Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ν.651/77 και Ν.1337/83


Recommended Posts

Καλησπέρα σας θα ήθελα τη γνώμη σας για το εξής:  Επί τοπογραφικού διαγράμματος που συντάχθηκε τον 2/2018 υπάρχει υπεύθυνη δήλωση του 651/77 και 1337/83 Αρχιτέκτονος Μηχανικού με ημερομηνία 12/2018 . Θα ήθελα να ρωτήσω αν αυτό είναι έγκυρο, αν δηλαδή η δήλωση 651 επί τοπογραφικού αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ΤΔ και σύμφωνα με το ΠΔ για τα επαγγελματικά δικαιωματα  (ΦΕΚ 187α -6/11/2018) δεν μπορεί να υπογραφεί από Αρχιτέκτονα, είτε είναι ένα ανεξάρτητο κομμάτι του τοπογραφικού που υπογράφεται και από άλλες (ποιές;) ειδικότητες. 

Ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

Η προσωπική μου γνώμη (έχω γίνει πολλές φορές κακός γιαυτό δεν θα το συνεχίσω) είναι πως ο αρχιτέκτονας ΔΕΝ υπογράφει.

Εδώ σίγουρα υπέγραψε σε τοπογραφικό που το συνέταξε κάποιος άλλος ! (?) αφού ο ίδιος δεν έχει δικαίωμα σύνταξης τοπογραφικού. 

Η σύλλογος της Β. Ελλάδος έστειλε (κάποτε) και οδηγία στο σύλλογο των συμβολαιογράφων θεσσαλονίκης για να μη τα δέχονται τέτοια τοπογραφικά (ο πανελλήνιος ?? .... άστα να πάνε). Μάλλον όμως δεν έγιναν πολλά πράγματα. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μιας και το έθιξες , κι εγώ έχω υπογράψει δήλωση 651 σε παλαιότερο τοπογραφικό μετά από παράκληση συμβολαιογράφου (εννοείται αφού έχω ερευνήσει ότι ισχύουν αυτά που υπογράφω πρώτα).  Η δήλωση 651 - από ό,τι καταλαβαίνω τουλάχιστον - δεν συμπαρασύρει και ευθύνη επί της αποτυπώσεως του τοπογραφικού (το οποίο υπογράφεται από άλλον μηχανικό και παρουσιάζει την κατάσταση τη στιγμή της αποτυπώσεως) , παρά μόνον για αυτά που δηλώνονται (αρτιότητα - οικοδομησιμότητα κλπ κλπ).  Ποια η άποψή σου; Συμφωνείς σε αυτό ή το θεωρείς επισφαλές; Κυρίως για να το γνωρίζω για μελλοντικές καταστάσεις...!

Link to comment
Share on other sites

Η γνωμη μου ... Δεν υπογράφουμε τοπογραφικό ή όποιο-δήποτε σχέδιο, που έχει επιμετρικά στοιχεία και δεν τα κάναμε -μετρήσαμε εμείς! Δεν θυμάμαι να το έκανα στην καριέρα μου. Άλλωστε δεν χρειάστηκε. Ο συμβολαιογράφος θέλει να κάνει την δουλειά του. Τίποτα παραπάνω. Και καλά κάνει! ... Έτσι μπορεί και ζητάει, από τον πελάτη του, την δικιά του αμοιβή άφοβα, αφού φυσικά  τον έχει βρει τον φθηνό μηχανικό για τη δήλωση Ν.651!! Η υπογραφή του πρώτου μηχανικού είναι πάντα σε φωτοτυπία αγαπητέ συνάδελφε. ...... 

Link to comment
Share on other sites

"Η υπογραφή του πρώτου μηχανικού είναι πάντα σε φωτοτυπία αγαπητέ συνάδελφε. ...... "

Σόρρυ που το ψειρίζω αλλά θέλεις να το διευκρινίσεις; γιατί δεν φαίνεται να είναι τόσο "αθώα" η δήλωση 651 επί παλαιού τοπογραφικου... Εν ολοίγοις υπογράφεις ΚΑΙ για την ορθότητα του σχεδίου; 

Link to comment
Share on other sites

Ενα, ας πουμε, τραβηγμένο παράδειγμα. 

Εχουμε από όρους δόμησης σε μία περιοχή αρτιότητα Ε= 200.00μ2.

Μετράω εγώ λοιπόν ...το βρίσκω μεν το οικοπεδο Ε=194.56μ2 ... αλλά γράφω και υπογράφω, για να κάνω κάποια χατίρια, Ε= 201.25μ2 (χωρίς τη δήλωση).

Έρχεσαι τώρα εσύ και κάνεις την δήλωση του Ν. 651/77. γιατί σου δίνει ο συμβολαιογράφος ένα πενηντάρικο, και γράφεις, επί φωτοτυπίας, .... το οικόπεδο ταδε-ταδε με Εμβαδό ισο με 201.25 είναι άρτιο κλπ, κλπ, κλπ.

Θέλεις να πιστεύεις πως δεν υπάρχει σε 'σένα κάποια ευθύνη ??? Κάνεις λάθος. 

