Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υποχρέωση Πλάτους δρόμου 4μ σε οικόπεδο..


Recommended Posts

Καλησπέρα, 

σε οικισμό κάτω των 2000 κατοίκων με απόφαση νομάρχη για την οριοθέτηση του αναφέρει πως το πλάτος των υφιστάμενων και νέων δρόμων πρέπει να είναι 6.00μ. 

Συνεπώς, για να είναι οικοδομήσιμο ένα οικόπεδο με πρόσωπο σε κοινόχρηστο πρέπει να παραχωρήσει έκταση τόση ώστε η απόσταση από το πρόσωπο το οικοπέδου μέχρι τον άξονα να είναι 3.00μ;

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Κάνω ένα τοπογραφικό όπου απέναντι υπάρχει οριοθετημένο ρέμα, μάλιστα έχω και τις συντεταγμένες της κοίτης -αυτές εφάρμοσα στο σκαρίφημα που θα δείτε-.  Για να σχεδιάσω τον κεντρικό άξονα της οδού και να μετρήσω το πλάτος αυτής, θεωρώ ως απέναντι όριο τι;

1) το όριο ασφαλτόστρωσης

2) τη κοίτη

3) κάτι διαφορετικό ( και ποιο είναι αυτό; )

σκαρίφημα πλάτος οδού.pdf

 

Βρήκα το παρακάτω:

Το όριο της οδού είναι το όριο απαλλοτρίωσης. Στην περίπτωση που το όριο της απαλλοτρίωσης δεν είναι καθορισμένο, ως όριο της οδού ορίζεται το σημείο συνάντησης του εξωτερικού άκρου της τάφρου ή του πρανούς του εκχώματος ή επιχώματος με το φυσικό έδαφος.

 

Άρα μέχρι το πρανές; Σωστά;

Edited by Afi8ionado
Προσθήκη κειμένου
Link to comment
Share on other sites

Εάν υπάρχει επίσημη οριοθέτηση, το όριο αυτής. Εάν όχι, θα πρέπει να γίνει πρώτα οριοθέτηση.

Το κείμενο που αναφέρεις δεν έχει σχέση με ρέματα

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα,

έχω την εξής περίπτωση (βλ. εικόνα). Έχω οικόπεδο εντός οικισμού κάτω των 2000 κατοίκων. Ο δρόμος μπροστά από το οικόπεδο έχει πλάτος 2 .3 μ. Ο ιδιοκτήτης υποστηρίζει ότι το οικόπεδο πέραν του κτίσματος (προ του 1955) έχει και έναν ακάλυπτο χώρο μπροστά (βλ κόκκινη γραμμή).Για να είναι οικοδομήσιμο, δεν θα πρέπει ο ακάλυπτος χώρος να παραχωρηθεί; βέβαια και πάλι η παραχώρηση δεν είναι 2 μέτρα από τον άξονα του δρόμου, γιατί μετά υπάρχει κτίσμα

Inked274304839_1002945456973834_2840906579510220000_n_LI.jpg

Link to comment
Share on other sites

Αν υποθέσουμε ότι η κόκκινη διακεκομμένη γραμμή αποτελεί όντως το όριο του οικοπέδου και ο δρόμος δεν έχει πλάτος τουλάχιστον 4 μ ή όσο ορίζει η σχετική απόφαση, θα πρέπει για να είναι οικοδομήσιμο να γίνει συμβολαιογραφική παραχώρηση σε κοινή χρήση, εδαφικής λωρίδας εις βάρος του οικοπέδου, τόσης, ώστε το ημιπλάτος του δρόμου με αρχή τον μέσο άξονά του να γίνει 2 μέτρα. Αν με τα δυο μέτρα μπαίνεις και εντός του κτιρίου, θα παραχωρήσεις μέχρι την εξωτερική παρειά τοίχων του κτιρίου και ας προκύπτει  μικρότερο των δυο μέτρων το ημιπλάτος, διότι το ΠΔ αναφέρει ότι υπάρχει εξαίρεση σε θέσεις που καταλαμβάνονται από κτίρια. 

