Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Δήλωση μηχανικού για μη ύπαρξη αυθαιρεσιών


Recommended Posts

οτι το οικόπεδο ή γήπεδο δεν έχει κτίσμα αυθαίρετο.

 

Μπορεί όντως να εννοούν αυτό.

Αλλά αν είναι έτσι το θεωρώ γελοίο. Να πάει δηλαδή ο μηχανικός σε αδόμητο αγροτεμάχιο, πχ σε περίπτωση αποδοχής κληρονομιάς που δεν απαιτείται καν τοπογραφικό, για να βεβαιώσει αυτός την απουσία κτίσματος και μόνον.

 

Ακούγεται σαν την απαίτηση να πρέπει να καλείς ηλεκτρολόγο για να αλλάξει μια καμένη λάμπα.

 

Αν πράγματι είναι έτσι θα ακούσουμε τα χίλια μύρια περι συντεχνείας κλπ.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 3,6k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Στο αρχικό site, στη μεσάια στήλη, έχει πρώτο πρώτο ένα πλαίσιο με τίτλο "Διαδικασία Ρύθμισης Αυθαιρέτων" και ένα κειμενάκι. Πατάς στο βελάκι στο τέλος του κειμένου για να σε οδηγήσει στη σελίδα με το πλήρες άρθρο και εκεί στο τέλος κάτω κάτω θα βρεις το έντυπο της βεβαίωσης. ;)

Σ'ευχαριστώ και νόμιζα ότι δεν είχα και μυωπία.

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί όντως να εννοούν αυτό.

Αλλά αν είναι έτσι το θεωρώ γελοίο. Να πάει δηλαδή ο μηχανικός σε αδόμητο αγροτεμάχιο, πχ σε περίπτωση αποδοχής κληρονομιάς που δεν απαιτείται καν τοπογραφικό.......................

 

Σε κουβέντα μου χτές (Πέμπτη) με συμβολαιογράφο για υποθεση με κτίσματα σε πρόσφατη αποτύπωση μου, μου είπε ότι η δικιά τους οδηγία είναι ότι η επίμαχη βεβαίωση για αποδοχές κληρονομιάς δεν απαιτείται...

 

Υ.Γ. σε αυτά που έγραψα προχτές, μερικές σελίδες πιό πίσω, ότι έχετε πάρει πολύ στα σοβαρά αυτή την βεβαίωση... και οτι ουσιαστικά δεν αλλάζει και τίποτα σπουδαίο σε σχέση με το ισχύον καθεστώς... και οτι αυτή η βεβαίωση ζητήθηκε για να εκβιάσει όσους σκοπεύουν να μεταβιβάσουν και να τρέξουν να υπαχθούν στον νόμο... και ότι δεν προκειται να δωθούν αυστηρές οδηγίες για την σύνταξή της ώστε εν τέλη να "στρογγυλοποιηθεί" και να μήν κωλήσει το σύστημα... μερικοί σπευσατε να με κριτικάρετε ότι δήθεν ότι υποστηρίζω το κουκούλωμα, μου κριτικάρατε υποτιμητικά το πελατολόγιό μου, επίσης είπατε ότι η δεξαμενή πελάτών που απευθύνεστε εσείς είναι ανωτέρας διανοητικής αντίληψης και δεν σηκώνουν τέτοια κλπ.... ΕΣΕΙΣ λοιπόν τώρα μελετήστε προσεχτικά τη διευκρίνηση που δώσανε από το υπουργείο, και απλά συμφωνήστε μαζί μου σε αυτά που έλεγα προχτές...

Link to comment
Share on other sites

kontegr, γενικά συμφωνώ με την προσέγγισή σου, όσων αφορά τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εν λόγω βεβαίωση.

 

Εκεί, που διαφωνώ είναι ότι πλέον υπάρχει μία μικρή λεπτομέρεια, που αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού. Αυτή η λεπτομέρεια είναι η "μπαλκονόπορτά", που λεγόταν κτίσμα "προ του '83" και την οποία ο καινούριος νόμος σφράγισε και πέταξε το κλειδί.

 

Όποιος δουλεύει επαρχία, όπου οι αυτοτελείς ιδιοκτησίες αποτελούν μεγάλο ποσοστό σίγουρα έχει αντιμετωπίσει το φαινόμενο να υπάρχει κτίσμα με οικοδομική άδεια και δίπλα κάποια αποθήκη ή γκαράζ από τσιμεντόλιθους, η οποία στην καλύτερη περίπτωση "βαφτιζόταν" ως προ του '83. Τώρα αυτό το παραμύθι τελείωσε.

 

Επίσης, να επισημάνω στους συναδέλφους, ότι πλέον θα πρέπει να αποφεύγουν να "κρύβουν" κτίρια, γιατί οι αυτοψίες από τις εφορείες θα ενταθούν.

Link to comment
Share on other sites

Τις προηγούμενες μέρες ο σύλλογος συμβολαιογράφων είχε αποφασίσει αυθαίρετα κάποιες περιπτώσεις στις οποίες δε χρειάζεται βεβαίωση μηχανικού... Μάθαμε τίποτα γι αυτά ή πάμε με το γράμμα του νόμου?

 

Για τα αγροτεμάχια...Αν έχει αυθαίρετη περίφραξη ή αν έχει γεώτρηση για την οποία δεν έχει πάρει άδεια από το Δήμο? Αν έχει θερμοκηπιακή καλλιέργεια? Αν έχει μια δεξαμενή νερού ή έναν υδατόπυργο?

