Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Δήλωση μηχανικού για μη ύπαρξη αυθαιρεσιών


Recommended Posts

Είμαι πολύ επιφυλακτική με τις απόψεις που διατυπώνονται για ........ συνέχεια των χώρων που τακτοποιήθηκαν με το Ν. 3843/2010 στο πλαίσιο του Ν. 4014/2011.

Ο Ν. 3843/10 τακτοποίησε αλλαγές χρήσης βοηθητικών χώρων σε κύρια χρήση καθ' υπέρβαση των όρων και περιορισμών δόμησης, δίνοντας ένα νέο ορισμό του όγκου του κτηρίου. Εννοείται ότι η έννοια αλλαγής χρήσης υπογείου δε θα ήταν απλά ότι ο ιδιοκτήτης του τοποθέτησε κρεβάτια π.χ. για να κοιμάται. Ο τίτλος του Νόμου ήταν μη ξεχνάμε "Υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης".

Ο Νόμος 3843/10 δεν απαιτούσε σχεδιασμό της εσωτερικής διαρρύθμισης, κ.λ.π., ούτε εμφάνιση των αλλαγών στις όψεις, ούτε αποτύπωση της τυχόν αναδιαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου του κτηρίου. Είχε εντάξει σοφίτες ως χώρους κύριας χρήσης χωρίς να τηρείται το αναγκαίο ύψος των 2,40 μ. Ζητούσε απλά μια διαγράμμιση στην εγκεκριμένη κάτοψη της Ο.Α., αφαιρώντας μάλιστα τους τοίχους, για να μειώσει το πρόστιμο της τάξης του 10%. Πιστεύω στο πλαίσιο των συζητούμενων αλλαγών του ΓΟΚ και του Κτηριοδομικού Κανονισμού, που πιθανά θα οδηγήσουν σε μια άλλη αντίληψη στο σχεδιασμό των κτηρίων.

Σε εγκύκλιο το ΥΠΕΚΑ ερμηνεύοντας την έννοια περίγραμμα κτηρίου, έλεγε από τη στάθμη του υπογείου μέχρι και τη στέγη, "ανεξάρτητα από τη στάθμη του φυσικού ή διαμορφωμένου εδάφους".

Επίσης, μη ξεχνάμε ότι σε περαιωμένες υποθέσεις του νόμου αυτού έχουν ήδη πραγματοποιηθεί "νόμιμες" μεταβιβάσεις με διατήρηση της αυθαιρεσίας για 40 χρόνια, με τη βεβαίωση περαίωσης και σχέδιο μηχανικού.

Φαντασθείτε συνάδελφοι στην εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα με την υπό κατάρρευση οικονομία μας να δοθεί επιπλέον η εντύπωση ότι εξαπατήθηκε ο κόσμος που εμπιστεύθηκε το κράτος και προχώρησε στην τακτοποίηση των εντός περιγράμματος χώρων.

Θα προκληθεί μεγάλη αντίδραση π.χ. για δήλωση διαρρυθμίσεων με 500 ευρώ πρόστιμο και κατά πολύ μεγαλύτερη αμοιβή για φάκελλο μηχανικού. Λάβετε υπόψη ότι με εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών οι τακτοποιημένοι χώροι του Ν. 3843/2010 λαμβάνονται πλέον υπόψη για τεκμήρια, ΦΑΠ, κ.λ.π. και μάλιστα για τις φορολογικές δηλώσεις χρήσης 2011 που θα γίνουν του χρόνου.

Ακόμα φαντασθείτε τις επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια υπαναχώρηση του υπουργείου στην ανταπόκριση του κόσμου στο νέο Ν. 4014.

Ελπίζω με τις κινήσεις πανικού που γίνονται στα γρήγορα και υπό τη σκιά της επαπειλούμενης ελεγχόμενης χρεωκοπίας, την πίεση των άδειων ταμείων του κράτους, τους υπαρκτούς φόβους καθυστερήσεων καταβολής μισθών και συντάξεων και κυρίως της διεθνούς κρίσης που επιδεινώνεται, να μην έχουμε καμιά άσχημη έκπληξη με τις εγκυκλίους.

Θυμίζω ακόμα ότι ο ν. 4014 αναφέρει:

1. Από τη δημοσίευση του παρόντος απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο .........στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης, όπως ............

2. Από τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εξαιρούνται τα ακίνητα, στα οποία έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές ή έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετες χρήσεις:

.....

