να έχει πρόσωπο (ΟΓ) σε ΚΧ, δηλαδή δρόμο ή πάρκο ή άλλο. Το πάρκο που περιγράφεις πρέπει να περιβάλλεται από ΡΓ. Επομένως λείπει από το οικόπεδο το απαραίτητο στοιχείο της ΟΓ για την οικοδομησιμότητα.

 

Αυτά, βέβαια, θεραπεύονται με μια τροποποίηση του ΡΣ αλλά καταλαβαίνω ότι για να μην έχει γίνει αυτό τα τελευταία 30 χρόνια σημαίνει ότι είτε ο δήμος δεν υιοθετεί αυτή την πρόταση είτε η ανάγκη για τη διάνοιξη του δρόμου είναι μεγαλύτερη.

 

Υπάρχει, βέβαια, και η λύση της άρσης της απαλλοτρίωσης και για το θέμα αυτό θα βρεις αρκετό υλικό στο forum.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.