Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Απλή εφαρμογή για εξαγωγή ορθοφωτοχαρτών Κτηματολογίου


chrisven

Recommended Posts

@chrisven

 

Ίσως θα μπορούσες να προσθέσεις στο πρόγραμμα έναν τρόπο ώστε ανοίγοντάς το να αναγνωρίζει την ανάλυση οθόνης και να μεγιστοποιείται μόνο του.

 

Ανάλογα με την γλώσσα που προγραμματίζεις, κάνε μια ερώτηση στο ανάλογο forum εδώ για βοήθεια: http://www.freestuff.gr

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο @chrisven για την χρήσιμη εφαρμογούλα ΘΕΑΣΗΣ των ορθοφωτογραφιών της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. Θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής :

1) Δείτε εδώ :

>http://www.michanikos.gr/showthread.php?p=310436#post310436

. Έχω απορία αν κόψει κάποιος ένα απόσπασμα από τις ορθοφωτογραφίες της Κτηματολόγιο, με τι ακρίβεια πετυχαίνει τη Γεωαναφορά ;

2) Τι αλγόριθμο γεωαναφοράς χρησιμοποίησες ; Τι μετασχηματισμούς κάνει ;

 

Μια φορά χρειάστηκα μια περιοχή για να δείξω πάνω κάποια κτήματα, σε σχέδιο για δικαστήριο.

Με κολάζ σε πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας έφτιαξα την εικόνα.

Χρησιμοποίησα screenshots στο zoom κλίμακας 1:2500 (το αμέσως επόμενο zoom pixelιάζει).

Η περιοχή ήταν περίπου 20 x 30 χιλιόμετρα. Το ταίριασμα έγινε στο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας με μόνο κριτήριο τα pixels (να πέσουν τα ίδια pixels το ένα πάνω στο άλλο).

Όταν ολοκλήρωσα την διαδικασία για την περιοχή που με ενδιέφερε, έβαλα το bmp στο Autocad και το έκανα scale και move (scale μετρώντας απόσταση 2 μακρινών σημείων με συντεταγμένες από το ποντίκι και move με συντεταγμένες από 1 σημείο, πάλι με το ποντίκι στην εφαρμογή).

 

Στη συνέχεια "πέταξα" με polyline τις λίστες σημείων των ιδιοκτησιών στο αρχείο.

Τα αποτελέσματα ήταν υπερβολικά καλά (ταίριαξαν "ακριβώς" δρόμοι και ποτάμια).

 

Βέβαια αυτή η διαδικασία δεν είναι ιδιαίτερα επιστημονική και δεν την συνιστώ όταν πρόκειται για σοβαρή δουλειά. Εγώ την έκανα γιατί το τελικό σχέδιο ήταν καθαρά για να έχει ο δικαστής εποπτική εικόνα της τοποθέτησης των ιδιοκτησιών στην περιοχή.

 

Φυσικά ΔΕΝ υπήρχε πάνω η δήλωση μηχανικού και το σχέδιο ΔΕΝ ήταν τοπογραφικό.

 

Υγ: Κατά λάθος έκανα 2 φορές post. Αν ενοχλεί, ας ενωθεί με το προηγούμενο.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που γράφει ο Δημήτρης στο ποστ 22 με τους ορθοφωτοχάρτες του κτηματολογογίου το κάνω σε κάθε τοπογραφικό που συντάσω , τοποθετώντας ψηφιακά την αποτύπωση πάνω στον ορθοφωτοχάρτη, ώστε να έχω ένα έλεγχο της αποτύπωσης στο πεδίο και να αποφύγω χοντροειδή λάθη Παλαιότερα χρησιμοποιούσα για αυτό τους ορθοφωτοχάρτες της ΓΥΣ . Παράλληλα το απόσπασμα του ορθοφωτοχάρτη με την αποτύπωση πάνω , το βάζω πάνω στο τοπογραφικό , μαζί με αντίστοιχο απόσπασμα του 1/5000 ΓΥΣ Ετσι αυτό με βοηθάει στο μέλλον να το βρώ εύκολα τοσο εγώ όσο και κάποιος που δεν γνωρίζει από συντεταγμένες (αφού έχοντας στο Τ.Δ. και τα αποσπάσματα αυτά μπορεί κάποιος να έχει ευρύτερη εικόνα της περιοχής με το ακίνητο) Ακόμα και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου διαπιστώνει έυκολα την ορθότητα της αποτύπωσης Για αυτό το προγραμματάκι του συνάδελφου είναι μεγάλη βοήθεια