ε) για τις οποίες έχει περατωθεί η διαδικασία διατήρησης κατά τις διατάξεις του ν. 3775/2009 (Α΄ 122) ή του ν. 3843/2010 (Α΄ 62) και για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται σε αυτές.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 3,6k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

για τα ξεμπαζωμενα υπογεια που ενταχθηκαν στον 3843, οι περισσοτεροι το ειχαμε υποψιαστει, οτι δεν ειναι καλυμμενοι οι ιδιοκτητες οσον αφορα το ξεμπαζωμα. Για τους ημιυπαιθριους ομως που κλεινοντας αλλαξε η οψη? ακομα και να μας περασε απο το μυαλο, ποιος φανταζοταν οτι θα χρειαζοταν βεβαιωση νομιμοτητας για μεταβιβαση? Και η ερωτηση ... τη δινουμε? Θεωρητικα οχι αν δεν τακτοποιηθει και η οψη με 500ρικο. Νομιζω παντως οτι θα ληφθει υποψη σε καποια εγγυκλιο και δοθει λυση.

Να επαναλλαβω οτι αυτα ειναι μονο σκεψεις

Link to comment
Share on other sites

δλδ ενας που εχει 100 τ.μ σπιτι ειχε και 20 τ.μ με 3843 και τωρα θελει να τακτοποιησει και 15 τ.μ επεκταση επομενως κατω απο 20% παραπανω σ.δ με αυτο το σκεπτικο..

 

αλλος που δεν ειχε μπει στις διαταξεις απο αδεια ημερολογιακα 100 τ.μ σπιτι με 20+15=35 τ.μ παει με σ.δ ανω του 20%

 

 

οσο για φαπ ετακ κτλ οταν κανουν ΟΛΟΙ ττις αλλαγες στο Ε9 τα συζηταμε

 

 

υγ αυτοι που ειχαν σοφιτες 50 τ.μ και δηλωσαν στον 3843 20 τ,μ μηπως πρεπει να κανουν συμπληρωματικες δηλωσεις?

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ σκέψεις εκφράζω βέβαια, αλλά νομίζω ότι οι βοηθητικοί χώροι που έγιναν κύριες χρήσεις με το Ν. 3843/10 πρέπει να ενταχθούν έως τέλη Οκτωβρίου στο νόμο αυτό και όχι στο Ν. 4014/11. Τα τυχόν εκτός περιγράμματος τμήματα οφείλουν να ενταχθούν στο νέο Νόμο. Επίσης, νομίζω ότι η αλλαγή χρήσης του Ν. 4014 αφορά τις αλλαγές από βοηθητική σε άλλη βοηθητική και από κύρια σε άλλη κύρια χρήση.

Ως προς το θέμα τώρα του ποσοστού υπέρβασης δόμησης, νομίζω ότι στις περιπτώσεις που υπάρχει τμήμα με αλλαγή χρήσης με Ν. 3843 και τμήμα υπέρβασης δόμησης με Ν. 4014, η σύγκριση πρέπει να γίνεται με τα τ.μ. της υπέρβασης δόμησης του Ν. 4014/11 σε σχέση με την εγκεκριμένη δόμηση κυρίως χώρων ανά ιδιοκτησία. Να μην προστίθενται δηλ. τα τ.μ. αλλαγής χρήσης με 3843 με τα πρόσθετα τ.μ. εκτός περιγράμματος που δηλώνονται με 4014. Διαφορετικά, ταυτίζεται π.χ. το παντελώς αυθαίρετο υπόγειο καθ' υπέρβαση Ο.Δ., με το υπόγειο το οποίο έχει τμήμα εντός περιγράμματος Ο.Α. και τμήμα εκτός.

Ως προς τις παραβάσεις των 500 ευρώ που πιθανά θα διευκρινιστούν σε Εγκύκλιο, αν μεν δηλώνονται χώροι με 4014 θα δηλωθούν σίγουρα και αυτές. Αν όμως δε δηλώνονται, δεν νομίζω ότι ο κόσμος θα σπεύσει να δηλώσει μικροπαραβάσεις τις οποίες πιθανά δε θα γνωρίζει καν, ή και αν τις γνωρίζει θα αποφύγει τώρα να πληρώνει φακέλλους με αρκετή εργασία μηχανικού. Πολλοί θα αναβάλουν το θέμα, εκτός και αν έχουν άμεσο πρόβλημα μεταβίβασης εν ζωή.

Ένας βασικός λόγος επιτυχίας του 3843/10 ήταν η απλή διαδικασία υποβολής σε συσχετισμό και με τα λογικά πρόστιμα. Επίσης, το κοινωνικό κλίμα ήταν καλύτερο πέρυσι.

