Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Υποχρεωτικά τα φωτοβολταϊκά σε στέγες


AArtam.

Recommended Posts

Τη πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος να καταθέσει νέο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ), σύμφωνα με τον οποίο θα είναι υποχρεωτική η παρουσία φωτοβολταϊκών στα νέα κτίρια κοινοποίησε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνταντίνου. Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι στόχος πλέον είναι να ενσωματωθεί και στον αστικό ιστό η αύξηση χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

 

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος «προσανατολίζεται να κάνει πάρα πολύ έντονη την παρουσία των φωτοβολταϊκών στις νέες οικοδομές, που θα γίνονται από εδώ και πέρα, με ένα είδος υποχρεωτικότητας σε στέγες και σε ταράτσες».

 

Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει ότι για την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών πλέον θα είναι υποχρεωτικό να βάζει φωτοβολταϊκά και στις στέγες του σπιτιού του, ο υπουργός τόνισε ότι στη διαδικασία κατάρτισης του νέου ΓΟΚ που τώρα επεξεργάζεται το Υπουργείο, «θα συνυπολογίσουμε τον παράγοντα που λέγεται ανάπτυξη, ΑΠΕ, φωτοβολταϊκών κυρίως στις νέες οικοδομές και θα δούμε αν θα το πάμε οριζόντια ή σε συγκεκριμένες περιπτώσεις».

 

Όπως είπε χαρακτηριστικά «θέλουμε να ενσωματώσουμε στον αστικό ιστό μια αύξηση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Θέλουμε, λοιπόν, να ενταχθεί και να διευκολυνθεί και ίσως σε κάποιο είδος οικοδομών να είναι και υποχρεωτικό».

 

Ωστόσο, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύθηκε ότι για τις όποιες αποφάσεις θα προηγηθεί διαβούλευση, πριν την κατάρτιση του ΓΟΚ.

 

http://www.michanikos-online.gr/news.php?aID=890

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 109
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλό ακούγεται αν και θα πρέπει να το δούμε στην τελική του μορφή .....Κατά την άποψη μου θα πρέπει να πριμοδοτείται "άμεσα" η εγκατάσταση ΑΠΕ σε νέες κατασκευές . Πχ να αυξάνεται ο Σ.Δ κατά μία κλίμακα ή κάτι τέτοιο....

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάλι σκέφτομαι ότι προκειμένου τα Φ/Β να "βλέπουν σωστά", συνήθως μπαίνουν λοξά στις ταράτσες, βιάζοντας με τον χειρότερο τρόπο την αρχιτεκτονική αίσθηση του οικιστικού συνόλου.

 

Επίσης -αν και δεν έχω ιδιαίτερη εμπειρία- βλέπω να αποφεύγονται ολοκληρωτικά τα επίπεδα φωτοβολταϊκά αν και νομίζω ότι έχουν οριακά μικρότερη αλλά "σταθερή" απόδοση σε έναν ημερήσιο κύκλο.

 

Θα ήθελα να ήξερα πώς θα πάμε την αρχιτεκτονική ένα βήμα μπροστά από τα εκτρώματα της ελληνικής αντιπαροχής των περασμένων δεκαετιών της αστιφιλίας, όταν τα Φ/Β (στην πραγματικότητα της εισοδηματικής λαιμαργίας) ασχημαίνουν το περιβάλλον μας.

 

Σίγουρα θα ήθελα φωτοβολταϊκά, αλλά με 2 προϋποθέσεις:

1) Ανταποδοτική ενίσχυση με αύξηση κάλυψης ή δόμησης ή οποιοδήποτε άλλο "μόνιμο" τρόπο (το να πάρω μια φοροαπαλλαγή δεν είναι μόνιμο, είδαμε τα κεκτημένα πώς χάθηκαν μέσα στα τελευταία 2 χρόνια).

2) Υποχρεωτική αρχιτεκτονική εναρμόνιση. Δεν θέλω πρόσθετους άσχημους όγκους. Θέλω μετατροπή κάποιων από τις έδρες του πραγματικού στερεού σε "γυάλινες" επιφάνειες που παράγουν ενέργεια.

Link to comment
Share on other sites

Να το κάνει ο Παπακωνσταντίνου αυτό που λέει αλλά πρώτα να δημοσιεύσει σε εφημερίδα την περιουσιακή του κατάσταση και το πόθεν έσχες και να τα συγκρίνουμε μετά από λίγα χρόνια!!

 

Τι να πώ? Γερή μπάζα μυρίζομαι!!

Link to comment
Share on other sites

Εδώ ο κόσμος δεν έχει λεφτά να ρίξει τα μπετά και αυτοί φτάσανε ήδη στα δώματα ... ή κάποιος "κουμπάρος" αγόρασε μεγάλη παρτίδα και του έχουν μείνει ή η είδηση ήταν για την Σουηδία ...

... και εσείς επικροτείτε κι από πάνω ...

Link to comment
Share on other sites

τι κανουν ρε τα ζωα?

 

ο κοσμος σκεφτεται να βγαλει απο τη μυγα ξυγκι, τα φωτοβολταικα τον μαραναν...

 

ρε ανεκδιηγητοι, τη τελευταια 10ετια πετουσατε χαρταετο, τωρα βρηκατε να παρετε τετοια μετρα?

 

θα σας λυντζαρουν κυριοι...

 

ΥΓ. αν ισχυσει αυτο, οποια εταιρεια επενδυσει στην κατασκευη και παραγωγη φ/β πανελων, θα χεστει στο ταλιρο...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.