Link to comment
Share on other sites

@dimitrispsi:

Πιστεύω ότι το πιο χρήσιμο θα ήταν κάτι ανάμεσα στο προγραμματάκι το οποίο συνέταξε ο chrisven και σε κάτι το οποίο είχες γράψει σε ένα post :http://www.freestuff.gr/forums/viewtopic.php?t=49887

Ένας τρόπος δηλαδή που να μπορείς να απομονώνεις κάποια γραμμή του κώδικα της σελίδας που αναφέρεται στην ορθή φωτογραφία και μετά να παίζεις με τις διαστάσεις του αποσπάσματος που σε ενδιαφέρει. Από κει και πέρα σίγουρα θα ήταν πιο σωστό ως "ορθές" συντεταγμένες μετασχηματισμού να δίνεις συντεταγμένες χαρακτηριστικών σημείων που είναι γνωστές από άλλες πηγές, και όχι από τις συντεταγμένες που παίρνεις από το ίδιο το GIS, γιατί μάλλον αυτές δεν είναι σωστές.

Αυτό δηλαδή που θέλω να πω είναι ότι η ακρίβεια στην οποία αναφέρεσαι είναι "εικονιστική"-για να το πω έτσι- και δεν αναφέρεται απαραίτητα και στη γεωμετρική ακρίβεια, ούτε και στην ακρίβεια που έχουν τα αντικείμενα ή οι επιφάνειες που απεικονίζονται σε σχέση με τις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ γεωδαιτικές συντεταγμένες.

Όσο για το scale που χρησιμοποιείς, καλύτερα να το αντικαταστήσεις στο AutoCAD με το Rubber Sheet , που τουλάχιστον σύμφωνα με την Autodesk είναι ο αντίστοιχος αφινικός μετασχηματισμός.

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα σε όλους καταρχήν ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια αν και τα περισσότερα είναι υπερβολές.

 

το προγραμματάκι το έφτιαξα καθαρά από προσωπική ανάγκη

 

επειδή το κροκί που φτιάχνω στις αποτυπώσεις είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ:D

και σε αποτυπώσεις με αρκετές λεπτομέρειες μου έβγαινε η παναγία στο γραφείο για τη σχεδίαση ήθελα ένα υπόβαθρο να με διευκολύνει μόνο στη σχεδίαση και να εντοπίζω τυχόν χονδροειδή σφάλματα

 

δεν είναι για επαγγελματική χρήση αλλά μόνο για επικουρική

 

μέχρι στιγμής προσωπικά με έχει διευκολύνει πολύ

μακάρι και εσάς

 

η ακρίβεια της γεωαναφοράς επειδή ρωτήσατε είναι ίδια με την ακρίβεια των συντεταγμένων που δίνει το κτηματολόγιο

 

ούτε καλύτερη ούτε χειρότερη

 

 

@g_tsiras

αυτό που λες (να συνδεθώ σε wms server και να κατεβάσω γίνεται μεν αλλά δεν μου είναι καθόλου εύκολο) το έχει κάνει ο συάδελφος gssofos http://www.geosolution.gr/ με την εφαρμογή geo look

Link to comment
Share on other sites

@ G_TSIRAS

 

Αυτό που λες θα ήταν το τέλειο, αλλά -τουλάχιστον στην περιοχή που δουλεύω εγώ- δεν υπάρχουν πολλά σημεία με γνωστές συντεταγμένες.

Επίσης, κάνοντας zoom στο Autocad πια, ο χάρτης θολώνει επικίνδυνα, άρα το όποιο σωστό σημείο έχω, δεν μπορώ να το αναγνωρίσω με ακρίβεια στην αεροφωτογραφία.

 

Για το rubbersheet, αν μπορείς να με βοηθήσεις για το πού είναι και πώς δουλεύει (autocad2007), θα το εκτιμούσα (στείλε μου ένα pm)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.