Εγώ προσωπικά αν μπορούσα να έχω γνώμη για τη βεβαίωση πολεοδομικής νομιμότητας δεν θα ανακάτευα τις μικροπαραβάσεις, αλλά μόνο τα βασικά θέματα. Δεν υπάρχει κτήριο στην Ελλάδα, δημόσιο ή ιδιωτικό που να είναι απολύτως νόμιμο και ούτε ωφελεί σε τίποτε να δημιουργείται ένα κλίμα στο σύνολο του πληθυσμού ότι τα ακίνητα που κατέχει βρίσκονται σε ομηρεία από το κράτος. Κάτι τέτοιο θα υποδαυλίσει εκρήξεις, ειδικά στην Ελλάδα που η ιδιοκατοίκηση αφορά μεγάλη μερίδα του κόσμου. Το τυχόν δημοσιονομικό όφελος από τα 500άρικα εξανεμίζεται από την αρνητική ψυχολογία που μηδενίζει την κατανάλωση.

Link to comment
Share on other sites

Εγω παλι γιατι πιστευω οτι αυτη η κατηγορια των λοιπων παραβασεων που "τιμωρειται" με το 500αρικο, οπως λεμε, δεν εμπεριεχει αρχιτεκτονικες αλλαγες οψεων κλπ, οπως κουφωματα και αλλα?

 

Καλλιστα μπορουν να περιλαμβανονται περγκολες που κλειστηκαν παρανομως, στεγαστρα ανευ αδειας και διαφορες τετοιου ειδους αυθαιρετες κατασκευες....

 

Και οχι περιπτωσεις που το 99% των κατοικιων εχουν, εν αγνοια τους οι περισσοτερες...

 

Γνωμη μου παντα...

Link to comment
Share on other sites

απο ποτε η αγνοια ειναι ελαφρυντικο....?

 

δεν ηξεραν δεν ρωταγαν ?

 

 

εγω πιστευω οτι πρεπει να φανε ΟΛΟΙ απο ενα 500 να στρωσουν......την ατακα ελα μωρε ολα τα ξερεις εσυ δεν την αντεχω αλλο.....ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΝΑ ΣΤΡΩΣΟΥΝ.....μονο ετσι μαθαινουν....

Link to comment
Share on other sites

Οι διάφορες αυθαίρετες κατασκευές μικρής κλίμακας συνήθως υποβαθμίζουν την αισθητική των κτηρίων και δεν είναι αμελητέες. Μια πέργκολα που έκλεισε αποτελεί υπέρβαση δόμησης και μάλλον και πρόχειρη κατασκευή με διπλασιασμό του προστίμου.

Εγώ προηγουμένως ήθελα να δώσω το πλαίσιο στο οποίο κινείται ο Νόμος. Μη ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα με τη μικρή ιδιοκτησία στη γη, την αυτοστέγαση, την αντιπαροχή και το μικροεργολάβο, ο κάθε ιδιοκτήτης αισθάνεται ότι αυτός κάνει το σπίτι του. Δεν γνωρίζει σε πολλές περιπτώσεις τους νόμους και τις εγκυκλίους, τα οποία αλλάζουν με ταχύτητα πολυβόλου. Στο ίδιο κτήριο, αν δομήθηκε σταδιακά με πανω-σηκώματα, μπορεί να ίσχυσαν τρεις διαφορετικοί ΓΟΚ.

Δύο είναι οι βασικές διαφορές της χώρας με τα πιο αναπτυγμένα κράτη της Ευρώπης. Ο τεράστιος αριθμός μικροεπιχειρήσεων και η πολυ-ιδιοκτησία στη γη.

Ακρίβεια χιλιοστού χαρακτηρίζει π.χ. τους Γερμανούς, όμως εκεί δεν υπάρχει αυτοστέγαση, ούτε αυτεπιστασία, μεγάλος αριθμός κατοίκων μισθώνει κατοικία και δεν έχει ιδιοκτησία δική του. Η ακίνητη περιουσία ανήκει σε μικρό ποσοστό πλουσίων, εταιρειών, τραπεζών, κ.λ.π. Επίσης, δεν υπάρχει βέβαια το ελληνικό φαινόμενο του ελεύθερου επαγγελματία μηχανικού που αναλαμβάνει μόνος του κατασκευές.... Στην Ελλάδα ένα μεγάλο μέρος του κτηριακού αποθέματος έχει κατασκευστεί από εργολάβους με υπογραφές νέων μηχανικών, άλλο μέρος αποτελεί κατ' αρχήν αυθαίρετη δόμηση που εντάχθηκε στο σχέδιο, άλλο μέρος έγινε με αντιπαροχή. Για πολλά χρόνια δε συνειδητά υπήρξε μεγάλη χαλαρότητα στον έλεγχο των κατασκευών.