Προσωπικά θα με απασχολούσε ο ισχυρισμός του ιδιοκτήτη, καθώς παρατηρώ στο απόσπασμα που ανέβασες μια σχετικά διαμορφωμένη γραμμή δόμησης και το τμήμα που ισχυρίζεται ο ιδιοκτήτης ότι του ανήκει, να προεξέχει μόνο του εις βάρος του δρόμου. Υποθέτω ότι δεν διαπίστωσες κάποια ορόσημα γι το τμήμα αυτό. Ο ιδιοκτήτης διαθέτει συμβόλαιο με αναφορά σε διαστάσεις, ώστε να κάνεις-έστω και κατά προσέγγιση-μια εφαρμογή τίτλου, να δεις στο περίπου που πέφτουν οι πλευρές του και αν όντως βρίσκονται εκεί που υπέδειξε;

Edited by Pavlos33
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς το συμβόλαιο δεν βοηθά, γιατί είναι αρκετά παλιό. Και εμένα με προβλημάτισε το παραπάνω, καθώς δεν φαίνεται ιδιαίτερα λογικό το να του ανήκει τμήμα του δρόμου.. Ορόσημα δεν υπάρχουν, απλά η γραμμή από ένα φρεάτιο υπάρχει και αυτήν ακολουθήσαμε ως όριο. 

Link to comment
Share on other sites

Ο ισχυρισμός του ιδιοκτήτην δεν πρέπει να ευσταθεί διότι, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι το συγκεκριμένο εδαφικό τμήμα του ανήκει, από τη στιγμή που δεν το έχει διεκδικήσει (με κάποιο τρόπο) θεωρείται κοινόχρηστο εκ των πραγμάτων.

Αφού λοιπόν (λόγω κτισμάτων) ο δρόμος δεν μπορεί να διαπλατυνθεί περαιτέρω, θεωρώ ότι το οικόπεδο είναι οικοδομήσιμο.

Και για να μη βασιζόμαστε στους (αστήρικτους?) ισχυρισμούς του κάθε ιδιοκτήτη κι εκτιθέμεθα, ας ζητήσει βεβαίωση από το Δήμο για το δρόμο...

Link to comment
Share on other sites

Τι να λέμε συνάδελφοι. Βγάζει μάτι ότι αυτό που ισχυρίζεται ο ιδιοκτήτης είναι ξεκάρφωτο. Φαίνεται από τα υπόλοιπα κτίρια πως πάει ο δρόμος. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

image.jpeg.b716b1fcfb1a9855e2db9e55f06b9c93.jpeg3

Συνάδελφοι καλησπέρα, χρειάζομαι λίγη βοήθεια στην παραπάνω περίπτωση.

Πρόκειται για οικόπεδο εμβαδού 1700τμ σε οικισμό χωρίς ρυμοτομία <2000 κατοίκων. Το οικόπεδο δημιουργήθηκε με Δικαστική απόφαση του 1981 (επικυρώνοντας ιδιωτικό συμφωνητικό του 1976. 

Από Βορρά επικοινωνεί με αστικό αδόμητο χώρο (δασωμένο) χωρίς πρόσβαση σε οδικό δίκτυο. Από Δυτικά επικοινωνεί (υποτίθεται - κατά δήλωση των ιδιοκτητών) με δρόμο σε μήκος 2,05μ ο οποίος όμως δεν είναι διανοιγμένος. Αυτή την στιγμή μπαίνει στην ιδιοκτησία από νοτιοανατολικά από υφιστάμενο χωματόδρομο ο οποίος όμως αναρτήθηκε στο κτηματολόγιο σαν ιδιοκτησία του γείτονα.

Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:

1) το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο ή όχι;

2)αν όχι, τί πρέπει να κάνουμε ούτως ώστε να αποκτήσει οικοδομησιμότητα; 

3)Σύμφωνα με το ΦΕΚ 133/Δ/1987 που τροποποιεί το ΦΕΚ 181/Δ/1985, άρθρο 1, παρ1α), αναφέρει πως για να είναι οικοδομήσιμο ένα οικόπεδο πρέπει να έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο (δεν αναφέρει πόσα μέτρα). Και συνεχίζει λέγοντας πως σε περίπτωση που δεν έχει καθόλου πρόσωπο, τότε πρέπει με κάποιο τρόπο να αποκτήσει τουλάχιστον 4μέτρα.
Στην περίπτωσή μου, που έχει στα δυτικά πρόσωπο σε (υποτίθεται) κοινόχρηστο δρόμο 2,05μ είναι οικοδομήσιμο ή πρέπει οπωσδήποτε να εξασφαλίσει 4μ;

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.