Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Δήλωση μηχανικού για μη ύπαρξη αυθαιρεσιών


Recommended Posts

Για το θέμα του πόσες βεβαιώσεις χρειάζονται για οριζόντια σύσταση βρήκα αυτό:

 

Συμβόλαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών: Ανακοίνωση Σχετικά με την Εφαρμογή του Ν.4014/2011

.

.

Απαιτείται η υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και η βεβαίωση του άρθρ. 23 § 4 Ν. 4014/2011, στις εξής περιπτώσεις:

.

.

Β) σε σύσταση οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας. Η άνω βεβαίωση απαιτείται να είναι συνολική για όλο το ακίνητο, εξαιρουμένων των κοινοκτήτων και κοινοχρήστων χώρων,

 

Όπως ακριβώς το είπε ο akius! Ή μάλλον περίπου... γιατί προέκυψε απάντηση Δ!

 

Το περίεργο είναι οτι η οδηγία εξαιρεί κοινόκτητους και κοινόχρηστους χώρους (Σημείωση δική μου: Αφού πρίν την σύσταση δεν υπάρχουν κοινόκτητοι και κοινόχρηστοι χώροι! Αυτοί προκύπτουν μετά την σύσταση! ).

 

Το συμπέρασμα πάντως που μας ενδιαφέρει είναι ότι εαν η οδηγία αυτή ισχύει ακόμη και δεν έχουν και οι συμβολαιογράφοι το ίδιο πρόβλημα με μας με τις περιβόητες ερωτο-απαντήσεις(!) που αλλάζουν από την μια μέρα στην άλλη τότε:

 

Δίνουμε μια βεβαίωση που αφορά όλα τα μελλοντικά διαμερίσματα στο σύνολο τους. Σε αυτήν δεν λαμβάνουμε υπόψη κλιμακοστάσια, εισόδους κτλπ.

 

πάντως αυτό που λέει ο akius (1 βεβαίωση ανα ιδιοκτησία => 1 για όλο το κτίριο) μου φαίνεται πιο λογικό και πιο πρακτικό.

 

edit: Απεναντίας πιστεύω οτι αυτο που ζητάνε οι συμβολαιογράφοι είναι παράλογο. Με μια βεβαίωση (1 αμοιβή) να καλύψουμε όλες τις μελλοντικές ιδιοκτησίες...Ελπίζω να κατάλαβα λάθος.

Edited by pan77
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 3,6k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Με μια βεβαίωση (1 αμοιβή) να καλύψουμε όλες τις μελλοντικές ιδιοκτησίες...Ελπίζω να κατάλαβα λάθος.

 

Μήπως θα πρέπει να αποδεσμευθούμε επιτέλους από αυτή τη νοοτροπία του "μια αμοιβή", "δύο αμοιβές" κλπ.; Δεν υπάρχει διατίμηση στο "τεμάχιο" της αμοιβής. Για τη μια βεβαίωση του 2αριού ζητάς ας πούμε 300 ευρώ, για τη μια βεβαίωση ενός εργοστασίου 3.000 τ.μ. που μπορεί να ασχοληθείς και 1 μήνα και μπορεί να έχει υπέρογκη ευθύνη, δε σε εμποδίζει κανείς να απαιτήσεις 3.000 ή 4.000 ευρώ!

Link to comment
Share on other sites

Εγω παντως συνεχιζω να δινω κανονικα βεβαιωση για ιδιοκτησιες με αυθαιρεσιες στους εξωστες...

Εκτος του οτι ΟΛΕΣ ειναι με ΓΟΚ 55 κατασκευασμενες οπου οχι μονο δεν υπηρχε ποσοστο εξωστων στο συνολο της δομησης αλλα δεν υπηρχε καν ο ορος δομηση, ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΔΟΜΗΣΗ, ΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΥΨΟΣ....

 

Κατ απολυτη αντιστοιχια, διαμερισμα καθ ολα καθαρο και με εξωστες συμφωνα με αδεια αλλα με στεγαστρο σταθερο με κεραμιδια που κατασκευαστηκε χωρις αδεια θα δινατε βεβαιωση η οχι...?

 

Και αν οχι γιατι?

Link to comment
Share on other sites

Το στέγαστρο (αν εξέχει περισσότερο από 0.40m του τοίχου ή αν έχει κολώνες) μάλλον επηρεάζει κάλυψη, έτσι δεν είναι; Επομένως θα πρέπει να γίνει πρώτα 4014.

 

Σε αυτοτελή κατοικία σε οικόπεδο, στο οποίο υπάρχει περίφραξη, η οποία όμως ΔΕΝ φαίνεται πουθενά στην οικοδομική άδεια, θα δίνατε βεβαίωση; Η περίφραξη ΣΙΓΟΥΡΑ δεν επηρεάζει δόμηση, κάλυψη και ύψος, μπορεί όμως να πάει με αναλυτικό. Το ίδιο δεν ισχύει και σε περίπτωση που έχουμε αλλαγές στον περιβάλλοντα χώρο; Δεν επηρεάζει Δ-Κ-Υ το πλακόστρωτο σίγουρα!