Η Δήλωση του Ν. 651/77 είναι μία σοβαρή υπόθεση. Κάποιοι σε εμπιστεύονται και βάζουν τα λεφτά τους πάνω σε αυτή την δήλωση. 

Οι συμβολαιογράφοι (η περισσότερο απ' όλους πονηρή επαγγελματική φάρα, κατάφεραν να βγάλουν την ουρά τους απ' έξω), που συνεχίζουν να είναι και μέσα στην κρίση αυτοί που διατηρούν τις ελάχιστες τιμές τους (στις ποσότητες της δουλειά μόνο έπεσαν) ,  δεν αναλαμβάνουν ποτέ μα ποτέ ΚΑΜΙΑ- καμία  ευθύνη επί του θέματος. Πάντα λεν " αυτά έγραψε ο μηχανικός". Βλέπεις πόσο εξογκώθηκε αυτή η δήλωση. Και συνεχίζει να μεγαλώνει. 

Προσοχή.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Σε οτιδήποτε υπογράφουμε (θυμήσου και τη σχετική παροιμία...) αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την ορθότητα του περιεχομένου. 

Συνεπώς, "φρεσκάρισμα" παλαιού τοπογραφικού (και ειδικά με μετρήσεις άλλου), ποτέ. Μπορείς αν θέλεις όμως να αναφέρεις ότι δεν έχει γίνει νέα αποτύπωση, αλλά ότι "το παρόν διάγραμμα έχει συνταχθεί σύμφωνα με τα στοιχεία του από .... διαγράμματος του μηχανικού....".

συμπλ.

το ανωτέρω, σε καμία περίπτωση δεν εφαρμόζεται στη δήλωση 651/77 η οποία θα πρέπει να είναι "φρέσκια" 

Edited by tetris
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Αν λοιπόν εγω γράψω ότι το Α-Β-Γ-Δ-Α είναι σύμφωνα με το τοπογραφικό ( φαίνεται υπογραφή άλλου μηχανικού) ψψψ τμ  και τον τίτλο κτήσης έιναι χχχ τμ. και είναι άρτιο & οικοδομήσιμο (και δεν είμαι σε οριακή περίπτωση και έχω κάνει και μια μέτρηση χονδρικη με το earth) μπλα μπλα μπαλ είμαι οκ;

  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Προσοχή παιδιά το τοπογραφικό διάγραμμα είναι μία εννιαία μελέτη που περιλαμβάνει:

α. την αποτύπωση του ακινήτου και

β. την διερεύνηση του πολεοδομικού καθεστώτος, και γίνεται από ένα άτομο που αναλαμβάνει την ευθύνη και για τα δύο ανωτέρω.

Με οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση σε ενδεχόμενη δικαστική διαμάχη μπλέκουμε. Για απόδειξη των ανωτέρω, σκεφτείτε ότι πλέον με την ηλεκτρονική υποβολή διαγραμμάτων και την ψηφιακή υπογραφή των διαγραμμάτων, δεν προβλέπεται να υπογράφει άλλος την αποτύπωση και άλλος τις υπεύθυνες δηλώσεις. Και πάντα έτσι ήταν ουσιαστικά.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

6 ώρες πριν, topografos3333 said:

Αν λοιπόν εγω γράψω ότι το Α-Β-Γ-Δ-Α είναι σύμφωνα με το τοπογραφικό ( φαίνεται υπογραφή άλλου μηχανικού) ψψψ τμ  και τον τίτλο κτήσης έιναι χχχ τμ. και είναι άρτιο & οικοδομήσιμο (και δεν είμαι σε οριακή περίπτωση και έχω κάνει και μια μέτρηση χονδρικη με το earth) μπλα μπλα μπαλ είμαι οκ;

Στην περίπτωση που απαιτείται ψηφιακή υποβολή (χρονολογία σύνταξης μετά τον Ιούλιο 2018), ξεχνάς το παλιό διάγραμμα και κάνεις υποχρεωτικά αποτύπωση σε ΕΓΣΑ '87, διότι θα πρέπει να καταχωρίσεις (πλην των υπόλοιπων στοιχείων) όρια υλοποιημένα και μη. Χοντρική μέτρηση ΔΕΝ υπάρχει. Αν δεν ακολουθήσεις τη νόμιμη διαδικασία, θα πρέπει να είσαι έτοιμος για τυχόν συνέπειες. 

Αν δεν απαιτείται ψηφιακή υποβολή, θεωρώ πως μπορείς να συντάξεις το διάγραμμα βάσει των στοιχείων του παλιού (μόνο αν έχει κατατεθεί σε τίτλο και δεν έχει εξάρτηση ΕΓΣΑ '87, γιατί αλλιώς, θα πρέπει να κάνεις νέα αποτύπωση), κάνεις τη σχετική αναφορά στο διάγραμμά σου, και κρατάς αντίγραφο του παλιού στο αρχείο σου.

Βρίσκω όμως λίγο περίεργο (όχι μόνο για τοπογράφο, αλλά και για συνεπή μηχανικό) τον τρόπο που αντιμετωπίζεις το θέμα

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.