 

Κι ερωτώ, γιατί προσωπικά δεν έχω ιδέα: τι είδους άδεια χρειάζεται για έναν υδατόπυργο; Υπάρχει περίπτωση έστω και ένας αγρότης να συνέταξε φάκελο στατικών μηχανολογικών κλπ και να έβγαλε άδεια γι αυτό?

Link to comment
Share on other sites

Οι αντλητικές εγκαταστάσεις και οι γεωτρήσεις, καθώς και οι περιφράξεις σε εκτός σχεδίου γήπεδα, υπάρχει δυνατότητα να διορθώνονται με άδεια μικρής κλίμακας. Αν βέβαια τηρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 3 του ΠΔ 24/31-5-85 και οι περιπτώσεις που προβλέπονται στην έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί όντως να εννοούν αυτό.

Αλλά αν είναι έτσι το θεωρώ γελοίο. Να πάει δηλαδή ο μηχανικός σε αδόμητο αγροτεμάχιο, πχ σε περίπτωση αποδοχής κληρονομιάς που δεν απαιτείται καν τοπογραφικό, για να βεβαιώσει αυτός την απουσία κτίσματος και μόνον.

...

...

 

Δεν θα συμφωνήσω μαζί σου συνάδελφε.

Ισα ισα θα έλεγα για τα οικόπεδα και τα γήπεδα το πνεύμα του νόμου έχει άμεση χρησιμότητα.

 

Φυσικά δεν είμαι μέσα στο κεφάλι του νομοθέτη αλλά θα σου υπενθυμίσω κάτι που το γνωρίζουμε όλοι μας.

 

Πόσα χιλιάδες οικόπεδα, γήπεδα, αγροτεμάχια μεταβιβάζονταν κάθε χρόνο επί πολλά χρόνια και έχουν το αυθαίρετο τους. Χιλιάδες.

Οπότε μεταβιβαζόταν σαν αξία γης και όχι αξία γης συν αξία ακινήτου.

 

Στην μεγαλύτερη πλειοψηφία των μεταβιβάσεων αυτών απέκρυβαν το γεγονός του αυθαίρετου κτίσματος για πολλούς λόγους φυσικά.

Με αυτή την διαδικασία θα μπορεί να μπει ένα τέλος σ αυτό.

 

Μη ξεχνάς ότι το όλο καρκίνωμα ολόκληρων πόλεων (λούτσα, πόρτο ράφτη κλπ) με 200.000 κατοίκους κατασκευασμένα αυθαίρετα γεννήθηκε (και) επειδή μπορούσαν άνετα να γίνουν οι όποιες μεταβιβάσεις γης κάνοντας την πάπια ότι υπάρχει ολόκληρο σπίτι (και τριώροφο πολλές φορές) σ αυτό.

 

Ο συμβολαιογράφος δεν είχε υποχρέωση να ελέγξει αν υπάρχει κτίσμα στο γήπεδο, ο δικηγόρος δεν είχε υποχρέωση, ανάλογα δε και με τις φορολογικές επιβαρύνσεις και άλλα καλλιτεχνικά επειδή ο πελάτης τους το έλεγε τι πραγματικά είχε τον "συμβούλευαν" αν τον συνέφερε να το αποκρύψει ή όχι.

Οπότε ο κύκλος συνεχιζόταν.

Τώρα θεσμοθετείται ο υπεύθυνος ρόλος του μηχανικού να το βεβαίωση αν υπάρχει η όχι.

 

Αυτό κατά την γνώμη μου, είναι σημαντικό και κομβικό και για την αυθαιρεσία την μελλούμενη αλλά και για τις καταπατήσεις δασικών και άλλων εκτάσεων με κτίρια σ αυτά.

 

Τεσπα νομίζω ότι αυτό το κομμάτι είναι και λογικό (σύμφωνα με την δική μου ερμηνεία φυσικά) και δίκαιο σε αντιστοιχία με τον νόμο.

Link to comment
Share on other sites

tef78, προσωπικά από την στιγμή που το ΥΠΕΚΑ έβγαλε υπόδειγμα τότε είμαι καλυμμένος.

Απλά να επισημάνω πως αυτό το υπόδειγμα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ζήτησαν με εγκύκλιο οι συμβολαιογράφοι.

Πιστεύω να έχεις καταλάβει πως η όλη μου ένσταση, και όχι ευθυνοφοβία, ήταν στην ακριβή αντιγραφή στην βεβαίωση, του λεκτικού που έχει ο νόμος.

Ακόμα και η λέξη "εμφανής" που έχουν προσθέσει νομίζω πως κάνει την διαφορά.

Και σαφώς η αναφορά περί "που επηρεάζουν την επιφάνεια, το ύψος, τη δόμηση ή την κάλυψη του μεταβιβαζόμενου ακινήτου ή αυτοτελούς ιδιοκτησίας" σε όλα τα σημεία του υποδείγματος.

Το λεκτικό που έχει χρησιμοποιηθεί στο υπόδειγμα βεβαίωσης με καλύπτει.

Link to comment
Share on other sites

Η ευθυνοφοβία δεν απευθυνόταν σε εσένα, sorry αν προκλήθηκε παρεξήγηση. Απλώς, η συζήτηση με φωτογραφίες, θεωρήσεις ΚΕΠ και τα λοιπά, ήταν τραβηγμένη από τα μαλλιά.

 

Σίγουρα, ο τρόπος που θα συντάξεις την έκθεση είναι αποκλειστικά δική σου υπόθεση.

 

Επίσης, πρόσεξες και το "εμφανής". Αυτό για εμένα σημαίνει ότι δεν χρειάζεται καν να βγάλεις μεζούρα και να μετρήσεις αν στο μάτι κάθεται καλά!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.