Edited by thanar
Link to comment
Share on other sites

@tpanag

 

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου αλλά κατάλαβες άλλο από αυτό που ήθελα να πώ. Με το "1 αμοιβή" που έγραψα υποννοώ τον στόχο της συγκεκριμένης οδηγίας των συμβολαιογράφων.

Link to comment
Share on other sites

Ο συμβ/φος περιμένει απο μένα. Εχω το ελεύθερο... Ούτε κι αυτός γνωρίζει.

 

 

 

Ε χμμ, καλό δε λέω, αλλά το σύστημα δε σε αφήνει να συνεχίσεις, αν δε βάλεις ΑΦΜ, ονοματεπώνυμα κτλ.

 

Δηλαδή δε μπορώ να βάλω "λοιποί, αγνωστοι" με ον. πατρός "ΧΧΧΧ" , ΑΦΜ "ΧΧΧΧ"... Δηλαδή γίνεται αλλά μου φαίνεται λίγο γραφικό.

 

Σκεφτόμουν να βάλω τον πωλητή με 100%, αλλά κι αυτό μου κάθεται κάπως. (αν και ένας γνωστός έτσι τα κάνει).

 

Θα περιμένω λίγο ακόμη, μήπως κι έχει τύχει σε κάποιο συνάδελφο κάτι παρόμοιο....

 

 

Σε αντίστοιχη δική μου περίπτωση που είχα τον ίδιο προβληματισμό, επικοινώνησα τηλεφωνικά με το ΤΕΕ και μου είπε συνάδελφος μηχανικός ότι απ΄τη στιγμή που δε γνωρίζουμε όλους τους συνιδιοκτήτες σε ένα οικόπεδο δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ψάχνουμε σε υποθηκοφυλακεία και συμβόλαια...πρόσθεσε επίσης ότι με τη βεβαίωση εμείς σαν μηχανικοί βεβαιώνουμε απλά ότι δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες και όλα τα άλλα είναι τυπικά... συνεννοήθηκα λοιπόν και με τους συμβολαιογράφους εδώ και μου είπαν ακριβώς το ίδιο...έβγαλα λοιπόν τις βεβαιώσεις μου και σε όλες έβαλα τον εργοδότη μου (που πουλάει τα ποσοστά του) σαν ιδιοκτήτη με 100%...

Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω ότι σημασία έχει το να ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ. Από κει και πέρα, το αν μπουν όλοι ή μόνο ο ιδιοκτήτης με 100%, δεν νομίζω ότι για τις βεβαιώσεις πρέπει να μας απασχολεί. ...Γνώμη μου...

Link to comment
Share on other sites

Ε τότε τι στο ... να μην πω τους θέλουν τους συνιδιοκτήτες και πρέπει να ενημερωθούν κιόλας και να βεβαιώσουμε ότι έχουνε ενημερωθεί;

Link to comment
Share on other sites

Συναδελφοι παρακαλώ τα φώτα σας .... αν γνωρίζετε φυσικά

 

Μου ζήτησε πελάτης να του δώσω βεβαίωση για να μεταβιβάσει το σπίτι του στην κόρη του. Πρόκειται για 2 όροφο κτίσμα (ισόγειο, Α' όροφος) με 2 ανεξάρτητες κατοικίες.

Το σπίτι έχει μια άδεια του '67 στο όνομα του πεθερού του, και στο αρχείο της πολεοδομίας βρήκα μόνο έναν ξυλότυπο ισογείου (σε τραγική κατάσταση) και κάποιες αποδείξεις από φορολογικά.

Δεν υπήρχε τοπογραφικό, καμία κάτοψη ή όψη ή τομή ή τελοσπάντων κανένα άλλο σχέδιο.

Εγώ πως θα κάνω έλεγχο νομιμότητας?

Ως προς τι θα συγκρίνω για υπερβάσεις ή αυθαίρετες τροποποιήσεις?

Αν υποθέσουμε ότι βρίσκω σχέδια από τίποτα παλιά συμβόλαια (από αρχείο συμβολαιογράφου) τα αποδέχεται η πολεοδομία?

Αν βρω σχέδια και δε με συμφέρουν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει αρχείο, οπότε κάνω απλώς αποτύπωση και ελέγχω ότι δεν έχει γίνει συνολικά υπέρβαση συντελεστή στο οικόπεδο?

 

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Έχεις άδεια; Γράφει εμβαδό; Έχει τοπογραφικό σκαρίφημα;

Μπορείς από τον ξυλότυπο να προσδιορίσεις εμβαδόν;

Ταυτίζονται με την πραγματικότητα;

Αν βρεις θεωρημένο σχέδιο σε συμβολαιογράφο, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις.

Αν είναι αθεώρητο αλλά "ταιριάζει" με ότι στοιχείο έχεις (εσύ και η πολεοδομία), τότε κάνε ανασύσταση φακέλου και μετά βεβαίωση.

Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο....

Edited by Faethon11
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.