Αν τείνουμε προς τα βόρεια πρότυπα δεν γνωρίζω. Όμως εμείς μέχρι τώρα ακριβή αριθμό απασχολουμένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων των άπειρων φορέων γύρω από την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχουμε, ακόμα και τώρα που μιλάμε. Ακριβή σχέδια των εκτελεσμένων έργων υποδομής και των δικτύων δεν έχουμε. Ακόμα πολλά κατασκευάζονται επί τόπου αλλάζοντας τις μελέτες..... κ.λ.π.

Δεν ωφελεί να κηρυχθεί παράνομο το σύμπαν. Μόνο κοινωνική διάλυση θα φέρει. Ακόμα χαρακτηριζόμαστε από στοιχεία υπανάπτυξης σαν αποτέλεσμα του παραγωγικού προτύπου μας.

Οι πραγματικά διαρθρωτικές αλλαγές προϋποθέτουν και αλλαγή κουλτούρας και έρχονται πακέτο με την ανάπτυξη σε μια άλλη κατεύθυνση. Κυρίως δε απαιτούν χρόνο.....

Καληνύχτα σε όποιους παρακολουθούν τη συζήτηση.

Link to comment
Share on other sites

Είμαι πολύ επιφυλακτική με τις απόψεις που διατυπώνονται για ........ συνέχεια των χώρων που τακτοποιήθηκαν με το Ν. 3843/2010 στο πλαίσιο του Ν. 4014/2011.

Ο Ν. 3843/10 τακτοποίησε αλλαγές χρήσης βοηθητικών χώρων σε κύρια χρήση καθ' υπέρβαση των όρων και περιορισμών δόμησης, δίνοντας ένα νέο ορισμό του όγκου του κτηρίου. Εννοείται ότι η έννοια αλλαγής χρήσης υπογείου δε θα ήταν απλά ότι ο ιδιοκτήτης του τοποθέτησε κρεβάτια π.χ. για να κοιμάται. Ο τίτλος του Νόμου ήταν μη ξεχνάμε "Υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης".

 

Θεά, η διατύπωση του 3843 ήταν με αυτόν τον τρόπο για να δίνει το δικαίωμα σε αυτούς που έχουν ξεμπαζώσει και αλλάξει χρήση, να υπαχθούν στον νόμο. Διότι δεν έχουν όλοι την δυνατότητα να ξεμπαζώσουν το υπόγειό τους άσχετα αν του έχουν αλλάξει χρήση.

Η υπέρβαση δόμησης δεν έχει να κάνει με την υπέρβαση ύψους ή ακόμα και με το άνοιγμα παραθύρου κλπ.

Αυτό που εγώ έλεγα σε πελάτες μου που ήθελαν να δηλώσουν υπόγεια ήταν να είναι προσεκτικοί στην περίπτωση που έχουν ξεμπαζωθεί, διότι αυτό δεν "ρυθμίζεται" με τον 3843.

Φυσικά κανείς δεν γνώριζε ότι θα απαιτείται βεβαίωση μηχανικού για τις μεταβιβάσεις.

 

Σε αυτήν δηλ. την περίπτωση αυτός που απλά έβαλε ένα κρεβάτι και αυτός που το ξεμπάζωσε και ουσιαστικά έριξε έναν όροφο παραπάνω πληρώνουν το ίδιο πρόστιμο....

Link to comment
Share on other sites

Τελικα καταληξαμε τι περιπου θα χρεωνουμαι για βεβαιωση που δεν εχει παραβαση? επισης βγαλαμε ενα πρωτυπο κειμενο ή ο καθενας θα κανει οτι θελει? καλο ειναι να υπαρχει μια κοινη γραμμη για τους πολλους κ οποιος θελει ή εχει αναγκη ή δεν καταλαβαινει κ θελει να χαλαει την αγορα , ας το κανει. εξαλλου υποτιθεται οτι καθε πελατης μας , μασ εμπιστευεται για την ποιοτητα της δουλειας μας , γρηγορα κ υπευθυνα κ οχι για το αν ειμαστε φθηνοι.

Link to comment
Share on other sites

Παίδες μια ερώτηση...

 

Συντάσσοντας ένα τοπογραφικό για συμβόλαιο,στο οποίο έχει ουκ ολίγες παραβάσεις/αυθαιρεσίες ως προς την κατασκευή, πχ προσθήκες, κτίσματα άνευ Ο.Α. , συντάσσω εγώ την Υ.Δ. και αναφέρω απλά χρήση/τετραγωνικά αυθαιρεσιών;

 

Η εγώ απλά μένω στο κομμάτι του τοπογραφικού,αναφέροντας όλα τα κτίσματα και συνάδελφος πολ/μηχ ασχολείται με την Υ.Δ. ;

Εχω λίγο μπερδευτεί και έχω 2-3 περιπτώσεις που "τρέχουν".

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.